Otteet kovenevat


Mellakkapoliisi saartoi rauhallisena alkaneen Smash Asem -mielenosoituksen Kiasman edessä. Huomenna lehdet ovat jälleen täynnä näyttäviä ja isoja juttuja tapahtumasta. Pieni pyyntö teille toimittajat: voisiko yksi näkökulma tällä kertaa olla MIKSI mielenosoittajat olivat paikalla. Oman tulkintani esitin jo neljä vuotta sitten. Minusta kehitys on mennyt ainoastaan huonompaan suuntaan. Yhdellä sanalla: eriarvoistuminen.

Päivitys 10.9.: Bloggaajista ainakin Marsunluutorni näyttää osuneen paikalle. Muita bloggaajaraportteja: Niklas Piiparinen, hukkajukka ja Radio Suomen Juha Blomberg. Aiheesta kirjoittaa ja on koonnut linkkejä muun muassa Tapio Laakso.

Tarmo Pekolan galleriassa hyviä kuvia paikan päältä. Flickrissäkin on Asem-kuvia.

HS:n silminnäkijäkertomuksia on valaisevaa lukea.

43 thoughts on “Otteet kovenevat

 1. Esitätkö samalla tulkinnan sille, miksi mielenosoittajat ilmoittivat etukäteen aiheuttavansa sekasortoa ja miksi heillä oli mukanaan bensaa, rautaputkia ja muuta aseistusta. Hyväksytkö tällaisen toiminnan?

 2. Timo L, en hyväksy väkivallan käyttöä mielenosoituksissa. Mielestäni olisi syytä pohtia, mistä väkivallan käyttö johtuu ja mitä asialle voisi tehdä. Toivon huomenna lukevani lehdistä toinen toistaan hienompia analyyseja tästä aiheesta.

 3. En ymmärrä miten Helsingin keskustan särkeminen edistäisi millään tavalla kiinalaisten työläisten tai kenenkään muidenkaan oikeuksia. Ennen kaikkea väkivaltaiset mielenosoitukset hankaloittavat rehellisten rauhanomaisten mielenosoitusten järjestämistä. Smash Asem-porukan anarkomarkojen ja kiljupunkkareiden sekä rauhanomaisten mielenosoittajien välille pitää tehdä selvä pesäero. Nyt tämä yksittäinen rähinäjengi varastaa kaiken huomion, myös niiden aikaisemmin päivällä tapahtuneiden rauhanomaisten mielenosoitusten ansaitseman huomion.

  Poliisi toimi sikäli oikein, että nyt yhteiselle ja yksityiselle omaisuudelle ei päässyt aiheutumaan miljoonien vahinkoa. Moni varmasti koki mielestään vääryyttä, mutta parempia keinoja ei varmaankaan ollut tarjolla. Sen mahdollisen vahingonkin (kuten myös turvatoimet) maksaa viime kädessä suomalainen veronmaksaja ja oravanpyörässä taapertava työläinen.

  Lehdet ja media kirjoittavat pääosin sitä, mitä ihmiset haluavat lukea (kaupalliset mediat: MTV3, Iltalehti esim.) tai sitä, mitä he haluavat ihmisten lukevan (poliittiset mediat: YLE, Hesari). Totuus on siellä jossain.

 4. Katselin tuossa Smash Asem:in verkko sivuja ja järjestö vaikuttaaa melkoiselta rikollisjärjestöltä. Etusivulla kuvia naamiotuneista ihmisistä hyökkäämässä poliisien kimppuun ja tekstissä kehoitetaan aiheuttamaan sekasortoa Helsingissä.

  Erinomaista ennaltaehkäisevää toimintaa poliisilta!

 5. -Kokoontumisvapaus menee ja sen on jokaisessa oikeusvaltiossa mentävä kaikenlaisen järjestyshäiriöiden estämisen yläpuolelle.
  -Mitäs seuraavaksi ennalta ehkäistäisiin? Jos Kontulassa ratsaa kerrostalon ja käy kaikki kodit läpi, varmasti löytyy pari rikollista. Tämäkö on se suunta, johon halutaan mennä?
  -Poliisi otti kiinni valtavat määrät täysin satunnaisia paikalle sattuneita ihmisiä, joita alkoi ärsyttämään virkavallan mielivaltainen käyttäytyminen saarron ulkopuolella.
  -Poliisin jutut bensasta ja rautaputkista ovat kaikella todennäköisyydellä sitä samaa satua, mitä ne aina ovat olleet. Kaipa ne taas jahtaavat myös johtajia.

 6. Herra Laakso kavereineen voisikin selittää, mitä kuvittelette saavuttavanne riehumisella ja paikkojen särkemisellä? Kommunistisen vallankumouksen? Yksipuoluediktatuurin? Siltä se meinaan vaikuttaa näin sivustakatsojan silmin.

 7. Tulimme lauantaina sattumalta bussilla Rautatientorille, kun sieltä oli lähdössä mielenosoitusjoukko marssimaan. Kirkkaanpunaiset ja tummanpunaiset liput liehuivat, Kansainvälinen soi ja kylttien tekstit olivat aivan äärivasemmalta. Jos siellä joitain muita oli, he hukkuivat punalippujen keskelle.

 8. Olisi kiva kuulla joltain tämänkin mielenosoituksen puolustajalta vastaus kysymykseen, että miten te luulette tämän mielenosoituksen ja riehumisen vaikuttavan työläisten oloihin Kiinassa?

  Luuleeko joku, että kiinalaisia kiinnostaa se riehuuko jotkut anarkistit Helsingissä sen takia, että Kiinassa asiat ovat huonosti? Haluaisin tähän vastauksen. Ja en halua mitään luentoa siitä kuinka poliisi on paha ja kuinka poliisi tuli suurella joukolla mielenosoituksen hajottamaan. Se ei liity kysymykseeni millään tavalla.

  Oma mielipiteeni on se, että poliisi toimi kerrankin hyvin. Jos mielenosoittajat olisivat päässeet riehumaan vapaasti ja hajottamaan paikkoja niin sitten ainakin oltaisiin poliisia arvosteltu.

 9. Pingback: Laurin blogi » Arkisto » Anarkistit taas vauhdissa

 10. Pingback: Mediablogi » Blog Archive » Erilaisia todellisuuksia

 11. Luin noita juttuja ja tuntui että suuitn valittamisen aihe oli se että poliisi tuli niin isolla joukolla ettei poloisilla anarkisteilla ollut mitään mahdollisuutta tai uskallusta vastustaa heitä. Ja toinen suuri valituksen aihe oli se että poliisi ei käyttänyt väkivaltaa josta olisi saanut meheviä kirjoituksia.

  Erinomaista ammattitaitoista toimintaa poliisilta. Kestivät sylkemiset ja pullonheitot provosoitumatta.

 12. Timo L:lle. Minä en tiedä mitä mielenosoitusta järjestäneet ovat ajatelleet milläkin saavuttavansa. Se ei ole tässä oleellista. Minua kiinnostaa se, että Helsingin ydinkeskustaan julistettiin jonkinlainen poikkeustila, joka kohdistui huomattavissa määrin täysin ulkopuolisiin ihmisiin.

 13. Ei ole oleellista, jos tavoitteena on luoda sekasortoa?

  Minua hämmästyttää tekopyhä rauhan ja oikeuksien puolustaminen ja demokraattisten keinojen käyttäminen omiin häikäilemättömiin tarkoituksiin. Veronmaksajilla on oikeus säästää kotikaupunkinsa tuholta. Minun mielestäni poliisi toimi täysin oikein ja pisti rähinöitsijät kuriin, ennen kuin mitään vakavaa ehti tapahtua.

  Pahoja ylilyöntejä ei tapahtunut. Jos jonkun mielestä tapahtui, niin ehkä kannattaisi sitten käydä katsomassa miten anarkisteja pistetään kuriin Etelä-Koreassa tai Kiinassa.

  Anarkistien “julistama poikkeustila” olisi vahingoittanut vakavasti yksityistä ja yhteistä omaisuutta, varmasti myös sivullisten fyysistä koskemattomuutta.

  Jokainen teistä tietää sen, että hulinahan siitä olisi tullut. On typerää sulkea silmät ja uskotella, että kyllä kaikki olisi sujunu rauhanomaisesti ja kyttä on fasistinen natsisika.

 14. Ne perustelut joita olen poliisin toimille kuullut ovat kyllä ihan vakuuttavia. Ensimmäinen on tuo “anarkistien” (or whatever) ilmoitus että tapahtumassa tulee ilmenemään sekasortoa ja laittomuuksia. Toiseksi se että poliisi ei saanut tapahtuman järjestäjään yhteyttä, eli ei voitu olettaa järjestäjien hoitavan velvollisuuksiaan – joista tärkein lienee sen varmistaminen että mielenosoitus tapahtuu rauhanomaisesti.

  Nyt mielenosoittajilla oli mukanaan ainakin metalliputkia (näkyy valokuvissakin). Jos niitä ei ole otettu mukaan hakkaamis tai hajotus -tarkoituksessa niin miksi sitten?

  Yleinen tieto lienee myös se, että tämän kaltaiset tapahtumat houkuttelevat ihmisiä joilla ei ole mielipidettä suuntaan tai toiseen, vaan tärkeintä on että pääsee riehumaan ja hajottamaan.

  Jos halutaan parantaa oloja Kiinassa tai vastaavissa maissa, osallistukaa vaikka johonkin kummiohjelmaan tai käyttäkää muita laillisia vaikuttamisen tapoja, vaikkapa politiikkaa – vaikka se onkin tylsää ja hidastempoista.

 15. Oma mielipiteeni kaikkien puolesta ja kaikkia vastaan:

  Mielenosoituksen tarkoituksena on osoittaa, että on myös eriäviä mielipiteitä. Kummilasten (meidän eduksi orjatyötä tekevien vanhempien hylkäämät lapset kaipaakin lämpimiä sydämiä) ja politiikan kautta ei sitä saa näkyviin. Politiikka Suomessa (EU:ssa, länsimaissa) on talouspolitiikkaa. Kiinan työläisten olot on meikäläisittäin yhdentekevää. Tärkeintä on se, että Kiinassa on toisaalta Euroopan tai USAn väkimäärän verran ostovoimaisia ihmisiä, joille voi myydä kännykän tai pari, ja toisaalta halpaa työvoimaa, joka tekee ne kännykät meidän puolesta halvalla. Ja koko hommaa hallitsee myötämielinen diktatuuri.

  Eli mielenosoitukset on hyvä asia. Toinen henkilökohtainen vaikuttamisen tapa on jättää tavara ostamatta. Vaikka halvalla saisikin.

  Tai mielenosoitus _olisi_ hyvä asia. Tuollaiset lauantai-illan pöhnäiset ostaririehujat eivät saa mitään hyvää aikaan.

  Poliisi oli liikkeellä harjoitusmielessä. Aika harvoin suomalainen poliisi saa tilaisuuden kokeilla manööverejä ja uusia mellakkapamppuja. Nyt sopivat kulissit, kun kansainvälinen konferenssi piti turvata, ja sopiva kohde, jonka kurittaminen kerää sympatiat melkein joka taholta. Muutama sivullinenkin sai kuvansa ja nimensä poliisin arkistoon, mutta aina roiskuu kun rapataan. Tietäväthän seuraavalla kerralla pysyä kauempana. Sitäpaitsi poliisihan vain suojeli sivullisten fyysistä koskemattomuutta.

  Hiukan häiritsi mm. MTV:n uutisissa eilen nähty innokas pampunkäyttö, mutta eiköhän tuohonkin vielä totu. Se on vaan niin karua, kun kypärässä lukee ‘Poliisi’ ihan omalla kielellä. Kyllä tässä vielä ihan hyvälle kansainväliselle tasolle päästään, vaikka ihan kauko-idän diktatuurien tasoa toisinajattelevien käsittelyssä ei saavutettaisikaan.

  Eniten säälittää näissäkin kommenteissa toistuva yksityisen ja yhteisen omaisuuden palvonta. Mielenosoituten harmillisin puoli on se, että ikkuna voi mennä rikki. Siinä ei sananvapaus paljoa paina, jos autoon voi tulla naarmu.

 16. Poliisi toimi mielestäni täysin oikein kun toi paikalle sen verran väkeä, ettei rähinöitsijöille tullut mitään mahdollisuutta aiheuttaa sekasortoa. On ihmisten omaa tyhmyyttä olla niin utelias, että menee kaikkien ennaltatietämään tapahtumaan ihmettelemään toimintaa liian läheltä pitkäksi aikaa. Asiasta oli edellispäivänä näkyvästi uutisissa sanottu, että anarkistit ovat luvanneet järjestää mekkalan ja ennen tapahtumaa paikalla oli ainakin sata mellakkapoliisia (todennäköisesti enemmänkin), jotka odottivat tapahtuman alkua ja sitä, että aktivistit kerääntyivät lähtöasetelmiinsa. Tapahtumaa pystyi hyvin seuraamaan halutessaan tien toiseltakin puolelta, jolloin ei tullut sekoitetuksi mielenosoittajiin. (En ollut itse edes lähelläkään tapahtumaa, mutta silminnäköijöiltä on asiasta kyllä saanut saman kuvan kuin julkisuudessakin on esitetty).

  Poliisi sai nyt kiinni niitä henkilöitä, jotka olivat rähinöimässä, rikkomassa ikkunoita ja “ottamassa käyttöön” rikottujen ikkunoiden takaa “löytyneitä” tavaroita viime vappuna, joten näitä muun yhteiskunnan rikollisena pitämistä tapahtumista vastuulliset kaverit saavat selitellä poliisille tekemisiään.

  Tietenkin poliisin toiminnassa epäkohtia näkivät jälleen jotkut kommarinuoret ja vihreiden opiskelijasiipi ViNO. Edellinen koostuu risupartaisista tyhjäntoimittajista ja jälkimmäinen Markus Draken kaltaisista yhteiskunnan siipeilijöistä, jotka omasta mielestäni voitaisiin pidättää vaikka kerran viikossa ilman, että siitä koituisi muuta haittaa kuin että kaverit olisivat välillä pois pahanteosta ja odottamassa, että yhteiskunta maksaa heille kaiken, antaa ilmaisen liikenteen ja 600 euroa kuussa käteen.

  Koska kaikesta on yleensä myös jotain hyötyäkin, on hyvä että tällaisia nuoria aktivisteja on olemassa, koska ne luovat kansalle aivan oikean kuvan siitä, miten tarpeettomia laiskiaisia vasemmistolaiset ja vihreät nuoret tänä päivänä ovat. Joskus aikoinaan on asiassa voinut olla aatettakin mukana, mutta nyt ideana näihin puolueisiin liitetyillä kavereilla on lähinnä hauskanpito, kun “pääsee poliisien katsoessa” heittelemään “paskalakkeja” pulloilla ja riehumaan kännissä keskustassa, eikä “kukaan voi sille mitään”, kuten he asian vappuna vielä ilmaisivat. Nyt voitiin sentään jotain ja hyvä niin!

  Kiinassa tai muuallakaan ihmisoikeudet eivät tuon mielenosoituksen takia, vaikka se olisi vedettykin läpi, parantuneet tipan tippaa.

 17. Pedofiilipuolue ehdottomasti sallittava mutta risuparta terroristien toimet murskattava. Mielenkiintoista porukkaa nämä pinserin lukijat.

 18. Toki nämäkin saavat perustaa puolueen ajamaan vapautta rähinöidä kaupungilla. Ei kukaan sitä ole vastustamassa. Tai voivat pitää mielenosoituksen jossa mitään ei vahingoiteta. Mutta kun toisia tai heidän omaisuuttaan vahingoitetaan niin se pitää estää.

 19. “Risuparta terroristi” on anonymuksen oma termi.

  Tyhjäntoimittaja, laiska, siipeilijä, jne. termit kuvaavat mielestäni hyvin vihreitä lähellä olevia nuoria (joista puolue todennäköisesti sitoutuu irti, kunhan kuitenkin äänestävät heitä)

  Risuparta, joutilas, idealisti, taivaanrannanmaalari jne. taas kuvaavat omasta mielestäni parhaiten vasemmistonuoria. On kiva jonglöörata keskellä Mannerheimintietä ja estää liikenne, mutta mitä sillä saavutetaan, jää aina hieman toissijaiseksi.

  Rähinöitsijät ja muu mellakoijat ovat näiden ryhmien tilaisuuksiin tulevaa joukkoa, jota kukaan vastuuhenkilö ei sano tunteneensa ennalta tai tietävänsä kenestä oli kysymys, mutta heidän sallitaan osallistua toimintaan mukaan, riehuvan mielensä mukaan ja yllyttävän myös osan porukasta mukaan riehuntaan.

  Sananvapauden ansiosta hekin saavat sanoa mielipiteensä, kunhan tekevät sen laillisesti. Poliisin heitteleminen pulloilla ja muu mellakointi ei ole lainmukaista toimintaa mielipiteenilmaisussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *