Tekijänoikeuslaki – ratkaiseva viikko alkaa

Pixeli.netin sivu kirjaa tekijänoikeuslakiehdotuksesta käytyä keskustelua verkkomedioissa.

Olen rikollinen? -blogissa käsitellään tuoreimpia uutisia samaiseen aiheeseen liittyen.

Mertenin alkuunpanema kampanja Viallinen tuote 10/05-10/06 kehoittaa olemaan aktiivinen.

Kuinka sinä voit vaikuttaa?

Jos koet, että uusi tekijänoikeuslaki polkee oikeuksiasi tai että musiikkiteollisuuden etujärjestöt syrjivät ja halveksivat sinua, taistele vastaan. Anna lompakkosi puhua; älä osta levyjä. Kerro mielipiteesi ja tee se asiallisesti.

Poliittista aktivismia?

Jutellessani äsken Kuukausiliitteen Anssin kanssa puhelimessa tajusin äkillisesti jotain. Minulta on jo pitkään kyselty haastatteluissa, miksi Suomessa ei ole amerikkalaistyyppistä poliittista blogiaktivismia kun taas USA:ssa blogit ovat jo pitkään olleet vakavasti otettu yhteiskunnallinen vaikuttaja. Olen yleensä vastaillut että ehkäpä se on täällä vasta tulossa.

Ja tässä se nyt on. Me vaikutamme.

Vaikka meitä kutsuttaisiinkin julkisuudessa sähköpostiterroristeiksi, masinoinnin uhreiksi ja nettinörteiksi, kannattaa pitää mielessä että jos vastustajasi ei vaikuta tyytyväiseltä, teet luultavasti jotain oikein.

Ratkaiseva viikko

Tästä hetkestä viikon sisällä asia ratkeaa.

Tekijänoikeuslain ensimmäinen jatkettu käsittely eduskunnassa: torstaina (ylihuomenna) 29.9. Tämä on viimeinen mahdollisuus tehdä lakiin muutoksia.

Tekijänoikeuslain toinen käsittely eduskunnassa: ensi viikon tiistaina tai keskiviikkona, 4-5.10. Tässä vaiheessa lakiin ei tehdä enää muutoksia, vaan päätetään sen lopullisesta hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Presidentin suorittama lain vahvistaminen: korkeintaan kolmen kuukauden kuluessa.

(Tekijänoikeuslaki etenee eduskunnassa – lyhyt oppimäärä)

Laista päättävät kansanedustajat. Eivät blogit, sanomalehdet, WWW-sivut tai lobbarit. Ne vain jakavat tietoa kansanedustajille. Oletko sitä mieltä, että kansanedustajat tietävät nyt tarpeeksi laista ja sen vaikutuksista tehdäkseen päätöksen? Että kaikki tarpeellinen taustatutkimus on tehty? Että julkisuudessa on käyty läpi huolenaiheemme kansanedustajalle ymmärrettävässä muodossa ja lakiin liitetyt huomautukset kattavat asiat joista olemme eri mieltä? Olimmeko huolissamme ainoastaan mp3-soittimistamme?

Jos aiot tehdä vielä jotain asian eteen, tee se nyt.

6 thoughts on “Tekijänoikeuslaki – ratkaiseva viikko alkaa

 1. Pingback: Olen rikollinen?

 2. Sami, sinä senkin…massalobbari! Masinoijja! Ettäs kehtaat aktivoida ihmisiä vaikuttamaan, anna niiden nukkua rauhassa nyt vaan.

 3. Tiedä nyt sitten onko se minun “alkuunpanemani kampanja”. Se on henkilökohtainen kampanjani ja muilla ihmisillä voi olla omia henkilökohtaisia kampanjoitansa, ihan omantunnon ja halun mukaan.

  Ei kiinnosta saada mitään masinoijan viittaa niskoillensa, tai muutenkaan. Jokainen tekee ostopäätöksensä itse.

 4. Asiaa huonosti seuranneena tajusin vasta tänään (kiitos Hesarin), että tekijänoikeuslaki tulee rajoittamaan EU:n ulkopuolella julkaistujen teosten jälleenmyyntiä Suomessa.
  Itse en juuri rahaa musiikkiin haaskaa, mutta olen sarjakuvan suurkuluttaja. Typeränä kuluttajana tykkään hypistellä tuotetta ennen ostopäätöstä ja sitten vielä ostan tuotteen liikkeestä enkä tilaa netistä, mikä olisi halvempaa.
  Sarjakuvaliikkeet (ne harvat) tilaavat tuotteet tällä hetkellä amerikkalaisilta välitysfirmoilta eivät suinkaan suoraan julkaisijalta, tämä olisi ainakin Hesarin jutun mukaan tulossa kielletyksi.
  Miten käy näiden liikkeiden?
  Joudunko ostamaan tuotteet internetistä halvemmalla?
  Miksi en saisi tukea Suomalaista yrittäjää?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *