Blogiwiki ei voi hyvin

Toiveikkaasti aikoinaan pystyttämäni BlogiWiki on heikossa kunnossa. Wikin idea sivustosta, jota kuka tahansa voi päivittää, on purrut itseään nilkkaan. BlogiWiki on täynnä spammerien mainoksilla täyttämiä sivuja, käyttäjien vahingossa tai tahallaan tyhjentämiä sivuja tai ihan silkkaa sotkua. Kaksi vuotta sitten kirjoitin:

Aluksi [wikin] idea kuulostaa liiankin rohkealta. Entäpä jos pikkupojat sotkevat sivuston? Tai häkkeriksi itseään kuvitteleva tyhjentää kaiken? Eikö sivujen sisältö muodostu kakofoniaksi kaikkien kirjoittaessa sinne omia mielipiteitään? Se on toki mahdollista.

Wiki-kulttuurissa luotetaan yhteisön paineeseen. Sotkeminen ja poistaminen on mahdollista, mutta loppujen lopuksi joku korjaa sivut takaisin entiseen kuntoon. Tai sitten sotkulla oli tarkoitus ja poistettujen asioiden kuuluikin hävitä. “[…] anyone can play, but only good players have a desire to keep playing.” (Why Wiki Works)

Menestyineissä Wikeissä (parhaana esimerkkinä Wikipedia) idea toimii. Palvelua käyttää säännöllisesti joukko innokkaita aktiiveja, jotka pitävät huolta sisällöstä ja siivoavat sotkut pois. Taustalla pyörivä laadukas ohjelmisto mahdollistaa sotkun tehokkaan siivoamisen.

BlogiWikissä tilanne ei ole ihan näin valoisa. Käyttö on ollut laimeaa, eikä (ilahduttavia poikkeuksia lukuunottamatta) sisältöä ole ylläpidetty. Aikoinaan löytämäni perusmallin Wiki-ohjelmisto ei edes tarjoa mahdollisuutta sotketun sisällön automaattiseen palauttamiseen (vaikka varmuuskopioita onkin otettu säännöllisesti). Minullakaan ei riitä aikaa tai energiaa sivujen siivoamiseen.

Uusi blogilista tarjoaa monia sellaisia palveluita, jotka olivat aiemmin BlogiWikin harteilla. Blogien kuvaukset ja Blogiryhmät voi siirtää hakemistoon vaikka sellaisinaan.

BlogiWikin kohtalo on nyt vaakalaudalla. Näen kaksi skenariota:

Voisin päivittää ohjelmiston uudempaan ja tehokkaampaan versioon ja siirtää vanhan varmuuskopioidun sisällön sinne (spammerit eivät ole onnistuneet siis tuhoamaan sisältöä, sen esiinkaivuu on vain käsityötä). Kroonisen aikapulaisen itseni lisäksi joukko aktiivisia bloggaajia (ja muita kiinnostuneita) ylläpitää tietoa ja taistelee sotkijoita ja spammereita vastaan. BlogiWiki kasvaa hiljalleen arvoiselleen paikalle blogitietämyksen varastona.

Tai sitten voisin todeta, että Blogistan ei tarvitse Wikiä ja jäädyttää sen, jolloin jäämistö jää näkyviin hakukoneille ja jälkipolville nykyisessä muodossaan mutta sitä ei voi enää muokata. Joku innokas voi ehkä joskus siirtää käyttökelpoisen tiedon Wikipediaan.

2 thoughts on “Blogiwiki ei voi hyvin

  1. Kannatan jäädyttämistä ja siirtymistä suomenkieliseen wikipediaan. Tieto voi aivan hyvin olla kaikki yhdessä paikassa.

  2. Mä en oikein usko, että nämä tiedot sinällään kuuluvat suomenkieliseen wikipediaan kokonaisuutena.

    Mulla ainakin into wikin seuraamiseen lopahti tyystin, koska sen kanssa kaikki oli liikaa käsityötä: jos mä itse joutuisin käsin despämmäämään kaikki omat wikini, siitä ei tulisi mitään. Onneksi käyttäjät voivat tehdä (ja tekevätkin sen) mun puolestani.

    Musta kannattaisi harkita parempien softien käyttöönottoa. Mediawiki on ihan kelvollinen softa (ja pyörii nätisti hostattuna), ja versiossa 1.5 etenkin on monenlaisia ylläpitoa helpottavia ominaisuuksia.

    Henkilökohtaisesti minua kiinnostaisi ennemminkin käytännön bloggaamisohjekokoelman luominen : ohjeita esmes siitä miten perustat bloggeriin blogin, miten lisäät sen blogilistalle, miten voit käyttää RSS:ää, jne – käytännössä siis “Suuri Suomalainen Blogikirja”. Mä olen pitkään miettinyt itse sellaisen aloittamista, mutta a) on ollut vähän muitakin kiireitä, ja b) olen odotellut mitä BlogiWikille tapahtuu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *