Kasvata blogisi lukijamääriä

Päivän tekniikkavinkissä kerrotaan RSS-syötteistä.

Tässäpä pieni vinkki niille, jotka harrastavat sivujensa optimointia ja toivovat itselleen lisälukijoita. Nostin Pinserin RSS-syötteeseen johtavan linkin sivun alareunasta tuohon oikealla näkyvään palstaan ja lisäsin siihen kehoituksen “Tilaa Pinserin RSS-syöte”. RSS-syötteen tilaajien määrä nousi välittömästi yli 10% ja on edelleen ripeässä nousussa.

Tästä vihjeestä saatu oppi: Kerro lukijoillesi mitä haluat heidän tekevän – vain perehtyneimmät ovat valmiita näkemään vaivaa asioiden tekemiseksi.

Haluatko tietää miten monta lukijaa syötteelläsi on? Ota käyttöön Feedburner, Googlen tarjoama ilmainen syötteenhallintapalvelu. Jos käytät WordPressiä, voit ohjata nykyisen syötteesi helposti Feedburneriin Feedsmith-pluginin avulla.

Feedburnerin tilastoista käy ilmi monenlaisia mielenkiintoisia seikkoja: esimerkiksi Pinseriä luetaan RSS-syötteen välityksellä lähes yhtä paljon kuin WWW-sivujen kautta! Jos luet tätä viestiä RSS-lukuohjelmassa, muista käydä välillä sivuillammekin. Vaikkapa jättämässä kommentin.

Pinserin tekniikkavinkit on sarja, jossa kerrotaan hyödyllisiä vinkkejä blogienpitäjille. Lukemalla tekniikkavinkkejä opit mm. kasvattamaan lukijamääriäsi ja lisäämään blogiisi mielenkiintoisia lisätoiminnallisuuksia. Muista käydä vierailulla säännöllisesti tai tilaa lukuohjelmaasi Pinserin RSS-syöte.

17 thoughts on “Kasvata blogisi lukijamääriä

 1. RSS on semmoinen juttu, minkä vuoksi Googlen Analyticsin kaltaisilla palveluilla ei aina joskus tee paljoakaan. Niitähän ei saa liitettyä RSS:ään, vaan ainoastaan html-sivuille.

  Siinä mielessä suoraan palvelimen omia logeja lukevia tilastointisoftia (kuten awstats) kantsii seurata tiiviimmin, jos blogia pitää.

  Esim. TNS gallupilla on tulevaisuudessa vähän pähkäiltävään mittaristonsa suhteen. :-)

 2. Googlea Readerissa voi myös käydä tsekkaamassa oman bloginsa syötteentilaajat.

  Olisikohan niiltä iso homma yhdistää Readerin statsit Analyticsiin?

  Olen oman blogini kävijämääriä pari vuotta seurannut oman palveluntarjoajan Awstats – tilastosta, joka kertoo kaiken sivuilla käyneen liikenteen hakukoneiden ryömijöitä myöten.

  Tämän oman tilaston mukaan blogissani kävi toukokuussa 6972 uniikkia kävijää. Google Analyticsin mukaan niitä on samalla aikavälillä ollut vain 3655. Googlea Readerilla tilaajia on 80. Lopuista ei ota erkkikään selvää.

  Tylsä juttu siinä mielessä, että bloggaajan lähes ainoa palaute monesti on raksuttava kävijämittari. Vähän yksinäiseltä rupeaa tuntumaan, jos se vielä lakkaa raksuttamasta, kuten Hernekepin Minnille kävi ilmeisesti Blogilistayhteensopivuusongelmien vuoksi.

  http://www.hernekeppi.fi/blogit/index.php?itemid=1646

 3. Tuija: Analyticsissä näkyvät vain ne kävijät joiden selain suorittaa javascriptiä. Pois jäävät siis kaikenlaiset botit, hakukoneet, harvesterit ynnä muut, ja tietysti myös ne kävijät jotka syystä tai toisesta kieltäytyvät javascriptistä.

  Uniikkien kävijöiden laskentatapakin vaihtelee. Analyticsissä muistaakseni lasketaan uniikit kävijät per päivä ja pidemmällä aikavälillä sitten nämä lukemat yhteen. Eli jos vaikka blogissa käy joka päivä Matti ja Maija eikä ketään muuta, päivittäinen uniikkien kävijöiden lukumäärä on kaksi. Mutta viikossa onkin Googlen laskuopin mukaan jo 7*2 eli 14 uniikkia kävijää. Oikaiskaa joku jos olen käsittänyt tämän väärin…

 4. Feedburner antaa muuten paljon paremman erittelyn syötteentilaajista: Google Readerin tilaajat ovat ainakin Pinserissä vain osa tilaajista. On aika hämmästyttävää miten monilla eri vekottimilla noita syötteitä luetaan.

 5. En osaa Analyticsin toiminnasta vielä sen kummempaa sanoa, otin sen käyttöön huhtikuun lopussa Oindexin käynnistyttyä.

  Mutta sitä oli tarkoitukseni tuoda esiin, että joillekin voi olla ikävä ylläri se että jos saitin/blogin lukijat siirtyvät sankoin joukoin tilaamaan fiidejä, voi julkaisijalle näyttäytyvä kävijämäärä jopa pienentyä.

 6. pni: tuo linkki on ihan uunituore, joten tilaajia ei ole vielä yhtään. pidetään sitä koekäytössä hetkinen ja sitten jos menestystä ei ole, vetäisen sen pois. feedburnerhan kyllä hoitelee automaagisesti tuon mailien lähettämisen.

 7. tuija: tuo feedeihin siirtyminen on tosiaan asia jonka kanssa on vain opittava elämään. harmi sinänsä, feedilukijat jättävät ehkä harvemmin kommentteja eivätkä näe mainoksia. eli isona kysymyksenä tuleekin tosiaan olemaan: miten houkutella feedilukijoita saitille, vai houkutellako ollankaan.

 8. Feedburninerin meilipalvelu on kyllä tuttu, en vaan tajunnut että linkki on uunituore (mitäs sitä nyt tuollaisia katsoo, ellei ihan pyydetä, kun blogi jo on seurannassa).

 9. RSS feedin voi määritellä niin, että se näyttää ainoastaan jutun ensimmäisen kappaleen, eli kävijän on “pakko” tulla saitille jos haluaa lukea koko jutun, mutta ingressin saa luettua suoraan readeristä. Kätsyä ja reilua.

  Oikeiden lukijoiden ja feed -lukijoiden suhde tuntuu vaihtelevan rutkasti sen mukaan millaisesta aihepiiristä ja lukijakunnasta on kyse. Pinseri kun on “nörttiblogi” (pardon my french) niin tuo suhde on varmaan helposti 50/50. Vstaavasti Go 4 it vol 2 -muotiblogissa http://go4itvol2.blogspot.com/ uniikit päiväkävijät pyörivät 1500 kieppeillä, mutta Feedburnerin mukaan feediä tilaa alle sata lukijaa.

 10. Tiedä sitten siitä reiluudesta. Minua siis juoksutettaisiin readerista sivulle linkkamaan vain siksi, että blogin pitäjä pääsee ihmettelemään tilastoja. Ovatko lukijat blogin statistiikkaa varten, vai blogi lukijoita varten…

  Kuitenkin. Feedburnerissa on yksi ongelma. Turhan monet Firefoxin käyttäjät eivä näe Google Readerin linkkiä, joten syötteen tilaaminen jää tekemättä. Blogin täytyy olla aika kiinnostava, että itse viitsin tehdä homman käsin – koska minun elämääni vaikeutetaan tilastoinnin takia.

 11. Kannattaa toki muistaa, että Google omistaa nykyisin FeedBurnerin joka varmasti tarkoittaa sitä, että syötteiden mittaamisesta tulee jossain vaiheessa yksi Google Analyticsin ominaisuuksista jolloin syötteiden kautta lukijat voidaan laskea myös johonkin yhteiseen lukuun.

 12. Itseäni ärsyttävät RSS-feedit joissa on vain pätkä alusta tai pelkkä otsikko ja siksi vältän moista Pinserinkin kanssa. Korkeintaan voisi tehdä feedin, jossa on kirjoitettu kokonainen ingressi joka sitten johdattelee saitille.

  Tulevaisuuden tapa on kuitenkin mielestäni tarjota koko sisältö feedissä ja oppia elämään sen kanssa.

  Itse en pidä Google Analyticsin ja Feedburnerin yhdistämistä mitenkään varmana, sillä Googlen perinne ostamiensa palveluiden integroinnissa ei ole mitenkään esimerkillinen. Ehkä sitten joskus.

 13. No sitä painonappulaa josta syötteen saa Feedburnerin kautta Readeriin. (melkein) kaikki muut siellä onkin.
  Oikeammin, onhan siellä Google Reader – löytyy jos katsoo hölömölöä – mutta minulla ja liudalla tuttuja se ei vaan näy.

 14. Terve!

  Mielenkiintosia juttuja sulla täällä. Seurantaan meni ;) itsekin pitäisi vielä ainakin kommentointi tsydeemit ja rss:sät vääntää omille sivuille, kun tälläkertaa wordpressit ym jätin ihan oman harrastusteisuuden(jääräpäisyyden) takia taka-alalle :) Tervetuloa kommentoimaan lähiaikoina :D

  Jatka samaan malliin, hyvää juttua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *