Toivottu lapsi?

Lakivaliokunta perusteli hedelmöityshoitojen rajaamista “yhteiskunnassa vallitsevilla arvoilla”: “kyse (on) sellaisista erityisistä yhteiskunnan tulevaisuuteen ja arvoihin liittyvistä ratkaisuista, joissa avioliiton asettaminen erityisasemaan naisten ja miesten parisuhteessa on lainsäädännössä perusteltua”.

Kuulostaa melko hämärältä. Miten tämä pitäisi käsittää? Ilman parisuhdetta tai naisen kanssa parisuhteessa elävät naiset eivät ole samanarvoisia kuin miehen kanssa liiton solmineet naiset, ja syynä ovat “vallitsevat arvot” – vai niin. Pelkääkö lakivaliokunta, että miehiä ei pian tarvita mihinkään, vai mistä oikein on kyse?

Eduskunta päättää ensi viikon torstaina hedelmöityshoitolaista. Toivottulapsi.com ei jaa lakivaliokunnan niukan enemmistön yhtenäiskulttuurisia mielipiteitä.

Päivitys: Katso myös juttu Järjen voitto.

27 thoughts on “Toivottu lapsi?

 1. Julkisilla varoilla kustannetuista hedelmöityshoidoista sen verran, että sinkut ja naisparit eivät ole tähänkään mennessä saaneet hoitoja julkisilla varoilla, vaan ovat kustantaneet ne itse. Julkisilla varoilla ei siis ole mitään tekemistä tämän asian kanssa.

  Vastauksia yleisimpiin näistä asioista esitettyihin väitteisiin löytyy Toivottu Lapsi -sivustolta faq-osiosta: http://lapset.wordpress.com/faq

 2. Dialogi hedelmöityshoidoista kykenee aina hämmätyttämään. Jos jumalauta on todistettu, että mikään oikeasti lapsen kehitykseen vaikuttava tekijä, kuten rakkaus, huolenpito, ja rajojen rakentaminen eivät
  ole mitenkään sukupuolisidonnaisia, niin päätään voi vaan raapia moisen typeryyden edellä. No, voin melkein pääni pantiksi siitä laittaa että 10-20 vuoden sisällä kovasti hämmästellään millä ihmeellä tietyt arvokonservatiivit kantojaan perustelivat.

 3. Toisaalta hyvä ja loogista, että laeissa ja yhteiskunnan toimissa puolletaan yhteisesti hyväksi koettuja arvoja ja ei-tueta päinvastaisia.

 4. > oikeasti lapsen kehitykseen vaikuttava tekijä, kuten rakkaus, huolenpito,
  > ja rajojen rakentaminen eivät ole mitenkään sukupuolisidonnaisia,

  Hmmm… heteroparien ja naisparien välisiä eroja esim. Tilastollisesti merkitsevä mutta pieni ero syntyvien vauvojen sukupuolessa (Karen Norberg, the National Bureau of Economic Research in Cambridge, Mass. USA). Artikkeli julkaistu lokakuussa 2004 Proceedings of the Royal Societyssa. Ratkaisevaa ei siis ole avioliitto vaan miehen ja naisen yhteiselo, jonka yksilöiden kehot näyttävät tunnistavan.

  Oikeastaan ainoa mikä tiedetään, on se että ei tiedetä tarpeeksi. Fysiologisia riippuvuuksia näkyy olevan, mutta niistä ei kaikista vielä tiedetä. En ole kuullut näistä jutuista paljon julkisuudessa puhuttavan…

  HR

 5. Anonnymi: Ei naistakaan saa isäksi. Mikä oli pointtisi?

 6. Hedelmöityshoidot??? Terveille ihmisille hoitoja verorahoin? Toivottavasti ei. Sitä varten on yksityinen terveydenhoito.
  Minun puolesta vaikka jokainen nainen saa käydä keinosiementäjällä. Ei se minulle kuulu. Toivon vain, että se tehdään omalla rahalla.

  Tästä keinosiemennysasiasta on tullut taas yksi oikeassaolijoidenklubin keino jakaa ihmiset hyviksiin ja pahiksiin.

 7. Mielestäni on perusteltua evätä lesbo- ja homopareilta hedelmöityshoidot, sen sijaan homo- ja lesbopareja tulisi rohkaista adoptoimaan lapsia.

  Perustelut: minulla on sellainen käsitys, että homous tai lesbous on geneettinen ominaisuus, ei kasvuiässä “kehitetty” käyttäytymismalli. Näin ollen tuollaisen geeniperimän keinotekoinen lisääminen populaatiossa ei ole ihmiskunnan säilyvyyden kannalta hyvä asia – päin vastoin.

  Varmasti lapsia haluavat homo- ja lesboparit ovat usein parempia vanhempia kuin vahingossa mukuloita ulos pukkaavat päihde- ym. ongelmaiset, puhumattakaan kehittyvissä maissa syntyneiden ei-toivottujen lasten vanhemmista. Niinpä adoptio saattaisi ratkaista monessa tapauksessa kaksi ongelmaa yhdellä kertaa — lapsia haluavan parin ja vanhempia tarvitsevan lapsen ongelmat.

  Ja ennenkuin kukaan ehtii haukkua natsiksi; en halua rajoittaa homojen tai lesbojen lisääntymistä mutta en halua myöskään keinotekoisesti sitä edesauttaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *