Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

 1. Huomasitko “bongaaja” kun samainen yritys jakaa Toshiban ostajalle kylpylälomia.

 2. Toshiba voittanut Tm-rakennusmaailman testin. Japsi Pana HE toinen ja Fujitsu kolmas. Että tässä kolmen kärki, ilmestyi tänään.

 3. 2007
  Mökille otin Ultimate 7 Basic 398 EUR (on/off-malli) ja omakotitaloon Ultimate 13 Pro Inverter 869 EUR. Yhteensä olen siis investoinut 1 267 EUR kaikkineen näihin kahteen ilpoon.
  2010
  Kolmen vuoden kokemuksella en voi sanoa, toivatko laitteet sitä hakemaamme säästöä sähkössä. Vertailu on vaikeaa, talvet ovat olleet kovinkin erilaisia. Sähkön hinta on määräaikaissopimuksista huolimatta aina vaan noussut, ja edelleen tulee nousemaan, se on yhteinen (=maan hallituksen) tahto. Itse asennetut “halpispumput” ovat toimineet loistavasti, niin pakkasilla kuin myös nyt ennätyshellekesänä, jolloin hyöty on tietysti mukavuuden puolella.
  Niin, sanoihan se finanssiministerikin äskettäin sähkön hinnannoususta, että “Ostakaa ilmalämpöpumppu!” Olimmehan sentään edelläkävijöitä!

 4. Laitoin 2008 ultimate 13 invertterin, säästö edelliseen lämmityskauteen noin 50€. Vaihdatin pumpun toshibaan, vaikka viime talvi oli kylmä, tuli säästöä jo yli 600€. Ulimaten on/offia en laittaisi edes autotalliini. Sekoiluni on maksanut jo yli 3000€. Muuten Moriz, jäikö asennushinta pois.

 5. Viime aikoina on keskusteltu myös paljon, kuinka usein noita ilmalämpöpumppuja tulisi huoltaa (varsinkin Kauppalehdessä).
  Aika naurattavaa, kun todetaan että pitäisi kuukausittain teoriassa kuukausittain huoltaa pumppua. Noh saapa nähdä. Hyvää tietoa sinula aiheesta.
  Meillä Toshiba. Voikohan noihin COP kertoimiin luottaa ( http://www.lampopumppu.org/ilmalampopumppu/ ). Nimittäin, jos voi meidän perheen kannattaisi hommata parempi pumppu meidän omakotitaloon.

 6. “Aika naurattavaa, kun todetaan että pitäisi kuukausittain teoriassa kuukausittain huoltaa pumppua”

  Ja kannattaa sitten muistaa, että ilmalämpöpumpun asennus ja huolto on luvanvaraista toimintaa. Suomessa huoltoja saa tehdä ainoastaan Turvatekniikan keskuksen myöntämillä luvilla.

 7. Kotkan seudulla pyörii huijari joka myy mitsun ilmalämpöpumppuja. Älkää ostako siltä vaan ilmottakaa poliisille. Ne pumput on varastettuja

 8. Mitsut on thaimaassa, alipalkattujen tekemää ja laadultaan ala-arvoista. Kuka viitsisi varastaa. En huolisi seinääni.

 9. Markkinoiden ilmalämpöpumpuista yli puolet ei ole suunniteltu arktisiin olosuhteisiimme. Esim. kiinalaiset kopiot ja korealaiset disainit ovat huoltotilastoiden kärjessä. Jos olet ostamassa laitetta, tarkista onko laite sertifioitu puolueettomassa sertifiontilaitoksessa, Euroventissä. Lisäksi on hyvä tarkistaa onko laite harmaatuotu euroopan tukkureilta. Näitä harmaatuojia löytyy myös isoista maahantuojista, kuten eräs maahantuoja joka tuo monia eri merkkejä. Esim. Sharp (IVT:nä suunniteltu pohjoismaihin) josta on markkinoilla malleja, jotka on tarkoitettu viro tanska linjan alapuolelle. Ivt ja Sharpin oma malli joka tulee suoraan tehtaan ketjusta on suunniteltu pohjoismaihin.

 10. Olen ostamassa ilmalämpöpumppua. Kyselin usealta jälleenmyyjältä TM rakennusmaailman testin voittanutta japanissa valmistettua Toshibaa, mutta sain kaikilta vastauksen että kovan kysynnän vuoksi toimitus menee marraskuulle. Miksi Toshiballa on niin pitkä toimitusaika? Olisin valmis tekemään kaupat, koska luotan japaniin korkean teknologian maana.

 11. Ostimpa sitten Mitsubishin joka olikin uitettu baltiasta. Korjauskulut tuntuu nousevan pilviin, koska maahantuojana esiintyvä kanohvise ei toimita varaosia muihin kuin itse myymiinsä koneisiin, sarjanumeron perusteella.

 12. mistä ostit sen pumppusi?
  Virallisen maahantuojan kuuluu vastata tehdastakuusta, oli se laite tuotu vaikka intiasta

 13. Löytyykö mistään muusta merkistä kuin Sanyosta erikseen sijoitettava termostaatti (kaukosäätimessä)? Tai laitteeseen kytkettävää ulkoista (langatonta?) termostaattia?

  Mikäli termostaatin saisi laittaa parempaan paikkaan, kuin nyt sisäyksikössä, saisi paremmin säädettyä lämpötilaa. Nyt joutuu pyytämään 24 astetta, josa haluaa mukavaa lämpötilaa kauempana sisäyksiköstä. Sitten kun sattuukin aurinkoinen päivä, niin onkin liian kuuma.

 14. Sanyossa on ymmärtääkseni eräs huono ominaisuus, että kun lämpötila laskee -20 asteeseen, kone sammuu ja alkaa toimimaan vasta kun lämpötila on noussut – 16 asteeseen.

 15. Electrolux, Argo, Midea….niistä ainakin löytyy tarmostaatti myös kaukosäätimestä.

 16. Ihan vain kokeilen onko näyttöni seonnut sillä edellinen viesti olisi “marko says:
  18.11.2010 at 22:11
  Electrolux, Argo, Midea….niistä ainakin löytyy tarmostaatti myös kaukosäätimestä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *