Canon Powershot- ja Ixus-kameroihin lisätehoa CHDK:n avulla

Leluraportissa CHDK-laajennus Canon Powershot- ja Ixus-kameroille.

Omistatko suhteellisen tuoreen Canonin kameran? Päivittämällä kameraasi CHDK-laajennuksen saat siihen joukon hienoja lisäominaisuuksia: pidempiä ja lyhyempiä valotusaikoja, lisätietoa kameran LCD-näytölle ja jopa pelejä.

Erityisen hieno lisäominaisuus on kuitenkin mahdollisuus rakentaa omia pieniä ohjelmia kameran sisään. Niiden avulla on saatu aikaan mm. salamoiden valokuvaamiseen tehty ohjelma. Kamera suunnataan ukkospilveä kohti, painetaan nappia ja odotetaan. Kun salama välähtää, kamera räpsähtää ja salama on ikuistettu.

Esimerkkejä CHDK:lla viritetyllä Canon A620:lla ja liiketunnistuksella otetuista salamakuvista löytyy Lauri Kankaan sivuilta.

Salamakuvaus pohjautuu liikkeentunnistukseen, ja samaa tekniikkaa voi hyödyntää myös vaikkapa luontokuvauksessa. Viritetään kamera lintulaudan viereen ja kamera näpsäyttää automaattisesti kuvia linssin eteen saapuvista linnuista. Katso esimerkkikuvaa Jukka Höltän lintuvalokuvista (kamerana Canon A710 IS).

CHDK ei ole Canonin tekemä ohjelma, vaan sen on valmistanut joukko innostuneita kameraharrastajia. Itseäni viehättää tämänkaltainen häkkeröinti – kymmenisen vuotta sitten seurasin ällistyneenä kuinka peräänantamattomat häkkerit selvittivät Timex Datalink -rannekellon sisuskalut ja toiminnallisuudet ja alkoivat valmistaa sille itsetehtyjä ohjelmia. Kaikki tämä ilman pienintäkään tukea kellovalmistajalta.

Joku saattaa aprikoida, raukeaako kameran takuu tällaisia ohjelmistoja käyttäessä? CHDK:n käyttäminen ei vaadi fyysisiä muutoksia kameraan, vaan se asennetaan muistikortille. Kun kamera käynnistetään, ohjelmisto latautuu muistikortilta ja uudet ominaisuudet ovat käytössä. Jos kameraan vaihdetaan jokin toinen muistikortti, se käyttäytyy aivan kuten mikä tahansa kaupasta ostettu kamera eikä CHDK:sta ole jäänyt siihen jälkeäkään.

CHDK:n ominaisuuksista ja sen kehitysympäristöstä lukiessa alkaa kyllä tehdä mieli mennä kauppaan ja ostaa jokin ohjelmiston tukemista malleista…

Edullisin CHDK:ta tukeva kamera on Powershot A590 IS, jota saa mm. Anttilasta ja Verkkokauppa.comista 160-170 euron hintaan. [Päivitys 13.6.: Saattaa sittenkin olla, että tuohon malliin ei CHDK sovi. Lue lisää alla olevista kommenteista, jossa on myös vinkki vielä halvemmasta yhteensopivasta mallista.]

Pinserin lelutestit on sarja, jossa raportoidaan mielenkiintoisista teknisistä vimpaimista. Niiden rinnalla julkaistaan myös leluraportteja, jotka ovat lyhyempiä katsauksia teknisten vimpainten maailmaan. Muista käydä vierailulla säännöllisesti tai tilaa lukuohjelmaasi Pinserin RSS-syöte.

11 thoughts on “Canon Powershot- ja Ixus-kameroihin lisätehoa CHDK:n avulla

 1. Vitsi, kuullostaa mielenkiintoiselle! Toimiiko nuo todella ihan halvimmissakin Ixuissa? 75 kös tuo minun on. Täytyypä tutkia huomenna tarkemmin. :)

 2. “Edullisin CHDK:ta tukeva kamera on Powershot A590 IS, jota saa mm. Anttilasta ja Verkkokauppa.comista 160-170 euron hintaan.”

  Ilmeisesti juuri tuohon malliin ei CHDK:ta ole toistaiseksi saatavilla, jos olen oikein ymmärtänyt:

  http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,1146.0.html

  Ajattelin vain mainita ennen kuin kukaan kiirehtii kameraostoksille.

 3. “Edullisin CHDK:ta tukeva kamera on Powershot A590 IS, jota saa mm. Anttilasta ja Verkkokauppa.comista 160-170 euron hintaan.”

  Tomii itseasiassa mm. Powershot A560:ssa, jota saa esim NetAnttilasta 139,90 hintaan. Toki tuossa A590:ssa on kuvanvakaaja.

  “Toimiiko nuo todella ihan halvimmissakin Ixuissa? 75 kös tuo minun on.”

  Pitäisi toimia Ixus 75:ssakin ja on näköjään nyt lisätty “virallisestikin” tuettujen listalle. Itse olen kokeillut vasta omaan 75:seen epävirallista kehitysversiota. Pitää testata tuo uusi versio.

 4. Ilpo ja Petu: kiitokset korjauksista! Ne ovat arvokkaita.

  Kari: Kiitokset linkkivinkistä, tuohan täydentää aihetta erinomaisesti.

 5. Huomasin tämän jutun vasta nyt, innostuttuani CHDK-aiheesta. Mutta harmitusten harmitus, viisi vuotta vanha Ixus 400 ei ole tuettujen listalla, eikä luultavasti koskaan tulekaan. Voisihan sitä tietysti päivittää uudempaan, mutta kun vanha Ixus muuten toimii hyvin…

 6. päivitystä tietoihin!

  ostin tuommosen powershot A590 IS:n Oulun Anttilasta viime viikolla 99,95 eur plussa-kortilla.

  ja nyt kun on melkein vuosi hurahtanut viimeisestä tätä asiaa koskevasta viestistä, huomasin että Powershot A590 näyttäisi olevan tuettujenkameroiden listalla:

  http://chdk.wikia.com/wiki/Main_Page

 7. tämä on ehdottomasti mielenkiintoisin juttu testeistä. terv. ixus 90

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *