MiFi on seuraavan sukupolven mokkula – testiss Huawei E585

On pitkst aikaa Pinserin lelutestin aika!

Parisen vuotta sitten esittelin Pinserin lelutestiss mokkulan. Tietokoneeseen kiinnitettvt pienet knnykkverkkoon kytkettvt modeemit olivat tulleet juuri markkinoille ja juttu herttikin suurta kiinnostusta. Nykyisin mokkuloita kutsutaan nettitikuiksi ja niit saa lhestulkoon kaupan plle uusia mobiililaajakaistasopimuksia solmiessa. Monissa kannettavissa tietokoneissakin on jo sisnrakennetut 3G-modeemit.

Mokkuloissakin tapahtuu tuotekehityst. Uusinta uutta ovatkin tysin langattomat laitteet, jotka jakavat 3G-yhteyden yhtaikaisesti usealle tietokoneelle Wifi-verkkoa kytten. Maailmalla tllaisia laitteita kutsutaan nimell MiFi, ensimmisen markkinoille tulleen Novatelin valmistaman laitteen mukaan. Minkin ostin pari viikkoa sitten itselleni pienen MiFi-purnukan, merkiltn Huawei E585.

Huawei E585 MiFi

Miten MiFi siis toimii? Aivan kuten mokkulaan tai nettitikkuun, MiFiin tarvitaan ensinnkin knnykkliittym, jossa on kytss datayhteys. Operaattorilta saatu SIM-kortti sijoitetaan MiFin kyljest avautuvaan luukkuun ja laitteeseen kytketn virta, jonka jlkeen se kytkeytyy knnykkverkkoon.

Samaan aikaan MiFi kynnist sisisen tukiasemansa ja luo ymprilleen pienen langattoman lhiverkon, samanlaisen kuin lukemattomissa kodeissa ja toimistoissa ympri maailman. Sen jlkeen nettiin kytkeytyminen on helppoa: tietokone asetetaan kyttmn nettiyhteytenn tt uutta lhiverkkoa ja surffailu voi alkaa.

Samaan lhiverkkoon voi kytkeyty yhtaikaa maksimissaan viisi laitetta, eli yhdest langattomasta laajakaistasta riitt jaettavaksi vaikkapa omalle ja neljn kaverin kannettavalle tietokoneelle. MiFist onkin erityist iloa esimerkiksi palavereissa tai kotona, jossa yhdell pienell laitteella voi periaatteessa korvata jopa kokonaisen ADSL-yhteyden tukiasemineen kaikkineen. Jos yhteytt ei halua jakaa ohikulkijoille, sen voi suojata salasanalla.

MiFin kytt on helppoa ja miellyttv, sill se ei vaadi minknlaisten lisohjelmistojen asentamista tietokoneisiin tai muihin laitteisiin. Riitt ett ne osaavat kytkeyty tavalliseen langattomaan paikallisverkkoon.

MiFi toimii nettiyhteyten tietokoneiden lisksi mys muille langatonta verkkoa kyttville laitteille, aina digibokseista musiikkitoistimiin tai vaikkapa eye-fi-muistikortteihin. MiFi on nppr nettiyhteyden tarjoaja mys niille, jotka omistavat pelkll WiFi-yhteydell varustetun iPadin tai uuden Kindlen.

Laitteen jakama langaton nettiyhteys on laadultaan samanlainen kuin knnyksskin eli vaihtelua on runsaasti. Joillain seuduilla langaton laajakaista saattaa olla jopa nopeampi kuin puhelinlankaa pitkin tuleva ADSL-yhteys, kun taas jossain muualla kunnollista yhteytt on vaikea saada. Huawein laite tukee HSDPA-yhteyksi ja uutta 3G-verkon 900 MHz:n taajuutta, joten sill saa aikaan nopeita yhteyksi mys taajaan asuttujen alueiden ulkopuolella. Itse olen saanut Soneran liittymllni yhteysnopeudeksi n. 1,5 megaa Tampereella ja Kangasalla ja vajaat 300 kbps 3G-verkon ulkopuolella sijainneella mkill.

Koska MiFi on tysin johdoton laite, se toimii akulla. Normaalissa nettisurffailussa akku kest nykylaitteissa n. 4-5 tuntia. Lis virtaa ladataan USB-johdon kautta, joko tietokoneen kyljess olevasta pistokkeesta tai mukana tulevalla USB-laturilla. Laitetta voi kytt toki mys latauksen aikana.

Suomessa on myynniss tt kirjoitettaessa vain alkuperisi Novatelin MiFi-laitteita (ks. Verkkokauppa.com) kalliihkoon 280 euron hintaan. Edullisemmin MiFin saa esimerkiksi ostamalla englantilaisen 3-knnykkoperaattorin kytkykaupassa myymn Huawei E585:n, josta myyj on purkanut operaattorilukituksen. Min tein nin, jolloin hinnaksi tuli postikuluineen noin 90 euroa. Lydt tllaisia laitteita hakemalla eBayst vaikkapa hakusanoilla “Huawei E585 unlocked”.

Viel halvemmalla psee kyttmll ohjelmistopohjaista ratkaisua. Uusiin Nokian puhelimiin on saatavilla ohjelma nimeltn Joikuspot, joka tekee kytnnss saman asian kuin MiFi. Android-puhelimien uusimmissa versioissa vastaava toiminnallisuus on sisnrakennettuna. Applen iPhoneihin on saatavilla nettiyhteyden jakamiseen ohjelma nimeltn MyWi, mutta se toimii valitettavasti vain jailbreakilla murretuissa puhelimissa.

Miten Joikuspot, MyWi tai Androidin hotspot sitten eroavat varsinaisesta MiFi-laitteesta? Ne ovat hinnaltaan huomattavasti halvempia (Joikuspot maksaa 10 euroa ja MyWi 19 dollaria) ja niit varten ei tarvitse hankkia erillist knnykkliittym. Ohjelmat kyttvt pll ollessaan huomattavan paljon puhelimen akkua ja saattavat etenkin kovasti kuormitettuna toimia hitaanpuoleisesti. Ulkomailla matkaillessa MiFi-laitteeseen voi ostaa paikallisen prepaid-liittymn, jolloin surffailu sujuu edullisesti ja omaa puhelintaan voi pit edelleen perus-puhelinkytss.

Yhteenvetona voisikin todeta, ett MiFi on mainio mokkulan korvike paljon liikkuvalle netin kyttjlle. Sill voi luoda yhdell napin painalluksella toimivan nettiyhteyden usealle laitteelle niin kotona, mkill kuin matkoillakin. Satunnaiseen kyttn kannattaa kuitenkin harkita mys ohjelmapohjaista ratkaisua jos sattuu omistamaan yhteensopivan puhelimen.

Pinserin lelutestit on sarja, jossa raportoidaan mielenkiintoisista, hauskoista ja usein hieman turhistakin teknisist vimpaimista. Aiemmin on testattu mm. Axbo-hertyskello ja Philipsin LivingColours vrilamppu. Dukeville-blogissa testattiin shkisten kirjojen lukemista iPadilla ja Kindlell. Muista kyd vierailulla snnllisesti tai tilaa lukuohjelmaasi Pinserin RSS-syte.

18 thoughts on “MiFi on seuraavan sukupolven mokkula – testiss Huawei E585

 1. Kiitos kattavasta testist ja yleistiedosta. Pakkohan tuollainen on pikkuhiljaa hankkia iPadin kylkiiseksi ja muutenkin.

 2. Hyv, lis lelutestej. Oletko testannut laitteen luoman langattoman lhiverkon kantamaa? Antennia tuossa ei nyttnyt olevan.

 3. Kantomatkaa luvataan n. 10 metri ja kyll se kokeillusti ainakin naapurihuoneeseen ylettyy.

 4. Milt myyjlt ostit tuon E585:n? Pitisi itsellekin hommata jonkinlainen MiFi tms, mutta ei huvittaisi maksaa Novatelin 1,5v vanhasta mallista lhes 300 euroa…

  Mit verkkotekniikoita tuo tukee? HSDPA nyt toki, mutta miten HSUPA ja mill (max) nopeuksilla DL/UL? Tekstisssi lukee mys 900MHz 3G, jonka lienet tarkistanut? Tuosta lytyy netist paljonkin ristiriitaista tietoa, kun osassa mainitaan tuki vain 2100 MHz:lle.

  =)juha

 5. Juha, sellaiselta myyjlt kuin “ahnerak”. Hnell ei nyt kuitenkaan tll hetkell olevan noita myynniss.

  900 MHz on tarkistettu toimivaksi, eri operaattoreilla on eri versioita mutta Three:n malli tukee 900:sta. Noista muista en osaa sanoa. Oma saavuttamani nopeusenntys on nyt 4,6 Mbps.

 6. Rohkea rotan sy… =)

  Laitoin alkuviikosta yhden tuollaisen 3-operaattorin E585:n tilaukseen Briteist ja tnn se kolahti postilla perille. Sin olitkin vastannut nihin kysymyksiini jo Hopeisessa Omenassa, joten uskalsin laittaa tilausta vetmn.

  900MHz 3G alueella en ehtinyt tnn pistyty, mutta Lahden keskustassa 2100MHz 3G:ll Elisan verkossa irtosi reilut nelj megaa sisn ja 700kbps ulos. Noihin lukuihin voi olla kyll varsin tyytyvinen ja homma lhti sujumaan ilman mitn isompaa stmist. SIM sisn, Saunalahden asetukset APN:n ja mrittelin oman WLAN-verkon. Sen jlkeen psi kyttmn…

  =)juha

 7. Minulla on ollut E51 + JoikuSpot kytss satunnaisesti 1,5v ajan. Maksanut silloin softan kanssa yhteens 200. Nyt puhelimen vanhetessa saattaa akku loppua JoikuSpotin pll ollessa, vaikka puhelin olisi laturissa kiinni, tosin melko pitk kytt vaatii. Uutena tuota ongelmaa en havainnut. Nopeus on aina ollut luotettava tll hitaalla 384kbps liittymll.
  Jos tarvetta olisi, niin alle satasen hinta ei olisi kynnys ostaa laitetta, mutta ei Huaweita. Minulle taisi riitt se yksi huawein laite, jonka hommasin vanhemmilleni. kyseinen laite ei lytnyt aina verkkoa (ei edes gsm), vaikka puhelimessa se lytyi samalla simmill. Netti saattoi olla viikonkin toimimatta. Laite kvi kaksi kertaa huollossa ja makasi siell yhteens muutaman kuukauden.

 8. Hmmm…

  Vai seuraavan sukupolven mokkula joka ei edes tue uusinta n verkkostandardia.

  Sanoisin ett kaukana uudesta.

 9. Kyselen tyhmi, kun ei omalla nimell tarvi. Siis. Ajattelin tuommoisen tilata, kun on jo ennestn 3G tikku. Ihmettelin vain, jotta pitk johonkin npytt se PIN-koodi? Mifiin tai vastaanottavaan laitteeseen.

 10. PIN-koodin kyselyn voi ottaa ainakin puhelimessa pois plt, jos ei muuten ala toimimaan.

 11. PIN-koodi laitetaan Mifin asetuksiin jolloin sit ei tarvitse sytt joka kerta. Kun Mifi laitetaan ekaa kertaa plle, se tekee avoimen wlanin johon voi kytkeyty tietokoneella. Tuolla wlanissa nkyy vain yksi webbisivu, joka on Mifin asetussivu (eli se toimii vaikka laite ei ole viel saanut nettiyhteytt).

  Siell sytetn PIN-koodit, annetaan wlanille uusi nimi, laitetaan wlanin ja asetussivujen salasanat plle jne. Tmn jlkeen Mifi bootataan ja normaalikytt voi alkaa.

  Mifin asetuksiin psee nettiselaimella silloin kun tietokone on kiinni Mifin luomassa wlanissa. Asetussivulla on sellainen osoite mit ei normaalista internetist lydy (http://3.home/). Tuolta asetussivulta voi mm. lukea tekstiviestit, siirt ja ladata tiedostoja Mifin muistikortilta ja muuttaa asetuksia. Ja nuohan sivut ovat siis salasanasuojattu omalla salasanalla niin ett vierailijat eivt tietoihin pse ksiksi.

 12. Niin ja asetussivuista on mys yksinkertaistettu mobiiliversio jos haluaa muuttaa asetuksia puhelimella :)

 13. Perskules tilasin Englannista vastaavan mallia Huawei E5830. Toiminta vaikuttaa aika samanlaiselta. Sonerahan noita samoja myy kytkylln. Hyvt kyttiksetkin lytyy Soneran sivuilta.
  Asennus meni ihan ok. Kun tietokone kysyi pin lukua, annoin tuon tutun 0000. Tuli kuitenkin herja, ettei kelpaa.
  Yritin langallisena modeemina, mutta ainoa tarjottu osite oli 3UK.
  Onko ajatuksia mit tehd? Myytiin unlocked versiona.

 14. upi: T voi olla tyhm kysymys mutta kysyn nyt kumminkin – kai laitoit sinne sisn suomalaisen SIM-kortin jonka olet ostanut erikseen?

 15. Itse tilasin ton e585sen dealextremest, 104 maksoi tosin, mutta hyvin pelitt..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *