Canon Powershot- ja Ixus-kameroihin listehoa CHDK:n avulla

Leluraportissa CHDK-laajennus Canon Powershot- ja Ixus-kameroille.

Omistatko suhteellisen tuoreen Canonin kameran? Pivittmll kameraasi CHDK-laajennuksen saat siihen joukon hienoja lisominaisuuksia: pidempi ja lyhyempi valotusaikoja, listietoa kameran LCD-nytlle ja jopa pelej.

Erityisen hieno lisominaisuus on kuitenkin mahdollisuus rakentaa omia pieni ohjelmia kameran sisn. Niiden avulla on saatu aikaan mm. salamoiden valokuvaamiseen tehty ohjelma. Kamera suunnataan ukkospilve kohti, painetaan nappia ja odotetaan. Kun salama vlht, kamera rpsht ja salama on ikuistettu.

Esimerkkej CHDK:lla viritetyll Canon A620:lla ja liiketunnistuksella otetuista salamakuvista lytyy Lauri Kankaan sivuilta.

Salamakuvaus pohjautuu liikkeentunnistukseen, ja samaa tekniikkaa voi hydynt mys vaikkapa luontokuvauksessa. Viritetn kamera lintulaudan viereen ja kamera npsytt automaattisesti kuvia linssin eteen saapuvista linnuista. Katso esimerkkikuvaa Jukka Hltn lintuvalokuvista (kamerana Canon A710 IS).

CHDK ei ole Canonin tekem ohjelma, vaan sen on valmistanut joukko innostuneita kameraharrastajia. Itseni viehtt tmnkaltainen hkkerinti – kymmenisen vuotta sitten seurasin llistyneen kuinka pernantamattomat hkkerit selvittivt Timex Datalink -rannekellon sisuskalut ja toiminnallisuudet ja alkoivat valmistaa sille itsetehtyj ohjelmia. Kaikki tm ilman pienintkn tukea kellovalmistajalta.

Joku saattaa aprikoida, raukeaako kameran takuu tllaisia ohjelmistoja kyttess? CHDK:n kyttminen ei vaadi fyysisi muutoksia kameraan, vaan se asennetaan muistikortille. Kun kamera kynnistetn, ohjelmisto latautuu muistikortilta ja uudet ominaisuudet ovat kytss. Jos kameraan vaihdetaan jokin toinen muistikortti, se kyttytyy aivan kuten mik tahansa kaupasta ostettu kamera eik CHDK:sta ole jnyt siihen jlkekn.

CHDK:n ominaisuuksista ja sen kehitysympristst lukiessa alkaa kyll tehd mieli menn kauppaan ja ostaa jokin ohjelmiston tukemista malleista…

Edullisin CHDK:ta tukeva kamera on Powershot A590 IS, jota saa mm. Anttilasta ja Verkkokauppa.comista 160-170 euron hintaan. [Pivitys 13.6.: Saattaa sittenkin olla, ett tuohon malliin ei CHDK sovi. Lue lis alla olevista kommenteista, jossa on mys vinkki viel halvemmasta yhteensopivasta mallista.]

Pinserin lelutestit on sarja, jossa raportoidaan mielenkiintoisista teknisist vimpaimista. Niiden rinnalla julkaistaan mys leluraportteja, jotka ovat lyhyempi katsauksia teknisten vimpainten maailmaan. Muista kyd vierailulla snnllisesti tai tilaa lukuohjelmaasi Pinserin RSS-syte.

11 thoughts on “Canon Powershot- ja Ixus-kameroihin listehoa CHDK:n avulla

 1. Vitsi, kuullostaa mielenkiintoiselle! Toimiiko nuo todella ihan halvimmissakin Ixuissa? 75 ks tuo minun on. Tytyyp tutkia huomenna tarkemmin. :)

 2. “Edullisin CHDK:ta tukeva kamera on Powershot A590 IS, jota saa mm. Anttilasta ja Verkkokauppa.comista 160-170 euron hintaan.”

  Ilmeisesti juuri tuohon malliin ei CHDK:ta ole toistaiseksi saatavilla, jos olen oikein ymmrtnyt:

  http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,1146.0.html

  Ajattelin vain mainita ennen kuin kukaan kiirehtii kameraostoksille.

 3. “Edullisin CHDK:ta tukeva kamera on Powershot A590 IS, jota saa mm. Anttilasta ja Verkkokauppa.comista 160-170 euron hintaan.”

  Tomii itseasiassa mm. Powershot A560:ssa, jota saa esim NetAnttilasta 139,90 hintaan. Toki tuossa A590:ssa on kuvanvakaaja.

  “Toimiiko nuo todella ihan halvimmissakin Ixuissa? 75 ks tuo minun on.”

  Pitisi toimia Ixus 75:ssakin ja on nkjn nyt listty “virallisestikin” tuettujen listalle. Itse olen kokeillut vasta omaan 75:seen epvirallista kehitysversiota. Pit testata tuo uusi versio.

 4. Ilpo ja Petu: kiitokset korjauksista! Ne ovat arvokkaita.

  Kari: Kiitokset linkkivinkist, tuohan tydent aihetta erinomaisesti.

 5. Huomasin tmn jutun vasta nyt, innostuttuani CHDK-aiheesta. Mutta harmitusten harmitus, viisi vuotta vanha Ixus 400 ei ole tuettujen listalla, eik luultavasti koskaan tulekaan. Voisihan sit tietysti pivitt uudempaan, mutta kun vanha Ixus muuten toimii hyvin…

 6. pivityst tietoihin!

  ostin tuommosen powershot A590 IS:n Oulun Anttilasta viime viikolla 99,95 eur plussa-kortilla.

  ja nyt kun on melkein vuosi hurahtanut viimeisest tt asiaa koskevasta viestist, huomasin ett Powershot A590 nyttisi olevan tuettujenkameroiden listalla:

  http://chdk.wikia.com/wiki/Main_Page

 7. tm on ehdottomasti mielenkiintoisin juttu testeist. terv. ixus 90

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *