Harmaita hiuksia iTunesista

Apple julkisti eilen uusia tuotteita, joukossa mm. erittäin hyvän näköinen iPod Nano. Myös iTunes uudistui viitosversioksi parin uuden ominaisuuden ja ulkoasuparannuksien myötä.

Päivitin tietysti heti iTunesini uusimpaan versioon, mutta enpä osannut arvata miten paljon hankaluuksia siitä seuraa.

Aluksi ohjelma kaatuili käynnistettäessä niin paljon että pelkäsin asennuksen menneen täysin pieleen. Kun ohjelma lopultakin usean yrityksen jälkeen lähti käyntiin, se tuhosi sisäisen tietokantansa niin että käynnistyksen jälkeen ruudulla oli näkyvillä vain tyhjä biisilista. Ei musiikkia. Toki itse musiikkitiedot olivat tallessa levyllä (ja iPodissa), mutta tietokannan sisältämät arvostelut, soittolistat ja soittohistoriatiedot olivat bittien taivaassa. Tai niin ainakin luulin.

Onneksi huomasin iTunesin ottaneen varmuuskopion tietokannastaan, joten sain sen palautettua. Kohtalotovereille vihjeeksi: varmuuskopio sijaitsee hakemistossa iTunes/Previous iTunes Libraries.

Tämän jälkeen iTunes alkoi valitella rikkinäisestä kannasta ja vietti tunnin verran korjaillen sitä. Odotuksen jälkeen kaikki näytti päättyneen hyvin: musiikki löytyi taas, arvostelut ja soittolistatkin olivat paikoillaan. Mutta podcast-lista näytti tyhjää. iTunes oli hukannut kaikki tilaukseni. Suosikkipodcastien tilaaminen uudelleen ei onneksi ollut iso vaiva (ja tulipa samalla siivottua pois joukko sellaisia mitä en kuunnellut koskaan).

Viimeisin yllätys tuli kun kytkin kaiken säädön jälkeen iPodini tietokoneeseen. iTunes väitti kivenkovaan näkevänsä laitteen ensimmäistä kertaa ja vaati sen kovalevyn tyhjentämistä ja musiikin uudelleen kopioimista levylle ennenkuin voidaan jatkaa. Ja niinpä tässä istutaan vielä pikkutunneilla koneen ääressä katsellen musiikin valumista hiljalleen iPodin kovalevylle. 20-gigaisen iPodin uudelleentäyttämiseen kulunee liki tunti. Ja minun kun piti vain kuunnella uusimmat podcastit nukkumaan mennessä…

Arvoisa Apple, tämä päivitys ei nyt mennyt oikein tyylikkäästi. Seuraavalla kerralla huolellisempaa testausta ennen ohjelmiston julkistamista, kiitos.

8 thoughts on “Harmaita hiuksia iTunesista

 1. Tapahtuiko tuo MacOs:lla vai Windowsilla?

  Minä nimittäin asensin uusimman iTunesin tähän Maciini eilen ilman mitään ongelmia. Ainoa asia, mikä hirvitti hiukan, oli se kun asennuksen jälkeen softa alkoi päivittää musakirjastoa mitään kyselemättä ja tajusin, etten ole ottanut backupia kirjaston xml-tiedostosta. Mutta kaikki meni lopulta ihan mallikkaasti. iPodini taas haluaisi aina päivitellä softaansa kun kytken sen koneeseeni, koska se on alunperin formatoitu Windowsissa. Mutta ne kiukuttelut voi onneksi ohittaa.

  Eräältä Windowsiin iTunesia asentaneelta olen kuullut, että se asentui suomeksi, vaikka kuinka olisi käsketty asentua englanniksi.

 2. Windowsiinpa juuri. Ja suomenkielinen tuli vaikka englanninkielistä pyydettiin.

 3. 1. Asennusohjelma halusi sulkea kaikki selaimet (Quicktimen vuoksi kai)
  2. Asennusohjelma jämähti ja kaatui (Trillianin syytä kai)
  3. Bootin jälkeen asennus onnistui
  4. Kirjasto oli entisellään (tiedot olin tuhonnut itse Windowsin uudelleenasennuksen yhteydessä)
  5. Kieli oli suomi, vaikka englantia pyysin
  6. Uusi ulkoasu on ruma

  Mitä opimme? Älä tee päivitystä etunenässä ja sulje ne muut ohjelmat asennuksen ajaksi.

 4. Timo: minulla asennus tapahtui ihan kiltisti muiden ohjelmien ollessa auki. Tiedä sitten, johtuivatko ongelmanikin siitä.

 5. Minä tykkään kyllä siitä uudesta ulkoasusta, siinä on enemmän tilaa sisällölle ja vähemmän koristeille. Hienointa on se hakutoiminnon uusi ominaisuus, että se listaa myös bändit ja levyt eikä vain biisejä.

  Ainoa kummallisuus MacOs:n asennusohjelmassa oli se, että iTunes piti itse sammuttaa alta pois, se ei sulkeutunut automaattisesti.

 6. Suomenkielisyyttä kirosin minäkin. Muuta tapaa vaihtaa kieltä en keksinyt kuin muiden kuin englanninkielisen lokalisaatiotiedostojen poistamisen. Se tepsi.

 7. Ei muita ongelmia täällä kuin tuo jo Anun mainitsema hämmentävä manuaalinen iTunesin sulkeminen.

  Muutenhan tuo vaikuttaisi olevan taas Applemaisen onnistunut pävitys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *