Uusi WTC

Tuhoutuneiden World Trade Centerin tornien tilalle rakennettavan uuden rakennuksen arkkitehti on valittu ja julkistetaan torstai-illalla Suomen aikaa, raportoi CNN. Kilpailun voittaa arkkitehti nimeltään Daniel Libeskind.

Uusi WTC:n tilalle rakennettava pilvenpiirtäjä on maailman korkein, 541 metriä (1776 jalkaa). Ylhäällä tornissa on puutarhoja ja tornin juurelle rakennettava muistomerkki on suunniteltu siten, että aurinko valaisee sitä joka vuoden syyskuun 11. päivä kello 8.46 ja 10.28 välillä (ensimmäisen lentokoneen törmäysajasta toisen tornin sortumisaikaan). Tornin juurelle jätetään myös näkyviin osia alkuperäisten tornien betoniperustoista ja pohjaveden poissa pitävästä suoja-altaasta. Kuvassa hahmotelma siitä, miltä New Yorkin siluetti näyttää uuden tornin valmistuttua.

21 thoughts on “Uusi WTC

  1. ja lisäystä ihan vain niille jotka eivät jaksa lukea linkkiä kokonaan.

    Vaikka sortuma olisikin alkanut tulipalon vaikutuksesta, niin miksi se jatkui alas asti läpi terveen rakenteen? On huomattava, että sortumisen aikana merkittävä osa teräsromusta sinkoutui sivuille, eikä osallistunut alapuolisen terveen rakenteen rikkomiseen omalla potentiaalienergiallaan. Kantavat teräsrakenteet olivat sitä vahvempia, mitä alemmas tornia sortuma eteni (mitoitettu kestämään joka kohdassa rakennusta yläpuolinen paino kuusinkertaisena). Yläpuolelta putoavan romun potentiaalienergialla on mahdotonta selittää jatkuvasti järeämmäksi muuttuvan kantavan pilariston tuhoutuminen kiihtyvällä nopeudella tilanteessa, jossa merkittävä osa potentiaalienergiasta menee hukkaan romun sinkoutuessa sivulle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *