Wiki

Huomasin nyysseist, ett sfnet.harrastus.valokuvaus-ryhmn FAQ on siirretty Wiki-tekniikalla yllpidettvksi. Wiki-tekniikan idea on yksinkertaisuudessaan mainio: kuka tahansa voi muokata mit tahansa sivua. Jos saittia lukiessasi huomaat tietvsi asiasta jotain kertomisen arvoista, voit list sen sivulle samantien. Jos bongaat sivulta virheit, voit korjata ne. Jos haluat kirjoittaa jostain uudesta aiheesta, voit aloittaa uuden sivun ja linkata sen vanhaan. Ei tarvitse rekisterity, mutta nimens voi antaa jos haluaa.

Aluksi idea kuulostaa liiankin rohkealta. Entp jos pikkupojat sotkevat sivuston? Tai hkkeriksi itsen kuvitteleva tyhjent kaiken? Eik sivujen sislt muodostu kakofoniaksi kaikkien kirjoittaessa sinne omia mielipiteitn? Se on toki mahdollista.

Wiki-kulttuurissa luotetaan yhteisn paineeseen. Sotkeminen ja poistaminen on mahdollista, mutta loppujen lopuksi joku korjaa sivut takaisin entiseen kuntoon. Tai sitten sotkulla oli tarkoitus ja poistettujen asioiden kuuluikin hvit. “[…] anyone can play, but only good players have a desire to keep playing.” (Why Wiki Works)

Kyttjien tehtvn on siis hoidella sislln kirjoittaminen. Wiki hoitelee sivujen esitystekniikan ja niiden vlisen linkittmisen. Jos haluat tehd jostain termist tai asiasta linkin, ympri se linkkimerkeill. Wiki huolehtii lopusta. Miten se sitten tiet, minne linkin pit vied? Sanotaan vaikka ett olet kirjoittamassa juttua kameroista:

On olemassa mys [APS]-jrjestelmkameroita, mutta suurin osa jrjestelmkameroista on tehty [KinoFilmi]lle (35 mm filmi). (lainaus muokattu S.h.v:n FAQ:sta)

Kun ymprit sanat APS ja KinoFilmi hakasulkeilla, se kertoi Wikille, ett nist termeist tulee tehd linkki sivuihin jotka kertovat APS:st ja Kinofilmist. Sinun ei tarvitse tiet, onko joku jo kenties tehnyt tuollaiset sivut vai ovatko ne vasta tulossa. Wiki hoitelee linkkien tekemisen. Jos joku klikkaa APS-linkki ja sille ei ole viel tehty sivua, Wiki kertoo asiasta ja antaa mahdollisuuden lhte kirjoittamaan sit. Jos APS:st kertova sivu oli kirjoitettu, Wiki tekee siihen linkin.

Wikist on olemassa monia sovelluksia. Se Aito ja Alkuperinen on WikiWikiWeb. Sittemmin teknologiaa on sovellettu monille eri ohjelmointikielille ja eri ympristihin. Monissa on mukana versionhallinta, joka takaa sen, ett juttuihin tehdyt muutokset voi mys perua ja palata takaisin varmuuskopioon.

Mihin Wiki voisi sitten soveltaa? FAQ:t ja muut tietopitoiset tietoarkistot ovat ilmeinen sovellusmahdollisuus. Yksi suurimpia ja kauneimpia esimerkkej lienee Internet-yhteisn rakentama open source -tietosanakirja, Wikipedia. Tnne kuka tahansa voi kirjoittaa tietoa oman asiantuntemuksensa aihepiireist.

Mielessni kvi idea Wikin kyttmisest aiemmin esill olleen uusmedian kollektiivihistoriikin kermiseen. Jokainen mukana ollut voisi kirjoittaa teokseen oman pienen osansa. Tuosta seuraa kuitenkin monia hankalia kysymyksi: kuka ottaa vastuun jos joku kirjoittaa palveluun anonyymin NDA:n alaista materiaalia? Jos palvelusta muodostuukin uusi Sonera-kirja, yllpitj saattaa joutua aikamoisen paineen alle. Kaikilla tuskin on pelkstn miellyttv tai hauskaa kerrottavaa uusmedian historiasta.

Niin tai nin, Wiki on kuitenkin osoittautunut hyvin mielenkiintoiseksi ideaksi. Luulen, ett tulevaisuudessa tulemme nkemn yh enemmn sen plle rakennettuja mielenkiintoisia palveluita – ehkp lhempn kuin osaamme odottakaan…

One thought on “Wiki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *