Sony-planeetta

Kirjoittaja Sami, 15.11.2005

Sonyn CD-levyjen rootkit-kopiosuojaus on jo surullisenkuuluisa. Yksi sen ominaisuuksista on, että kun tietokoneella kuunnellaan kopiosuojattua levyä, tietokoneeseen ujutetut ohjelmat ottavat salaa yhteyden Sonyn palvelimelle ja raportoivat levyn kuuntelusta.

Dan Kaminsky teki havainnon: näistä yhteyksistä jää jälki nimipalvelimiin. Hän teki hieman tutkimustyötä ja sai teki sen avulla kartan, josta näkyy missäpäin maailmaa sijaitsevissa tietokoneissa on käytetty rootkit-suojattuja levyjä. Katso itse: Eurooppa, USA, Aasia.

Karttojen perusteella väitteet siitä, että Euroopassa myydyissä levyissä ei olisi ollut tätä suojausta vaikuttavat kovin epäuskottavilta. Kaminskyn mukaan maailmassa on useita miljoonia saastuneita tietokoneita, jotka ovat nyt siis alttiina virushyökkäyksille ja kaatumisille.

Microsoft julkisti tiedon, että seuraavan Windowsin tietoturvapäivityksen yhteydessä Sonyn kopiointisuojausohjelmat poistetaan kaikista tietokoneista. Tosin nyt ei voi olla kysymättä ääneen, että onko tällainen sallittua Suomen tulevan tekijänoikeuslain mukaan?

  Jutussa “Sony-planeetta” on 14 kommenttia:

  • […] Lisäys: Samilla on mielenkiintoinen merkintä samasta aiheesta. […]

  • Bitten says:

   Nuo linkit ei toimi.

  • […] Pinserin kautta tuli aika hälyttävää tietoa Sonyn käyttämästä rootkitista. Dan Kaminsky on tehnyt loistavaa salapoliisityötä ja saanut selville nimipalvelimien kautta tietoa siitä missä päin maailmaa Sonyn levyjä on kuunneltu. Levythän asentivat koneelle ohjelman joka “soittaa kotiin” Sonylle. […]

  • Sami says:

   Bitten: minulla toimivat? Saat tosin samat kuvat myös linkitetyn Kaminskyn blogin kautta.

  • ramin says:

   Linkithän viittaavat palvelimeen joka on tavallisesta poikkeavan portin takana. Monet yritysten tai julkisyhteisöjen (yli-innokkaat) palomuurit saattavat estää liikenteen kyseisiin portteihin. Siksi ne eivät siis vaikuta toimivan.

   Todennäköisesti koti-ADSL:n tms. kautta ne toimivat varsin hyvin.

  • Peksujeff says:

   MediaMax / Sunncomm kopiosuojaustekniikat, joita on käytetty jo kauemmin, sisältävät ihan samanlaista vakoiluteknologiaa kuin Sonyn kohuttu XPC rootkit. Näitä käyttävät myös muut levy-yhtiöt, joten kaapistanne löytyy takuuvarmasti myös näitä.

   Lisäksi Sony näyttää ripanneen LAME -encoderin koodia omaan viritykseensä, joten he ovat ainakin innokkaita rikkomaan itse LGPL -lisenssiä, tosin kukapa kooderiporukka tosissaan voisi haastaa monikansallista oikeutta aiemmin oikeudessa testaamattoman lisenssin pitävyydestä.

   Kannattaa siis a) poistaa levyjen automaattikäynnistys tai b) painaa shift -näppäintä laitettaessa levyä koneeseen. Tosin nämäkin menetelmät ovat tehokkaan kopiosuojauksen kiertämistä ja laittomia vuodenvaihteen jälkeen + rikkovat levyä ostettaessa aktivoitunutta levy-yhtiön EULAa.

   Vastaavia kopiosuojauksia muuten löytyy myös DVD-levyistä, joten sinänsä asiassa ei ole mitään uutta. Sen sijaan levy-yhtiöiden suhtautumisessa kuluttajiin on: http://www.eff.org/deeplinks/archives/004145.php

  • Sami says:

   Kuvat käyttävät kuormituksen hajautukseen Coral-palvelua, joten ne voi kokeilla hakea myös alkuperäiseltä sivustolta poistamalla urlista kohdan “.nyud.net:8090”. Eli esim.

   http://www.doxpara.com/planetsony_europe.JPG

   Tuo hajautus lienee otettu käyttöön sen vuoksi että saitti olisi muuten kaatunut Slashdot-efektiin (ja Pinseri-efektiin ;-)

  • pni says:

   Whoa!

   Mitenkäs se nyt menikään… artistin on pystyttävä elämään luovalla työllään ja nimenomaan artistien etujahan tässä nyt ajetaan. Vai voiko olla että Sonyllä on jotain muuta mielessä? Ei kai nyt sentään. Onneksi meillä on ajantasalla oleva yksilön etuja suojeleva lainsäädäntö astumassa voimaan.

   Eihän tästä ole hirveästi aikaa kun puhuttiin siitä miten levy-yhtiöt ovat jääneet jopa jälkijunasta kun eivät tajua hyödyntää internettiä. No nyt hyödyntävät, eikä tämä mitenkään todista että ovat nähneet edes jälkijunan perävalojakaan. Voiko asioita tehdä huonommin?

   Olisi mielenkiintoista tietää miten (josko mitenkään) tämä jupakka vaikuttaa Sony-BMG:n tulokseen.

  • Miihkali says:

   CD äänilevyjä ei enään ole tullut ostetuksi pitkään aikaan, ja taitaapa jäädä joululahjalevykin ostamatta.

   Ei kerta kaikkiaan halua jakaa mitään rahaa kyseisille yrityksille.

   Kaikki tehdyt toimenpiteet puree yhtiöitä vain omaan nilkkaan ajan myötä.

   Mites muuten nyt käy jos todellisuudessa haluaisin antaa joululahjaksi levyn sukulaiselleni joka on ostettu laillisesti esimerkiksi Itunesin kautta ja poltettu CD levyksi ?

   Iskeekö ÄKT ja karhukopla kotiini joulun jälkeen kun sukulainen käräyttää minut saatuaan lahjaksi itse poltetun äänilevyn ???

   Onneksi nettiradiot toimivat ainakin vielä ;)

  • jonas says:

   Kenellä on pokkaa kävellä tekemään poliisille tutkintapyyntö kunhan MS:n päivitys on valmis? Asian voisi ainakin nostaa otsikoihin kun se on ajankohtainen niin näkisi miten päättäjät saavat kiemurrella selitellessään laintulkintaa.

  • Sami says:

   Voiko tutkintapyynnön tehdä muu kuin asianomistaja (joka tässä tapauksessa lienee SonyBMG)?

  • Ilari says:

   Tampereelta saa Sonyn rootkit-levyn lainattua kirjastosta. Ja useampia on hankinnassa.
   Espoosta saa kuulemma myös.

  • Anu says:

   Miihkalli, ei kai cd-levyjen ostamista tarvitse kokonaan lopettaa, minä ainakin ostan edelleen mielelläni pienten levy-yhtiöiden kopiosuojaamattomia levyjä.

  • Sampo says:

   Ostakaa CD:itä vaikka Fading Waysiltä. Ei ole kopiosuojauksia, ja lisäksi nuo tulee Creative Commons lisensillä, joten niiden eteenpäin kopioiminenkin on erittäin sallittua. Ei kaikki muusikot ole puupäitä.

   http://www.fadingwaysmusic.com/

Kirjoita kommentti


Tämä linkki on ansa roskapostittajille.