Bokeh

Kun jotain asiaa harrastaa tarpeeksi pitkn, alkaa trmt hifistelyyn. Tiedttehn viininharrastajien mielikuvitukselliset adjektiivit ja musiikinharrastajien kultakaapelit? Tnn trmsin aivan uuteen valokuvausalan termiin: kameran optiikan bokehiin. Siitp saamme oivan Pinserin sanan viikonvaihteeksi.

Bokeh: valokuvassa olevien eptarkkojen alueiden esteettiset ominaisuudet. Kun valokuva on otettu kytten suurta aukkoa, se sislt tarkan alueen sek eptarkan etu- ja taka-alan. Se, milt eptarkalla alueella olevat kohteet nyttvt (sen lisksi ett ne ovat eptarkkoja) on bokeh.

Bokehiin vaikuttavat mm. kytetyn kameran objektiivi, aukon asetukset ja himmentimen muoto. Jos esimerkiksi himmentimen aukon reunus on kulmikas, valokuvassa olevat eptarkat valopisteet nkyvt kulmikkaina. Hyv bokeh on muodoiltaan pehme jolloin se vie huomion pois valokuvan eptarkoista alueista ja kohdistaa sen varsinaiseen kuvattavaan kohteeseen.

Rolls-Royce hood ornament

Tmn kuvan Bokeh on pyrereunainen, mutta suhteellisen terv.

Nykyaikaisella digitaalipokkarilla on melko vaikeaa saada aikaan tyylikst bokehia, tai eptervi alueita yliptn, koska pokkarin pienikokoinen sensori tuottaa vkisin kuvia joissa on suuri syvtervyys.

Jos haluat saada aikaan kuvia, joissa on eptarkka tausta eli pieni syvtervyys, kokeile kytke kamerasi makrotoiminto plle ja zoomata mahdollisimman kauas (vaikka kuvaisitkin lhell olevia asioita – ota tarvittaessa pari askelta kauemmas). Jos kamerassasi voi asettaa aukon (Av-moodi), kytke se mahdollisimman suureksi (eli mahdollisimman pieni numero). Tmn jlkeen voit tutkia, millaisen bokehin kamerasi tuottaa.

Jos kamerasi ei tahdo tuottaa tarpeeksi eptarkkuutta, ei ht. Nykyaikainen valokuvaaja kytt silloin Photoshopin Lens Blur -filtteri. Sen avulla on mahdollista list kuvaan syveptervyytt juuri sellaisella bokehilla kuin haluaa.

bokeh2

Esimerkiksi thn Totti-kuvaan on listty syveptervyytt taustalle n. 80% ja lhemms n. 18%. Eptervyyden bokeh on 8-kulmaisesta sulkimesta, jonka lehtien kaarevuus on 13. Kirkkaiden kohtien maksimikirkkausasetuksia on sdetty mys hivenen verran. Koska kuva oli otettu kytten kameran makroa, se sislsi jo valmiiksi jonkin verran syveptervyytt.

Todellinen hifistelijhn ostaisi jrjestelmkameraansa Nikkor 85mm f/1.4 -optiikan.

Katso mys Flickrin Bokeh-kokelma.

13 thoughts on “Bokeh

 1. Jo 50mm/1.8 aukolla varustetulla linssill saa bukkakea aikaan. Ja maksaa vhn vhemmn kuin Nikkor.

  Oma kokeiluni, lhinn vain pienennyksen verran ksitelty kuva.

 2. Ai sill on nimi? Bokeh. Enps ole tuota kuullutkaan, vaikka olenkin kuullut aika paljon alan sanastoa vuosien mittaan.

  Ihan kiva ett kuvan eptarkkuus nousee huomioon, se on kuitenkin yksi valokuvan trkeimmist ominaisuuksista. Ilman eptarkkuutta olisi vaikea saavuttaa kuvassa syvyydentuntua. Ei se kuitenkaan ole mahdotonta, onhan meill valo, vrit ja esim. luontokuvauksessa sumu apuna.

  Meidn opettajat hehkuttivat aikanaan jo ihan opiskelumme alkumetreilt hienoa eptarkkuutta. Se on osa klassista valokuvausta. Mutta juju onkin siin (nin se on minulle iskostettu aivoihin) ett tervyysalueen takana oleva eptarkkuus on kaunista, etuallalla oleva ei.

  Ja sanoisin ett hifistelijiden kannattaa unohtaa kinokamerat ja niiden linssit. Iso (vhintn keski- mutta mieluiten suurkoon) kamera ja siihen iso (pitk ja paksu) lasi tuottaa niin paljon komeampaa Bokehia. Ja yleens mit vanhempi objektiivi sen kauniimpi Bokeh. Muistan kun yksi opettaja kerran raahasi koululle vanhan lentovalokuvauksessa kytetyn linssin (linssien lpimitta oli kai jotain 20 cm!), kehui sen eptarkkuutta kauneimmaksi mit oli koskaan nhnyt. Viritti sen sitten kyttnkin. Maisemakuvaaja.

 3. No justiinsa. M olen harkinnut aloittelijana canonin 350d kameran hankkimista, mutta nm tllaiset jutut lannistaa aina niin tehokkaasti kuvausharrastuksen aloittamista. :)

  Syyst tai syytt, mutta niin vain aina ky.

  On se hienoa ett kuvataan jo sitkin mit ei kuvata.

 4. Kyll bokeh on trke asia – hyv ett joku ottaa asian esille. Noilla erikoisilla f/0.75 linsseill bokeh on jo hieman liian pehme.

 5. Jos aivan oikeasti haluaa hifistell bo-ke:lla, tytyy ehdottomasti kytt M-Leican optiikkaa, eihn siit muuten mitn tule.

 6. Jos lhdetn hifistelemn bokehin suhteen, niin kova kaveri hommaisi Knnin EF 50 mm f1.0L USM kakkulan nokalleen:
  http://www.fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=153&sort=7&cat=all&page=6

  Tomin kannattaisi lukea tai edes katsoa tm sivu:
  http://www.photo.net/equipment/canon/ef50/

  Tosin kyseess jlleen Knnin laitteistot, mutta siit nkee hyvin eron Bokehissa 1.4 ja 1.8 -lasin vlill. Tuossa 1.8:ssa on juuri semmoista huonoa kulmikasta bokehia, mist tulee kommenttia heti puhkipalaneiden kohtien jlkeen kun laitat kuviasi Aukea.nettiin.

  Sigman lasithan on viel halvempia kuin tuo 1.8(!)

 7. Tsmennyksen, bokehiin vaikuttaa HIMMENTIMEN muoto, ei sulkimen muoto.

  Suljinhan on se kameran osa, joka stelee aikaa, kun taas himmennin lytyy objektiivista ja stelee saapuvan valon mr ja vaikuttaa siihen, millaisen aukon lpi se kuvapinnalle saapuu.

 8. Lhdetnhn ajassa taaksepin. Todelliset “bokeh” monsterit tulevat ajoilta 30, 40, 50 ja 60 luvuilta. Niit ovat saksalaiset ja etenkin vanhan DDR:n Zeiss/Jenan linssit, kuten 135mm/3,5 Sonnar, 180/2,8 Sonnar ja niist se varsinaninen bokehmonster Olympia. Bokehille ei ole mitn yksittist syyt, kuitenkin tiedetn, ett sek himmentimen lamellien mr (yli 10) ja muoto sek linssien rakenne tekevt bokehista kauniin. Ohessa osoite miss kuva on otettu Carl Zeiss Jena 50mm/f2,8 Tessar:lla joka on 40 luvulta. Adapted EOS 500D:n Eip kauniimpaa juuri lydy:)
  http://www.flickr.com/photos/harrisalo/4358491307/sizes/o
  t. Harri Salo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *