Bloggaajille oma ehdokas eduskuntaan

Ryhdyin vihreiden ehdokkaaksi Pirkanmaalta eduskuntavaaleihin 2007. Päätös ei ollut helppo. Sen verran kuitenkin on viime aikona jurppinut esimerkiksi päättäjien enemmistön täydellinen tietämättömyys muun muassa tekijänoikeuteen liittyvistä käytännön kysymyksistä, että päätin alkaa ryhtymään.

Meillä on noita menneen maailman päättäjiä kertynyt kasapäin eduskuntaan. Muutama toki bloggaa, mutta avoin kommentointimahdollisuus ajatuksista näyttää vielä liian vaaralliselta heillekin. Aidosti keskusteleva tietoyhteiskunta ei taida olla monenkaan haaveissa, pikemmin painajaisissa.

Päätöstäni vahvisti se helppous, jolla tiedotusvälineissä leimattiin Helsingin Makasiinien palo tuhopoltoksi. Anarkisteja on kiva syyttää, mutta eikö jonkinlainen anteeksipyyntö olisi paikallaan, kun tullut välitettyä todellisuudesta aivan väärä kuva? Pätkätyöläiset ovat syystä huolissaan elämänsä etenemisestä, kun monet hyväosaiset tolkuttavat “paskaduunien välttelystä” oman agendansa mukaisesti. Ei aina ole pakko olla vahvimman puolella, edes varmuuden vuoksi.

En ole järin nuori enää, joten syvän yön vaeltajille tiedoksi, että minua on ihan turha verrata kristalliyön natsinuorisoon. Eivät nämä ole ikäkysymyksiä. Pikemmin kyseessä on reiluus, rehellisyys ja suorapuheisuus sekä kyky hahmottaa, mitä tapahtuu todella. Toisilla on sitä, toisilla ei.

Seuraavaksi alan koota tukiryhmää. Saa ilmoittautua, tervetuloa mukaan kampanjaan, jossa toivottavasti myös avoin blogikeskustelu harppaa taas askelen eteenpäin.

32 thoughts on “Bloggaajille oma ehdokas eduskuntaan

 1. Vietin viikonlopun vihreillä kesäpäivillä Orivedellä, joten en ole ehtinyt kunnolla vastailemaan näihih kommentteihin. Tarkoitus on kuitenkin palata asiakysymyksiin, kun kampanja alkaa ja vaalisivut avautuvat. PS. Helena, ei harmainta hajua. En taida olla sellainen poliitikko, jolla on vastaus kaikkeen. :-)

 2. Onnea matkaan. Tuen kyllä kaikkea, mikä tähtää edes osittain järkevämpään tekijänoikeuslainsäädäntöön.

  Ydinvoimakysymys on toissijainen, jos siis sitä kysynyt miettii energiakriisiä. Nythän olemme kokonaan testaamattoman reaktorin prototyypin ensimmäinen ostaja. Kenties biopolttoaineiden verohelpotukset olisivat oikea tie?

 3. Onnea yritykselle :)

  Jyrki JJ Kasvikin oli heittänyt onnittelut. Siitäpä tulikin mieleen, että olisiko teillä kahdella munaa alkaa ajamaan läpi seuraavaa ajatusmallia, koska olette molemmat fiksuja ihmisiä:

  Eli koska nykyään ei ole enää pelkästään oikeistolaisia/vasemmistolaisia ajattelumalleja niin miksi vaaleissa on pakko antaa 1 ääni puolesta ja N-1 ääntä vastaan, koska kaikilla on kuitenkin se N ääntä? Jos annan ääneni vaikka Keskustalle sanon samalla edottoman Ei Kokoomukselle, Vasemmistolle, Vihreille, … Entäpä jos haluaisinkin antaa hyväksynnän kaikille muille, paitsi yhdelle tietylle puolueelle? Miksi en voi tehdä sitä?

  Jos nuo N ääntään voisi jakaa itse vapaavalintaisesti kyllä tai ei ääniin ja jakaa haluamallaan tavoin edes puolueiden kesken, ei enää tarvittaisi vaaliliittoja, vaan jokainen puolue voisi aidosti ajaa omaa asiaansa?

  On varmaan paljon ihmisiä, joiden ajatusmaailma menee yksiin yhden suuren ja jonkin pienemmän puolueen kesken, mutta uurnalla on pakko priorisoida ja se tuhoaa demokratian.

 4. Yksi ajatus unohtui pois äskeisestä:

  Eikö sellainen vaalisysteemi olisikin hyvä, jossa äänestetään erikseen puoluetta ja ehdokasta?

  Jokaiselle puolueelle saa antaa joko kyllä tai ei. Kyllä -äänet summataan ja niiden perusteella lasketaan eduskuntaan saatu paikkaluku. Näistä on turhaa vähentää ei -ääniä, koska mukana ei ole “tyhjää” valintaa. Olishan sellainen toki vieläkin demokraattisempi, mutta paikkaluvun laskenta monimutkaistuu liian kauaksi kansantajuisesta mallista, kun negatiivisillakin tuloksilla voisi saada ehdokkaita läpi :D

  Jokaisesta puolueesta valitaan sitten eniten ääniä saaneita ehdokkaita tarvittava määrä.

  Eli äänestyslipussa olisi lista puolueista, niiden perään vaikka + tai – ja loppuun oman ehdokkaan numero, koska joka ehdokkaalle ei ole ehkä enää mahdollista tehdä tätä +/- -valintaa.

  Kommentoikaa vapaasti :)

 5. Nykyisessä vaalitavassa on todellakin omat ongelmansa ja EI äänille olisi tässäkin tapauksessa vankka tilaus.

  Sillä jos katsoo tätäkin skenaariota vaalimatematiikan silmin niin hyvin todennäköisesti samassa piirissä ja saman puolueen listalla komeilee eräskin Gramexin miehiin ihastunut kansanedustaja uudelleenvalintaa kärkkymässä jolloin on huomattava riski sille että liberaalille viestinnälle ja mediamaailmalle annettu ääni nostaa eduskuntaan gramexin aisankannattajan…

 6. Tuohon bloggaajien oma ehdokas -teemaan: Minkään yhden puolueen ehdokas ei varmaankaan edustaa kaikkia bloggaajia, kaikki tuki Riitalle. Tekijänoikeusasiassa avoimempaa informaatioyhteiskuntaa ajavaia ehdokkaita lienee monessa puolueessa. Voisikin olla kiinnostavaa listata joitain bloggaajille, kansalaisjournalismille ja netin avoimelle kanslasiyhteiskunnalle tärkeistä teesejä, jonka ehdokkaat voisivat halutessaan allekirjoittaa.

 7. Pakko kysyä että tuliko puolueelta tms käsky poistaa tuo “optimism” kuva ja juttu? Alkaaka poliittinen korrektius iskeä jo tässä vaiheessa? Mitään lievästi kyseenalaista huumoria tai kannanottoja parin lempiasian ulkopuolelta ei tällä blogilla enää nähdä?

 8. Kas, enpäs huomannut Optimism-jutun kadonneen. En tiedä, miksi juttu ei näy – tuota asiaa pitää kysyä postauksen tehneeltä Samilta, joka on siis eri henkilö kuin Riitta. Ei, puolue ei ole vaatinut Pinserin sisällön sensurointia. :-D

 9. “Optimismi” käytti tekijänoikeuksien rajoittamaa kuvaa ja tekijä poisti kuvan sivuiltaan. Otin sen sitten Pinseristäkin pois, koska en viitsi linkittää rikkinäisiin kuviin…

  Sori, salaliittoja täytyy kaivaa vähän syvemmältä. :)

 10. “Meillä on noita menneen maailman päättäjiä kertynyt kasapäin eduskuntaan. Muutama toki bloggaa, mutta avoin kommentointimahdollisuus ajatuksista näyttää vielä liian vaaralliselta heillekin. Aidosti keskusteleva tietoyhteiskunta ei taida olla monenkaan haaveissa, pikemmin painajaisissa.”

  Lainauksesta välittyy viestiksesi, että kansanedustaja on menneen maailman päättäjä, jos ei bloggaa. Tarkoitatko todella tätä? Tällaista vaatimus ei mielestäni voida esittää poliitikolle tai muulle päättäjälle. Elämä ja polittikka on pääasiassa muualla kuin blogien valtakunnassa. Blogin pitäminen ei voi olla mikään mitta poliitikon tai muun päättäjän tietoyhteiskuntakelpoisuudelle!

 11. Täytyihän sitä yrittää. En yhtään epäile että 90% poliitikoista olisi toiminut juuri kuvailemallani tavalla. Toivottavasti Riitta on poikkeus. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *