Varo älykkyystestiä

Olet ehkä jo törmännyt verkossa surffaillessasi älykkyystestien mainoksiin. Mainoksessa houkutellaan tekemään testiä tyyliin: “Matti Nykäsen ÄO on 117 – testaa oletko älykkäämpi”. Näitä testejä on kuitenkin syytä varoa.

Kaleva-lehden uutinen kertoo, miten testi vaikuttaa ihan viattomalta älykkyystestiltä. Kun testi on tehty, omaa älykkyysosamääräänsä ei kuitenkaan näe suoraan, vaan se halutaan lähettää tekstiviestinä kännykkään.

Jos huijauksen uhri erehtyy tässä vaiheessa antamaan kännykkänumeronsa, hänet liitetään automaattisesti ulkomailla toimivan mainostajan asiakaslistalle ja kännykkään alkaa virrata maksullisia peliviestejä. Viestien tulemista on erittäin vaikeaa ellei mahdotonta lopettaa, koska lähettäjä viis veisaa täkäläisistä mainostussäännöistä tai Kuluttajaviraston huomautuksista.

Kaleva-lehden uutisesta tekee hupsun se, että uutissivun alareunassa on samoja mainoksia joista jutussa varoitellaan.

On myös mahdollista, että samoja mainoksia ilmestyy Pinserissä tämän parhaillaan lukemasi jutun perään. Tämä johtuu Googlen Adwords-sovelluksen toimintaperiaatteesta:  se pyrkii tuomaan sivulle mainoksia niistä aiheista, joista sivulla kirjoitetaan – tässä tapauksessa siis älykkyystesteistä.

Google tarjoaa mahdollisuuden suodattaa mainoksia pois osoitteen perusteella. Olenkin laittanut Pinserin mainosasetuksiin suodattimen kaikille tietämilleni älykkyystestimainoksille – ongelmana on kuitenkin se, että mainostaja käyttää suurta määrää erilaisia osoitteita. Älykkyystestimainoksia saattaa siis pulpahdella näkyviin toimenpiteistä huolimatta.

Pidä siis mielessä ohje: Jos klikkaat Pinseristä tai muualta löytyvää älykkyystestimainosta, älä anna mainostajalle kännykkänumeroasi. Itse sivulla käymisestä tai testin tekemisestä ei ole kuitenkaan vaaraa.

9 thoughts on “Varo älykkyystestiä

  1. Blogilistan oikeassa reunassa näitä on näkynyt aika usein. Mutta se onkin yksi niistä harvoista sivuista, joilla annan mainoksien tulla läpi.

  2. Tästä tai jostakin samankaltaisesta huijauksesta kuulin itsekin taannoin kitkerää kommenttia. Kerrotun mukaan oli niin, että netissä annettuun kännykkänumeroon huijari lähetti viestin, johon vielä piti vastata saadakseen mainoksessa luvatun asian. Taisipa vastausviestin lähettäminen olla jo maksullistakin. Ehkä tällä testattiin, onko annettu numero todella olemassaoleva. En tiedä, oliko peli jo menetetty vielä siinä vaiheessa, jos numeron antoi netissa, mutta viimeistään silloin, jos meni vastaamaan puhelimeen tulleseen viestiin. Yhtä kaikki, hyvä näitä on varoa.

  3. Katos mokomaa, olinkin tämän uutisen missannut täysin. No, nyt on ainakin osa älykkyystestimainoksista kielletty minunkin sivuillani. Tyhmiä ne olivat muutenkin…

  4. Sivuilla kyllä aika selvästi lukee, että pulju tarjoaa kuukausiveloitteisia palveluja. Noh, irtisanoutumisen pitäisi kyllä olla helpompaa.

    Otan itse strategiaksi klikata ko. mainosta aina kuin mahdollista. Siitähän ne Googlelle maksaa, joten pienennetään voittomarginaalia ;)

  5. Hlehtoa mukaillein, tyhmiltä rahat pois. Aika fiksu vedätys.

    Melko massiivisesti on tuota mainosta näkynyt kyllä, milloin milläkin julkkiksen muka ÄÖllä höystettynä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *