MacBook Air

Pinserin lelutestissä: MacBook Air 1,6 GHz 80G kovalevyllä

My new Air

Pitkän ja piinaavan odotuksen jälkeen kuljetusfirma toi eilen paketin jota olin odottanut kuin joulua: tilaamani MacBook Air saapui viimeinkin. Olin pohdiskellut uuden kannettavan ostamista jo pitkään sillä halusin pyhittää vanhentuvan duunikoneen puhtaasti työasioille. Tarvitsin kunnollisen vapaa-ajan surffailuläppärin.

Tähän tarkoitukseen Air sopiikin loistavasti. Kone painaa puolet siitä mitä perinteiset kannettavat tietokoneet ja on ohuudessaan oikein mukavasti sylissä tai sohvalla pidettävä. Toisin kuin monissa muissa ultrakevyissä kannettavissa, Airissa ei ole kuitenkaan tehty kompromisseja näytön tai näppäimistön suhteen: näytön koko ja resoluutio ovat vastaavat kuin missä tahansa muussa koneessa ja näppäimistö on täysikokoinen.

Air on tehty alumiinista, joten ohuudestaan huolimatta se on täysin jäykkä eikä natise tai anna myöten kovemmassakaan käsittelyssä. Koneen ulkopuoli on sileä eikä siellä ole kuin yksi pistoke virtajohdolle ja luukku jonka alta paljastuvat kuuloke-, USB- ja monitoripistokkeet. Kaikki muu on saanut jäädä. Mukana tullut muuntaja on likimain samanlainen kuin mikä tulee iPodin mukana ja johdon toinen pää kiinnittyy koneeseen magneettipistokkeen avulla (ideana on se, että pistoke lähtee helposti irti jos joku on kompastumassa johtoon).

Applen tapa rakentaa tietokoneensa on aina vedonnut minuun. Koneet ovat täynnä miellyttäviä yksityiskohtia ja kaikki asiat on viimeistelty huolella. Luukut aukenevat täsmällisesti, merkkivalot sulautuvat ympäristöönsä ja ruudun kirkkaus ja valaistu näppäimistö mukailee ympäristön valaistusta. Uutuutena muihin MacBookeihin verrattuna Airissa ovat funktionäppäimet joihin on merkitty toimintojen kuvat. Hyödyllistä tällaiselle MacBook-noviisille.

On koneesta löytynyt jo pari huonoakin puolta: se kuumenee herkästi jos koneella ajaa vähänkin raskaampia ohjelmia. Esimerkiksi Scrabulousin pelaaminen Firefoxilla saa tuulettimen käynnistymään jo minuutin kuluttua. Kun koneen alapintakin on alumiinia, se myös johtaa lämpöä tehokkaasti eli sylissä konetta pitävä saattaa kohdata ikävän yllätyksen. Kone tosin myös jäähtyy nopeasti. Tuuletinaukkojen sijainti takana pohjassa on huono juttu jos konetta haluaa pitää pehmeällä alustalla. Silloin aukot tukkeutuvat ja kone alkaa pian taas kuumenemaan.

Muuten niin erinomaisesta näppäimistöstä on päässyt unohtumaan PgUp- ja PgDn-näppäimet. Niiden korvikkeena on tosin näppärä kahdella sormella tapahtuva ohjainlevyskrollaus ja siihen totuttuaan skrollaus sujuu ohjainlevylläkin näppärästi. Airin ohjainlevy osaa myös iPhonesta tuttuja nipistyksiä ja pyörityksiä, mutta ainakin itselläni ne ovat jääneet melko vähälle käytölle. Kolmen sormen sivunvaihtokaan ei toimi Firefoxissa joten sitä ei tule käytettyä.

Airia ei ole suunniteltu ainoaksi tietokoneeksi. Sen kovalevy on pienikokoinen ja hidas, eikä siinä ole yhtä USB-pistoketta lukuunottamatta liittimiä lisälaitteille. Muistia on kaksi gigatavua ja sillä hyvä – konetta ei nimittäin voi avata eikä akkua, muistia tai kovalevyä voi siten vaihtaa parempiin. Prosessoritehokin on Applen mittakaavassa vaatimaton (vaikka onkin nopea). Ideana on nimenomaan tarjota käyttökelpoinen kone sohvasurffailuun tai matkalle mukaan otettavaksi. Paketissa on vain se mitä tarvitaan eikä mitään ylimääräistä. Ja tämähän sopii minulle erinomaisesti.

Ei pidä käsittää kuitenkaan väärin: Airin ominaisuudet ovat enemmän kuin riittäviä. Kaksi gigatavua muistia riittää tällä hetkellä Macissa normaalikäyttöön oikein mainiosti. Akku kestää tavallista käyttöä viitisen tuntia (kolme tuntia jos katselee paljon Youtubea tai pitää näytön kirkkautta maksimissa). Kovalevyäkin on 80 gigatavua, joka riittää jos pitää musiikit, videot ja valokuvat serverillä ja käyttää niitä verkon yli.

Seuraavaksi vuorossa onkin ohjelmien etsiminen ja asentelu. Vihjeitä oleellisista Mac-ohjelmista otetaan vastaan! Kirjoita omat suosituksesi kommentteihin. Tämän postauksen kirjoittamisessa kokeilin MarsEdit-nimistä ohjelmaa (enpä kirjoittanutkaan, sillä Pinseri ei näemmä toimi nykyisin yhdenkään iso-8859-1:ää käyttäväksi konfiguroidun blogikirjoitusohjelman kanssa – jossain on jotain rikki).

Pinserin lelutestit on uusi sarja, jossa raportoidaan mielenkiintoisista teknisistä vimpaimista. Lähiaikoina testissä mm. Nokia N810, mokkula ja Axbo-herätyskello. Muista käydä vierailulla säännöllisesti tai tilaa lukuohjelmaasi Pinserin RSS-syöte.

19 thoughts on “MacBook Air

 1. MarsEdit ei toimin minunkaan blogin kanssa, joten olen jättänyt sen softan käytön sikseen. Oleellisia mac-softia kannettavalle Macille ovat mm. smcFanControl (tuulettimien kontrollointiin, en tiedä toimiiko Airilla), MenuCalendarClock (lisää kalenterin oikeaan yläpalkkiin), Smultron (tekstieditori) ja VLC (videon katseluun)… noi tuli mieleen ensimmäisenä. Netistä lisää (http://www.mactricksandtips.com/2008/01/top-100-essential-mac-applications.html).

  Selaillessa toimii kait välilyönti (sivu alas) ja shif+välilyönti (sivu ylös).

 2. Sami, pitää tarkentaa muutamaa sinänsä periaatteessa oikeaa mainintaa tuossa tekstissäsi:

  – Funktionäppäinten toissijaiset toiminnot on painettu näppäimiin myös tässä yli vuoden vanhassa Macbook Pro:ssani samoin kuin Powerbookeissakin aikanaan oli. Perusmallin MacBookeistahan nuo on taidettu jättää pois ihan tarkoituksellisesti.

  – Tuosta tekstistä voi periaatteessa saada sen käsityksen ettei MBA:n akkua voisi vaihtaa lainkaan. Vaihto on kuitenkin mahdollinen kuten iPodeihinkin, eli lähettämällä koko laite Applelle. Hintaa uudesta akusta ja huoltotyöstä kertyy yhteensä 139 euroa.

 3. TextWrangler on erittäin hyvä tekstieditori.

  QuickSilver oli ennen pakollinen, mutta Spotlight hoitaa sen hommat uudemmissa OS X:n versioissa suurimmaksi osin. On se silti nami, ja Panther-käyttäjille pakollinen.

  Käytän vakioterminaalin sijasta iTermiä.

  MenuMetersillä saa yläpalkkiin graafia ja käppyrää. Niistä huomaan, että juuri nyt taitaa olla ensimmäistä kertaa lisämuistin asennuksen jälkeen yli giga muistia käytössä. Jee. Alle gigalla ei OS X:ssä pärjää varsinkaan jos koneella on useampia käyttäjiä, kaksi gigaa taas näyttäisi riittävän mukavasti.

 4. Tuossahan on jo paljon asennettavaa, kiitoksia paljon. Vielä saa laittaa lisääkin vinkkejä.

  Täytyy tunnustaa etten ole ihan aloittelija Mac-maailmassa – minulla on jo Mini telkkarissa kiinni, Riitalla on iBook ja laatikosta löytyy kuollut Powerbook G3 (osaisikohan joku huoltaa sitä), onpa nurkassa yksi Macintosh SE (haluaako joku ostaa). Mutta tämä on ensimmäinen oikeassa arkikäytössä oleva mäkkini :)

 5. Mitä tulee PgUp- ja PgDn-näppäimiin, niin omppu+nuolinäppäimet on tosi kätevä yhdistelmä ja olen huomannut takovani työpaikan pc:lläkin nykyään ctrl+nuoliyhdistelmiä…

 6. RSS-feedien osalta kannattaa tsekata NetNewsWire. Softa on ilmainen ja erittäin viilattu (ehkä siksi että softa vielä muutama kuukausi sitten maksoi).

 7. Onnea uudelle koneelle. Ensivaikutelma Airista sen julkaisun jälkeen oli, että tuota nyt ei kukaan täysjärkinen osta. Mutta aika on tehnyt tehtävänsä ja ansiokas kuvauksesi koneen käyttötarkoituksesta vei viimeisetkin epäilykset.

  Taitaa apple tietää paremmin kuin minä mitä ihmiset tarvitsevat :)

 8. jostain nokian sivuilta loytyy software itunesin ja iphoton saa synkkaamaan n-sarjan Kanssa. Ja iphoto flickr upload tool on kateva

 9. Sylikoneiden kuumeneminen on aina miellyttävää. Itse tein muutaman kuukauden ajan paljonkin erinäisiä tehtäviä kannettavallani (PC) mukavasti olohuoneen sohvalla istuen laite sylissä.

  Sittemmin ihmettelin jalassani olevaa mustelmaa, joka oli ja pysyi useamman viikon ajan, eikä tahtonut millään kadota. Tajusin sitten, että kun konetta pitää sylissä, läppärin prossu on juuri samaisen mustelman kohdalla.

  Olkaa varovaisia, alkaa helposti liha kypsymään!

 10. Tykkään itse käyttää näitä:
  – iWork on hyvä ostos jos tarvitsee toimistosoftia
  Näitä vähän erikoisempiin tarpeisiin:
  – Komodo Edit, ei niin vakavaan ohjelmointiin/HTML-duunailuun
  – JollysFastVNC, VNC-yhteysclientti (servu on jo OSX:ssä)
  – Cocoa (jos MySQL-kantoja tarttee)
  – Transmit FTP-siirtelyyn (myös cyberduckia suosivat)
  – VirtualBox – jos tarttee winkkaria ajaa (jos IE:tä tarvii)

  – Bubble Trouble – huikee peli jos on tylsää. :-) http://www.ambrosiasw.com/games/bt/

 11. Kaikki turhakkeet (esim. tuulettimen nopeudet) kannattaa laittaa widgetteihin, niin eivät ole tiellä siloin kun niitä ei tarvitse.

 12. Pingback: » Macbook Air, elitistisen erinomainen kakkoskone

 13. Pingback: Matka-/sänkyaamukahvi-/telkkutuolikannettava: toinen yritys at Loistava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *