Phoenix-luotain löysi vettä Marsista

Juhannusyllätys avaruudesta!

Marsiin muutama viikko sitten laskeutunut Phoenix-luotain on löytänyt jäätynyttä vettä, raportoi NASA. Luotaimen robottikäsi kaivoi vieressä olevaa maaperää (marsperää?) ja paljasti kirkkaasti kimaltavia kiteitä jotka katosivat parissa päivässä. Tästä tutkijat päättelivät että kyseessä oli jäätä, joka haihtui paljastuttuaan maan sisältä.

Marsin pintaa kaivettuna

Kuvassa Marsin pintaa, jota Phoenix on kuoputtanut.
NASA/JPL-Caltech/University of Arizona.

Hauskan uutisesta teki se, että se kerrottiin ensimmäisenä Phoenix-luotaimen omassa Twitter-feedissä. Twitter ja muut kaltaisensa mikrobloggauspalvelut ovatkin tällä hetkellä terhakassa kasvussa eikä syyttä, sillä niiden käyttö ja seuraaminen on hauskaa. Tällaiseen palveluun on helppoa kirjoittaa lyhyitä kuulumisia ja fiiliksiä, sellaisiakin, jotka olisivat liian suppeita blogikirjoitukseksi.

Löydät twitter-feedini osoitteesta http://twitter.com/samikki ja Jaiku-feedini osoitteesta http://samikki.jaiku.com/ – tervetuloa liittymään frendiksi ja aloittamaan omakin feedi! Valitettavasti Google on rajoittanut Jaikuun liittymistä ja oman Jaikufeedin voi luoda vain kutsusta. Minulla on kuitenkin jäljellä muutama kutsu, joten Jaikuun haluavat voivat ilmoittaa asiasta kommenteissa, samoin kuin ne, joilla on ylimääräisiä kutsuja jäljellä.

4 thoughts on “Phoenix-luotain löysi vettä Marsista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *