Lain jlkeen uusi maailma

Tiedotusvlineiss todetaan jo ptettyn asiana, ett tekijnoikeuslaki menee lpi keskiviikon nestyksess. Mutta ainakin pistimme lujasti vastaan.

Emme toki ole yksin nit asioita pohtimassa. Mys maailmalla tapahtuu:

Amerikkalaiset kuluttajat ovat hermostuneet jatkuvasti lisntyvn, vain Microsoft-ympristss toimivaan levyjen kopiosuojaukseen – tss kyseess siis paljon mainostettu toisen sukupolven kopiosuojaus. Jotkut artistit, esimerkiksi Dave Matthews Band, Foo Fighters ja Switchfoot, ovat kyllstyneit valituksiin ja vlittvt kuluttajille tietoa siit miten kopiosuojaukset kierretn. Jopa itse levy-yhtit, esimerkiksi Sony BMG, levittvt tietoa kopiosuojauksien kiertmisest joutuessaan arvostelun kohteeksi. Lhde: CNN:n uutinen tiistailta. (Jo keskuussahan Sony BMG ja EMI kertoivat ett lhes kaikki uusi musiikki tullaan julkaisemaan kopiosuojatuilla levyill. Lhde: The Register)

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Yll aiemmin ollut teksti on sensuroitu koska en voi olla varma, ett sen esillpitminen olisi laillista uuden tekijnoikeuslain myt.

Sony BMG:n kopiosuojattujen levyjen ostajille suunnatussa FAQ:ssa kerrotaan, ett iTunes- tai iPod-kyttjt eivt voi kuunnella kopiosuojattuja levyj. Ohjeen lopusssa tarjotaan kuitenkin mahdollisuus kopiosuojauksen kierto-ohjeiden tilaamiseen suoraan Sony BMG:lt.

That said, while there is no direct support on the disc for iTunes or iPod, SONY BMG has worked out an indirect way for consumers to move content into these environments, despite the challenges noted above. If you’d like more information on how to move content to iTunes please CLICK HERE.

Tmkn ei vlttmtt toimi, kuten tunti sitten koemieless lhetettyyn kysymykseen nopeasti tullut vastaus kertoi:

Hi Xxxx, thank you for contacting us. We appreciate your purchase of the Residents CD and apologize for any inconvenience.

Unfortunately, this CD does not allow for transfer to the iPod.

Please let us know if we can assist you further.

Samaan aikaan USA:lainen tekijnoikeusjrjest RIAA lhett kymmenituhansia kirjeit, joissa todetaan vastaanottajan kopioineen musiikkia verkosta ja vaaditaan hyvityskorvauksia (toiminta, jonka uusi laki mahdollistaa nyt mys Suomessa). Vaihtoehtona uhataan kalliilla ja pitkill oikeustoimilla. Uusimmat uutiset kertovat, ett kirjeit lhetetn mys henkilille joilla ei ole mitn tekemist piratismin kanssa, ehkp siin toivossa ett kalliilla oikeusksittelyll, luottotietojen menetyksell ja nimien julkistamisella uhkaamisella saadaan kiristetty viattomat maksamaan. Lhteit: Wiredin uutinen tiistailta ja The Registerin uutinen tiistailta.

Samaan aikaan levy-yhtit ovat hykkmss Applen iTunes-verkkokauppaa vastaan liian alhaisten hintojen vuoksi. Heidn mielestn yhden dollarin hintaisista kappaleista edelleen levy-yhtiille maksettava 70 sentin korvaus ei ole tarpeeksi, vaan Applen on nostettava iTunesissa myytvn hittimusiikin hintaa. John Dvorakin kolumni PC Magazinessa kertoo lis.

Mutta liek kaikella tll suurtakaan merkityst, sill Tanja Karpela kertoo kotisivullaan:

Laittomasti tarjolla olevien aineistojen kopionnista yksityiseen kyttn ei kuitenkaan rangaista. Jos aineistoa kopioi lhteest, jonka tiet olevan laiton tai jonka laittomuudesta olisi pitnyt olla selvill, laki mahdollistaa hyvitykseen tuomitsemisen. Mys laittomasti valmistettu teoksen kappale voidaan oikeudessa mrt menetettvksi.

Koska kyseess on asianomistajarikos, on hyvin eptodennkist, ett yksittiselle kuluttajalle tulee mitn seuraamusta, jos aineisto todella pysyy yksityisess kytss.

Eiks tm nyt ollutkaan se paha juttu jota lain piti est?

Kun lakia toteutettaessa yhten suurena huolena tuntui olevan EU-sdksien huolellinen noudattaminen, panee ihmettelemn miksi samaa tarmokkuutta ei noudateta esimerkiksi biopolttoaineiden osuuksien tai autoverotuksen kanssa.

7 thoughts on “Lain jlkeen uusi maailma

 1. Mainio kirjoitus! Pitisikhn varmuuden vuoksi pist tietokoneet ja stereot myyntiin, sek kieltyty julkisesti musiikin kuuntelusta ihan vain varmuuden vuoksi. ;)

 2. Kalevan HightTech -osiosta lytyy tietoa suomessa toimivien levy-yhtiiden kopiosuojasuunnitelmista:

  EMI aikoo ottaa kyttn parin viikon kuluttua toisen polven suojaukset, jotka mahdollistavat muutaman kopion ottamisen omaan kyttn. Suojaus on edelleen tarkoitus asentaa noin kolmannekseen levyist.

  Sony BMG ottaa toisen polven kopiosuojaukset kyttn ensi kevn.

  “Suojaus tulee kaikkiin levyihin. Se otetaan kyttn kansainvlisiss levyiss kevll ja suomalaisissa loppuvuodesta”, Valtanen kertoo.

  Maaginen 1% raja siis ylitetn aika pian ja lopullisesti…

 3. No.. Jos lakimuutos kriminalisoi keskustelun kopiosuojauksen kiertokeinosta niin ainahan sit voi jatkaa sivistynytt pohdiskelua siit miten kyttj voi eri keinoin vltty mahdollisilta levyille eksyneilt erinisilt ja nimikoimattomilta haittaohjelmilta jotka voivat toimiessaan korruptoida median sislln ja miten lukukelpoisuus voidaan taata ;-)

 4. Eksyin Biisi.fi:n sivuille ja katselin faq:ia josta seuraava kohta hertti kysymyksen:
  Onko kaikki ns. mp3-muotoinen musiikki laitonta kunnes sen muutoin todistamme?

  Lainaus biisi.fi:n sivulta:

  K:
  – Olen DJ ja tahdon soittaa e-3MediaKit -ohjelmalla poltettuja CD-levyj ravintolassa. Onko se sallittua ja miten todistan poltetun levyjen laillisuuden?
  V:
  e-3MediaKit -ohjelmalla poltettuja levyj voi soittaa ravintolassa. Muista kuitenkin hakea tarvittava kopiointilupa Gramexilta ja Teostolta. Katso listietoa Gramexilta ja Teostolta. Pid mukana ostokuittia, jolla tositat levyjen alkuperisyyden.

  joopajoo, pitk minun silytt kaikki luottokorttikuitit iTunesilta jotten joudu elinkautisvankien seuraksi???

  /janne

 5. Ei tuota teksti viel olisi tarvinnut deletoida/sensuroida. Vaikka laki nyt hyvksyttiinkin, eihn se tule viel voimaan. Presidentinkin pit se ensin allekirjoittaa ja voimaantulopiv on vasta joskus pitkll sen jlkeen.

 6. Kun nyt olen tarkemmin ajatellut asiaa, en oikeastaan ihmettele yhtn, miksei Sony BMG:ll ole intressej edesauttaa levyjen kopioimista iPodiin. Sonyllahan on tarjolla omia laitteita, joille WMA-formaatti kelpaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *