MiFi on seuraavan sukupolven mokkula – testissä Huawei E585

On pitkästä aikaa Pinserin lelutestin aika!

Parisen vuotta sitten esittelin Pinserin lelutestissä mokkulan. Tietokoneeseen kiinnitettävät pienet kännykkäverkkoon kytkettävät modeemit olivat tulleet juuri markkinoille ja juttu herättikin suurta kiinnostusta. Nykyisin mokkuloita kutsutaan nettitikuiksi ja niitä saa lähestulkoon kaupan päälle uusia mobiililaajakaistasopimuksia solmiessa. Monissa kannettavissa tietokoneissakin on jo sisäänrakennetut 3G-modeemit.

Mokkuloissakin tapahtuu tuotekehitystä. Uusinta uutta ovatkin täysin langattomat laitteet, jotka jakavat 3G-yhteyden yhtäaikaisesti usealle tietokoneelle Wifi-verkkoa käyttäen. Maailmalla tällaisia laitteita kutsutaan nimellä MiFi, ensimmäisen markkinoille tulleen Novatelin valmistaman laitteen mukaan. Minäkin ostin pari viikkoa sitten itselleni pienen MiFi-purnukan, merkiltään Huawei E585.

Huawei E585 MiFi

Miten MiFi siis toimii? Aivan kuten mokkulaan tai nettitikkuun, MiFiin tarvitaan ensinnäkin kännykkäliittymä, jossa on käytössä datayhteys. Operaattorilta saatu SIM-kortti sijoitetaan MiFin kyljestä avautuvaan luukkuun ja laitteeseen kytketään virta, jonka jälkeen se kytkeytyy kännykkäverkkoon.

Samaan aikaan MiFi käynnistää sisäisen tukiasemansa ja luo ympärilleen pienen langattoman lähiverkon, samanlaisen kuin lukemattomissa kodeissa ja toimistoissa ympäri maailman. Sen jälkeen nettiin kytkeytyminen on helppoa: tietokone asetetaan käyttämään nettiyhteytenään tätä uutta lähiverkkoa ja surffailu voi alkaa.

Samaan lähiverkkoon voi kytkeytyä yhtäaikaa maksimissaan viisi laitetta, eli yhdestä langattomasta laajakaistasta riittää jaettavaksi vaikkapa omalle ja neljän kaverin kannettavalle tietokoneelle. MiFistä onkin erityistä iloa esimerkiksi palavereissa tai kotona, jossa yhdellä pienellä laitteella voi periaatteessa korvata jopa kokonaisen ADSL-yhteyden tukiasemineen kaikkineen. Jos yhteyttä ei halua jakaa ohikulkijoille, sen voi suojata salasanalla.

MiFin käyttö on helppoa ja miellyttävää, sillä se ei vaadi minkäänlaisten lisäohjelmistojen asentamista tietokoneisiin tai muihin laitteisiin. Riittää että ne osaavat kytkeytyä tavalliseen langattomaan paikallisverkkoon.

MiFi toimii nettiyhteytenä tietokoneiden lisäksi myös muille langatonta verkkoa käyttäville laitteille, aina digibokseista musiikkitoistimiin tai vaikkapa eye-fi-muistikortteihin. MiFi on näppärä nettiyhteyden tarjoaja myös niille, jotka omistavat pelkällä WiFi-yhteydellä varustetun iPadin tai uuden Kindlen.

Laitteen jakama langaton nettiyhteys on laadultaan samanlainen kuin kännykässäkin eli vaihtelua on runsaasti. Joillain seuduilla langaton laajakaista saattaa olla jopa nopeampi kuin puhelinlankaa pitkin tuleva ADSL-yhteys, kun taas jossain muualla kunnollista yhteyttä on vaikea saada. Huawein laite tukee HSDPA-yhteyksiä ja uutta 3G-verkon 900 MHz:n taajuutta, joten sillä saa aikaan nopeita yhteyksiä myös taajaan asuttujen alueiden ulkopuolella. Itse olen saanut Soneran liittymälläni yhteysnopeudeksi n. 1,5 megaa Tampereella ja Kangasalla ja vajaat 300 kbps 3G-verkon ulkopuolella sijainneella mökillä.

Koska MiFi on täysin johdoton laite, se toimii akulla. Normaalissa nettisurffailussa akku kestää nykylaitteissa n. 4-5 tuntia. Lisää virtaa ladataan USB-johdon kautta, joko tietokoneen kyljessä olevasta pistokkeesta tai mukana tulevalla USB-laturilla. Laitetta voi käyttää toki myös latauksen aikana.

Suomessa on myynnissä tätä kirjoitettaessa vain alkuperäisiä Novatelin MiFi-laitteita (ks. Verkkokauppa.com) kalliihkoon 280 euron hintaan. Edullisemmin MiFin saa esimerkiksi ostamalla englantilaisen 3-kännykkäoperaattorin kytkykaupassa myymän Huawei E585:n, josta myyjä on purkanut operaattorilukituksen. Minä tein näin, jolloin hinnaksi tuli postikuluineen noin 90 euroa. Löydät tällaisia laitteita hakemalla eBaystä vaikkapa hakusanoilla “Huawei E585 unlocked”.

Vielä halvemmalla pääsee käyttämällä ohjelmistopohjaista ratkaisua. Uusiin Nokian puhelimiin on saatavilla ohjelma nimeltään Joikuspot, joka tekee käytännössä saman asian kuin MiFi. Android-puhelimien uusimmissa versioissa vastaava toiminnallisuus on sisäänrakennettuna. Applen iPhoneihin on saatavilla nettiyhteyden jakamiseen ohjelma nimeltään MyWi, mutta se toimii valitettavasti vain jailbreakilla murretuissa puhelimissa.

Miten Joikuspot, MyWi tai Androidin hotspot sitten eroavat varsinaisesta MiFi-laitteesta? Ne ovat hinnaltaan huomattavasti halvempia (Joikuspot maksaa 10 euroa ja MyWi 19 dollaria) ja niitä varten ei tarvitse hankkia erillistä kännykkäliittymää. Ohjelmat käyttävät päällä ollessaan huomattavan paljon puhelimen akkua ja saattavat etenkin kovasti kuormitettuna toimia hitaanpuoleisesti. Ulkomailla matkaillessa MiFi-laitteeseen voi ostaa paikallisen prepaid-liittymän, jolloin surffailu sujuu edullisesti ja omaa puhelintaan voi pitää edelleen perus-puhelinkäytössä.

Yhteenvetona voisikin todeta, että MiFi on mainio mokkulan korvike paljon liikkuvalle netin käyttäjälle. Sillä voi luoda yhdellä napin painalluksella toimivan nettiyhteyden usealle laitteelle niin kotona, mökillä kuin matkoillakin. Satunnaiseen käyttöön kannattaa kuitenkin harkita myös ohjelmapohjaista ratkaisua jos sattuu omistamaan yhteensopivan puhelimen.

Pinserin lelutestit on sarja, jossa raportoidaan mielenkiintoisista, hauskoista ja usein hieman turhistakin teknisistä vimpaimista. Aiemmin on testattu mm. Axbo-herätyskello ja Philipsin LivingColours värilamppu. Dukeville-blogissa testattiin sähköisten kirjojen lukemista iPadilla ja Kindlellä. Muista käydä vierailulla säännöllisesti tai tilaa lukuohjelmaasi Pinserin RSS-syöte.

18 thoughts on “MiFi on seuraavan sukupolven mokkula – testissä Huawei E585

 1. Kiitos kattavasta testistä ja yleistiedosta. Pakkohan tuollainen on pikkuhiljaa hankkia iPadin kylkiäiseksi ja muutenkin.

 2. Hyvä, lisää lelutestejä. Oletko testannut laitteen luoman langattoman lähiverkon kantamaa? Antennia tuossa ei näyttänyt olevan.

 3. Kantomatkaa luvataan n. 10 metriä ja kyllä se kokeillusti ainakin naapurihuoneeseen ylettyy.

 4. Miltä myyjältä ostit tuon E585:n? Pitäisi itsellekin hommata jonkinlainen MiFi tms, mutta ei huvittaisi maksaa Novatelin 1,5v vanhasta mallista lähes 300 euroa…

  Mitä verkkotekniikoita tuo tukee? HSDPA nyt toki, mutta miten HSUPA ja millä (max) nopeuksilla DL/UL? Tekstissäsi lukee myös 900MHz 3G, jonka lienet tarkistanut? Tuosta löytyy netistä paljonkin ristiriitaista tietoa, kun osassa mainitaan tuki vain 2100 MHz:lle.

  =)juha

 5. Juha, sellaiselta myyjältä kuin “ahnerak”. Hänellä ei näytä kuitenkaan tällä hetkellä olevan noita myynnissä.

  900 MHz on tarkistettu toimivaksi, eri operaattoreilla on eri versioita mutta Three:n malli tukee 900:sta. Noista muista en osaa sanoa. Oma saavuttamani nopeusennätys on nyt 4,6 Mbps.

 6. Rohkea rotan syö… =)

  Laitoin alkuviikosta yhden tuollaisen 3-operaattorin E585:n tilaukseen Briteistä ja tänään se kolahti postilla perille. Sinä olitkin vastannut näihin kysymyksiini jo Hopeisessa Omenassa, joten uskalsin laittaa tilausta vetämään.

  900MHz 3G alueella en ehtinyt tänään pistäytyä, mutta Lahden keskustassa 2100MHz 3G:llä Elisan verkossa irtosi reilut neljä megaa sisään ja 700kbps ulos. Noihin lukuihin voi olla kyllä varsin tyytyväinen ja homma lähti sujumaan ilman mitään isompaa säätämistä. SIM sisään, Saunalahden asetukset APN:ään ja määrittelin oman WLAN-verkon. Sen jälkeen pääsi käyttämään…

  =)juha

 7. Minulla on ollut E51 + JoikuSpot käytössä satunnaisesti 1,5v ajan. Maksanut silloin softan kanssa yhteensä 200€. Nyt puhelimen vanhetessa saattaa akku loppua JoikuSpotin päällä ollessa, vaikka puhelin olisi laturissa kiinni, tosin melko pitkää käyttöä vaatii. Uutena tuota ongelmaa en havainnut. Nopeus on aina ollut luotettava tällä hitaalla 384kbps liittymällä.
  Jos tarvetta olisi, niin alle satasen hinta ei olisi kynnys ostaa laitetta, mutta ei Huaweita. Minulle taisi riittää se yksi huawein laite, jonka hommasin vanhemmilleni. kyseinen laite ei löytänyt aina verkkoa (ei edes gsm), vaikka puhelimessa se löytyi samalla simmillä. Netti saattoi olla viikonkin toimimatta. Laite kävi kaksi kertaa huollossa ja makasi siellä yhteensä muutaman kuukauden.

 8. Hmmm…

  Vai seuraavan sukupolven mokkula joka ei edes tue uusinta n verkkostandardia.

  Sanoisin että kaukana uudesta.

 9. Kyselen tyhmiä, kun ei omalla nimellä tarvi. Siis. Ajattelin tuommoisen tilata, kun on jo ennestään 3G tikku. Ihmettelin vain, jotta pitääkö johonkin näpyttää se PIN-koodi? Mifiin tai vastaanottavaan laitteeseen.

 10. PIN-koodin kyselyn voi ottaa ainakin puhelimessa pois päältä, jos ei muuten ala toimimaan.

 11. PIN-koodi laitetaan Mifin asetuksiin jolloin sitä ei tarvitse syöttää joka kerta. Kun Mifi laitetaan ekaa kertaa päälle, se tekee avoimen wlanin johon voi kytkeytyä tietokoneella. Tuolla wlanissa näkyy vain yksi webbisivu, joka on Mifin asetussivu (eli se toimii vaikka laite ei ole vielä saanut nettiyhteyttä).

  Siellä syötetään PIN-koodit, annetaan wlanille uusi nimi, laitetaan wlanin ja asetussivujen salasanat päälle jne. Tämän jälkeen Mifi bootataan ja normaalikäyttö voi alkaa.

  Mifin asetuksiin pääsee nettiselaimella silloin kun tietokone on kiinni Mifin luomassa wlanissa. Asetussivulla on sellainen osoite mitä ei normaalista internetistä löydy (http://3.home/). Tuolta asetussivulta voi mm. lukea tekstiviestit, siirtää ja ladata tiedostoja Mifin muistikortilta ja muuttaa asetuksia. Ja nuohan sivut ovat siis salasanasuojattu omalla salasanalla niin että vierailijat eivät tietoihin pääse käsiksi.

 12. Niin ja asetussivuista on myös yksinkertaistettu mobiiliversio jos haluaa muuttaa asetuksia puhelimella :)

 13. Perskules tilasin Englannista vastaavan mallia Huawei E5830. Toiminta vaikuttaa aika samanlaiselta. Sonerahan noita samoja myy kytkyllään. Hyvät käyttiksetkin löytyy Soneran sivuilta.
  Asennus meni ihan ok. Kun tietokone kysyi pin lukua, annoin tuon tutun 0000. Tuli kuitenkin herja, ettei kelpaa.
  Yritin langallisena modeemina, mutta ainoa tarjottu osite oli 3UK.
  Onko ajatuksia mitä tehdä? Myytiin unlocked versiona.

 14. upi: Tää voi olla tyhmä kysymys mutta kysyn nyt kumminkin – kai laitoit sinne sisään suomalaisen SIM-kortin jonka olet ostanut erikseen?

 15. Joo. Sen saman Saunalahtelaisen joka oli aiemminkin käytössä.

 16. Itse tilasin ton e585sen dealextremestä, 104€ maksoi tosin, mutta hyvin pelittää..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *