Tilt shift


Kuvaaja: bigdaddyhame

Viime aikoina Flickriss on nkynyt runsaasti tilt/shift -valokuvia. Ideana on siis se, ett erikoisobjektiivilla varustetulla kameralla voidaan ottaa valokuvia, jotka nyttvt aivan pienoismalleista kuvatuilta.

Viereinen kuva linja-autosta on kuvattu tilt shift -objektiivin lpi. Eik vain nytkin silt kuin pieni leluauto kulkisi pienoismallikaupungissa? Ja nyt nit voi tehd itsekin!

Tilt shift -objektiiveilla on yleens kytt silloin, kun perspektiivin hallinta on trke. Esimerkiksi kuvattaessa rakennuksia on trke ett rakennuksen pystylinjat saadaan mahdollisimman suoriksi. Tm on mahdollista kyttmll erikoisobjektiviia.

Perspektiivi saadaan aikaan yksinkertaisesti siirtmll linssi suhteessa filmiin (tai digikameran kuvakennoon). Erityisesti vanhoissa haitarikameroissa linssin siirtely oli helppoa. Nykyisin tarvitaan erikoisobjektiiveja. (Katso: Kuinka Tilt shift -linssi toimii)

Stmll kuvan perspektiivi ja vrej saadaan aikaan kuvia, joiden kohteet nyttvt pienoismalleilta. Katso vaikka nit esimerkkej.

Tilt shift -linssit ovat vain kovin kalliita. Siksi ohje siit, miten tehdn muka-tilt-shift-kuvia Photoshopilla herttikin heti suurta huomiota. Ideana on list kuviin makrolinssin nkist syvtervyytt ja muuttaa vrej rikemmksi. Tulokset ovat vaihtelevia.

Ja pitihn sitten minunkin kokeilla. Etsin vanhan valokuvan, joka tytti muutaman trken ehdon: kuvan on tytyisi olla otettu ylhlt alaviistoon ja valaistuksen tulisi olla erittin kirkas ja terv ja tulla mieluusti sivulta. Pienoismallejahan katsotaan yleens ylviistosta ja ne on valaistu pytlampulla tai jollain muulla kirkkaalla valonlhteell.

2001 San Franciscossa otettu kuva Coit Towerin parkkipaikasta sai toimia kokeilualustana.

Fake Tilt Shift (Original)

Tein ohjeen mukaan kuvaan pienen syvtervyyden ja sdin vrit rikeiksi. Muutin lisksi viel Photoshopin perspektiivitoiminnolla kuvan perspektiivi lievsti ja pyrin poistamaan Despeckle-toiminnolla parkkipaikan pllysteen halkeamia.

Tuloksen net alla:

Fake Tilt Shift

Photoshopin perspektiivitoiminto ei tee juuri muuta kuin kaventaa kuvaa toisesta reunasta. Sen vuoksi seuraavaksi onkin vuorossa tutustuminen hieman laadukkaampiin perspektiivi muokkaaviin ohjelmistoihin – esimerkiksi ilmaiseen Huginiin.

7 thoughts on “Tilt shift

  1. Ohhoh, normaalisti tapellut perspektiivin aikaansaamiseksi. Mutta aika uskomaton se on noin kadottaakin. Whoa, saisikohan tuon aikaiseksi hiukan kieroon katsomalla tai jotain :)

  2. Mitenkhn tuo toimii tai toimii kai se liikkuvankin kuvan kanssa. Vois olla hassu efekti leffassa.

  3. Reko: liian selv, saksalaista vastine Neigungverschiebung kuulostaa berilt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *