Avaruusjyrin

Jatketaan tiedeuutisilla.Mysteerit ovat aina kiinnostavia. Vuoden 2009 uusin selittmtn asia on avaruudesta kuuluva arvoituksellinen “jyrin”.

Ensiajattelemalta avaruus vaikuttaa hiljaiselta. Sit se ei kuitenkaan ole: thdist, galakseista ja muista taivaankappaleista tulvii jatkuvasti suuri mr radioaaltoja. Vaikka niit ei voikaan kuulla ihmiskorvilla, radioaallot voi kuvitella neksi. Sellaiseksi, jota kuuluu radiosta asemien vlill ja joka toi ennenvanhaan lumisateen television ruudulle kun lhetykset loppuivat.

Astronomit kuuntelevat avaruuden kohinoita tutkiakseen kaukaisia taivaankappeleita ja kauan sitten olleita tapahtumia.

Tammikuussa 2009 julkistettiin kuitenkin erikoinen havainto. Avaruudesta kuuluu kovaa jyrin, joka haittaa herkill laitteilla tehtvi tutkimuksia. Jyrinn lhdett ei tiedet, mutta se tulee jostain kaukaa. Ja koska radioaallot etenevt valon nopeudella, kaukaa tuleva steily tarkoittaa mys ett se tulee kaukaa menneisyydest.

Ehkp tllekin mysteeriolle lytyy viel selitys – tosin tll hetkell kukaan ei osaa viel sanoa mik se voisi olla. Uutinen avaruusjyrinst lytyy space.comin sivuilta.

Jos saat hyvi vristyksi ratkaisemattomista fysiikan mysteereist, Wikipediasta lytyy iso annos muitakin ratkaisemattomia outouksia. Kiehtova mysteeri on esimerkiksi sonoluminesenssi(englanniksi), joka saa vedess olevat kuplat katoamaan selittmttmn voimakkaasti vlhten kun veteen kohdistetaan ultrant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *