Lisätty todellisuus Nintendossa?

Mixed Reality Interface (youtube videoleike, kuvaaja Andreas) näyttää miten todellisuutta ja tietokonesimulaatiota yhdistämällä rakennetaan aivan uudenlaisia käyttöliittymiä.

Viime syksynä eräs anonyymi kirjoittaja vihjaili pelejä käsittelevässä keskusteluryhmässä, että Nintendon uusi pelikonsoli sisältäisi tämäntapaisen käyttöliittymän. Ennustuksia pidettiin turhan mielikuvituksellisina ollakseen totta, mutta asia on nyt kääntynyt täysin päälaelleen. Kirjoittaja oli nimittäin sijoittanut syyskuisen juttunsa loppuun mystisen lauseen: “Kodak Theater = Mushroom Kingdom!“. Lausahdus alkoi kuulostaa järkevältä vasta äskettäin kun pelialan toimittajien postilaatikoista alkoi tippua Nintendon lähettämiä kutsuja toukokuussa pidettäville sähköisen viihteen E3-messuille. Kutsuissa oli esite hollywoodilaisessa Kodak Theaterissa pidettävästä tiedotustilaisuudesta nimeltään “Mushroom Kingdom”.

Keskusteluryhmien ennustaja tiesi siis yli puoli vuotta sitten yksityiskohtia Nintendon tiedotustilaisuudesta. Tämä jos kuka on varteenotettava sisäpiiriläinen. Tai kyseessä on erinomaisesti suunniteltu viraalinen mainoskampanja.

Mitä on siis ennustettu? Nimimerkki “nthngsshcking” lupaili seuraavan pelikonsolin sisältävän uuden vallankumouksellisen tavan pelata tietokonepelejä – ja että ensimmäiset demot tästä tavasta olisi jo nähty netissä. Tällä hetkellä arvaillaan, että tämän jutun alussa nähty linkki lisätyn todellisuuden käyttöliittymädemoon saattaa olla jotain sellaista mitä Nintendo tulee esittelemään.

Todellisuuden ja tietokonesimulaation luovasta yhdistämisestä – “lisätystä todellisuudesta” (augmented reality) kirjoiteltiin Pinserissä jo parisen vuotta sitten (lue jutut: 1, 2, 3).

Itse olen ollut melko kyyninen pelikonsolien suhteen ja vaikka taloudesta löytyykin Playstation ja Xbox (molemmista vanhemmat versiot), en ole edes harkinnut uuden pelikonsolin ostoa. Tämä uutinen tekee kuitenkin Nintendon heti paljon mielenkiintoisemmaksi – ties vaikka intoutuisin vielä konsoliostoksille. Nintendo on tosin aina ollut mielikuvissani pelikonsolien kapinallinen – ei niin jättimäinen kuin Sony tai Microsoft, mutta paljon innovatiivisempi ja parempaa käyttökokemusta tarjoava. Pelikonsolien Apple?

Parin viikon päästä E3-messujen jälkeen tiedämme jo varmasti enemmän. Ennen sitä kannattaa katsoa vielä toinenkin lisätyn todellisuuden demo.

4 thoughts on “Lisätty todellisuus Nintendossa?

 1. Ei niin jättimäinen? Nintendo tekee pelikonsolibisneksellään enemmän voittoa kuin koko Sony-konserni yhteensä. Nintendo DS on tällä hetkellä maailman myydyin konsoli. Veikkaisin, että siinä puljussa tiedetään kuinka innovoida, ja varsinkin, kuinka tehdä rahaa. Nintendolla on lisäksi ehdottomasti parhaimmat pelisarjafranchiset, kun esim. Xboxille ei edelleenkään ole kuin niitä harvinaisen tylsiä autoilu- ja fps-pelejä, sekä tietenkin loistava Jade Empire. Sonylla on toki takanaan Japanin parhaita pelitaloja, kuten Square-Enix ja Namco.

  Nintendo Wiitä odotellessa, PS2:n, Xboxin ja Gamecuben onnellinen omistaja.

 2. Täytyypä päivittää käsityksiään firman koosta. Ja nyt kun muistelee, onhan minullakin Nintendo. Joskus 1981-82 saatu elektroniikkapeli :)

 3. Anonyymi on nyt vähän turhan jyrkkä. Ymmärrän hyvin sen mielikuvan, että Nintendo ei ole “kova pelaaja”, koska siltähän se täällä Suomessa ensikatsomalta näyttää. Me elämme Nintendo-mielessä täydellisellä kehitysalueella. Ja varsinkin jos ei ole syventynyt handheldeihin, vaan pelkkiin isoihin konsoleihin, käsitys Nintendosta täysin alaviitteenä on pikemminkin normaalia kuin outoa.

  Mutta itse Nintendo-loverina on pakko kyllä kokea lämpimiä tunteita tuosta “pelikonsolien Applesta”. Hyvä heitto. Jopa aika osuva. Kaikista niistä viidestä kotona lojuvasta konsolista Cuben puoleen käännyn aina kun tekee mieli oikeasti pelata eikä vain räiskiä tai rynniä. Samaan tapaan kuin ei tulisi mieleeni tehdä joitain asioita peeseellä, vaan nimenomaisesti macilla.

  Ainoana poikkeuksena pleikkarin We love Katamari, jonka totaalinen kahjous haastaa Nintendon ihan tosissaan.

  Tietysti paljon on kiinni siitä minkätyyppinen pelaaminen itseä miellyttää, konsolit ovat selvästi profiloituneet eri pelityypeille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *