Pinseri vastaa

Sähköpostini pullistelee liitoksissaan ja jo viikkojen ajan suurin osa postistani on jäänyt käsittelemättä aikapulan vuoksi. Tämä ei ole edes mitään uutta. Mutta aina silloin tällöin vastaan tulee viesti, joka tempaa mukaansa, eikä jätä rauhaan ennenkuin asia on selvitetty. Olkoot tässä siis kiireisen iltapäivän kunniaksi artikkeli harvoin ilmestyvästä sarjasta “Pinseri vastaa” :-)

Tuomo kysyy:

Kun Firefoxin selainversioon 1.5.0.1 kirjoittaa osoitteeksi esimerkiksi http//www.yle.fi (siis huom, ilman kaksoispistettä alussa), heittää selain käyttäjän esim. Microsoftin tai w3.org’n sivulle. Ystäväni päätyi w3.orgiin, minä Microsoft.comiin. Ominaisuus toimii ainakin Windows 2000 -alustalla. Mistähän moinen?

Pinseri vastaa:

Näyttää siltä, että kun kirjoitat Firefoxissa selaimen osoitepalkkiin jotain muuta kuin toimivan urlin, Firefox suorittaa Google-haun kirjoittamallesi tekstille (aina ensimmäiseen kauttaviivaan asti).

Eli siis http//www.yle.fi suorittaa Google-haun termille “http”. Sen jälkeen sinut siirretään hakutuloksien ensimmäiseen osumaan (joka sattuu olemaan Microsoft, ehkäpä siksi että Microsoftiin osoittaa suurin määrä linkkejä maailmassa – jokainen linkkihän sisältää termin http).

Ystävälläsi Googlen kieleksi on valittu suomi, eli hänen hakunsa suoritetaan Google.fi:stä. Suomalaisessa Google-versiossa hakutietokanta on hieman erilainen, ja siksi hänellä ensimmäinen hakutulos oli w3.org. Veikkaan, että sinulla hakutulokset haetaan Google.comista.

Lisätietoa ominaisuudesta ja siitä, miten hakukonetta voi vaihtaa löytyy Mozillazinen sivuilta (linkkivinkistä kiitos ikk:ille).

2 thoughts on “Pinseri vastaa

  1. Pikaisen testauksen perusteella jostain kummallisesta syystä itselläni tuo http//www.yle.fi (ilman kaksoispistettä) siirtyy suomenkielisellä Firefox 1.5.0.1-selaimella Teknillisen korkeakoulun sivulle http://www.tkk.fi/ O_o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *