Uusi WTC

Tuhoutuneiden World Trade Centerin tornien tilalle rakennettavan uuden rakennuksen arkkitehti on valittu ja julkistetaan torstai-illalla Suomen aikaa, raportoi CNN. Kilpailun voittaa arkkitehti nimeltään Daniel Libeskind.

Uusi WTC:n tilalle rakennettava pilvenpiirtäjä on maailman korkein, 541 metriä (1776 jalkaa). Ylhäällä tornissa on puutarhoja ja tornin juurelle rakennettava muistomerkki on suunniteltu siten, että aurinko valaisee sitä joka vuoden syyskuun 11. päivä kello 8.46 ja 10.28 välillä (ensimmäisen lentokoneen törmäysajasta toisen tornin sortumisaikaan). Tornin juurelle jätetään myös näkyviin osia alkuperäisten tornien betoniperustoista ja pohjaveden poissa pitävästä suoja-altaasta. Kuvassa hahmotelma siitä, miltä New Yorkin siluetti näyttää uuden tornin valmistuttua.

21 thoughts on “Uusi WTC

  1. ja lisyst ihan vain niille jotka eivt jaksa lukea linkki kokonaan.

    Vaikka sortuma olisikin alkanut tulipalon vaikutuksesta, niin miksi se jatkui alas asti lpi terveen rakenteen? On huomattava, ett sortumisen aikana merkittv osa tersromusta sinkoutui sivuille, eik osallistunut alapuolisen terveen rakenteen rikkomiseen omalla potentiaalienergiallaan. Kantavat tersrakenteet olivat sit vahvempia, mit alemmas tornia sortuma eteni (mitoitettu kestmn joka kohdassa rakennusta ylpuolinen paino kuusinkertaisena). Ylpuolelta putoavan romun potentiaalienergialla on mahdotonta selitt jatkuvasti jremmksi muuttuvan kantavan pilariston tuhoutuminen kiihtyvll nopeudella tilanteessa, jossa merkittv osa potentiaalienergiasta menee hukkaan romun sinkoutuessa sivulle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *