GRB 060218

Kirjoittaja Sami, 26.2.2006

GRB 060218 on viikko sitten lauantaina Oinaan tähtikuviossa tapahtunut jättimäinen gammasädepurkaus. Noin kerran päivässä havaittavia purkauksia on tutkittu vasta 1970-luvulta lähtien ja niistä ei vielä tiedetä läheskään kaikkea. Niiden otaksutaan kuitenkin liittyvän supernoviin, eli vanhaksi tulleiden tähtien räjähdyksiin.

GRB 060218 oli monella tavalla erikoinen. Se tapahtui erittäin lähellä maapalloa, vain 440 miljoonan valovuoden päässä, mutta oli silti himmeämpi kuin gammasädepurkaukset yleensä. Lisäksi purkaus kesti 33 minuuttia. Normaalisti purkauksia havaitaan miljardien valovuosien päässä ja ne kestävät vain sekunnin-pari. Tutkijat ovat ihmeissään: tällaista ei ole ennen nähty.

Onkin mahdollista, että purkaus ennakoi räjähtävää tähteä. Siinä tapauksessa saatamme nähdä lähiviikkojen aikana taivaalla supernovan tai ehkä peräti hypernovan.

Space.com uutisoi
Lue lisää Wikipediasta (suomeksi / englanniksi)
Gammasädepurkausblogi

  Jutussa “GRB 060218” on 3 kommenttia:

  • Merlac says:

   Juuri tällaiset tapahtumat, varsinkin poikkeukselliset sellaiset, ovat jostain syystä hirveän kiehtovia. Tosin tietenkin sillä edellytyksellä ettei efekti ole “vau, se on kirkas…se on hieno…se on AAARGH!!”

   Ainakin minä jään innolla odottamaan tapahtuuko viikon sisällä mitään mielenkiintoista.

  • oopa says:

   Odotan samanlaista palloa kuin Aliaksen viimeisessä Suomessa esitetyssä jaksossa.

  • oopa says:

   Kun luki Wikipediaa, niin käsitti, että ei tää niin hauska homma ollutkaan.

Kirjoita kommentti


Tämä linkki on ansa roskapostittajille.