Podcastaus on nyt in

Asensin uuden iTunesin, pivitin iPodini ja tilasin kasan podcasteja. Itse asiassa piti kirjoittamani pidempikin juttu siit mit podcastaus on, mutta Tuija, Khilou, Ville ja monet muut ovat jo ehtineet ensin. Tuijan kokoelma podcastaus-tietoa sislt yltkyllisesti tietoa siit, mist tuossa on kysymys.

Mutta onko podcastaus paras keksint sitten viipaloidun leivn? Kuunneltuani parin pivn ajan netin podcasting-lhetyksi suhtaudun asiaan edelleen hieman kaksijakoisesti. Toisaalta ilmassa on aavistuksia vallankumouksellisesta uutuudesta, mutta ehk ne saattavatkin paljastua tylsistyneeksi haukotteluksi.

Iso joukko parin pivn aikana kuuntelemiani bloggaajien podcast-lhetyksi ei ole viel vakuuttanut minua siit, ett podcastauksen harjoittaminen tekisi bloggaajasta automaattisesti radiotoimittajan. Puolen tunnin – tunnin mittainen lhetys jossa bloggaaja juttelee niit nit ja soittaa mielimusiikkiaan on monasti sittenkin parhaimmillaan nen sijasta tekstin tietokoneen ruudulla.

Toisaalta olen erittin innoissani siit kuinka mys radioasemat ovat alkaneet tarjota ohjelmiaan podcasteina. Thn astihan kaikki mielenkiintoiset ohjelmat ovat tulleet siihen aikaan kun en kuuntele radiota, tai sellaiselta kanavalta joka ei meill kuulu. Nyt voin tilata ohjelman itselleni ja kuunnella silloin kun itselleni parhaiten sopii. Ja valikoima on laaja: podcasteja tarjoavat lukuisat radioasemat aina BBC:st eksoottisiin asemiin meren takana. iTunesin musiikkikauppa tarjoaa helppokyttisen ja runsaan valikoiman maksutonta tilattavaa.

Ja kotoinen Yleisradiommekin lupailee puheohjelmia podcasteina keslomien jlkeen!

Aivan kuten kovalevyllinen digiboksi ja TV-ohjelmien imurointi netist muutti TV:n katselutottumuksen, podcasting tekee saman radiolle. Tiedn, ett esimerkiksi YLE:n kanavat pullistelevat mielenkiintoisia dokumentteja, kuunnelmia ja vaikka mit, mutta silti minun ollessani radion ress sielt kuuluu vain hittimusiikkia. Kun ohjelmat siirtyvt itsestn iPodin kovalevylle odottamaan minulle sopivaa kuunteluhetke, vallankumous on tapahtunut.

Mist pstnkin takaisin siihen mist kaikki alkoi: bloggaja+tietokone+mikrofoni podcastaukseen. Vaikka olen kuunnellut monia tylsi jutustelutuokioita, ei se tarkoita sit etteik joukossa olisi mys lupauksia ja suoranaisia helmi. Kunhan podcastaus tst kehittyy, joukosta erottuu varmasti monia lahjakkuuksia joiden ei tarvitse hakea tihin radioasemalle noustakseen radiothdeksi.

Ja podcastaustahan voi harrastaa monilla eri tavoilla. Tiedotusopin laitoksen radiotyn kurssin harjoitustyt varmasti suorastaan vaativat pst podcasteina verkkoon. MP3-blogien podcastit. Viikon luontoni. Tai miksip ei vaikka viikon kaupunkini. Nen (tai kuulen) jo sieluni silmill nimaisemapodcastin jossa kuuluu raitiovaunun kirskahtelua Tlss, metrojunan saapuminen asemalle Lontoossa tai vaikka lasten kiljuntaa Srknniemess. Laadukkaana stereonen, joka kuulokkeilla kuunneltuna vie suoraan vieraille maille. Murreblogit… viikon parhaat jutut suoraan Teboilin baarista.

Oikeastaan podcastaus on aika hieno juttu.

Thn loppuun viel linkkivinkkej mielenkiintoisimpiin podcasteihin, jotka olen itse tilannut soittimeeni: KCRW’s The Road Less Travelled on sopivan lyhyt (n. 5 min) teemaohjelma autoilun maailmasta. Niin ikn KCRW-radioaseman lhettm le Show on Simpsoneista tutun Harry Shearerin (Mr. Burnsin, Smithersin, Ned Flandersin, rehtori Skinnerin yms. ni) tunnin mittainen radioshow. Quirks and Quarks on kanadalainen, hieman Prisman tyyppinen tiedeohjelma, jossa vastataan kuulijoiden erikoisiin kysymyksiin tieteest.

Kotimaisista olen tilannut Rantaradion, Khiloun hyvin toteutetun podcastin joka siirt Nkymn rannalta tunnelmat aika hyvin radiomaailmaan; sek Omenatarhapodcastin, joka on hyv ajankohtaisohjelma Appleen liittyvist asioista. Erityisen hyvn lisbonuksena siin on podcastin sisiset kirjanmerkit, joiden avulla voin skipata iPodilla suoraan tytteeksi laitettujen musiikkikappaleiden ohi. Siinkin yksi asia mihin radio ei pysty…

Podcastien etsiminen alkaa olla haaste itsessn. iTunes tarjoilee kyll npprsti kansainvlist sislt, mutta jos haluan lyt kotimaisia podcasteja, lankeaa tehtv ihan luonnostaa Blogilistalle. Hakemistostahan lytyy jo nyt avainsanan podcast takaa joukko asiaanliittyvi blogeja.

Luulenpa ett ihan lhiaikoina taidan list blogilistalle mahdollisuuden podcast-osoitteiden tallentamiseen ja julkaisemiseen.

5 thoughts on “Podcastaus on nyt in

 1. Mi…tu… minunhan piti…

  Olipas monta sellaista asiaa, joita juuri ennen unen tuloa mietin, ja mit ihm? Nyt ne ovat tss.

  Hakemisto harvalukuisille kotimaisille on toivelistan krke.

  Ja kiitos omien lytjen mainitsemisesta. Kuunneltavaa on maailmalla niin loputtoman paljon, ett hyvt vinkit ovat arvossaan.

  Ja mukavaa, jos tekeleestni sai jotain irti.

 2. Taidankin olla telepaattinen ;)

  Voin kuvitella ett yksinn tyhuoneessa mikrofoniin juttelevalle podcastaajalle palaute on aivan erityisen trke, siksi yritn muistaa aina mainita jos jostain lhetyksest on tullut hyvi kicksej. Suosittelen samaa muillekin.

 3. Podcastauksesta (-castingista?) kiinnostuneiden kannattaa tsekata nerokkaat Soundman -mikit. Nappikuulokkeiden nkiset mikit pss on helppo kulkea miss vain, kukaan ei kiinnit mitn huomiota. Paras tapa taltioida nimaisemia. Kvelless voi mys jutustella, ellei tuule.

  Maksavat tietysti jonkin verran, nykyhinnasta ei tietoa. Suomestakin nkjn saa.

  Jospa Yle saisi verkkoon vanhoja Rockradioita. Voisi muistella milt tuntui aika kun pop-musiikki oli himoittua ja harvinaista ylellisyytt.

 4. Soundmanit vaikuttavat hienoilta, tosin mahtavat maksaa mansikoita. Noiden omistajana minustakin tulisi nimaisemabloggaaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *