Axbo – unirytmin huomioiva hertyskello

Pinserin lelutestiss: Axbo-hertyskello

Axbo-hertyskello

Onko tuttua: hertyskello alkaa prisemn keskell syvint unta. Raa’an hertyksen jlkeen tunnet olosi nuutuneeksi koko loppupivn eik mistn tahdo tulla mitn. Jonain toisena aamuna taas olet kellon soidessa jo valmiiksi lhestulkoon hereill – saatatpa raottaa silmisi jo pari sekuntia ennen kellon soimista. Pomppaat pirten yls sngyst ja olet energinen koko pivn.

Olisiko mahdollista saada aikaiseksi hertyskello, joka osaa soida juuri silloin kun olet muutenkin liki hereill? Itvaltalainen Axbo vitt ett on – ja myy tllaista kelloa.

Unirytmikellon toiminnan ymmrtminen vaatii hieman kertausta ihmisen unen vaiheista. Yn aikana unen syvyys vaihtelee kevyen ja syvn unen vlill, ylees noin 90-100 minuutin jaksoissa. Kevyen unen jaksot, joista on helpompi hert, toistuvat siis vhn yli puolen tunnin vlein – aamuyst viel tihemmin.

Axbon toiminta perustuu niden kevyen unien jaksojen ennustamiseen. Kello analysoi untasi ja muuttaa hertysaikaa havaintojensa mukaisesti. Lopputuloksena on siis hertyskello, joka hertt juuri sill hetkell kun olisit muutenkin valmis hermn.

Humpuukia vai totta? Ptin testata asian ja hankin Axbon.

Muutaman kuukauden kytn perusteella voin todeta ett mainospuheet eivt ole puppua. Kello tosiaankin tunnistaa unen vaiheet ja osaa hertt kevyest unesta lhestulkoon joka kerta.

Miten Axbo osaa tunnistaa unen vaiheet? Thn kytetn itse asiassa hmmstyttvn yksinkertaista teknologiaa. Kello nimittin tunnistaa unen vaiheet liikkeest. Kun syv uni muuttuu kevyeksi uneksi, ihminen alkaa liikkumaan. Hn knt kylke, vet peittoa paremmin plle, oikoo tyyny tai nytkhtelee muuten vain.

Axbo tunnistaa nm pienet liikkeet ranteeseen laitettavan, hieman urheilijoiden hikinauhaa muistuttavan liikesensorin avulla. Pehmest kankaasta tehty sensori laitetaan nukkumaan menness rannekellon tilalle. Sen sisll on pienikokoinen radiolhetin joka lhett pienimmstkin liikahduksesta tiedon Axbolle.

Kello tallentaa tietoa liikkeist koko yn ajalta. Kun oikea hermisaika alkaa koittaa, Axbo etsii hetken jolloin olen todennkisesti kevyess unessa ja soittaa hertysnen.

Kun Axboon asetetaan hertysaikaa, se tehdn hieman eri tavalla kuin tavallisessa hertyskellossa. Axboon nimittin laitetaan hertysajaksi se aika, jolloin on viimeistn pakko hert. Se hetki, jolloin kello soi on itse asiassa puolen tunnin sisll ennen tt aikaa. Jos siis minun tytyy tihin ehtikseni hert viimeistn kello 7:00, laitan tmn ajan Axboon hertysajaksi. Kello hertt minut 6:30 ja 7:00 vlill, silloin kun uneni on kevyimmilln.

Jos sattuu kymn niin ett nukun kuin tukki, enk liikahda millikn, Axbo ei kuitenkaan anna minun nukkua pommiin. Viimeisimmll mahdollisella hermishetkell kello soittaa nekksti ja pit huolen siit ett ehdin ajoissa kuitenkin tihin.

Axbo toimii lupaamallaan tavalla. Kello alkaa soida aamuisin juuri silloin kun olen kevyess unessa. Monesti ky kuitenkin siten, ett hern hieman ennen hertysvlin aikaa, katson kelloa ja tajuan ett aivan pian pienikin liikahdus saa kellon soimaan. Olenkin oppinut lojumaan paikallani ihan liikkumatta :-) Axbossa ei ole torkkukytkint, joten sitten kun kello soi, on noustava yls tai pommiin nukkuminen on omalla vastuulla.

Axbon ulkonk ja viimeistelyn laatu on korkealuokkaista, rohkenisinko sanoa perti “Applemaista”. Lpikuultava ja sinisell pehmesti himmenevll valolla varustettu nytt on teknisesti kiehtova. Nytn valon voi sytytt joko kellon napista tai koskettamalla rannekkeen nappia. Hertysneksi voi valita erilaisia knnykn soittonelt kuulostavia melodioita, esim. rummutusta tai viidakon ni.

Muuten niin erikoisen lpinkyvn nytn hankaluutena on himmeys – Axbo nytt parhaimmalta jos se on ypydll siten ett nytn taakse osuu valoa. Varjoisassa sopukassa sijaitsevan Axbon nytst ei saa selv muuta kuin silloin kun nyttn on sytyttnyt valon.

Axbo osaa mys soittaa tuutulauluni – on mahdollista esimerkiksi nukahtaa puron solinaan (joka vaimenee pois kun kello huomaa ett olet nukahtanut). Uusimmassa kyttjrjestelmversiossa tulee mukana pivunitoiminto, jonka avulla voi ottaa juuri oikean mittaiset torkut. Keksin tss taannoin ett pivunitoimintoa voi kytt mys torkkukytkimen. Harmi sinns, sill puolisen tuntia pakkohermist aiemmin nouseminen tiesi kiireettmi aamuja. Torkkukytkimen kanssa sekin aika tulee kytetty loikoiluun.

Mukana tulee rannekkeet kahdelle henkillle sek laturi, jonka avulla kellon akku pysyy tyten (Axbo toimii ilman verkkovirtaa 7 vuorokauden ajan).

Axbon voi liitt tietokoneeseen. Laturin johto toimii samalla tietokoneeseen kytkettvn USB-kaapelina. Kuten aiemmin kerroin, Axbo tallentaa muistiinsa kaiken liikkeen yn ajalta. Liikedatan voi kopioida PC:lle ja tutkia omaa unirytmin Axbon mukana tulevalla ohjelmistolla.

Klikkaa kuvaa, niin net suurempana miten nukuin keskiviikon ja torstain vlisen (lyhyen) yn. Kellon muistiin mahtuu statistiikkaa noin kuukauden mittaiselta ajalta ja jokaiselta ylt voi tarkastella unen laatua yksittisen liikahduksen tasolle asti.

Itse olisin toivonut paketissa kahta USB-kaapelia – on nimittin hieman hankalaa kaivella sngyn takaa muuntajaan kytketty kaapelia aina kun haluaa liitt kellon tietokoneeseen.

Axboja saa Suomessa joko tilaamalla maahantuojan nettisivujen kautta (www.axbo.fi) tai jlleenmyyjien kautta (ks. maahantuojan sivuilta). Ostin omani Herttoniemest Megahertsin apteekista. Plussaa maahantuojalle tuli siit, ett tklinen Axbon hinta toimituskuluineen on muutaman euron tarkkuudella sama kuin axbo.comista tilattaessa. Maahantuojan kautta ostettuna Axbo maksaa 229 euroa (apteekissa oli sama hinta).

Suosittelen Axboa kaikille niille, joille aamuherminen tuottaa vaikeuksia ja jotka vihaavat sit kun kello alkaa soida kesken syvint unta. Jos taas olet jo muutenkin pirte aamuisin, Axbo on sinulle pikemminkin koriste-esineeksi sopiva design-hertyskello. Nrtit ja nrtinmieliset osaavat arvostaa tietokonekytkent ja statistiikkaominaisuuksia.

Pinserin lelutestit on sarja, jossa raportoidaan mielenkiintoisista teknisist vimpaimista. Lhitulevaisuudessa testiss mm. Nokia N810, Philips LivingColors ja Spacenavigator. Aiemmin testattu: Macbook Air ja Mokkula. Muista kyd vierailulla snnllisesti tai tilaa lukuohjelmaasi Pinserin RSS-syte.

19 thoughts on “Axbo – unirytmin huomioiva hertyskello

 1. Tuo on kyll kiehtova tuote. Oli mukavaa lukea, ett toimiikin viel… Hinta on hieman hirvittv, tosin. Minulle taitaa toistaiseksi riitt torkunhallintaan Pzizz.

 2. Kaipasit kahta USB-kaapelia. Onko liitnt sitten niin epstandardi, ett jokin kaappeihin kertyneist miljoonista piuhoista ei ky koneen ja kellon vlille?

 3. Suuret kiitokset teille, kun kerroitte tst upeasta laitteesta. Se on kuin pelastus Taivaasta, sill minulla on aina hankaluuksia hermisen kanssa.

  On vaan erittin ikv, ett laitteen hintakin on turhan korkea minulle…

 4. siis hert kelloon ja jt loikoilemaan sitten viimeiseen mahdolliseen hetkeen? Muuten olisit nukkunut siihen saakka. Ja tst seuraten olo on koko pivn fressimpi, vai pelkstn hertess jonkin aikaa (x min)? Hieman enemmn kokemastasi edusta aiempaan verraten olisi ollut kiva kuulla, ja onko tm kello saanut pysyvn sijan pedin vierest.

 5. Liikepuolen plottaus ylt vaikuttaa unipatjamaiselta tutkimukselta, jokohan seuraava softaversio ehdottaa laihduttamaan, menemn lkriin tai hellittmn stressi (uniapnea, kutina, henkinen stressi).

 6. juppe: nkyivtk nuo kaikki kyrist? :-)

  tuo viimeiseen mahdolliseen hetkeen loikoilu on tosiaan valitettava sivuseuraus siit, ett keksin pivunitoiminnon soveltuvuuden torkkukytkimeksi. axbon kanssa pitisi nimenomaan nousta heti pystyyn eik jd snkyyn en torkkumaan.

  mutta joka tapauksessa herminen on kuitenkin helpompaa – vaikka jisi snkyyn viel lojumaankin (eik nukahda uudelleen), olo on pirte.

  mikn keinopiristehn tuo ei siis ole, vaan axbon avulla her siihen aikaan kun se vhiten hankalaa on. syvst unesta vkisin hereille riuhtaisut jvt kuitenkin historiaan. mutta tytyy muistaa ett axbonkin kanssa tytyy edelleen pit huolta tarpeeksi pitkist yunista.

 7. Kokemuksia Axbosta on minullakin. Ennakkotilasin kellon heti kun se oli Axbo.comissa mahdollista ja sit on tss tullut kytetty enemmn tai vhemmn.

  Ranteeseen laitettava liikesensori on hyv, hikinauha ei purista yhtn ja on mukavan leppoisa. Hermiset menivt monesti tuohon Saminkin mainitsemaan tyyliin, hersin muutamaa minuuttia tai hetke ennen kuin kello olisi herttnyt ja sitten opin makaamaan aivan paikoillani, jotta ei aivan heti tarvitse nousta. Toisaalta hiukan hassua, ett pit maata aivan paikoillaan, jotta saa ne viimeiset hetket ennen kelloin hertyst loikoilla. Olo oli hertess kieltmtt paljon virkempi kuin normaalin hertyskellon kytss.

  Kelloon saa ohjelmoitua hertysajat kahdelle eri henkillle, josta tosin ei ole niin suurta hyty, kun itse en en saa kovin helposti unta, jos olen hernnyt toisen hertykseen. Jotta virkest hertyksest olisi suurin hyty, pitisi aina olla se ensimminen herj.

  Jos taas laittaa kelloon yhden hertysajan mutta kahdelle hengelle rannesensorit, kello muistaakseni osaa tarkkailla kahden nukkujan unirytmi ja sitten etsi hertysajan niin, ett se on kummallekin mahdollisimman hyv. Tst tosin ei ole juuri kokemuksia.

  Kyttliittym on hiukan omituinen, nappuloita voi pyritell ja painella ja vaikka oikea toiminto lytyykin yleens melkein heti, tosin turhia valikoissa harhailuja tulee silloin tllin.

  Mainio laite kaiken kaikkiaan. Tmn kun saisi yhdistetty niihin kirkasvalohertyskelloihin, niin kasassa olisi jokseenkin tydellinen laite.

 8. Kiitos sami ja soopa, laite josta jo pidempn oli kuullut huhuja, mutta vasta nyt tarkemmin selvisi laitteen sielunelm. Unigraffa kiinnostava mys, unen katkonaisuus, onko normaalit rem mrt, tuliko nhty painajaisia, nukkuuko krapulassa tai stressiss huonommin yms.

 9. Pingback: Unirytmin huomioiva herätyskello | Rollemaa.org

 10. Pingback: zweihundertzweiundzwanzig » Unen määrästä

 11. Tmmnen oli tnn Hesarin Tiede & Luonto -sivuilla:

  TIEDON JYVT
  Hermiskello voi pelastaa pivn
  Hermiskello voi pelastaa pivn

  Hert kesken syvn aamu-unen. Olet tokkurassa. Kansankielell tuli noustua vrll jalalla.

  Hermiskello voi pelastaa pivn. Knnykkn asennettuna se hertt lempesti silloin, kun ei nuku unen raskainta vaihetta.

  Knnykn tavallinen mikrofoni mittaa unen laatua aamulla, kun herminen lhestyy. Laite hertt nukkujan suunnilleen siihen aikaan kuin hertyskello. Herminen helpottuu kevyest unesta, vittvt tutkijat.

  Markkinoilla on jo ns. lykkit hertyskelloja. Ne seuraavat nukkuvan henkiln unta esimerkiksi ranteeseen laitetun liikeanturin avulla.

  Knnykn hermiskello on suomalaisten unitutkijoiden ja Tampereen yliopiston signaalintutkijoiden uusi tuote.

  “Knnykn halpakin mikrofoni antaa yllttvn paljon tietoa unen laadusta”, sanoo unisignaalien tutkija, insinri Vin Virtanen.

  Hermisohjelma tarkkailee unen aikana liikehtimist, havahtumista ja poikkeavia ni. Se perustuu mikrofonin antaman signaalin tulkintaan.

  “Hermisen laadun kohentamiseen riitt jo 20 minuutin seuranta ennen viimeist mahdollista aamun hertysaikaa”, Virtanen sanoo. Hn teki unisignaaleista lopputyns Tampereen tekniselle yliopistolle.

  Unitutkija ja Meilahden sairaalan neurofysiologi Tapani Salmi kytti jo 2006 kuorsauksen tutkimisessa tavallista kotitietokoneen mikrofonia.

  “Sngyss mikrofoni on herkk kaikelle liikehdinnlle ja nille, kuten kahinalle. Kaikillehan on tuttu matkapuhelin, joka on auki taskussa ja toistaa liikehtimisen ni.”

  Knnykn hertin enemmnkin toteaa hermisen, eik yrit hertt vkisin. Siksi Salmi kutsuu laitetta “hermiskelloksi”.

  Jos nukkuja on 20 viime minuutin aikana syvss ja rauhallisessa unessa, ei hermiskello anna hlytyst. Silloin matkapuhelimen oma hlytys hertt.

  Hermiskello ei ole hoitotuote unihiriihin. Niit hoitavat lkrit. Ohjelmisto ky malleihin, joissa on Symbian S60-kyttjrjestelm.

  HS

  http://www.hs.fi/digilehti/tiedejaluonto/artikkeli/Her%C3%A4%C3%A4miskello+voi+pelastaa+p%C3%A4iv%C3%A4n/1135238539591

 12. “Laturin johto toimii samalla tietokoneeseen kytkettvn USB-kaapelina.”. Tm on vrin. Laturin johtoa voi kytt vain laturissa. Tietokoneeseen liitettv johto on erikseen. Sen usb-pn sisll on usb-sarjaportti. Tm vastannee mys Erkan kommenttiin :)

 13. Anonymous: Ei ole vrin. Laitteen mukana tulee vain yksi johto ja sit kytetn sek laturin ett tietokoneen kanssa. Johdon toinen p (piikkiliitin) kytketn Axboon ja toinen p (USB-liitin) joko tietokoneen USB-porttiin tai muuntajassa olevaan USB-porttiin.

  Samaa johtoa pitkin kulkee sek shk ett data. Ja kyseess ei ole siis tavallinen USB-johto joita kaapit ovat tynn :)

 14. Pingback: Uniohjelma « aluksi

 15. Pingback: Pinseri » Lelutestiss Beddit

 16. Pingback: Lelutestissä Beddit | Wanha Blogistania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *