Tilt shift


Kuvaaja: bigdaddyhame

Viime aikoina Flickrissä on näkynyt runsaasti tilt/shift -valokuvia. Ideana on siis se, että erikoisobjektiivilla varustetulla kameralla voidaan ottaa valokuvia, jotka näyttävät aivan pienoismalleista kuvatuilta.

Viereinen kuva linja-autosta on kuvattu tilt shift -objektiivin läpi. Eikö vain näytäkin siltä kuin pieni leluauto kulkisi pienoismallikaupungissa? Ja nyt näitä voi tehdä itsekin!

Tilt shift -objektiiveilla on yleensä käyttöä silloin, kun perspektiivin hallinta on tärkeää. Esimerkiksi kuvattaessa rakennuksia on tärkeää että rakennuksen pystylinjat saadaan mahdollisimman suoriksi. Tämä on mahdollista käyttämällä erikoisobjektiviia.

Perspektiivi saadaan aikaan yksinkertaisesti siirtämällä linssiä suhteessa filmiin (tai digikameran kuvakennoon). Erityisesti vanhoissa haitarikameroissa linssin siirtely oli helppoa. Nykyisin tarvitaan erikoisobjektiiveja. (Katso: Kuinka Tilt shift -linssi toimii)

Säätämällä kuvan perspektiiviä ja värejä saadaan aikaan kuvia, joiden kohteet näyttävät pienoismalleilta. Katso vaikka näitä esimerkkejä.

Tilt shift -linssit ovat vain kovin kalliita. Siksi ohje siitä, miten tehdään muka-tilt-shift-kuvia Photoshopilla herättikin heti suurta huomiota. Ideana on lisätä kuviin makrolinssin näköistä syväterävyyttä ja muuttaa värejä räikeämmäksi. Tulokset ovat vaihtelevia.

Ja pitihän sitten minunkin kokeilla. Etsin vanhan valokuvan, joka täytti muutaman tärkeän ehdon: kuvan on täytyisi olla otettu ylhäältä alaviistoon ja valaistuksen tulisi olla erittäin kirkas ja terävä ja tulla mieluusti sivulta. Pienoismallejahan katsotaan yleensä yläviistosta ja ne on valaistu pöytälampulla tai jollain muulla kirkkaalla valonlähteellä.

2001 San Franciscossa otettu kuva Coit Towerin parkkipaikasta sai toimia kokeilualustana.

Fake Tilt Shift (Original)

Tein ohjeen mukaan kuvaan pienen syväterävyyden ja säädin värit räikeiksi. Muutin lisäksi vielä Photoshopin perspektiivitoiminnolla kuvan perspektiiviä lievästi ja pyrin poistamaan Despeckle-toiminnolla parkkipaikan päällysteen halkeamia.

Tuloksen näet alla:

Fake Tilt Shift

Photoshopin perspektiivitoiminto ei tee juuri muuta kuin kaventaa kuvaa toisesta reunasta. Sen vuoksi seuraavaksi onkin vuorossa tutustuminen hieman laadukkaampiin perspektiiviä muokkaaviin ohjelmistoihin – esimerkiksi ilmaiseen Huginiin.

7 thoughts on “Tilt shift

  1. Kuvan keskellä oli selkeäkin alue. Kehitys kehittyy.

  2. Ohhoh, normaalisti tapellut perspektiivin aikaansaamiseksi. Mutta aika uskomaton se on noin kadottaakin. Whoa, saisikohan tuon aikaiseksi hiukan kieroon katsomalla tai jotain :)

  3. Mitenkähän tuo toimii tai toimii kai se liikkuvankin kuvan kanssa. Vois olla hassu efekti leffassa.

  4. Reko: liian selvää, saksalaista vastine Neigungverschiebung kuulostaa überiltä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *