Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Myyjätkin voi olla hiihtolomalla. Yhdenmiehen yrittäjältä voi saada apua jo vuoden viiveellä.

  2. jep eipä takuu aikana kannatakaan konetta sormeilla.
    ilppisi saattaa olla myös hieman vajaa kylmäaineesta jolloin koneen toiminta kyllä oleellisesti muuttuu siihenkin osa mainitsemistasi oireista sopii.anna asennusliikkeesi tarkastaa laite.

  3. yhden miehen yrityksessä voi toki olla kiire mutta on paljon myös niitä jotka ovat perustaneet puljunsa vain ilppi sesongin ajaksi ja kun sesonki loppuu niin loppuu puljukin.
    nykyään saa ilppien asennusluvan parin kolmen viikon kurssilla joka oli muistaakseni sidottu vielä kylmäainemääräänkin alle 3kg täytösmäärältään olevat laitteet.
    näitä herroja ei varmaan korjaukset varsinkaan takuuaikana taida paljon kiinnostaa meitä on moneksi.
    meidän kolmen miehen yritys tekee pääasissa kaupan ja elintarviketeollisuuden kylmää sekä suurempaa ilmastoinnin jäähdytystä vesikiertoista ym.
    ilppejäkin vuosien varrella ollaan laitettu ehkä jokunen sata kappaletta mutta siihen emme juurikaan panosta.

  4. MIstä oikeita COP-arvoja? Ilmalämpöpumppujen COP-arvot eivät sisällä sulatusjaksoja, mikä on suuri puute. Minun huomioiden mukaan näillä pakkasilla IVT Nordic Inverter:llä on tyypillistä, että noin 10 minuutin sulatusjaksot toistuvat noin tunnin välein. Se pienentää käytännön COP arvoa ja tässä tapauksessa se olisi noin 50/60*COPnim. Näin esim. COP 2,7 muuttuu 2,25:ksi. Käytän tätä modifioitua (tilanteeseen sopivaa) COP-arvoa, kun lasken säästöjä käytten erillistä kWh-mittaria apuna.
    Sitä suuresti ihmettelen, että pumppujen testeihin ei sisälly sulatusjaksoja pakkasilla eikä sen vaikutusta COP-arvoon. Esimerkiksi viimeisessä TM Rakennusmaailman testissä ei mainita halaistua sanaa sulatusjaksoista. Vai oliko siellä laboratorion ilma niin kuivaa, että huurtumista ei tapahtunut? Myös sulatusvesien kanssa lutraaminen on ilmalämpöpumppujen ikävimpiä puolia.
    Muuten olen pumppuun tyytyväinen.

  5. Fujitsussa on pohjakuorma kesällä 70 W ja talvella 120 W.
    onko tämä huomioitu COP arvoissa?
    Vaan ei siitä kyllä näytä valuvan sulatus vesiä.
    Ei tarvi kolija eikä pulukkia alle laittaa.
    tv teutori

  6. Sulatusjaksojen välisen käyntijakson pituuteen vaikuttaa aika, ulkolämpötila, pumpun kuormitus ja myös kylmäainetäytös. Sulatusväli vaihtelee näiden mukaan vajaasta tunnista kolmeen. Kondenssin määrään vaikuttaa kaikki edelliset. Mutta käytännössä, pieni kuorma, vähän kondenssia, iso kuorma paljon kondenssia.

  7. Mökillä panan ne 7 ylläpitolämmöllä 8 astetta ja tahtoo muodustua aina keskelle kennostoa vahvanlainen jääpanta joka ei sulatuksillakaan sula pois.
    Kokeiltu 10 asteen ylläpitolämmöllä ja täsmälleen samalla tavalla jäätyy.
    Olen myös testannut 16 ja 20 asteen pyynnilläkin mutta vahva jääpanta syntyy edelleen yllättäen vaan kennon alareunaan.
    Testaukset tehty pitkillä ajanjaksoilla joten kelien vaikutuksetkin huomioitu.
    Pari kertaa on suuremmalla pyynnillä pitkulainen vedenpoistoreikä
    tukkeentunut joten joutunut sulattamaan.

    Maahantuojalle ilmoitettu alkutalvesta ja kehoittivat silloin vielä seuraamaan tilannetta. Samalla tavalla edelleenkin käyttäytyy.
    Laite asennettu 10/07 joten varmaankin mahdollista saada takuuseen.
    Lämmön tekee ja pitää halutussa mutta ilmeisesti jotain vikaa kuitenkin on!
    Missä vika?

  8. jos jäätymisongelmat kiusaa, niin sillä ei kannata vaivata päätään, sen kun laittaa sisätilan kuivatukselle 15 – 30 min, niin kaikki jäät ovat tipotiessään , kannattaa tarkistaa , että kuinka asentaja on laittanutsulatusvastuksen pään kurkistamaan valutusaukosta ja vieläpä oikeaan suuntaa, – siis ulospäin

  9. Onko muilla kokemuksis panasta. Laite lakkasi toimimasta ja antaa koodin H16. Asentaja ilmoitti ettei ole manuaaleja eikä osaa korjata.

  10. Se on kone sökö. Ne ei vain kestä ne kompurat.

  11. Myyjä sanoi, että ääni on ominaisuus. Pitää miettiä, miten ääntä saisi pienemmäksi. Pitäisikö siirtää omalle jalustalle ja kauemmaksi seinästä.

    Timo

    Hei!

    Minulla on ollut Toshiban 13 pumppu toissa syksystä alkaen. Nyt pumpun ulkoyksikkö on alkanut pitää ääntä, joka välillä häiritsee enemmän kuin sisäyksikkö.

    Mielestäni ääni ei kuulunut viime talvena, eikä vielä tämä talven ensimmäisillä pakkasilla, vaan alkoi viikko pari sitten, kuin oli pakkasta ja kosteaa ilmaa, jolloin kone oli kovilla.

    Ulkolaite on harkkotalon seinässä kiinni. Teline ei tunnu käsin värähtelevän. Ääntä vaan tulee niin paljon, että sitä menee seinän läpi.

    Onko asiantuntijoilla neuvoa?

  12. Muovinen säilytyslaatikko kokoa noin 15cm*40cm*80cm oikein hyvä ulkoyksikön alle,kiinnikkeeksi käy sopivankokoiset hyllynkannattimet joiden päällä laatikkoa voi pitää ja näin sulatusvesi valuu laatikkoon jonka voi sitten kipata tyhjäksi jonnekin ,niin ei muodostu jäätikköä seinän viereen.

  13. Hei olisi sellainen kysymys. Ilmalämpöpumppu Emmeti cmi1295r
    Maahantuoja on? ja entäs mistä tähän saisi kaukosäätimen?

  14. Emmetittiin voi saada osia jos puhuu italiaa. Eiköhän myyjä ole vastuussa varaosista, jos on uitetun jäähdytyslaitteen myynyt.

  15. Jos komressorin ja pohjapellin väliin jäätyy vettä, niin laite antaa sellaisen äänen, että pois alta.

  16. Pera: Siis ostit laitteen joltakin ja hyväksyt ettei hän osaa korjata?
    Järkyttävää.
    Myyjä on aina vastuussa myymästään.
    Olisivatpa minun asiakkaat noin kuuliaisia ja vaatimattomia.
    Ihailtavaa vaatimattomuutta.
    Kai nyt ostit laitteen ihan oikeasta myymälästä tai oikeasta
    asennusliikkeestä. Miksi kysyt asiaa asentajalta etkä
    liikkeestä mistä ostit? Asentajat voivat vaihtua mutta liike
    pysyy.

  17. Uudessa Toshibassa on kuulemma mahdollisuus laittaa kaukosäätimen toimimaan termostaattina. Eli sen voi sijoittaa kauemmaksi sisäyksiköstä, jolla se paremmin haistelisi sisäilman lämpötilaa.

    Omakotimessuilla esittelijä sanoi, että voisi vanhempaan laitteeseen vaihtaa uuden kaukosäätimen, jolla homma hoituisi. Onko totta ja mihin hintaa uuden kapulan saisi?

  18. Ostin mökille toshibaani etäkäyttölaitteen. Nyt on kiva lähteä mökille kun saan sen kotoa lämpimäksi. Hyvin pelaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *