GPS-navigaattori lentokoneessa

Lennon aikana saa käyttää seuraavia laitteita, silloin kun turvavyön merkkivalo on sammutettu: […] GPS-satelliittinavigaattoreita” (Finnair : Elektroniset laitteet)

Jee. Seuraavalle lennolle lähtee mukaan matkaviihteeksi meikäläisen Garmin. Vai olisiko sittenkin aika vaihtaa puhelinta N95:een tai E90:een. Olikos N95:ssä lentokonemoodia?

4 thoughts on “GPS-navigaattori lentokoneessa

 1. Kyllä varmaankin melkeinpä kaikissa N- ja E-sarjalaisissa on Offline -profiili. Ja monissa vanhemmissakin puhelimissa.

  Tässä N95 lentokoneessa:
  http://www.allaboutsymbian.com/news/item/5370_The_101st_use_for_a_Nokia_E90_.php

  Luulisin kyllä että N95:n GPS:llä voi olla vaikeuksia saada fixiä matkustajakoneen rungon sisältä. Erillisellä SiRFstar III paikantimellakin oli tarpeeksi työlästä, ja N95:ssa on vielä TI:n gps-piiri (ei kovin herkkä).

  Kannattaa varata istumapaikka päiväntasaajan puolelta, siellä on GPS satelliitteja paremmin näkyvissä.

 2. Joo onhan tuossa N95:ssa offline profiili ja näköjään osaa sammuttaa silloin myös bluetoothin pois päältä.
  Minkäköhän takia finnair kieltää myös AM/FM radioiden päällä olon lennon aikana. Ei nyt varmaan radio kovin hyvin kuulukaan mutta mitä haittaakaan siitä on.

 3. AM/FM radiot ovat lähes poikkeuksetta superheterodynevastaanottimia, joiden ominaisuutena on peilitaajuus, joka on välitaajuuden verran paikallisoskillaattorin taajuuden toisella puolella mitä hyötytaajuus. Peilitaajuudelle vastaanotin säteilee pientä vuotosäteilyä.

  Ilmailuviranomaisten on helpompaa vain kieltää kaikki, kuin sallia joitakin varmasti testattuja laitteita. Mutta esimerkiksi British Airways sallii matkustamossa myös radiovastaanottimet.

 4. Eikös englannin ilmailuviranomaiset juuri sallineet puhelinten käytön koneissa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *