Lisätty todellisuus peleissä

Vähän yli vuosi sitten sivusimme Pinserissä lisättyä todellisuutta (kahdessakin jutussa), englanninkieliseltä nimeltään augmented reality. Ajatuksena on siis täydentää ympärillämme olevaa todellisuutta tietokoneiden avulla. Ilmiötä saattaa olla hieman vaikea kuvitella, mutta ehkäpä tämä ranskalainen videoleike selventää mistä on kyse: “The future of the Video Games” (Realvideo). Tuo on vielä teknologiademon asteella, mutta itävaltalaiset ovat keksineet jotain hauskempaa…

Muistatko Tron-elokuvan 80-luvulta? Siinähän nähtiin nykyisen matopelin esi-isä, “valomoottoripyöräpeli”. Kaksinpelissä liikutaan pelilaudalla ja yritetään saartaa toinen pelaaja omalle kulkureitille ilmestyvän viivan sisään. Näitä pelejä on sittemmin nähty lukuisina eri versioina tietokoneissa ja kännyköissä.

Tämän pohjalta onkin kehitetty mahtava peli-idea: GPS::Tron. Annetaan kullekin pelaajalle matkapuhelin, varustetaan se GPS-paikantimella ja pelataan reaalimaailmassa! Kännykän näytöllä näkyy kartta johon piirtyy viiva kulkemasi reitin kohdalle. Jos toinen pelaaja siirtyy kohtaan josta olet kulkenut, hän häviää.

Peliä voi pelata vaikkapa juoksemalla puistossa, mutta oikeaan Tron-tunnelmaan pääsee tietysti hyppäämällä auton tai moottoripyörän selkään ja ottamalla pelikentäksi kaupungin kadut.

Kuka ehtii lanseerata tämän ensimmäisenä Suomessa?

(via Kotaku ja digg)

6 thoughts on “Lisätty todellisuus peleissä

 1. Ei nyt ihan sama asia mutta liippaa sopivan läheltä…

  Lueskelin nimittäin tuossa Retro Gamer -lehteä jossa oli pieni maininta vanhasta Theatre Europe -strategiapelistä vuodelta 1985. Peli sijoittuu kutakuinkin näihin aikoihin ja keskittyy ydinkriisiin idän ja lännen välillä, ei mitään ihmeellistä sinänsä.

  Se mikä oli hauska lisä tuohon oli että ilmeisimmin laukaisukoodeja varten piti soittaa maksulliseen numeroon josta sitten vastaaja lateli sopivan sarjan salasanoja. Lehdessä ollut maininta sisälsi vielä vuolasta tilitystä siitä miten jännittävää oli pelata tuollaista tosielämäkomponentin sisältävää tietokonepeliä tenavana.

  Noh, ei tämä oikeastaan ollut yhtään samaa asiaa mutta tulipahan nyt avauduttua. ;)

  Sumppi

 2. Odotamme ensimmäistä peltikolaria jonka kiellettyyn ajosuuntaan kiihdyttävä GPS::Tron -pelaaja aiheuttaa. Tulee olemaan varma mummojen paheksunnan kohde ja ihanteellista lööppimateriaalia :-)

 3. Pelin pakkauksessa hämärän muistikuvani mukaan paksuhko manuaali, ja pokeja sai muualta. Numero ei kyllä kuulosta tutulta. Kostopommitus sitä vastoin liiankin. “Thank you for your attention.”

 4. Tampereen yliopiston Game Research Lab tutkii pervasiivista pelaamista (usein käytetään synonyyminä ARG:lle)ja tekee prototyyppejäkin peleistä.

  http://www.uta.fi/hyper/gamelab/projects.html
  (Noista projekteista MOGAME ja iPERG ovat projekteja pervasiivisista/augmentoiduista peleistä)

  Varsinkin toi iPerg:in Eu-projekti on niin masiivinen että tuon tyyppisiin peleihin taidetaan olla panostamassa tutkimus ja kehityspuolella nyt ihan tosisaan.

  http://iperg.sics.se/

 5. Hypermedialabran vieraana eilen ollut Katie Salen esitteli muutamankin pelin, jotka tuohon lokeroon osuvat. Vaikuttavin oli varmasti Siggraphissa kokeiltu Squidball ( http://movement.nyu.edu/commotion/squidball/ ), johon kuului 4000 ihmistä, 22 liikkeentunnistavaa kameraa, heijastavalla aineella siveltyjä säähavaintopalloja ja näyttökangas…

  Toinen oli Big Urban Game ( http://design.umn.edu/go/project/TCDC03.2.BUG ), jossa ihmiset saivat äänestämällä ohjata kolmea isoa puhallettavaa pelinappulaa läpi kaupungin.

  Jotkut Civ3:n pelaajat harrastavat kollektiivipelaamista äänestämällä kaikesta mitä pelissä tehdään. ( http://demogame.civfanatics.net/oldsite/civ3/html/index.html )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *