Nettivideon nousu

Youtube ja Google Video mullistavat nettiä. Palvelu, johon kuka tahansa voi lähettää omia videoleikkeitään on loogisesti seuraava askel Flickrin tapaisten kuvagallerioiden jälkeen. Mutta joukossa on muutakin kuin käyttäjien kotivideoita…

Mediateollisuudelle erityisen kova paikka ovat Youtubeen lähetettävät musiikkivideot. Tällä hetkellä artistien ja kappaleiden nimillä löytää sadoittain musiikkivideoita, joukossa harvinaisuuksiakin. Yksi juuri tällä hetkellä nettiä kiertäviä suosikkeja on Rolling Stonesin tähdittämä Kellogg’s Rice Krispiesien mainos vuodelta 1964. Rollareita mainos hävetti sen verran, että mainoksen katoaminen historiaan olisi sopinut heille erinomaisesti, mutta YouTuben ansiosta se on nyt meidän kaikkien nautittavana. Tätä levy-yhtiöt eivät haluaisi sinun näkevän (ainakaan ilmaiseksi).

Showbiz unsure if YouTube a friend or foe, Industry Uneasy With YouTube Craze via skrubu.

4 thoughts on “Nettivideon nousu

 1. Tekijänoikeuksien kannalta kaksipiippuinen juttu, minkä takia Pinserissäkin on mietitty tehdäänkö linkkejä vai upotetaanko kuvaa. Kiinnostava materiaali on pääosin sellaista, että sen levitys televisiokanavien kautta on päättynyt tai hyvin satunnaista.

  Monet videot voi mielestäni rinnastaa taideteoksiin, jolloin on todella sääli, kun ne painuvat ns. unhon yöhön. Kirjoistahan jää yleensä kirjastokappaleet, kun loppupainos makuloidaan. Maailmankansalaisten keräämä historiallinen videoarkisto youtuben tapaan voisikin ehkä olla nykyajan tapa säilyttää vanhat mestariteokset kierrossa. (Ainakin siihen asti, kun idealistinen piratismi törmää rahallisiin intresseihin?)

  Noiden videoiden laatu on kyllä niin heikko, että tuskin ne korvaavat ääniteteollisuuden myymiä kopioita missään vaiheessa. Ehkä ilmiö lähinnä vauhdittaa vähemmän tunnettujen sekä pitkää uraa tehneiden artisten myyntiä? Videon yksi perustehtävähän on kuitenkin musiikin markkinointi, eli saada näkyvyyttä bändille ja biisille.

 2. Rollarit ne osasivat horzaamisen taidon jo tuolloin.
  Noh, hauska pätkä, toimisi nykyäänkin.

 3. Kauankohan menee ennen kuin Google Idol -videoiden musiikista aletaan vaatimaan tekijänoikeusmaksuja ja koko homma kaatuu siihen?

 4. Teosto voisi vaatia rojalteja myös näiden blogijuttujen lukemisesta.
  Tämä kirjoitus maksaa sinulle esim. 0.30euroa, kiitos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *