Axbo – unirytmin huomioiva herätyskello

Pinserin lelutestissä: Axbo-herätyskello

Axbo-herätyskello

Onko tuttua: herätyskello alkaa pärisemään keskellä syvintä unta. Raa’an herätyksen jälkeen tunnet olosi nuutuneeksi koko loppupäivän eikä mistään tahdo tulla mitään. Jonain toisena aamuna taas olet kellon soidessa jo valmiiksi lähestulkoon hereillä – saatatpa raottaa silmiäsi jo pari sekuntia ennen kellon soimista. Pomppaat pirteänä ylös sängystä ja olet energinen koko päivän.

Olisiko mahdollista saada aikaiseksi herätyskello, joka osaa soida juuri silloin kun olet muutenkin liki hereillä? Itävaltalainen Axbo väittää että on – ja myy tällaista kelloa.

Unirytmikellon toiminnan ymmärtäminen vaatii hieman kertausta ihmisen unen vaiheista. Yön aikana unen syvyys vaihtelee kevyen ja syvän unen välillä, yleesä noin 90-100 minuutin jaksoissa. Kevyen unen jaksot, joista on helpompi herätä, toistuvat siis vähän yli puolen tunnin välein – aamuyöstä vielä tiheämmin.

Axbon toiminta perustuu näiden kevyen unien jaksojen ennustamiseen. Kello analysoi untasi ja muuttaa herätysaikaa havaintojensa mukaisesti. Lopputuloksena on siis herätyskello, joka herättää juuri sillä hetkellä kun olisit muutenkin valmis heräämään.

Humpuukia vai totta? Päätin testata asian ja hankin Axbon.

Muutaman kuukauden käytön perusteella voin todeta että mainospuheet eivät ole puppua. Kello tosiaankin tunnistaa unen vaiheet ja osaa herättää kevyestä unesta lähestulkoon joka kerta.

Miten Axbo osaa tunnistaa unen vaiheet? Tähän käytetään itse asiassa hämmästyttävän yksinkertaista teknologiaa. Kello nimittäin tunnistaa unen vaiheet liikkeestä. Kun syvä uni muuttuu kevyeksi uneksi, ihminen alkaa liikkumaan. Hän kääntää kylkeä, vetää peittoa paremmin päälle, oikoo tyynyä tai nytkähtelee muuten vain.

Axbo tunnistaa nämä pienet liikkeet ranteeseen laitettavan, hieman urheilijoiden hikinauhaa muistuttavan liikesensorin avulla. Pehmeästä kankaasta tehty sensori laitetaan nukkumaan mennessä rannekellon tilalle. Sen sisällä on pienikokoinen radiolähetin joka lähettää pienimmästäkin liikahduksesta tiedon Axbolle.

Kello tallentaa tietoa liikkeistä koko yön ajalta. Kun oikea heräämisaika alkaa koittaa, Axbo etsii hetken jolloin olen todennäköisesti kevyessä unessa ja soittaa herätysäänen.

Kun Axboon asetetaan herätysaikaa, se tehdään hieman eri tavalla kuin tavallisessa herätyskellossa. Axboon nimittäin laitetaan herätysajaksi se aika, jolloin on viimeistään pakko herätä. Se hetki, jolloin kello soi on itse asiassa puolen tunnin sisällä ennen tätä aikaa. Jos siis minun täytyy töihin ehtiäkseni herätä viimeistään kello 7:00, laitan tämän ajan Axboon herätysajaksi. Kello herättää minut 6:30 ja 7:00 välillä, silloin kun uneni on kevyimmillään.

Jos sattuu käymään niin että nukun kuin tukki, enkä liikahda milliäkään, Axbo ei kuitenkaan anna minun nukkua pommiin. Viimeisimmällä mahdollisella heräämishetkellä kello soittaa äänekkäästi ja pitää huolen siitä että ehdin ajoissa kuitenkin töihin.

Axbo toimii lupaamallaan tavalla. Kello alkaa soida aamuisin juuri silloin kun olen kevyessä unessa. Monesti käy kuitenkin siten, että herään hieman ennen herätysvälin aikaa, katson kelloa ja tajuan että aivan pian pienikin liikahdus saa kellon soimaan. Olenkin oppinut lojumaan paikallani ihan liikkumatta :-) Axbossa ei ole torkkukytkintä, joten sitten kun kello soi, on noustava ylös tai pommiin nukkuminen on omalla vastuulla.

Axbon ulkonäkö ja viimeistelyn laatu on korkealuokkaista, rohkenisinko sanoa peräti “Applemaista”. Läpikuultava ja sinisellä pehmeästi himmenevällä valolla varustettu näyttö on teknisesti kiehtova. Näytön valon voi sytyttää joko kellon napista tai koskettamalla rannekkeen nappia. Herätysääneksi voi valita erilaisia kännykän soittoääneltä kuulostavia melodioita, esim. rummutusta tai viidakon ääniä.

Muuten niin erikoisen läpinäkyvän näytön hankaluutena on himmeys – Axbo näyttää parhaimmalta jos se on yöpöydällä siten että näytön taakse osuu valoa. Varjoisassa sopukassa sijaitsevan Axbon näytöstä ei saa selvää muuta kuin silloin kun näyttöön on sytyttänyt valon.

Axbo osaa myös soittaa tuutulauluääniä – on mahdollista esimerkiksi nukahtaa puron solinaan (joka vaimenee pois kun kello huomaa että olet nukahtanut). Uusimmassa käyttöjärjestelmäversiossa tulee mukana päiväunitoiminto, jonka avulla voi ottaa juuri oikean mittaiset torkut. Keksin tässä taannoin että päiväunitoimintoa voi käyttää myös torkkukytkimenä. Harmi sinänsä, sillä puolisen tuntia pakkoheräämistä aiemmin nouseminen tiesi kiireettömiä aamuja. Torkkukytkimen kanssa sekin aika tulee käytettyä loikoiluun.

Mukana tulee rannekkeet kahdelle henkilölle sekä laturi, jonka avulla kellon akku pysyy täytenä (Axbo toimii ilman verkkovirtaa 7 vuorokauden ajan).

Axbon voi liittää tietokoneeseen. Laturin johto toimii samalla tietokoneeseen kytkettävänä USB-kaapelina. Kuten aiemmin kerroin, Axbo tallentaa muistiinsa kaiken liikkeen yön ajalta. Liikedatan voi kopioida PC:lle ja tutkia omaa unirytmiään Axbon mukana tulevalla ohjelmistolla.

Klikkaa kuvaa, niin näet suurempana miten nukuin keskiviikon ja torstain välisen (lyhyen) yön. Kellon muistiin mahtuu statistiikkaa noin kuukauden mittaiselta ajalta ja jokaiselta yöltä voi tarkastella unen laatua yksittäisen liikahduksen tasolle asti.

Itse olisin toivonut paketissa kahta USB-kaapelia – on nimittäin hieman hankalaa kaivella sängyn takaa muuntajaan kytkettyä kaapelia aina kun haluaa liittää kellon tietokoneeseen.

Axboja saa Suomessa joko tilaamalla maahantuojan nettisivujen kautta (www.axbo.fi) tai jälleenmyyjien kautta (ks. maahantuojan sivuilta). Ostin omani Herttoniemestä Megahertsin apteekista. Plussaa maahantuojalle tuli siitä, että täkäläinen Axbon hinta toimituskuluineen on muutaman euron tarkkuudella sama kuin axbo.comista tilattaessa. Maahantuojan kautta ostettuna Axbo maksaa 229 euroa (apteekissa oli sama hinta).

Suosittelen Axboa kaikille niille, joille aamuherääminen tuottaa vaikeuksia ja jotka vihaavat sitä kun kello alkaa soida kesken syvintä unta. Jos taas olet jo muutenkin pirteä aamuisin, Axbo on sinulle pikemminkin koriste-esineeksi sopiva design-herätyskello. Nörtit ja nörtinmieliset osaavat arvostaa tietokonekytkentää ja statistiikkaominaisuuksia.

Pinserin lelutestit on sarja, jossa raportoidaan mielenkiintoisista teknisistä vimpaimista. Lähitulevaisuudessa testissä mm. Nokia N810, Philips LivingColors ja Spacenavigator. Aiemmin testattu: Macbook Air ja Mokkula. Muista käydä vierailulla säännöllisesti tai tilaa lukuohjelmaasi Pinserin RSS-syöte.

19 thoughts on “Axbo – unirytmin huomioiva herätyskello

 1. Tuo on kyllä kiehtova tuote. Oli mukavaa lukea, että toimiikin vielä… Hinta on hieman hirvittävä, tosin. Minulle taitaa toistaiseksi riittää torkunhallintaan Pzizz.

 2. Kaipasit kahta USB-kaapelia. Onko liitäntä sitten niin epästandardi, että jokin kaappeihin kertyneistä miljoonista piuhoista ei käy koneen ja kellon välille?

 3. erkka: on. toisessa päässä on kuulokepistokkeen näköinen töpseli, toisessa päässä usb.

 4. Suuret kiitokset teille, kun kerroitte tästä upeasta laitteesta. Se on kuin pelastus Taivaasta, sillä minulla on aina hankaluuksia heräämisen kanssa.

  On vaan erittäin ikävää, että laitteen hintakin on turhan korkea minulle…

 5. Ööö siis heräät kelloon ja jäät loikoilemaan sitten viimeiseen mahdolliseen hetkeen? Muuten olisit nukkunut siihen saakka. Ja tästä seuraten olo on koko päivän fressimpi, vai pelkästään herätessä jonkin aikaa (x min)? Hieman enemmän kokemastasi edusta aiempaan verraten olisi ollut kiva kuulla, ja onko tämä kello saanut pysyvän sijan pedin vierestä.

 6. Liikepuolen plottaus yöltä vaikuttaa unipatjamaiselta tutkimukselta, jokohan seuraava softaversio ehdottaa laihduttamaan, menemään lääkäriin tai hellittämään stressiä (uniapnea, kutina, henkinen stressi).

 7. juppe: näkyivätkö nuo kaikki käyristä? :-)

  tuo viimeiseen mahdolliseen hetkeen loikoilu on tosiaan valitettava sivuseuraus siitä, että keksin päiväunitoiminnon soveltuvuuden torkkukytkimeksi. axbon kanssa pitäisi nimenomaan nousta heti pystyyn eikä jäädä sänkyyn enää torkkumaan.

  mutta joka tapauksessa herääminen on kuitenkin helpompaa – vaikka jäisi sänkyyn vielä lojumaankin (eikä nukahda uudelleen), olo on pirteä.

  mikään keinopiristehän tuo ei siis ole, vaan axbon avulla herää siihen aikaan kun se vähiten hankalaa on. syvästä unesta väkisin hereille riuhtaisut jäävät kuitenkin historiaan. mutta täytyy muistaa että axbonkin kanssa täytyy edelleen pitää huolta tarpeeksi pitkistä yöunista.

 8. Niin ja jatkoksi vielä Jupelle: Siis käytän axboa edelleen joka ikinen päivä.

 9. Kokemuksia Axbosta on minullakin. Ennakkotilasin kellon heti kun se oli Axbo.comissa mahdollista ja sitä on tässä tullut käytettyä enemmän tai vähemmän.

  Ranteeseen laitettava liikesensori on hyvä, hikinauha ei purista yhtään ja on mukavan leppoisa. Heräämiset menivät monesti tuohon Saminkin mainitsemaan tyyliin, heräsin muutamaa minuuttia tai hetkeä ennen kuin kello olisi herättänyt ja sitten opin makaamaan aivan paikoillani, jotta ei aivan heti tarvitse nousta. Toisaalta hiukan hassua, että pitää maata aivan paikoillaan, jotta saa ne viimeiset hetket ennen kelloin herätystä loikoilla. Olo oli herätessä kieltämättä paljon virkeämpi kuin normaalin herätyskellon käytössä.

  Kelloon saa ohjelmoitua herätysajat kahdelle eri henkilölle, josta tosin ei ole niin suurta hyötyä, kun itse en enää saa kovin helposti unta, jos olen herännyt toisen herätykseen. Jotta virkeästä herätyksestä olisi suurin hyöty, pitäisi aina olla se ensimmäinen herääjä.

  Jos taas laittaa kelloon yhden herätysajan mutta kahdelle hengelle rannesensorit, kello muistaakseni osaa tarkkailla kahden nukkujan unirytmiä ja sitten etsiä herätysajan niin, että se on kummallekin mahdollisimman hyvä. Tästä tosin ei ole juuri kokemuksia.

  Käyttöliittymä on hiukan omituinen, nappuloita voi pyöritellä ja painella ja vaikka oikea toiminto löytyykin yleensä melkein heti, tosin turhia valikoissa harhailuja tulee silloin tällöin.

  Mainio laite kaiken kaikkiaan. Tämän kun saisi yhdistettyä niihin kirkasvaloherätyskelloihin, niin kasassa olisi jokseenkin täydellinen laite.

 10. Kiitos sami ja soopa, laite josta jo pidempään oli kuullut huhuja, mutta vasta nyt tarkemmin selvisi laitteen sielunelämä. Unigraffa kiinnostava myös, unen katkonaisuus, onko normaalit rem määrät, tuliko nähtyä painajaisia, nukkuuko krapulassa tai stressissä huonommin yms.

 11. Pingback: Unirytmin huomioiva herätyskello | Rollemaa.org

 12. Pingback: zweihundertzweiundzwanzig » Unen määrästä

 13. Tämmönen oli tänään Hesarin Tiede & Luonto -sivuilla:

  TIEDON JYVÄT
  Heräämiskello voi pelastaa päivän
  Heräämiskello voi pelastaa päivän

  Heräät kesken syvän aamu-unen. Olet tokkurassa. Kansankielellä tuli noustua väärällä jalalla.

  Heräämiskello voi pelastaa päivän. Kännykkään asennettuna se herättää lempeästi silloin, kun ei nuku unen raskainta vaihetta.

  Kännykän tavallinen mikrofoni mittaa unen laatua aamulla, kun herääminen lähestyy. Laite herättää nukkujan suunnilleen siihen aikaan kuin herätyskello. Herääminen helpottuu kevyestä unesta, väittävät tutkijat.

  Markkinoilla on jo ns. älykkäitä herätyskelloja. Ne seuraavat nukkuvan henkilön unta esimerkiksi ranteeseen laitetun liikeanturin avulla.

  Kännykän heräämiskello on suomalaisten unitutkijoiden ja Tampereen yliopiston signaalintutkijoiden uusi tuote.

  “Kännykän halpakin mikrofoni antaa yllättävän paljon tietoa unen laadusta”, sanoo unisignaalien tutkija, insinööri Väinö Virtanen.

  Heräämisohjelma tarkkailee unen aikana liikehtimistä, havahtumista ja poikkeavia ääniä. Se perustuu mikrofonin antaman signaalin tulkintaan.

  “Heräämisen laadun kohentamiseen riittää jo 20 minuutin seuranta ennen viimeistä mahdollista aamun herätysaikaa”, Virtanen sanoo. Hän teki unisignaaleista lopputyönsä Tampereen tekniselle yliopistolle.

  Unitutkija ja Meilahden sairaalan neurofysiologi Tapani Salmi käytti jo 2006 kuorsauksen tutkimisessa tavallista kotitietokoneen mikrofonia.

  “Sängyssä mikrofoni on herkkä kaikelle liikehdinnälle ja äänille, kuten kahinalle. Kaikillehan on tuttu matkapuhelin, joka on auki taskussa ja toistaa liikehtimisen ääniä.”

  Kännykän herätin enemmänkin toteaa heräämisen, eikä yritä herättää väkisin. Siksi Salmi kutsuu laitetta “heräämiskelloksi”.

  Jos nukkuja on 20 viime minuutin aikana syvässä ja rauhallisessa unessa, ei heräämiskello anna hälytystä. Silloin matkapuhelimen oma hälytys herättää.

  Heräämiskello ei ole hoitotuote unihäiriöihin. Niitä hoitavat lääkärit. Ohjelmisto käy malleihin, joissa on Symbian S60-käyttöjärjestelmä.

  HS

  http://www.hs.fi/digilehti/tiedejaluonto/artikkeli/Her%C3%A4%C3%A4miskello+voi+pelastaa+p%C3%A4iv%C3%A4n/1135238539591

 14. “Laturin johto toimii samalla tietokoneeseen kytkettävänä USB-kaapelina.”. Tämä on väärin. Laturin johtoa voi käyttää vain laturissa. Tietokoneeseen liitettävä johto on erikseen. Sen usb-pään sisällä on usb-sarjaportti. Tämä vastannee myös Erkan kommenttiin :)

 15. Anonymous: Ei ole väärin. Laitteen mukana tulee vain yksi johto ja sitä käytetään sekä laturin että tietokoneen kanssa. Johdon toinen pää (piikkiliitin) kytketään Axboon ja toinen pää (USB-liitin) joko tietokoneen USB-porttiin tai muuntajassa olevaan USB-porttiin.

  Samaa johtoa pitkin kulkee sekä sähkö että data. Ja kyseessä ei ole siis tavallinen USB-johto joita kaapit ovat täynnä :)

 16. Pingback: Uniohjelma « aluksi

 17. Pingback: Pinseri » Lelutestissä Beddit

 18. Pingback: Lelutestissä Beddit | Wanha Blogistania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *