Avaruusjyrinä

Jatketaan tiedeuutisilla. Mysteerit ovat aina kiinnostavia. Vuoden 2009 uusin selittämätön asia on avaruudesta kuuluva arvoituksellinen “jyrinä”. 

Ensiajattelemalta avaruus vaikuttaa hiljaiselta. Sitä se ei kuitenkaan ole: tähdistä, galakseista ja muista taivaankappaleista tulvii jatkuvasti suuri määrä radioaaltoja. Vaikka niitä ei voikaan kuulla ihmiskorvilla, radioaallot voi kuvitella ääneksi. Sellaiseksi, jota kuuluu radiosta asemien välillä ja joka toi ennenvanhaan lumisateen television ruudulle kun lähetykset loppuivat.

Astronomit kuuntelevat avaruuden kohinoita tutkiakseen kaukaisia taivaankappeleita ja kauan sitten olleita tapahtumia. 

Tammikuussa 2009 julkistettiin kuitenkin erikoinen havainto. Avaruudesta kuuluu kovaa jyrinää, joka haittaa herkillä laitteilla tehtäviä tutkimuksia. Jyrinän lähdettä ei tiedetä, mutta se tulee jostain kaukaa. Ja koska radioaallot etenevät valon nopeudella, kaukaa tuleva säteily tarkoittaa myös että se tulee kaukaa menneisyydestä.

Ehkäpä tällekin mysteeriolle löytyy vielä selitys – tosin tällä hetkellä kukaan ei osaa vielä sanoa mikä se voisi olla. Uutinen avaruusjyrinästä löytyy space.comin sivuilta

Jos saat hyviä väristyksiä ratkaisemattomista fysiikan mysteereistä, Wikipediasta löytyy iso annos muitakin ratkaisemattomia outouksia. Kiehtova mysteeri on esimerkiksi sonoluminesenssi (englanniksi), joka saa vedessä olevat kuplat katoamaan selittämättömän voimakkaasti välähtäen kun veteen kohdistetaan ultraääntä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *