MacBook Air

Pinserin lelutestiss: MacBook Air 1,6 GHz 80G kovalevyll

My new Air

Pitkn ja piinaavan odotuksen jlkeen kuljetusfirma toi eilen paketin jota olin odottanut kuin joulua: tilaamani MacBook Air saapui viimeinkin. Olin pohdiskellut uuden kannettavan ostamista jo pitkn sill halusin pyhitt vanhentuvan duunikoneen puhtaasti tyasioille. Tarvitsin kunnollisen vapaa-ajan surffailulpprin.

Thn tarkoitukseen Air sopiikin loistavasti. Kone painaa puolet siit mit perinteiset kannettavat tietokoneet ja on ohuudessaan oikein mukavasti syliss tai sohvalla pidettv. Toisin kuin monissa muissa ultrakevyiss kannettavissa, Airissa ei ole kuitenkaan tehty kompromisseja nytn tai nppimistn suhteen: nytn koko ja resoluutio ovat vastaavat kuin miss tahansa muussa koneessa ja nppimist on tysikokoinen.

Air on tehty alumiinista, joten ohuudestaan huolimatta se on tysin jykk eik natise tai anna myten kovemmassakaan ksittelyss. Koneen ulkopuoli on sile eik siell ole kuin yksi pistoke virtajohdolle ja luukku jonka alta paljastuvat kuuloke-, USB- ja monitoripistokkeet. Kaikki muu on saanut jd. Mukana tullut muuntaja on likimain samanlainen kuin mik tulee iPodin mukana ja johdon toinen p kiinnittyy koneeseen magneettipistokkeen avulla (ideana on se, ett pistoke lhtee helposti irti jos joku on kompastumassa johtoon).

Applen tapa rakentaa tietokoneensa on aina vedonnut minuun. Koneet ovat tynn miellyttvi yksityiskohtia ja kaikki asiat on viimeistelty huolella. Luukut aukenevat tsmllisesti, merkkivalot sulautuvat ympristns ja ruudun kirkkaus ja valaistu nppimist mukailee ympristn valaistusta. Uutuutena muihin MacBookeihin verrattuna Airissa ovat funktionppimet joihin on merkitty toimintojen kuvat. Hydyllist tllaiselle MacBook-noviisille.

On koneesta lytynyt jo pari huonoakin puolta: se kuumenee herksti jos koneella ajaa vhnkin raskaampia ohjelmia. Esimerkiksi Scrabulousin pelaaminen Firefoxilla saa tuulettimen kynnistymn jo minuutin kuluttua. Kun koneen alapintakin on alumiinia, se mys johtaa lmp tehokkaasti eli syliss konetta pitv saattaa kohdata ikvn ylltyksen. Kone tosin mys jhtyy nopeasti. Tuuletinaukkojen sijainti takana pohjassa on huono juttu jos konetta haluaa pit pehmell alustalla. Silloin aukot tukkeutuvat ja kone alkaa pian taas kuumenemaan.

Muuten niin erinomaisesta nppimistst on pssyt unohtumaan PgUp- ja PgDn-nppimet. Niiden korvikkeena on tosin nppr kahdella sormella tapahtuva ohjainlevyskrollaus ja siihen totuttuaan skrollaus sujuu ohjainlevyllkin npprsti. Airin ohjainlevy osaa mys iPhonesta tuttuja nipistyksi ja pyrityksi, mutta ainakin itsellni ne ovat jneet melko vhlle kytlle. Kolmen sormen sivunvaihtokaan ei toimi Firefoxissa joten sit ei tule kytetty.

Airia ei ole suunniteltu ainoaksi tietokoneeksi. Sen kovalevy on pienikokoinen ja hidas, eik siin ole yht USB-pistoketta lukuunottamatta liittimi lislaitteille. Muistia on kaksi gigatavua ja sill hyv – konetta ei nimittin voi avata eik akkua, muistia tai kovalevy voi siten vaihtaa parempiin. Prosessoritehokin on Applen mittakaavassa vaatimaton (vaikka onkin nopea). Ideana on nimenomaan tarjota kyttkelpoinen kone sohvasurffailuun tai matkalle mukaan otettavaksi. Paketissa on vain se mit tarvitaan eik mitn ylimrist. Ja tmhn sopii minulle erinomaisesti.

Ei pid ksitt kuitenkaan vrin: Airin ominaisuudet ovat enemmn kuin riittvi. Kaksi gigatavua muistia riitt tll hetkell Macissa normaalikyttn oikein mainiosti. Akku kest tavallista kytt viitisen tuntia (kolme tuntia jos katselee paljon Youtubea tai pit nytn kirkkautta maksimissa). Kovalevykin on 80 gigatavua, joka riitt jos pit musiikit, videot ja valokuvat serverill ja kytt niit verkon yli.

Seuraavaksi vuorossa onkin ohjelmien etsiminen ja asentelu. Vihjeit oleellisista Mac-ohjelmista otetaan vastaan! Kirjoita omat suosituksesi kommentteihin. Tmn postauksen kirjoittamisessa kokeilin MarsEdit-nimist ohjelmaa (enp kirjoittanutkaan, sill Pinseri ei nemm toimi nykyisin yhdenkn iso-8859-1: kyttvksi konfiguroidun blogikirjoitusohjelman kanssa – jossain on jotain rikki).

Pinserin lelutestit on uusi sarja, jossa raportoidaan mielenkiintoisista teknisist vimpaimista. Lhiaikoina testiss mm. Nokia N810, mokkula ja Axbo-hertyskello. Muista kyd vierailulla snnllisesti tai tilaa lukuohjelmaasi Pinserin RSS-syte.

19 thoughts on “MacBook Air

 1. MarsEdit ei toimin minunkaan blogin kanssa, joten olen jttnyt sen softan kytn sikseen. Oleellisia mac-softia kannettavalle Macille ovat mm. smcFanControl (tuulettimien kontrollointiin, en tied toimiiko Airilla), MenuCalendarClock (lis kalenterin oikeaan ylpalkkiin), Smultron (tekstieditori) ja VLC (videon katseluun)… noi tuli mieleen ensimmisen. Netist lis (http://www.mactricksandtips.com/2008/01/top-100-essential-mac-applications.html).

  Selaillessa toimii kait vlilynti (sivu alas) ja shif+vlilynti (sivu yls).

 2. Sami, pit tarkentaa muutamaa sinns periaatteessa oikeaa mainintaa tuossa tekstisssi:

  – Funktionppinten toissijaiset toiminnot on painettu nppimiin mys tss yli vuoden vanhassa Macbook Pro:ssani samoin kuin Powerbookeissakin aikanaan oli. Perusmallin MacBookeistahan nuo on taidettu jtt pois ihan tarkoituksellisesti.

  – Tuosta tekstist voi periaatteessa saada sen ksityksen ettei MBA:n akkua voisi vaihtaa lainkaan. Vaihto on kuitenkin mahdollinen kuten iPodeihinkin, eli lhettmll koko laite Applelle. Hintaa uudesta akusta ja huoltotyst kertyy yhteens 139 euroa.

 3. TextWrangler on erittin hyv tekstieditori.

  QuickSilver oli ennen pakollinen, mutta Spotlight hoitaa sen hommat uudemmissa OS X:n versioissa suurimmaksi osin. On se silti nami, ja Panther-kyttjille pakollinen.

  Kytn vakioterminaalin sijasta iTermi.

  MenuMetersill saa ylpalkkiin graafia ja kppyr. Niist huomaan, ett juuri nyt taitaa olla ensimmist kertaa lismuistin asennuksen jlkeen yli giga muistia kytss. Jee. Alle gigalla ei OS X:ss prj varsinkaan jos koneella on useampia kyttji, kaksi gigaa taas nyttisi riittvn mukavasti.

 4. Tuossahan on jo paljon asennettavaa, kiitoksia paljon. Viel saa laittaa liskin vinkkej.

  Tytyy tunnustaa etten ole ihan aloittelija Mac-maailmassa – minulla on jo Mini telkkarissa kiinni, Riitalla on iBook ja laatikosta lytyy kuollut Powerbook G3 (osaisikohan joku huoltaa sit), onpa nurkassa yksi Macintosh SE (haluaako joku ostaa). Mutta tm on ensimminen oikeassa arkikytss oleva mkkini :)

 5. Mit tulee PgUp- ja PgDn-nppimiin, niin omppu+nuolinppimet on tosi ktev yhdistelm ja olen huomannut takovani typaikan pc:llkin nykyn ctrl+nuoliyhdistelmi…

 6. RSS-feedien osalta kannattaa tsekata NetNewsWire. Softa on ilmainen ja erittin viilattu (ehk siksi ett softa viel muutama kuukausi sitten maksoi).

 7. Onnea uudelle koneelle. Ensivaikutelma Airista sen julkaisun jlkeen oli, ett tuota nyt ei kukaan tysjrkinen osta. Mutta aika on tehnyt tehtvns ja ansiokas kuvauksesi koneen kytttarkoituksesta vei viimeisetkin epilykset.

  Taitaa apple tiet paremmin kuin min mit ihmiset tarvitsevat :)

 8. jostain nokian sivuilta loytyy software itunesin ja iphoton saa synkkaamaan n-sarjan Kanssa. Ja iphoto flickr upload tool on kateva

 9. Sylikoneiden kuumeneminen on aina miellyttv. Itse tein muutaman kuukauden ajan paljonkin erinisi tehtvi kannettavallani (PC) mukavasti olohuoneen sohvalla istuen laite syliss.

  Sittemmin ihmettelin jalassani olevaa mustelmaa, joka oli ja pysyi useamman viikon ajan, eik tahtonut milln kadota. Tajusin sitten, ett kun konetta pit syliss, lpprin prossu on juuri samaisen mustelman kohdalla.

  Olkaa varovaisia, alkaa helposti liha kypsymn!

 10. Tykkn itse kytt nit:
  – iWork on hyv ostos jos tarvitsee toimistosoftia
  Nit vhn erikoisempiin tarpeisiin:
  – Komodo Edit, ei niin vakavaan ohjelmointiin/HTML-duunailuun
  – JollysFastVNC, VNC-yhteysclientti (servu on jo OSX:ss)
  – Cocoa (jos MySQL-kantoja tarttee)
  – Transmit FTP-siirtelyyn (mys cyberduckia suosivat)
  – VirtualBox – jos tarttee winkkaria ajaa (jos IE:t tarvii)

  – Bubble Trouble – huikee peli jos on tyls. :-) http://www.ambrosiasw.com/games/bt/

 11. Kaikki turhakkeet (esim. tuulettimen nopeudet) kannattaa laittaa widgetteihin, niin eivt ole tiell siloin kun niit ei tarvitse.

 12. Pingback: » Macbook Air, elitistisen erinomainen kakkoskone

 13. Pingback: Matka-/sänkyaamukahvi-/telkkutuolikannettava: toinen yritys at Loistava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *