Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Tyhmimmät ehtivät jo tulkita listaa mitä tyhmimmällä tavalla. Kysehän on kappalemääristä, eli listasta näkyy ruotsin eniten myydyt pumput. Markkinajohtajat ovat listan kärjessä. Taitaa ruotsin markkinoilta puuttua tietyt kiinalaiset ja korealaiset ongelmakoneet.

  2. Tarkan markan sentin venytys saattaa koitua kohtalokkaaksi. Itse en ainakaan mustanlistan perusteella lähtisi pumppuani valitsemaan.

  3. Muistutan taas tästä asiasta joka näkyy tuossa linkissä.

    “varmistettava pätevällä asennuksella. Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain siihen oikeutettu kylmälaiteliike. Asennusta ei saa tehdä itse eikä sitä saa teettää epäpätevällä asennusliikkeellä, Tukes muistuttaa.

    Tukesin sivuilla on rekisteri valtuutetuista asentajista.”

    Tässä kylmälaiteliikerekisteri http://www.tukes.fi/Tiedostot/kylmalaiteliikkeet/toiminnanharjoittajat.xls

    Ja Tässä sähköurakoitsijarekisteri http://rekisterit.tukes.fi/fi/Sahkourakoitsijat/

    Jos pumppunne asennusfirma tai asentaja ei löydy näistä niin sinulla
    saattaa olla ongelma.

  4. Mitä raati on mieltä kun möksällä ilppi ollut koko talven ylläpitolämmöllä 8 astetta ja nyt keväästä tulee käytyä siellä useampia viikonloppuja niin pähkäilin jos laittas pyynnin 20 c ja viikkoajastimella esim. pe kytkeytys sähköt ilppiin ja su iltana taas virrat pois.
    Pieni peruslämpö kuitenkin pitäisi muuten olla niin olisiko viikot sähköpatterilla 5 astetta vai vaihtoehtoisesti ilppi viikolla päivisin vaikka muutaman tunnin ajastuksella 20 asteella kun päivisin hyvä hyötykerroinkin.
    Laite on panan ne 7 invertteri jossa kompressorin lämmitin.

    Kumpi kampi parempi säästöjen ja muidenkin tekijöiden osalta?

  5. Niin se kompressorilämmitin pitäisi oikein asennettuna myöskin
    sammua eikä lämmittää jos käytät viikkoajastinta. Mutta
    jos kytkentä on toisenlainen niin sitten se voi jäädä. Oli
    miten oli niin käytä ilppiä koko ajan jos siinä on se 8 asteen
    ylläpito kerran on.

  6. Kompressorinlämmitinhän sammuu väkisinkin kun ajastin pätkäisee virrat ilpiltä.
    Laitoin siis vaan ajastimella viikonloput 20 asteen pyynnille.

  7. Hyvät jutut teillä täällä. mitä mieltä Tiiledi on kauniista koreanpojan pumpusta

  8. Onko kellään kokemusta vesi.ilpistä asennettuna öljykattilaan.

    Käykö vilppi esim. Arimax etta 17-kattilaan? Siinä on 6 kw sähkövastus. Voisiko vilpin kierukan asentaa siihen vai onko siinä joku holtoluukku tms?

  9. En lähde arvostelemaan ilman tarkempaa yksilöintiä. Tiedätkö mitään muuta pumpusta? Niillä on yleensä nimi.

  10. Samalla pumpulla voi olla montakin nimeä. Tässä joku poimita: Ultimate, Luxus, Opal. Minkäänlaista asiantuntevaa huoltoverkostoa ei sitten olekkaan. Että sitä rataa.

  11. Täällähän puhutaan p:kaa. Sain kulutuksen tippumaan kahden hengen taloudessamma ko. pumpulla 22000Kwatista 18500Kwattiin. Olen hyvin tyytyväinen.

  12. Voi hyvä erkki
    Ivt:llä ja toshiballa kulutuksesi olisi laskenut vesikiertoisessa 12000:een ja suorasähkössä 10000:een kilowattituntiin.

  13. ei toki pukkaa autojen ilmastointi huoltoa , mikähän siinä on että vain kesällä juhannuksen jälkeen ,muuna aikana ei ollenkaan

  14. Niin pukkaa, mitä erilaisimpia talvenaikana, tee se itse letkutuksia. Joskus vaarallistakin puuhaa kun ei tiedä ja sitten yht’ äkkiä klemmarit ja letkut vain lentelee.

  15. Kyllä pukkaa kuumaa (ulkona +24), ikkunat auki mutta ihan lämmin sisällä (+30). Kuin Haimaasa.

  16. Eikö täällä enään tapahdu mitään järkevää

  17. Ilmalämpöpumpun asennushinnat ovat törkeitä. Minulla on kaksi pumppua asennettuna. Maksoin asennuksesta 100 €/pumppu. Tämä hinta on kohtuullinen helposta hommasta. Kaikki siitä ylöspäin on ryöstoä.
    Pumput toimivat erinomaisesti. Asentaja sanoi, ettei ko. asennustyö ihmeitä vaadi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *