Blogiwiki ei voi hyvin

Toiveikkaasti aikoinaan pystyttmni BlogiWiki on heikossa kunnossa. Wikin idea sivustosta, jota kuka tahansa voi pivitt, on purrut itsen nilkkaan. BlogiWiki on tynn spammerien mainoksilla tyttmi sivuja, kyttjien vahingossa tai tahallaan tyhjentmi sivuja tai ihan silkkaa sotkua. Kaksi vuotta sitten kirjoitin:

Aluksi [wikin] idea kuulostaa liiankin rohkealta. Entp jos pikkupojat sotkevat sivuston? Tai hkkeriksi itsen kuvitteleva tyhjent kaiken? Eik sivujen sislt muodostu kakofoniaksi kaikkien kirjoittaessa sinne omia mielipiteitn? Se on toki mahdollista.

Wiki-kulttuurissa luotetaan yhteisn paineeseen. Sotkeminen ja poistaminen on mahdollista, mutta loppujen lopuksi joku korjaa sivut takaisin entiseen kuntoon. Tai sitten sotkulla oli tarkoitus ja poistettujen asioiden kuuluikin hvit. [] anyone can play, but only good players have a desire to keep playing. (Why Wiki Works)

Menestyineiss Wikeiss (parhaana esimerkkin Wikipedia) idea toimii. Palvelua kytt snnllisesti joukko innokkaita aktiiveja, jotka pitvt huolta sisllst ja siivoavat sotkut pois. Taustalla pyriv laadukas ohjelmisto mahdollistaa sotkun tehokkaan siivoamisen.

BlogiWikiss tilanne ei ole ihan nin valoisa. Kytt on ollut laimeaa, eik (ilahduttavia poikkeuksia lukuunottamatta) sislt ole yllpidetty. Aikoinaan lytmni perusmallin Wiki-ohjelmisto ei edes tarjoa mahdollisuutta sotketun sislln automaattiseen palauttamiseen (vaikka varmuuskopioita onkin otettu snnllisesti). Minullakaan ei riit aikaa tai energiaa sivujen siivoamiseen.

Uusi blogilista tarjoaa monia sellaisia palveluita, jotka olivat aiemmin BlogiWikin harteilla. Blogien kuvaukset ja Blogiryhmt voi siirt hakemistoon vaikka sellaisinaan.

BlogiWikin kohtalo on nyt vaakalaudalla. Nen kaksi skenariota:

Voisin pivitt ohjelmiston uudempaan ja tehokkaampaan versioon ja siirt vanhan varmuuskopioidun sislln sinne (spammerit eivt ole onnistuneet siis tuhoamaan sislt, sen esiinkaivuu on vain ksityt). Kroonisen aikapulaisen itseni lisksi joukko aktiivisia bloggaajia (ja muita kiinnostuneita) yllpit tietoa ja taistelee sotkijoita ja spammereita vastaan. BlogiWiki kasvaa hiljalleen arvoiselleen paikalle blogitietmyksen varastona.

Tai sitten voisin todeta, ett Blogistan ei tarvitse Wiki ja jdytt sen, jolloin jmist j nkyviin hakukoneille ja jlkipolville nykyisess muodossaan mutta sit ei voi en muokata. Joku innokas voi ehk joskus siirt kyttkelpoisen tiedon Wikipediaan.

2 thoughts on “Blogiwiki ei voi hyvin

  1. Kannatan jdyttmist ja siirtymist suomenkieliseen wikipediaan. Tieto voi aivan hyvin olla kaikki yhdess paikassa.

  2. M en oikein usko, ett nm tiedot sinlln kuuluvat suomenkieliseen wikipediaan kokonaisuutena.

    Mulla ainakin into wikin seuraamiseen lopahti tyystin, koska sen kanssa kaikki oli liikaa ksityt: jos m itse joutuisin ksin despmmmn kaikki omat wikini, siit ei tulisi mitn. Onneksi kyttjt voivat tehd (ja tekevtkin sen) mun puolestani.

    Musta kannattaisi harkita parempien softien kyttnottoa. Mediawiki on ihan kelvollinen softa (ja pyrii ntisti hostattuna), ja versiossa 1.5 etenkin on monenlaisia yllpitoa helpottavia ominaisuuksia.

    Henkilkohtaisesti minua kiinnostaisi ennemminkin kytnnn bloggaamisohjekokoelman luominen : ohjeita esmes siit miten perustat bloggeriin blogin, miten list sen blogilistalle, miten voit kytt RSS:, jne – kytnnss siis “Suuri Suomalainen Blogikirja”. M olen pitkn miettinyt itse sellaisen aloittamista, mutta a) on ollut vhn muitakin kiireit, ja b) olen odotellut mit BlogiWikille tapahtuu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *