GRB 060218

GRB 060218 on viikko sitten lauantaina Oinaan thtikuviossa tapahtunut jttiminen gammasdepurkaus. Noin kerran pivss havaittavia purkauksia on tutkittu vasta 1970-luvulta lhtien ja niist ei viel tiedet lheskn kaikkea. Niiden otaksutaan kuitenkin liittyvn supernoviin, eli vanhaksi tulleiden thtien rjhdyksiin.

GRB 060218 oli monella tavalla erikoinen. Se tapahtui erittin lhell maapalloa, vain 440 miljoonan valovuoden pss, mutta oli silti himmempi kuin gammasdepurkaukset yleens. Lisksi purkaus kesti 33 minuuttia. Normaalisti purkauksia havaitaan miljardien valovuosien pss ja ne kestvt vain sekunnin-pari. Tutkijat ovat ihmeissn: tllaista ei ole ennen nhty.

Onkin mahdollista, ett purkaus ennakoi rjhtv thte. Siin tapauksessa saatamme nhd lhiviikkojen aikana taivaalla supernovan tai ehk perti hypernovan.

Space.com uutisoi
Lue lis Wikipediasta (suomeksi / englanniksi)
Gammasdepurkausblogi

3 thoughts on “GRB 060218

  1. Juuri tllaiset tapahtumat, varsinkin poikkeukselliset sellaiset, ovat jostain syyst hirven kiehtovia. Tosin tietenkin sill edellytyksell ettei efekti ole “vau, se on kirkas…se on hieno…se on AAARGH!!”

    Ainakin min jn innolla odottamaan tapahtuuko viikon sisll mitn mielenkiintoista.

  2. Odotan samanlaista palloa kuin Aliaksen viimeisess Suomessa esitetyss jaksossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *