Blogilistalla ruuhkaa

Muutamana viime iltana blogilistan tarkistusjonot ovat päässeet venähtämään tuhottaman pitkiksi. Täsmällistä syytä tähän en ole vielä löytänyt, mutta epäilen netin hidastelun sekä palvelimen ja tietokannan kuormituksen olevan vähintäänkin osasyyllisiä tilanteeseen.

Hitauspulmaan on kuitenkin tiedossa parannusta, sillä blogilista on muuttamassa lähiaikoina uuteen tehokkaampaan palvelinympäristöön. Sitä odottaessa tein jälleen pienen optimoinnin blogilistaan: yli kaksi viikkoa päivittämättä olleita blogeja tarkistetaan tästä eteenpäin vain n. kerran vuorokaudessa.

Ohjeita bloginpitäjille

Jos pidät blogia ja olet kirjoittanut uuden jutun pariviikkoisen tauon jälkeen ja haluat että blogilista huomaa muutoksen, voit pyytää blogilistan tarkistusbottia vieraisille blogisi infosivun “Tarkista nyt”-painikkeella. Kokonaista vuorokautta ei siis ole pakko odottaa. Säännöllisesti päivittyvien blogien tarkistusväli on edelleen n. 2-4 tuntia (aika määräytyy satunnaisesti) ja latausvirheitä antavan blogin tarkistusväli 6-24 tuntia. Myös näissä odotuksen voi keskeyttää tarkistuslinkillä.

Jos joku ei vielä tiedä mikä on blogin infosivu, se löytyy klikkaamalla blogin nimen vieressä olevaa [i]-symbolia. Tältä sivulta löytyy tarkistuslinkin lisäksi paljon muitakin hyödyllisiä toimintoja. Esim. blogin nimen, osoitteen, selitystekstin ja hakemistoluokitukset voi lisätä tai vaihtaa klikkaamalla “Muokkaa tietoja” -linkkiä. Samasta paikasta voi myös poistaa blogin niin halutessaan. Jos et ole vielä muokannut oman blogisi tietoja, se kannattaa tehdä nyt!

Täytyypä lisätä tämäkin tieto blogilistan työn alla oleviin ohjeisiin.

16 thoughts on “Blogilistalla ruuhkaa

 1. En tiedä, mitä muutit vai muutitko mutta ensimmäistä kertaa nykyään Textpatternilla pyörivä blogini oli tehnyt oman yöpingauksensa. Eli väittää päivittyneensä keskellä yötä vaikka se ei ole päivittynyt edes kommenttien muodossa. Ja tähän asti olen Textpatternilla joutunut manuaalisesti tekemään päivitysilmoituksen. Mistä en ole erikseen ilmoittanut kun ei se niin suuri vaiva postauksen jälkeen ole käydä klikkaamassa “Tarkista nyt” -linkkiä.

  Mutta jos jotain toivoisin niin systeemiä millä raatoblogit poistuvat listasta.

  Nyt kun blogin lisääminen sinne itse on niin helppoa, kasvaa myös koko ajan niiden turhien blogien määrä. Eli blogien, jotka on heti perustettaessa listattu mutta sitten kolmen kirjoituksen jälkeen kyllästytty koko hommaan. Onhan siellä mahdollisuus poistaa itse bloginsa mutta kun liian harvat viitsivät alkuinnostuksen laannuttua jälkiään siivota.

 2. Poliitikoiden verkkosivustojen ilmestyminen Pinserin listalle herätti aikanaan vilkkaan keskustelun, jossa enemmistö ymmärtääkseni olisi halunnut varata listan pelkästään blogeille.
  Tänään huomasin listalla puolueen piirijärjestön sivut. Siis blogilistalla! Jos rajaa ei pystytä vetämään edes tähän, listalle on jatkossa pakko hyväksyä tasapuolisuuden vuoksi kaikkien puolueiden kaikkien piirijärjestöjen sivut. Kuka toivoo ja kannattaa tällaista kehitystä?

 3. “Jos rajaa ei pystytä vetämään edes tähän…”

  Asiaan liittyen, on epäselvää mikä on blogi. Kyllä, asiasta on kirjoiteltu jos jonkinlaistakin tekstintynkää jo pari vuotta, mutta koska termi ilmestyy sanakirjaan? Vai onko jo?

  Toisaalta asiaa auttaisi erilläiset filtterit, kuten kaupallisten yritysten/yhteisöiden filtteröinti jollain tapaa. Tämä toki vaatisi rehellisyyttä näiden blogien ylläpitäjiltä, tyyliin ruksi ruutuun: “kyllä, blogini on rehellisesti kaupallinen”.

 4. Blogeja on jo nyt mahdollista luokitella avainsanojen avulla ja toivoisinkin että sitä käytetään hyväksi juuri yllämainituissa tarkoituksissa.

  En vielä nähnyt piirijärjestöjen sivuja (mikä on niiden osoite/nimi?). Edelleen: jos piirijärjestö pitää blogia, eikös sen paikka ole silloin blogilistalla? Sama koskee poliitikkoa: jos kyseessä on poliitikon blogi (tai nettipäiväkirja tai verkkokolumni, miksi sitä nyt sitten kutsutaankaan), pitäisikö se jättää pois vain siksi että sitä kirjoittaa poliitikko?

  Blogin määritelmästä tullaan käymään vielä monesti kädenvääntöä… huh. Suurin rajanveto tulee ehkä olemaan siinä, mikä on uutis/tiedotelistauksen ja blogin välinen ero. Tästä näkisin toki mieluusti keskustelua sillä en usko voivani päättää sitä itse.

 5. Julma ja ilkeä puoleni haluaa sanoa, että jos jokin verkkosivusto tarjoilee RSS-feediä ja liittyy jollain lailla Suomeen, se kelpaa blogilistalle. Tosin se tarkoittaisi monen hyvän blogin katoamista listalta, net kun eivät tee RSS:ää…

  RSS siksi, että se pakottaa lähdetekstin tietynlaiseen “bloginomaisuuteen” – irrallisia merkintöjä aikajärjestyksessä. Nykyäänhän blogilistalle voi lisätä mitä tahansa verkkosivuja, ja se tutkii onnellisena niistä muutokset, oli blogi tai ei.

 6. Olen miettinyt samaa itsekin joskus, mutta päättänyt ihan linjanvetona sen että RSS-feedi ei ole pakollinen. Tämä siksi, että on olemassa joukko blogeja joilla feediä ei ole tarjolla.

  Jos RSS-feedi tulisi pakolliseksi, se poistaisi listalta monia erinomaisia blogeja tai pakottaisi niiden pitäjät sekaantumaan bloginpitämisen tekniikkaan. Toisena linjanvetona on nimittäin helppokäyttöisyys, eli mukaan täytyy päästä mahdollisimman vähällä teknisellä tietämyksellä.

 7. …mutta RSS-feedin olemassaolo on kyllä aika hyvä indikaattori sivuston blogimaisuudesta. Tosin se ei vielä tee automaattisesti sivusta blogia, syötteitä kun voi olla muunkintyyppisillä sivustoilla.

 8. Hyvät ystävät,

  esimerkiksi minulla ei ole aavistustakaan edes siitä, mitä tämä “RSS-feedi” tarkoittaa. Kuitenkin olen pitänyt tai ollut pitävinäni blogia jo kohta neljä kuukautta. Mittari kertoo, että lukijamääräni kasvaa koko ajan.

  Minulla on ollut sellainen käsitys, että blogin tulisi olla tavallisen kansalaisen äänitorvi. Siksi blogin pitämisen täytyisi olla mahdollisimman yksinkertaista, kuten Sinä, Sami, jo sanoitkin.

  Muussa tapauksessa blogeja pitäisivät vain tietotekniikan harrastajat ja asiantuntijat tai niin varakkaat ihmiset, että heillä on mahdollisuuus teettää “täydellinen blogi”, jota he täyttävät. Se ei antaisi oikeaa kuvaa ihmisten mielipiteistä.

  Blogin pitämisen tulisi olla vielä yksinkertaisempaa kuin mitä se on nyt. Kaikilla ei ole aikaa, mahdollisuutta eikä halua uurastaa bloginsa parissa iltakaudet.

  Ystävällisin terveisin Pirkko/Blogisisko

 9. Pirkko,

  useimmat blogiohjelmistot, kuten käyttämäsi Blogger, julkaisevat RSS (tai Atom) -feedit automaattisesti. Sinäkin näköjään tietämättäsi sellaista julkaiset:

  http://www.amnellanna.blogspot.com/atom.xml

  RSS:n pointti pitkälti on juuri siinä, että sen eteen on nörtit tehneet töitä tuhansia tunteja, ettei kenenkään muun tarvitsisi tietää siitä mitään ;-)

 10. Samin haastattelu selvensi asiaa. Jos Pirkkatouhu on “oikeaa bloggaamista”, niin totta kai sitä on myös puoluepoliittisten kannanottojen julkaiseminen.

 11. Tuohtumusta herättänyt poliittinen blogi lienee Lapin vihreät, http://www.muumilaakso.fi/~jristani/lavi/.

  Itsekin pidin vaalipäiväkirjaa kunnallisvaalien alla ja vieläpä pistin sen blogilistalle. Hiemanko olisi nyt hurskastelua kieltää Lapin vihreiden esiinmarssi. :-D

  Kyllä, myös muut puolueet voivat osallistua.

 12. Ehkä minä ja Riitta ollaan sitten ainoita, mutta musta on hienoa, että puolueet bloggaa. Lisää vaan, kyllä tänne mahtuu!

  (Ja on näköjään RSS – tyydyttää myös nörtin. ;-)

 13. Kuten arvelinkin, blogin määrittely on hankalaa. Erityisesti kun meidän omaan blogistaniimme tunkeutuu kaiken maailman kaupallisia ja poliittisia siipeilijöitä ;-)

  Mutta koitetaan parhaamme mukaan vetää raja sopivaan kohtaan.

 14. Janne,
  kiitos neuvosta. Olen siis vain kovasti kiitollinen kaikille maailman nörteille.

  Mutta blogeja saa parantaa vieläkin, sillä meitä tietotekniikan Forrest Gumpeja on miljoonittain. Ja kaikki me haluamme kertoa mielipiteemme niin kuin Forrest siellä puistonpenkillä.:)
  Pirkko

 15. Tarkistusbotista vielä: Itselläni on vaikeuksia saada Blogilista uskomaan kuvablogini päivityksiin. Johtunee varmasti siitä, että postausten merkkimäärät eivät juuri vaihtele: Usein postaan vain kuvan ja sen otsikon, jolloin eroja ei aina synny sitä viittäkään merkkiä. Veikkaan että muutkin kuvalliseen ilmaisuun keskittyneet blogit kärsivät samasta ilmiöstä.

  Voisiko botti tarkkailla ladattavan sivun kokoa ihan kilotavuina? Kuvieni koot vaihtelevat useimmiten 90-200 kilotavun välillä. Jos ladattavan sivun koko muuttuu esim. kymmenen kilotavua, Blogilista merkkaisi päivityksen.

 16. jyrik: Valitettavasti tuosta tulisi aikamoinen lisäsäätö (kuvat ovat eri tiedostossa kuin varsinainen etusivu jne). Kokeillaan keksiä jotain muuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *