Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

 1. Huomasitko “bongaaja” kun samainen yritys jakaa Toshiban ostajalle kylpyllomia.

 2. Toshiba voittanut Tm-rakennusmaailman testin. Japsi Pana HE toinen ja Fujitsu kolmas. Ett tss kolmen krki, ilmestyi tnn.

 3. 2007
  Mkille otin Ultimate 7 Basic 398 EUR (on/off-malli) ja omakotitaloon Ultimate 13 Pro Inverter 869 EUR. Yhteens olen siis investoinut 1 267 EUR kaikkineen nihin kahteen ilpoon.
  2010
  Kolmen vuoden kokemuksella en voi sanoa, toivatko laitteet sit hakemaamme sst shkss. Vertailu on vaikeaa, talvet ovat olleet kovinkin erilaisia. Shkn hinta on mraikaissopimuksista huolimatta aina vaan noussut, ja edelleen tulee nousemaan, se on yhteinen (=maan hallituksen) tahto. Itse asennetut “halpispumput” ovat toimineet loistavasti, niin pakkasilla kuin mys nyt enntyshellekesn, jolloin hyty on tietysti mukavuuden puolella.
  Niin, sanoihan se finanssiministerikin skettin shkn hinnannoususta, ett “Ostakaa ilmalmppumppu!” Olimmehan sentn edellkvijit!

 4. Laitoin 2008 ultimate 13 invertterin, sst edelliseen lmmityskauteen noin 50. Vaihdatin pumpun toshibaan, vaikka viime talvi oli kylm, tuli sst jo yli 600. Ulimaten on/offia en laittaisi edes autotalliini. Sekoiluni on maksanut jo yli 3000. Muuten Moriz, jik asennushinta pois.

 5. Viime aikoina on keskusteltu mys paljon, kuinka usein noita ilmalmppumppuja tulisi huoltaa (varsinkin Kauppalehdess).
  Aika naurattavaa, kun todetaan ett pitisi kuukausittain teoriassa kuukausittain huoltaa pumppua. Noh saapa nhd. Hyv tietoa sinula aiheesta.
  Meill Toshiba. Voikohan noihin COP kertoimiin luottaa ( http://www.lampopumppu.org/ilmalampopumppu/ ). Nimittin, jos voi meidn perheen kannattaisi hommata parempi pumppu meidn omakotitaloon.

 6. “Aika naurattavaa, kun todetaan ett pitisi kuukausittain teoriassa kuukausittain huoltaa pumppua”

  Ja kannattaa sitten muistaa, ett ilmalmppumpun asennus ja huolto on luvanvaraista toimintaa. Suomessa huoltoja saa tehd ainoastaan Turvatekniikan keskuksen myntmill luvilla.

 7. Kotkan seudulla pyrii huijari joka myy mitsun ilmalmppumppuja. lk ostako silt vaan ilmottakaa poliisille. Ne pumput on varastettuja

 8. Mitsut on thaimaassa, alipalkattujen tekem ja laadultaan ala-arvoista. Kuka viitsisi varastaa. En huolisi seinni.

 9. Markkinoiden ilmalmppumpuista yli puolet ei ole suunniteltu arktisiin olosuhteisiimme. Esim. kiinalaiset kopiot ja korealaiset disainit ovat huoltotilastoiden krjess. Jos olet ostamassa laitetta, tarkista onko laite sertifioitu puolueettomassa sertifiontilaitoksessa, Euroventiss. Lisksi on hyv tarkistaa onko laite harmaatuotu euroopan tukkureilta. Nit harmaatuojia lytyy mys isoista maahantuojista, kuten ers maahantuoja joka tuo monia eri merkkej. Esim. Sharp (IVT:n suunniteltu pohjoismaihin) josta on markkinoilla malleja, jotka on tarkoitettu viro tanska linjan alapuolelle. Ivt ja Sharpin oma malli joka tulee suoraan tehtaan ketjusta on suunniteltu pohjoismaihin.

 10. Olen ostamassa ilmalmppumppua. Kyselin usealta jlleenmyyjlt TM rakennusmaailman testin voittanutta japanissa valmistettua Toshibaa, mutta sain kaikilta vastauksen ett kovan kysynnn vuoksi toimitus menee marraskuulle. Miksi Toshiballa on niin pitk toimitusaika? Olisin valmis tekemn kaupat, koska luotan japaniin korkean teknologian maana.

 11. Ostimpa sitten Mitsubishin joka olikin uitettu baltiasta. Korjauskulut tuntuu nousevan pilviin, koska maahantuojana esiintyv kanohvise ei toimita varaosia muihin kuin itse myymiins koneisiin, sarjanumeron perusteella.

 12. mist ostit sen pumppusi?
  Virallisen maahantuojan kuuluu vastata tehdastakuusta, oli se laite tuotu vaikka intiasta

 13. Lytyyk mistn muusta merkist kuin Sanyosta erikseen sijoitettava termostaatti (kaukostimess)? Tai laitteeseen kytkettv ulkoista (langatonta?) termostaattia?

  Mikli termostaatin saisi laittaa parempaan paikkaan, kuin nyt sisyksikss, saisi paremmin sdetty lmptilaa. Nyt joutuu pyytmn 24 astetta, josa haluaa mukavaa lmptilaa kauempana sisyksikst. Sitten kun sattuukin aurinkoinen piv, niin onkin liian kuuma.

 14. Sanyossa on ymmrtkseni ers huono ominaisuus, ett kun lmptila laskee -20 asteeseen, kone sammuu ja alkaa toimimaan vasta kun lmptila on noussut – 16 asteeseen.

 15. Electrolux, Argo, Midea….niist ainakin lytyy tarmostaatti mys kaukostimest.

 16. Ihan vain kokeilen onko nyttni seonnut sill edellinen viesti olisi “marko says:
  18.11.2010 at 22:11
  Electrolux, Argo, Midea.niist ainakin lytyy tarmostaatti mys kaukostimest.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *