Blogi- ja huijariasiaa

Blogilista lhestyy 3000 listalle ilmoittautuneen blogin maagista rajaa – ei kulu varmaan montakaan piv ennen kuin psemme juhlistamaan tasanumeroita.

“Siis mit?! Eiks Blogilistan kolmattatuhannetta blogia jo juhlittu pari viikkoa sitten?”, kuulen hmmentyneen lukijan huudahtavan.

Aivan oikein, kyll juhlittiin. Mutta asialle on selitys. Blogimr vheni syyssiivouksen johdosta: poistin listalta muutamia satoja blogeja, jotka olivat antaneet latausvirheit viikkokausien ajan. Vhemmn turhaa kuormitusta tarkistusohjelmalle ja parempia selailufiiliksi kyttjille. Kaikki voittavat!

Yn uutistarjonnasta pisti silmn otsikko, jonka tuloa olinkin jo ounastellut: Shkpostissa liikkeell oleva huijausviesti yritt saada Nordean ptepankin kyttji ansaan. Maailmalla tllaiset viestit ovat jo arkipiv, mutta kyseess lienee ensimminen kerta kun Suomessa lhetetn huijausviestej.

Tyypillinen huijausviesti nytt hyvin autenttiselta ja sislt jonkinlaisen uhkakuvan. Tss esimerkki viestist, jollaisia ropisee postilaatikkooni useita kertoja pivss.

We recently have discovered that multiple computers have attempted to log into your Fox Communities Credit Union Bank Online Banking account, and multiple password failures were presented before the logons. We now require you to re-validate your account information to us. If this is not completed by October 14, 2005, we will be forced to suspend your account indefinitely, as it may have been used for fraudulent purposes. We thank you for your cooperation in this manner.

Shkpostissa varoitetaan ett viestin saajan tilille on murtauduttu, salasana tytyy vaihtaa tai henkiltiedot vaativat pivittmist. Kyttj yritetn houkutella klikkaamaan shkpostin mukana tullutta linkki, joka tuo nkyviin aidolta nyttvn sivuston. Tnne olisi sitten tarkoitus sytt kyttjtunnus ja salasana. Mutta sivu kuuluukin rikolliselle, joka poimii tunnukset talteen ja kytt niit hyvkseen, vaikkapa tyhjentmll pahaa aavistamattoman kyttjn tilin. Tt kutsutaan phishing-hykkykseksi. Yleens niit lhetelln summamutikassa niin monelle vastaanottajalle kuin mahdollista. Minulla ei ole tilej amerikkalaisissa pankeissa, mik ei est tllaisen mailitulvan jatkuvaa vyrymist postilaatikkooni.

Suomessa verkkopankin tietojen kaappaus ei ole ihan yht helppoa, sill ptepankit kyttvt kertakyttisi salasanoja (jep, ne avainlukulistat jotka tuppaavat olemaan aina hukassa). Tunnuksien vriin ksiin joutumisesta ei siis todennkisesti aiheudu valtavia taloudellisia tappioita, mutta kuka tiet mihin tarkoituksiin jo niit tavallisiakin tunnuksia viel voi kytt.

Tm tarkoittaa, ett suomalaistenkin shkpostin kyttjien tulee valpastua: Postilaatikkoon voi koska tahansa tupsahtaa aidolta nyttv, suomenkielinen ja vakuuttava viesti, joka pyyt luovuttamaan salasanoja tai muuta luottamuksellista tietoa. Ole siis tarkkana, l paljasta tuntemattomille tietojasi.

Phishing-hykkyksen torjuminen on helppoa – tytyy vain opetella ulkoa pari trke snt:

 1. Pankit, luottokorttiyhtit tai vastaavat eivt koskaan pyyd verkkopankkitunnuksia tai muita luottamuksellisia tietoja shkpostitse eivtk lhet kutsuja “uudelleentunnistautumaan”.
 2. Kun olet siirtymss pankkipalveluihin, l siirry sinne klikkaamalla linkki. Kirjoita sen sijaan verkkopankin osoite selaimen osoitekenttn. Nin et joudu vrennettyjen linkkien uhriksi.

Nill ohjeilla vltyt suurimmalta osalta huijausyrityksist.

PS. Hesarilta vihjaisivat, ett saattaisin olla kiinnostunut Tekkiblogista, nrttien leluja arvioivasta uutuudesta. Ja siinp olivatkin oikeassa. Listkp se nyt nopeasti Blogilistaan, ett voin alkaa lueskelemaan tekkiasioita snnllisesti! Ettei tarvitse itse list :-)

15 thoughts on “Blogi- ja huijariasiaa

 1. Tysin offtopic, mutta kysyn tll, kun en muutakaan paikkaa thn htn keksinyt. Jotta mitenk silt uudelt Blogilista.fi:n etusivulta psee siirtymn sivulta toiselle? Vai jik minulta joku linkki nkemtt? Tuoreimmat-listan “Seuraavat 50” -linkki tuo niin ikn takaisin tuolle uudelle etusivulle. Onko vika minussa vai minun koneessani? :}

 2. Tahtooooooooo, ne pivityskuvakkeet, aurigot takaisin tuonne hakemistoon. Selas nopeesti listaa lpi pivitetyist niiden avulla. Nyt joutuu jokaisen selostuksen kohdalla lukee rivien vlist et millon pivitetty.

 3. Mist johtuu ‘latausvirhe’? Mit se yleenskin tarkoittaa? Minulle tuli kerran ilmoitus ‘latausvirhe’. En ollut mielestni tehnyt mitn eri tavalla kuin tavallisesti.

 4. Kiitos, Samikki, kun korjasit. Tuoreet-sivu nyttisi nyt toimivan oikein, mutta etusivulta en edelleenkn pse eteenpin. En lyd linkki. Kummassa pss lienee vika? Bug the bug. :}

 5. Onko Nordea kysynyt keneltkn shkpostiosoitetta missn yhteydess, tilinavaus, laina, sijoitus, talletus yms? Nopealla vilkaisulla en lytnyt verkkopankista mitn kohtaa jossa sit kysyttisiin tai sen pystyisi antamaan.

 6. Minulle ei ole koskaan tullut roskapostia. Kumma juttu :S

 7. Ahaa! No tuo on kyll ihan hyv selitys. Paitsi ett miksi etusivuna on nyt top20? Eiks ennen ollut etusivulla se varsinainen blogilista eli kaikki blogit pivitysjrjestyksess? Vai onko minulla nyt bugi omassa pss?

  – Jos minulta kysytn, niin minusta blogilista.fi on nimenomaan se koko hela lista, ja ne muut ovat sitten sen alasivuja, joihin linkeill psee ken tahtoo. Mutta eihn minulta kysyt, so nevermind. :}}

 8. noone: Etusivu, jossa oli pelkstn lista blogien nimi oli mielestni hieman tyly vastaanotto, erityisesti sellaisille jotka saapuvat listalle ensimmist kertaa (vaikkapa Kuukausiliitteen innoittamana). Siksi etusivu sislt nyt tuon varttilistan ja ohjailee lukijan sitten kdest piten eteenpin tutustumaan Blogistanin ihmeelliseen maailmaan ;-)

 9. Kuukausiliitteen blogi-jutussa kerrottin, ett teit on joskus pyydetty poistamaan joitain blogeja. Minua kiinnostaisi tiet nm vihatut blogit. Niin ett voisitteko kertoa nist ja sensuuripyyntjen perusteluista.

 10. Blogien poistopyynnt ovat luottamuksellisia, enk halua tuoda erityisesti esille poistettaviksi vaadittuja blogejakaan koska listan yllpitjn haluan ottaa mahdollisimman neutraalin aseman liittyen blogien sisltn. Ymmrrn kuitenkin, ett “vihatut blogit” on oikein mielenkiintoinen aihe, joten katsotaan josko siihen voisi joskus palata jossain muodossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *