Lontoo 1949-2006

Muistatko elokuvan Paluu tulevaisuuteen II? Siinä päähenkilö matkustaa vuoteen 2015, jossa autot lentävät, ihmiset pukeutuvat hopeankiiltoisiin kaapuihin ja mainokset suorastaan hyppäävät silmille.

Alla näkyvät kuvat näyttävät miten Lontoo on muuttunut n. 60 vuodessa. Jalankulkijoilla ei ole hopeavaatteita, mutta muuten tulevaisuus näyttää… tulevaisuudelta.

london_1949 london_2006

Vanhempi kuva: Chalmers Butterfield, uudempi kuva: Tom Box. Molempien kuvien käyttölisenssi: Creative Commons Nimi mainittava -lisenssi. Klikkaa kuvia, ja näet ne suurempana.

Bonuskuva: Sama paikka vuonna 1896.

7 thoughts on “Lontoo 1949-2006

 1. Jotenkin tuo 1940-1950-luvun taitteen kuva näyttää kodikkaammalta. Siinä on vielä sellaista siirtomaa-ajan imperiumin metropolin henkeä.

 2. Joo. Tää on tätä globalisaatiota. Kodikkaat pikkupuodit on vaihtunut yhteen helvetilliseen sanyoon. On muuten samalla hieno rakennus jäänyt plakaatin alle. voe voe

 3. Mutta onpa myös Lontoon ilma puhdistunut, päätellen ainakin siitä, että vanhemman kuvan enemmän tai vähemmän tuhnuisenruskeat rakennukset ovat nyt huisasti vaaleampia. Jotain hyvää tulevaisuudessakin!

 4. Aika pois paljonkin vie, ja uutta tuo. Ei mitään uutta auringon alla. Huominen on ylihuomisen eilinen. Kaikki virtaa. Aikamatkustus olisi kivaa.

 5. Olen varmaan pervå tämän asian suhteen, mutta eikö ketään muuta ihmistä maailmassa häiritse se, että näissä sama paikka sata vuotta myöhemmin -kuvissa kamera ei millään voi olla juuri samassa kohdassa. Tässä tapauksessa en tietenkään tiedä, onko kuva otettu juuri tällaista tarkoitusta varten, mutta esim. Hesarissa on vuosien varrella nähty vastaavia. Nykydigitekniikalla luulisi asian olevan helpottunut huomattavasti.

 6. enzo: Mutta onpa oikealta paljastunut mainoskylttien takaa hieno rakennus tämän toisen peitetyn tilalle.

  kervå: Sijoittuminen on helppoa, mutta samanlaisen kuvan luominen vaatii samanlaista kalustoa. Kaikki muutos muuttaa myös kuvan geometriaa ja voihan kuva näyttää erilaiselta jo sen perusteella, että fiilis on aivan toinen.

  Itselleni tuo katukuvan muutos on hämmästyttävän pieni. Edelleen on autoja, edelleen on jalankulkijoita, edelleen on liikennevaloja(!), ruuhkaa, mainoksia ja pohjalla ne samat talot.

  Hyvin mielenkiintoinen kuvapari.

 7. Scary quality on that old picture! Looks more or less taken yesterday. Normally all those old pics are black & white.

  I like those oldtime commercials. Gives a nice gothic feeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *