Hienoja kuvia haloista

Otsikossa mainitut halot eivät ole siis takkapuita vaan valoilmiöitä, joita syntyy kirkkaiden valolähteiden ympärille silloin kun ilmassa leijailee sopivankaltaisia pieniä jääkiteitä.

Halo

Asustelin lapsuudessa Seinäjoen Jouppilanvuoren laskettelurinteen lähellä ja opinkin jo silloin että laskettelurinteessä käytetyt lumitykit tuottavat juuri oikeanlaista kidepölyä halojen synnyttämiseksi.

Spaceweather.com raportoi tänään samanlaisesta ilmiöstä Jämsässä, Himoksen laskettelurinteillä.  Jari Luomasen ja Marko Riikosen ottamissa kuvissa ja videoissa näkyy hienoja valorenkaita ja sivuaurinkoja. Lisää hienoja kuvia löytyy myös Mika Ahon sivuilta.

Yllä näkyvässä kuvassa on valokuvaamiani kirkkaita haloja eräänä kylmänä aamuna Hämeenlinnassa. Valitettavasti valokuvat eivät tee oikeutta luonnossa nähdyille haloille, jotka saattavat kirkkaudessaan olla hämmästyttävän hienon näköisiä.

Lisätietoa haloilmiöstä Wikipediassa.

2 thoughts on “Hienoja kuvia haloista

  1. Eilen tuli työpäivän aikana bongattua halo täällä Joensuun suunnalla. Valitettavasti kamerana oli vain puhelimen kamera ja silläkin tuli räpsäistyä auton ovesta pikainen kuva puolikkaasta. Eiliset harmillisesti näkyivät vain pystysuorina vähän matkaa maasta ylöspäin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *