Varo kännykkähuijareita

Liikkeellä on monenlaisia huijareita. Varomattomat kännykän lainailijat saattavat huomata joutuneensa pitkienkin puheluiden maksajiksi. Suosittelen siis katsomaan kenelle kännykkänsä luovuttaa.

Miten nykyaikainen kännykkähuijaus sitten tapahtuu? Lue lisää niin tiedät varoa…

Huijari tapaa uhrin kadulla ja pyytää kännykkää lainaksi ihan lyhyttä puhelua varten. Huijari lupaa maksaa puhelimen lainasta avokätisesti.

Sen jälkeen huijari kääntää selkänsä ja soittaa puhelun kaverilleen. Hän laittaa paria nappia painamalla puhelun pitoon ja soittaa nopeasti uuden puhelun toiselle kaverilleen. Käyttäen puhelun edelleensiirtoa hän yhdistää nämä kaksi kaveria puhumaan keskenään ja katkaisee puhelut.

Tähän ei kulu kuin pieni hetki. Uhrista näyttää siltä kuin huijari olisi yrittänyt soittaa numeroon joka ei vastaa (tai väärään numeroon) ja sitten oikeaan numeroon. Tai jos huijari on taitava, uhri ei huomaa mitään erikoista.

Tämän jälkeen huijari kiittää kohteliaasti, palauttaa kännykän uhrille ja antaa lupaamansa korvauksen. Uhri jatkaa elämäänsä tyytyväisenä tietämättä, että huijarin kaksi kaveria jatkavat edelleen puhumista keskenään maksun mennessä uhrin puhelinlaskulle. Vaikka uhri aavistaisikin pahaa, hän ei voisi tehdä asialle yhtään mitään.

Liikkeellä olevat huhut mainitsevat jopa 14 tunnin mittaiset ulkomaanpuhelut.

Puhelun edelleensiirto -ominaisuus on käytettävissä useimmissa suomalaisissa matkapuhelinliittymissä automaattisesti, ilman mitään erillisiä toimenpiteitä.

Raportti löytyi All About Symbianin foorumeista.

30 thoughts on “Varo kännykkähuijareita

 1. Eikö Suomalaisissa puhelinverkoissa ole tapa, että verkko katkaisee puhelut, mikäli alkuperäinen soittaja lopettaa? Näin ainakin lankapuheluissa on ollut iät ja ajat.

  Ette ole tainneet testata tuon toimivuutta?

  Käsittääkseni huijaukset tehdään yleensä ihan avoimesti vain soittamalla johonkin maksulliseen numeroon.

 2. On kyllä totta että en itse kokeillut käytännössä tuota, vaan raportoin lukemaani.

  Omassa liittymässä en saanut huijausta toimimaan – ehkäpä yritysliittymässäni on asiaan liittyvä rajoitus. Onko joku muu halukas kokeilemaan?

 3. Vaikuttaa siltä, että operaattorit ovat jo ehtineet kuulla tästä huijausmahdollisuudesta ja poistaneet toiminnon liittymistä (sen voi erikseen pyytää kytkemään päälle). Hyvä näin.

 4. Ainakaan elisan neuvottelupuhelussa ei onnistu. Periaatteessa “puheenjohtaja” maksaa kaikki kulut, muttei voi poistua ryhmästä ennen muita. En tiedä sitten soneran tai muiden palveluista.

 5. Jooh.. mulle on käynny noin :/ 4300€.n lasku napsu viimekuus.. repikää siint :) ELISA RULAA!

 6. Tässähän ei ole kyse neuvottelupuhelusta (joka purkautuu kun koollekutsuja lopettaa puhelun) vaan puhelun edelleensiirrosta.

  A siis soittaa lainapuhelimella B:lle, ja A sitten siirtää puhelun C:lle. Nyt B ja C voivat jatkaa keskustelua A:n laskuun, vaikka A sulkisikin puhelimen.

 7. Höpö höpö testatkaa itte…ei onnistu. Kyllä se liittymä joka “lyö luurin korvaan” myös pesee itsensä kuluistakin !!

 8. Helpoin lienee olla lainaamatta puhelinta kenellekään???

 9. Kuka yleensä lainaa kännyään TUNTEMATTOMILLE? samantienhän sitä voisi lainata lompakkoa “ihan nopeasti vain” ? okei hieman kärjistetty mutta järkeä saa varmaan käyttää

 10. Lähikaupan edessä tuli joku nuori lökäpöksyinen mieshenkilö kysymään saako lainata puhelinta, olisi soittanut hälärin kaverilleen. Olin juuri herännyt ja ravannut hiki hatussa kauppaan, nollat taulussa ja löin kädet taskuun, sitten kaverin silmissä näkyi outo välähdys.

  Ilmeisesti se kiinnitti vaistot ja tempaisin avaimet vaan taskusta ja sanoin, että eipä sattunut luuri mukaan.

  Onneksi nyt tiedän mistä on kyse, ainakin blogaajan alkuselvitys oli sen verran hyvin kuvailtu ja sopi 1:1 omaan kokemukseeni, että tiedän olla varuillani. Turpaan moisia freeloadereita ja känny asvalttiin.

 11. Tulipa tuollanen savonlinnassa vastaan. Oli muutakin hommaa siinä kesken niin en ehtiny aivojen kanssa miettimään asiaa, mut onneks en sit lainannu kännykkää. Vaikutti kuitenkin niin epäilyttävältä.

 12. Toi asia on menemässä oikeuteen kuluttajalautakunnan toimesta ..

  Kuluttajalautakunnan mielipide asiaan on että tommosen ei pitäisi olla mahdollista.

 13. Joo. Hyvin on älykäs jos jollekin puhelimensa lainaa. Puhelinautomaattejakin on yhä olemassa, käyttäköön niitä. Kerran multakin joku likka tuli puhelinta lainaamaan metrossa ja kun en luvannu lainata nii marisi jotta “Kerro mulle hyvä syy mikset lainais.”. Meinasin sanoa jotta “Vittu mun on ostama puhelin ja ite maksan laskuni. Tarvinko mä jonku saatanan _syyn_ olla lainaamatta puhelintani sulle?!!” en sit kuitenkaan sanonu noin vaan mutisin jotain epämäärästä. XD

 14. Vitun tyhmää sakkia täällä!!! Vitun tyhmä fontti!!! Ääliöítä kaikki!!

 15. no vittu älkää lainatko kellekkää puhelinta jos se on tollasta en mä ainakaa lainaa kellekkää kännyä jos ne pyytää

 16. mä oon goatsenkaa samaa mieltä mitä helvetin järkeä on kellekkää puhelintaan lainata VARSINKAAN TUNTEMATTOMILLE

 17. mitenkähän ois mahollista saaha semmonen numero tietoon ku mulle joku soitta koko ajan tuntemattomana häläreitä enkä osaa ite tehä asialle mitään osaisittako te auttaa mua

Leave a Reply

Your email address will not be published.