Blogilistalla ruuhkaa

Muutamana viime iltana blogilistan tarkistusjonot ovat psseet venhtmn tuhottaman pitkiksi. Tsmllist syyt thn en ole viel lytnyt, mutta epilen netin hidastelun sek palvelimen ja tietokannan kuormituksen olevan vhintnkin osasyyllisi tilanteeseen.

Hitauspulmaan on kuitenkin tiedossa parannusta, sill blogilista on muuttamassa lhiaikoina uuteen tehokkaampaan palvelinympristn. Sit odottaessa tein jlleen pienen optimoinnin blogilistaan: yli kaksi viikkoa pivittmtt olleita blogeja tarkistetaan tst eteenpin vain n. kerran vuorokaudessa.

Ohjeita bloginpitjille

Jos pidt blogia ja olet kirjoittanut uuden jutun pariviikkoisen tauon jlkeen ja haluat ett blogilista huomaa muutoksen, voit pyyt blogilistan tarkistusbottia vieraisille blogisi infosivun “Tarkista nyt”-painikkeella. Kokonaista vuorokautta ei siis ole pakko odottaa. Snnllisesti pivittyvien blogien tarkistusvli on edelleen n. 2-4 tuntia (aika mrytyy satunnaisesti) ja latausvirheit antavan blogin tarkistusvli 6-24 tuntia. Mys niss odotuksen voi keskeytt tarkistuslinkill.

Jos joku ei viel tied mik on blogin infosivu, se lytyy klikkaamalla blogin nimen vieress olevaa [i]-symbolia. Tlt sivulta lytyy tarkistuslinkin lisksi paljon muitakin hydyllisi toimintoja. Esim. blogin nimen, osoitteen, selitystekstin ja hakemistoluokitukset voi list tai vaihtaa klikkaamalla “Muokkaa tietoja” -linkki. Samasta paikasta voi mys poistaa blogin niin halutessaan. Jos et ole viel muokannut oman blogisi tietoja, se kannattaa tehd nyt!

Tytyyp list tmkin tieto blogilistan tyn alla oleviin ohjeisiin.

16 thoughts on “Blogilistalla ruuhkaa

 1. En tied, mit muutit vai muutitko mutta ensimmist kertaa nykyn Textpatternilla pyriv blogini oli tehnyt oman ypingauksensa. Eli vitt pivittyneens keskell yt vaikka se ei ole pivittynyt edes kommenttien muodossa. Ja thn asti olen Textpatternilla joutunut manuaalisesti tekemn pivitysilmoituksen. Mist en ole erikseen ilmoittanut kun ei se niin suuri vaiva postauksen jlkeen ole kyd klikkaamassa “Tarkista nyt” -linkki.

  Mutta jos jotain toivoisin niin systeemi mill raatoblogit poistuvat listasta.

  Nyt kun blogin lisminen sinne itse on niin helppoa, kasvaa mys koko ajan niiden turhien blogien mr. Eli blogien, jotka on heti perustettaessa listattu mutta sitten kolmen kirjoituksen jlkeen kyllstytty koko hommaan. Onhan siell mahdollisuus poistaa itse bloginsa mutta kun liian harvat viitsivt alkuinnostuksen laannuttua jlkin siivota.

 2. Poliitikoiden verkkosivustojen ilmestyminen Pinserin listalle hertti aikanaan vilkkaan keskustelun, jossa enemmist ymmrtkseni olisi halunnut varata listan pelkstn blogeille.
  Tnn huomasin listalla puolueen piirijrjestn sivut. Siis blogilistalla! Jos rajaa ei pystyt vetmn edes thn, listalle on jatkossa pakko hyvksy tasapuolisuuden vuoksi kaikkien puolueiden kaikkien piirijrjestjen sivut. Kuka toivoo ja kannattaa tllaista kehityst?

 3. “Jos rajaa ei pystyt vetmn edes thn…”

  Asiaan liittyen, on epselv mik on blogi. Kyll, asiasta on kirjoiteltu jos jonkinlaistakin tekstintynk jo pari vuotta, mutta koska termi ilmestyy sanakirjaan? Vai onko jo?

  Toisaalta asiaa auttaisi erilliset filtterit, kuten kaupallisten yritysten/yhteisiden filtterinti jollain tapaa. Tm toki vaatisi rehellisyytt niden blogien yllpitjilt, tyyliin ruksi ruutuun: “kyll, blogini on rehellisesti kaupallinen”.

 4. Blogeja on jo nyt mahdollista luokitella avainsanojen avulla ja toivoisinkin ett sit kytetn hyvksi juuri yllmainituissa tarkoituksissa.

  En viel nhnyt piirijrjestjen sivuja (mik on niiden osoite/nimi?). Edelleen: jos piirijrjest pit blogia, eiks sen paikka ole silloin blogilistalla? Sama koskee poliitikkoa: jos kyseess on poliitikon blogi (tai nettipivkirja tai verkkokolumni, miksi sit nyt sitten kutsutaankaan), pitisik se jtt pois vain siksi ett sit kirjoittaa poliitikko?

  Blogin mritelmst tullaan kymn viel monesti kdenvnt… huh. Suurin rajanveto tulee ehk olemaan siin, mik on uutis/tiedotelistauksen ja blogin vlinen ero. Tst nkisin toki mieluusti keskustelua sill en usko voivani ptt sit itse.

 5. Julma ja ilke puoleni haluaa sanoa, ett jos jokin verkkosivusto tarjoilee RSS-feedi ja liittyy jollain lailla Suomeen, se kelpaa blogilistalle. Tosin se tarkoittaisi monen hyvn blogin katoamista listalta, net kun eivt tee RSS:…

  RSS siksi, ett se pakottaa lhdetekstin tietynlaiseen “bloginomaisuuteen” – irrallisia merkintj aikajrjestyksess. Nykynhn blogilistalle voi list mit tahansa verkkosivuja, ja se tutkii onnellisena niist muutokset, oli blogi tai ei.

 6. Olen miettinyt samaa itsekin joskus, mutta pttnyt ihan linjanvetona sen ett RSS-feedi ei ole pakollinen. Tm siksi, ett on olemassa joukko blogeja joilla feedi ei ole tarjolla.

  Jos RSS-feedi tulisi pakolliseksi, se poistaisi listalta monia erinomaisia blogeja tai pakottaisi niiden pitjt sekaantumaan bloginpitmisen tekniikkaan. Toisena linjanvetona on nimittin helppokyttisyys, eli mukaan tytyy pst mahdollisimman vhll teknisell tietmyksell.

 7. …mutta RSS-feedin olemassaolo on kyll aika hyv indikaattori sivuston blogimaisuudesta. Tosin se ei viel tee automaattisesti sivusta blogia, sytteit kun voi olla muunkintyyppisill sivustoilla.

 8. Hyvt ystvt,

  esimerkiksi minulla ei ole aavistustakaan edes siit, mit tm “RSS-feedi” tarkoittaa. Kuitenkin olen pitnyt tai ollut pitvinni blogia jo kohta nelj kuukautta. Mittari kertoo, ett lukijamrni kasvaa koko ajan.

  Minulla on ollut sellainen ksitys, ett blogin tulisi olla tavallisen kansalaisen nitorvi. Siksi blogin pitmisen tytyisi olla mahdollisimman yksinkertaista, kuten Sin, Sami, jo sanoitkin.

  Muussa tapauksessa blogeja pitisivt vain tietotekniikan harrastajat ja asiantuntijat tai niin varakkaat ihmiset, ett heill on mahdollisuuus teett “tydellinen blogi”, jota he tyttvt. Se ei antaisi oikeaa kuvaa ihmisten mielipiteist.

  Blogin pitmisen tulisi olla viel yksinkertaisempaa kuin mit se on nyt. Kaikilla ei ole aikaa, mahdollisuutta eik halua uurastaa bloginsa parissa iltakaudet.

  Ystvllisin terveisin Pirkko/Blogisisko

 9. Pirkko,

  useimmat blogiohjelmistot, kuten kyttmsi Blogger, julkaisevat RSS (tai Atom) -feedit automaattisesti. Sinkin nkjn tietmttsi sellaista julkaiset:

  http://www.amnellanna.blogspot.com/atom.xml

  RSS:n pointti pitklti on juuri siin, ett sen eteen on nrtit tehneet tit tuhansia tunteja, ettei kenenkn muun tarvitsisi tiet siit mitn ;-)

 10. Samin haastattelu selvensi asiaa. Jos Pirkkatouhu on “oikeaa bloggaamista”, niin totta kai sit on mys puoluepoliittisten kannanottojen julkaiseminen.

 11. Tuohtumusta herttnyt poliittinen blogi lienee Lapin vihret, http://www.muumilaakso.fi/~jristani/lavi/.

  Itsekin pidin vaalipivkirjaa kunnallisvaalien alla ja vielp pistin sen blogilistalle. Hiemanko olisi nyt hurskastelua kielt Lapin vihreiden esiinmarssi. :-D

  Kyll, mys muut puolueet voivat osallistua.

 12. Ehk min ja Riitta ollaan sitten ainoita, mutta musta on hienoa, ett puolueet bloggaa. Lis vaan, kyll tnne mahtuu!

  (Ja on nkjn RSS – tyydytt mys nrtin. ;-)

 13. Kuten arvelinkin, blogin mrittely on hankalaa. Erityisesti kun meidn omaan blogistaniimme tunkeutuu kaiken maailman kaupallisia ja poliittisia siipeilijit ;-)

  Mutta koitetaan parhaamme mukaan vet raja sopivaan kohtaan.

 14. Janne,
  kiitos neuvosta. Olen siis vain kovasti kiitollinen kaikille maailman nrteille.

  Mutta blogeja saa parantaa vielkin, sill meit tietotekniikan Forrest Gumpeja on miljoonittain. Ja kaikki me haluamme kertoa mielipiteemme niin kuin Forrest siell puistonpenkill.:)
  Pirkko

 15. Tarkistusbotista viel: Itsellni on vaikeuksia saada Blogilista uskomaan kuvablogini pivityksiin. Johtunee varmasti siit, ett postausten merkkimrt eivt juuri vaihtele: Usein postaan vain kuvan ja sen otsikon, jolloin eroja ei aina synny sit viittkn merkki. Veikkaan ett muutkin kuvalliseen ilmaisuun keskittyneet blogit krsivt samasta ilmist.

  Voisiko botti tarkkailla ladattavan sivun kokoa ihan kilotavuina? Kuvieni koot vaihtelevat useimmiten 90-200 kilotavun vlill. Jos ladattavan sivun koko muuttuu esim. kymmenen kilotavua, Blogilista merkkaisi pivityksen.

 16. jyrik: Valitettavasti tuosta tulisi aikamoinen lisst (kuvat ovat eri tiedostossa kuin varsinainen etusivu jne). Kokeillaan keksi jotain muuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *