Sony-planeetta

Sonyn CD-levyjen rootkit-kopiosuojaus on jo surullisenkuuluisa. Yksi sen ominaisuuksista on, ett kun tietokoneella kuunnellaan kopiosuojattua levy, tietokoneeseen ujutetut ohjelmat ottavat salaa yhteyden Sonyn palvelimelle ja raportoivat levyn kuuntelusta.

Dan Kaminsky teki havainnon: nist yhteyksist j jlki nimipalvelimiin. Hn teki hieman tutkimustyt ja sai teki sen avulla kartan, josta nkyy misspin maailmaa sijaitsevissa tietokoneissa on kytetty rootkit-suojattuja levyj. Katso itse: Eurooppa, USA, Aasia.

Karttojen perusteella vitteet siit, ett Euroopassa myydyiss levyiss ei olisi ollut tt suojausta vaikuttavat kovin epuskottavilta. Kaminskyn mukaan maailmassa on useita miljoonia saastuneita tietokoneita, jotka ovat nyt siis alttiina virushykkyksille ja kaatumisille.

Microsoft julkisti tiedon, ett seuraavan Windowsin tietoturvapivityksen yhteydess Sonyn kopiointisuojausohjelmat poistetaan kaikista tietokoneista. Tosin nyt ei voi olla kysymtt neen, ett onko tllainen sallittua Suomen tulevan tekijnoikeuslain mukaan?

14 thoughts on “Sony-planeetta

 1. Pingback: SwitchX » Blog Archive » Hupaisaa

 2. Pingback: Olen rikollinen? » Planet Sony

 3. Bitten: minulla toimivat? Saat tosin samat kuvat mys linkitetyn Kaminskyn blogin kautta.

 4. Linkithn viittaavat palvelimeen joka on tavallisesta poikkeavan portin takana. Monet yritysten tai julkisyhteisjen (yli-innokkaat) palomuurit saattavat est liikenteen kyseisiin portteihin. Siksi ne eivt siis vaikuta toimivan.

  Todennkisesti koti-ADSL:n tms. kautta ne toimivat varsin hyvin.

 5. MediaMax / Sunncomm kopiosuojaustekniikat, joita on kytetty jo kauemmin, sisltvt ihan samanlaista vakoiluteknologiaa kuin Sonyn kohuttu XPC rootkit. Nit kyttvt mys muut levy-yhtit, joten kaapistanne lytyy takuuvarmasti mys nit.

  Lisksi Sony nytt ripanneen LAME -encoderin koodia omaan viritykseens, joten he ovat ainakin innokkaita rikkomaan itse LGPL -lisenssi, tosin kukapa kooderiporukka tosissaan voisi haastaa monikansallista oikeutta aiemmin oikeudessa testaamattoman lisenssin pitvyydest.

  Kannattaa siis a) poistaa levyjen automaattikynnistys tai b) painaa shift -nppint laitettaessa levy koneeseen. Tosin nmkin menetelmt ovat tehokkaan kopiosuojauksen kiertmist ja laittomia vuodenvaihteen jlkeen + rikkovat levy ostettaessa aktivoitunutta levy-yhtin EULAa.

  Vastaavia kopiosuojauksia muuten lytyy mys DVD-levyist, joten sinns asiassa ei ole mitn uutta. Sen sijaan levy-yhtiiden suhtautumisessa kuluttajiin on: http://www.eff.org/deeplinks/archives/004145.php

 6. Whoa!

  Mitenks se nyt menikn… artistin on pystyttv elmn luovalla tylln ja nimenomaan artistien etujahan tss nyt ajetaan. Vai voiko olla ett Sonyll on jotain muuta mieless? Ei kai nyt sentn. Onneksi meill on ajantasalla oleva yksiln etuja suojeleva lainsdnt astumassa voimaan.

  Eihn tst ole hirvesti aikaa kun puhuttiin siit miten levy-yhtit ovat jneet jopa jlkijunasta kun eivt tajua hydynt internetti. No nyt hydyntvt, eik tm mitenkn todista ett ovat nhneet edes jlkijunan pervalojakaan. Voiko asioita tehd huonommin?

  Olisi mielenkiintoista tiet miten (josko mitenkn) tm jupakka vaikuttaa Sony-BMG:n tulokseen.

 7. CD nilevyj ei enn ole tullut ostetuksi pitkn aikaan, ja taitaapa jd joululahjalevykin ostamatta.

  Ei kerta kaikkiaan halua jakaa mitn rahaa kyseisille yrityksille.

  Kaikki tehdyt toimenpiteet puree yhtiit vain omaan nilkkaan ajan myt.

  Mites muuten nyt ky jos todellisuudessa haluaisin antaa joululahjaksi levyn sukulaiselleni joka on ostettu laillisesti esimerkiksi Itunesin kautta ja poltettu CD levyksi ?

  Iskeek KT ja karhukopla kotiini joulun jlkeen kun sukulainen krytt minut saatuaan lahjaksi itse poltetun nilevyn ???

  Onneksi nettiradiot toimivat ainakin viel ;)

 8. Kenell on pokkaa kvell tekemn poliisille tutkintapyynt kunhan MS:n pivitys on valmis? Asian voisi ainakin nostaa otsikoihin kun se on ajankohtainen niin nkisi miten pttjt saavat kiemurrella selitellessn laintulkintaa.

 9. Voiko tutkintapyynnn tehd muu kuin asianomistaja (joka tss tapauksessa lienee SonyBMG)?

 10. Tampereelta saa Sonyn rootkit-levyn lainattua kirjastosta. Ja useampia on hankinnassa.
  Espoosta saa kuulemma mys.

 11. Miihkalli, ei kai cd-levyjen ostamista tarvitse kokonaan lopettaa, min ainakin ostan edelleen mielellni pienten levy-yhtiiden kopiosuojaamattomia levyj.

 12. Ostakaa CD:it vaikka Fading Waysilt. Ei ole kopiosuojauksia, ja lisksi nuo tulee Creative Commons lisensill, joten niiden eteenpin kopioiminenkin on erittin sallittua. Ei kaikki muusikot ole puupit.

  http://www.fadingwaysmusic.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *