Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Asennuksia on niin monenlaisia. Yhteistä niille on se että niillä on aina eri hinta. On helppoja asennuksia ja vaikeita.
    ja normaaleja. Keskimäärini ilmalämpöpumpun asentaja viipyy asennuksella yhden työpäivän. Matkaa kohteeseen on keskimäärin tunti joten pelkkiin matkoihin kuluu kaksi tuntia. Tarvikkeiden levittämiseen ja keräämiseen menee yhteensä tunti. Nyt on siis 8-tuntisesta päivästä 5 tuntia miinus ruokatunti. Eli neljä tuntia. Usein pitää kaapeloida betoniin 30m niin se tekee propatun reiän 20 cm välein. Yhden reiän proppaa noin kolmessa minuutissa jos joudutaan olemaan tikkaiden varassa ja työskentelyalue on noin metrin. Olen ennenkin törmännyt siihen, että etukäteen ilmoittamaani asennushintaa on moitittu kalliiksi kun naapuri sai sillä ja sillä hinnalla. Ilmoittaja unohti mainita, että hän asensi kaiken muun paitsi putkiliitokset. Putketkin hän asensi eli työnsi seinästä läpi. Kosteussulusta ei ollut tietoakaan mutta eihän se minulle kuulu. Kondenssiputki oli tukossa melkein heti. Mitenkähän on tuon homevaurion kanssa tänä päivänä kun ei ollut sitä kosteussulkua. Se on yksinkertainen ja helppo mutta jos siitä ei tiedä niin eihän sitä tule tehtyä. Tällä “Satasen” asentajalla on meille heti työpaikka jos ei ala vinkumaan, että “mutta eihän tämä olekaan helppo asennus” koska niin ei väitetäkään. Kahdeksasta tunnista satanen on ihan kohtuullinen.

  2. “JK says”
    Luulempa että olet niitä harmaantalousen kannattajia. Ei mikään yritys pysy pystyssä jos käydään satkulla asentamassa ilmalämpöpumppuja. Et varmaan ymmärrä että satkussa on 22% arvonlisäveroa. Lisäksi yritys maksaa muut verot, kiinteistö ja autokulut, palkat ja työnantajamaksut jne. mutta eihän tyhmä järkesi sitä tajua. Näistä maksetuista veroista maksetaan sitten sinunkin asumistukesi, toimeentulotukesi ja muut sossutukesi.

  3. “JK” Kyllä YH ja Diileri on oikeassa. Kuka meitä työllistäisi sinun systeemilläsi ja mistä saisit tukirahasi. Jos käy maakunnassa tekemässä pelkkiä laippaliitoksia, imuttamassa ja samalla korjaa pelle pelottomien virheitä, ei niitä montaa päivässä tee ja kilometrejä tulee äkkiä toistasataa. Jos teettää harmaana jää saamatta kaikki Tukes ym. dokumentit jotka kylmälaitteelta tullaan tulevaisuudessa vaatimaan.

  4. Aion hankkia ilmalämpöpumpun. Kysyisinkin nyt mikä on markkinoiden paras pumppu ja minkälaista näyttöä on?

  5. Parahin nimimerkkikirjoittaja Kari F.

    Tuohon kysymykseen tuskin saat vastausta. Ilmalämpöpumput ovat nykyisin niin huippuunsa viritettyjä, että käyttötarve sanelee sen, että mikä on paras. Jos sinulla on 80 neliön talviasuttava kesämökki niin sinne yksi parhaista voisi olla vanhanajan on-off pumppu. En hirveän laajasti perustele mutta kesämökillä tarve voi olla vain viilennys.

    Jos sinulla on kaukolämpö niin mikään pumppu ei ole sinne hyvä jos haet energiansäästöä sillä ilmalämpöpumpulla säästät noin 50 % lämmityskustannuksista mutta kaukolämmössä energian hinta on jo 50% joten et pääse säästämään 50% vaan siitä puolet. Eli noin 25%. Se on huono hyötysuhde nykypäivän ilmalämpöpumpulle.

    Eli esitä kysymyksesi tarpeesi ja niiden ominaisuuksien mukaan mitä arvostat niin silloin saatat saada vastauksen. Jos jätät jotain pois, voit saada väärän vastauksen.

    Muutenkin kun kyseessä ovat lähellä toisiaan olevat asiat niin se mikä on toiselle hyvä voi olla toiselle huono.

    Pumput ovat muuttuneet aikojen kuluessa joten jos lähtee lukemaan tätä blogia alusta niin pääsee “jyvälle” mutta mikä päti 4 vuotta sitten ei enää päde.

    Kun luotat tunnettuihin merkkeihin niin niissä ei tule ongelmia ongelmatapauksessa. Jos luotat tuntemattomaan merkkiin niin se voi olla hyvä siihen asti kunnes tulee ongelma. Silloin yleensä hyvä kauppa vasta selviää.

    Jokainen pumppu vaatii korjausta jossain elämänkaarensa aikana. Varmista jo takuu ja korjausasiat ennen ostoa.

  6. Oli pakko kommentoida,kun ihan vahingossa tänne eksyin.

    Yleensä jos maahantuodaan tavaraa sitä ei Suomesta ostetakkaan..? eikö se ole maahantuonnin tarkoitus? Ihan samoilta tukkureilta tavara tulee, kuin noilla suuremmillakin myyjillä :)

    Ylempi linkki toimii ja todennäköisesti tuota toista sivuakin päivitetään, entiedä sen tarkemmin.

    Kari F:lle
    Hyviä ilmalämpöpumppuja on monta, joku toinen sopiii toiseenpaikkaan paremmin kuin toinen…esimerkki hyvistä laitteista:

    SHARP JHR-tuottaa ruotsalaisentestin mukaan -30 yli 1,3COP, sisäyksikkö käsittämättömän ruma toimiessaan.

    Mitsubishi FD25 on varma valinta, käy ja kukkuu ja reklamaatio % alle 0,5,”jonkinlaiset suodattimet”

    Toshiba Daiseikai5, esitteet lupaa hyvää coppia ja itsepuhdistustoiminto. Hinta korkea ja uusi malli markkinoilla

    Fuji Electric 9LG on edullinen laatulaite, kilpailioitaan huonompi cop, mutta hinta/laatusuhteeltaan aivan yhtä hyvä.

  7. Itsellä technibel MCAF 124 R5 IAA pumppu ollut nyt vuoden käytössä toiminut moitteetomasti 105 neliön omakotitalossa, muilla millasia kokemuksia tecnibellistä

  8. Sama laite kuin sanyo mutta ohjelmassa eroa. Parempi sulatus joka toimii pohjavastuksella ja toimii yli 18 asteen pakkasessa.

  9. Kaikki ilmalämpöpumppu valmistajat/ maahantuojat mainostavat omiaan tuotteitaan aina jollain testituloksella.
    Toiset käyttävät vanhoja ja väärin tehtyjä testituloksia, toiset sellaisia testituloksia, joita ei ole edes ikinä tehty…kilpailu on kovaa ja aina täytyy kehua omia tuotteita/ myyjiä markkinoiden parhaaksi, luotettavimmaksi, virallisimmaksi, oikeaksi….

    Ilmalämpöpumppua valittaessa ei noihin myyntipuheisiin kannata liikaa luottaa?! riittää kun valitsee tunnetun merkin, oikean teholuokan ja hyvän sijoituspaikan niin se on jo varma tapa säästää lämmityskuluissa.

  10. On hyvä selvittää mitä jokin tietty turva korvaa jos takuu on loppunut. Kohdallani ei korvannut sisäyksikön puhallinmoottoria. Sitä vain kierretään vastuuta ja ollaan aaa kerhossa. Jälleenmyyjiltä onkin hyvä huudattaa vastuut paperille ja varmistaa mihin kastiin jälleenmyyjä kuuluu.

  11. Meillä ollut aikaisemmin puutalossamme pitempään ongelmana ilpin ulkoyksikön seinäkiinnityksen aiheuttama resonanssi pakkasilla.
    Kokeiltu siis kaikki mahdolliset kumit, eristykset yms. Tarkoitus oli tehdä maateline mutta kun sattui olemaan kotona kierretankoja niin tulikin kokeiltua 8mm:n kierretangoilla ripustusta räystään alle lautoihin.

    Ilpin ulkoyksikkö siis ulkoseinän n.puolenvälin korkeudella maasta, kierretangot liitettu alhaalta jatkomutterilla suoraan ilpin kiinnityspisteiden resonanssikumien yläkierteeseen.
    Ylhäältä laitoin jokaisen tangon räystäslaudoitukseen kahdella kulmaraudalla kiinni joissa alaspäin olevissa olikin valmiina 8mm:n reikä. Useat kunnon puuruuvit varmistavat kiinnityksen lautohin.
    Viimeisenä sitten purin seinätelineen alta pois.
    Kierretankojen yläpäähän laitoin vielä mahdollisen värinän estämiseksi vaimennuskumin jossa 8mm:n kierteet molemmin puolin.

    Ulkoyksikkö siis roikkuu omalla painollaan kierretankojen varassa ja ei tunnu kompressori työskennellessäkään heiluttavan ulkoyksikköä yhtään. Voihan sitä ristivedoilla seinään joillain kumilenksuilla yms. estää jos kovemmilla pakkasilla kovalla kuormituksella meinaisi heilua.
    Luulisin että kylmäaineputkien murtumisen/vuotamisen takia ei saisi ulkoyksikkö heilua yhtään. Tosin ei kovin tukeva ole alkuperäinen seinätelinekään.

    Sisälle ei kuulu enää pakkasilla minkäänlaista ulkoyksikön resonointia eikä myöskään mitään ääntä kuulu kattotuolien kautta mitä hieman epäilin.

    Mielestäni tämänlainen asennus on ulkoisesti paljon paremman näköinen kuin tapauksessani millainen tahansa korkeahko maateline tai sokkeliteline. Myöskään ei toimi lapsille kiipeilytelineenä.

    Seuraillaan ja aika näyttää tarvitseeko enää edes harkita minkäänlaista maatelinettä.

  12. Heppu hei!
    Jos sinun ajatusmaailmallasi tehtäisiin kaikki nykyajan tekniset ratkaisut, elintasomme olisi paljon aikaamme jäljessä. Anna jatkossa muiden hoitaa ajatustyö ja keskity vaikka elämänkumppanisi sielun elämään.

  13. Joo. Pistähän vaimosi selälleen maatelineelle ja ala testata minkätehoiset kumit tarvitaan välissä, jos jalat on ristissä, huomioiden tietysti maan vetovoiman. Älä tee tätä jos porot on soitimella.

  14. yh:lle.

    Hienoa että “olet pystynyt edes nyt ajattelemaan” asiaa noinkin rakentavasti ja viisasti kommentoiden. Ei tainnut löytyä asennuksestani kommentoitavia epäkohtia kun niitä et heti kertonut.

    Oivallan tietysti alan asentajien ja alalla toimivien näkökulman asiasta mutta mielestäni oma ajattelu, asioiden pohtiminen ja joskus hyviksikin todettujen teknisten tai vähemmänkin teknisten vempainten osaava “säätäminen” voi olla hyvinkin järkevää mutta tietystikin
    lakien ja asetusten puitteissa tapahtuvaa.

  15. Mikä ettei onhan noita tuolla maailmalla roikkumaan laitettu kaikenlaisia häristimiä kun on ollut ahdasta.Monta kertaa joutuu säveltämään suunnitelmiä teollisuudessa kun ei yksikertaisesti mahdu.Ne ei montakertaa jotkut INSINÖÖRIT osaa ajatella maalaisjärjellä ne vaan vääntää mitä ne on koulunpenkillä oppinut ja mitä kirjoissa lukee.Niinkuin näyttää noi 2 edellistä näyttää ajattelevan YH ja SUKSIKAAPA V…… Se on hyvä että joku pystyy itsekin järkeilemään eikä toisia seuraamaan ja kopioimaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *