Vuoden luontokuva

Vuoden luontokuva 2005 -valinta herättää varmasti tänäkin vuonna mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Jotkut pitävät, jotkut taas haukottelevat itsensä tärviölle. Minun huomioni kiinnitti maininta “kuva on otettu tavallisella digitaalisella pokkarikameralla”. Tämä antaa rohkaisevan viestin kaikille valokuvauksen harrastajille – palkinnoille pääsyyn ei tarvita usean tonnin ammattilaisvehkeitä. Hyviä kuvia saa aikaan vaikka kännykkäkameralla kunhan etsimen toisella puolella on tarpeeksi omistautunut harrastaja. Joten hus ottamaan niitä kuvia! Valokuvausta oppii vain valokuvaamalla.

24 thoughts on “Vuoden luontokuva

  1. Luultavasti vuoden luontokuva aiotaan politisoida samaan tyyliin kuin esim. euroviisut. Valintaa ei enää tehdä taiteellisin perustein, vaan poliittisin. Säälittävää ja surkeaa, mutta toivon, että ensi vuonna voitaisiin sitten taas palata järkeen.

  2. Hauska lukea näitä kommentteja. Se on hyvä, että asioista paremmin tietävät pääsevät täälläkin kertomaan kuinka hyviä kuvia pitäisi ottaa. Joukossa on todennäköisesti valokuvausta opiskelleita, jotka ovat jämähtäneet valokuvauksen sääntöihin, ja roppakaupalla harrastelijoita, jotka ovat lukeneet jostain valokuvaustermistöä ja hokevat niitä kuin mantroja.

    Mielestäni kuva on hyvin oivallettu mutta ei se kyllä minussakaan mitään suuria tunteita herätä. Onneksi Vuoden luontokuva -kilpailu ei kuitenkaan ole urheilua, jossa tärkeintä on vain se kenellä lentää keppi pisimmälle. Vuoden luontokuvan ei missään nimessä edes tarvitse olla “paras” kaikista kuvista. Kilpailu täyttää paljon paremmin tehtävänsä, jos voittajiksi valitaan erilaisten ihmisten ottamia erilaisia kuvia teknisten (tai edes taiteellisten) taidonnäytteiden sijaan.

    Sepesuden kommentti kiteytti hyvin asian: “On vain hyvä, että nämä eri näkemykset ja niiden ansioiden painoarvo vaihtelevat vuosittain.”

    (henkilökohtainen valintani olisi ollut Stenbådan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *