Rakastaa, ei rakasta…

Kiasmassa on esillä katsojien suosikkeja ja inhokkeja. Ilahduin löytäessäni sieltä jälleen Christian Skeelin ja ja Morten Skriverin tuoksuinstallaation Babylon. Tuoksumuisti on vahva, mutta sen oikeellisuutta on vaikea tarkistaa. Mielestäni installaatio tuoksui tällä kertaa hieman erilaiselta kuin viimeksi, vahvemmin patsulilta ja laventelilta, heikommin ambralta ja tammisammalelta. Jos vanhoja kirjoja lukiessaan on miettinyt, miltä pyörtymisen hoitoon käytetyt kamferitipat oikein tuoksuivat, tämä on mainio paikka tarkistaa asia. Tunnistatko olibaanin ja setrin?

Rakastaa, ei rakasta –näyttelyyn liittyy Valitsin. Katsojia kutsutaan osallistumaan valintaprosessiin: “Minkä teoksen haluaisit nähdä Kiasmassa? Entä mikä herättää sinussa kylmiä väristyksiä? Tule ja osallistu Rakastaa, ei rakasta… -näyttelyn teosten valintaan etsimällä Valitsimen kuvavalikoimasta sinuun vaikutuksen tehneitä teoksia. Yleisön valinta -näyttelyosuus avautuu 16.11.2004.”

Näyttelyn lähtökohtana ovat nykytaiteen herättämät voimakkaat tunteet. “Teoksen rakastaminen tai sen vihaaminen perustuu teoksen maailman ja oman maailmamme kohtaamiseen. Mikäli törmäys paljastaa liian vaikeita asioita tai teos ei syystä tai toisesta kiinnosta, se on helppo torjua”, näyttelyn järjestäjät tulkisevat taiteen olemusta. Kävijöiden viestejä pursuavalle magneettitaululle oli joku jättänyt ytimekkään lapun, jossa luki vain PALSA!

2 thoughts on “Rakastaa, ei rakasta…

  1. Tutustuin tuohon tuoksuinstallaatioon muutamia vuosia sitten. Olo oli kokemuksen jälkeen hmm.. erilainen. En muista koskaan ennen tai jälkeen tuon näyttelyn voineeni niin huonosti hajujen takia.

    Tuoksuja on aika monta ja monet niistä tosi outoja ja voimakkaita, jolloin hajuaisti ja aivojen joku harjaantumaton “hajutumake” kuormittuu hieman liikaa.

    Suosittelen. Hieno kokemus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *