Wiki

Huomasin nyysseistä, että sfnet.harrastus.valokuvaus-ryhmän FAQ on siirretty Wiki-tekniikalla ylläpidettäväksi. Wiki-tekniikan idea on yksinkertaisuudessaan mainio: kuka tahansa voi muokata mitä tahansa sivua. Jos saittia lukiessasi huomaat tietäväsi asiasta jotain kertomisen arvoista, voit lisätä sen sivulle samantien. Jos bongaat sivulta virheitä, voit korjata ne. Jos haluat kirjoittaa jostain uudesta aiheesta, voit aloittaa uuden sivun ja linkata sen vanhaan. Ei tarvitse rekisteröityä, mutta nimensä voi antaa jos haluaa.

Aluksi idea kuulostaa liiankin rohkealta. Entäpä jos pikkupojat sotkevat sivuston? Tai häkkeriksi itseään kuvitteleva tyhjentää kaiken? Eikö sivujen sisältö muodostu kakofoniaksi kaikkien kirjoittaessa sinne omia mielipiteitään? Se on toki mahdollista.

Wiki-kulttuurissa luotetaan yhteisön paineeseen. Sotkeminen ja poistaminen on mahdollista, mutta loppujen lopuksi joku korjaa sivut takaisin entiseen kuntoon. Tai sitten sotkulla oli tarkoitus ja poistettujen asioiden kuuluikin hävitä. “[…] anyone can play, but only good players have a desire to keep playing.” (Why Wiki Works)

Käyttäjien tehtävänä on siis hoidella sisällön kirjoittaminen. Wiki hoitelee sivujen esitystekniikan ja niiden välisen linkittämisen. Jos haluat tehdä jostain termistä tai asiasta linkin, ympäröi se linkkimerkeillä. Wiki huolehtii lopusta. Miten se sitten tietää, minne linkin pitää viedä? Sanotaan vaikka että olet kirjoittamassa juttua kameroista:

On olemassa myös [APS]-järjestelmäkameroita, mutta suurin osa järjestelmäkameroista on tehty [KinoFilmi]lle (35 mm filmi). (lainaus muokattu S.h.v:n FAQ:sta)

Kun ympäröit sanat APS ja KinoFilmi hakasulkeilla, se kertoi Wikille, että näistä termeistä tulee tehdä linkki sivuihin jotka kertovat APS:stä ja Kinofilmistä. Sinun ei tarvitse tietää, onko joku jo kenties tehnyt tuollaiset sivut vai ovatko ne vasta tulossa. Wiki hoitelee linkkien tekemisen. Jos joku klikkaa APS-linkkiä ja sille ei ole vielä tehty sivua, Wiki kertoo asiasta ja antaa mahdollisuuden lähteä kirjoittamaan sitä. Jos APS:stä kertova sivu oli kirjoitettu, Wiki tekee siihen linkin.

Wikistä on olemassa monia sovelluksia. Se Aito ja Alkuperäinen on WikiWikiWeb. Sittemmin teknologiaa on sovellettu monille eri ohjelmointikielille ja eri ympäristöihin. Monissa on mukana versionhallinta, joka takaa sen, että juttuihin tehdyt muutokset voi myös perua ja palata takaisin varmuuskopioon.

Mihin Wikiä voisi sitten soveltaa? FAQ:t ja muut tietopitoiset tietoarkistot ovat ilmeinen sovellusmahdollisuus. Yksi suurimpia ja kauneimpia esimerkkejä lienee Internet-yhteisön rakentama open source -tietosanakirja, Wikipedia. Tänne kuka tahansa voi kirjoittaa tietoa oman asiantuntemuksensa aihepiireistä.

Mielessäni kävi idea Wikin käyttämisestä aiemmin esillä olleen uusmedian kollektiivihistoriikin keräämiseen. Jokainen mukana ollut voisi kirjoittaa teokseen oman pienen osansa. Tuosta seuraa kuitenkin monia hankalia kysymyksiä: kuka ottaa vastuun jos joku kirjoittaa palveluun anonyyminä NDA:n alaista materiaalia? Jos palvelusta muodostuukin uusi Sonera-kirja, ylläpitäjä saattaa joutua aikamoisen paineen alle. Kaikilla tuskin on pelkästään miellyttävää tai hauskaa kerrottavaa uusmedian historiasta.

Niin tai näin, Wiki on kuitenkin osoittautunut hyvin mielenkiintoiseksi ideaksi. Luulen, että tulevaisuudessa tulemme näkemään yhä enemmän sen päälle rakennettuja mielenkiintoisia palveluita – ehkäpä lähempänä kuin osaamme odottakaan…

1 thought on “Wiki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *