Tekijänoikeuslaki uudistuu

Eduskunta päättää uudesta tekijänoikeuslaista ensi viikolla. Läpi mennessään laki tekee mm. piraattilevyjen ja -videoiden tuomisen ulkomailta laittomaksi, kertoo Helsingin Sanomat. Tekijänoikeuskorvauksiakin maksellaan oikeudenmukaisemmin musiikkivideoiden tapauksessa, jutussa kerrotaan. Kuulostaa reilulta- minä itse asiassa olin luullut Mustamäen ja Viipurin toreilla myytävien levyjen Suomeen rahtaamista laittomaksi jo ennen tätä.

Mutta Hesari jättää kertomatta muista tulevan lain vaikutuksista. Musiikin ja elokuvien lataaminen P2P-verkoista tulee myös laittomaksi. Noh, tavallaan laitontahan se on ollut tähänkin mennessä, eikä varmasti tule yllätyksenä kenellekään ettei niin saisi tehdä. Lain hyväksymisen jälkeen tavallinen äänilevyä netistä kopioiva pulliainenkin saa varautua nettiyhteytensä katkaisemiseen, sakkoihin ja tuimailmeisten levy-yhtiön miesten tapaamiseen – omaan käyttöön kopioiminen ei ole enää mikään tekosyy.

Mutta muut tuon mukanaan tuomat säännökset alkavat hieman hämmästyttää. Musiikin siirtäminen kopiosuojatulta levyltä omaan mp3-soittimeen – laitonta. DVD-kaupan USA:sta tuotujen levyjen myynti Suomessa – laitonta. Öh?

Uusi tekijänoikeuslaki oli niin pahaa kapulakieltä, että jouduin turvautumaan paremmin tietäviin. Jyrki J.J. Kasvi kirjoittaa kotisivuillaan ihmettelevään sävyyn laista: “Kommentteja tekijänoikeuslakiehdotukseen” ja “Mediateollisuuden kädenjälki näkyy tekijänoikeuslakiesityksessä“. Kasvin kotisivun maininta “Aion pistää kampoihin esimerkiksi ohjelmatiedostojen Internet-välityksen kieltävän pykälän poistamiseksi laista, mutta huonolta näyttää… ” näyttää niin ikään oudolta.

Vai onko kyseessä pelkkää pilkunviilausta? EFFI ei ole järjestämässä mielenosoituksia, eikä irkkiä lukuunottamatta oikein muuallakaan ole kuulunut kriittisiä mielipiteitä uudesta tekijänoikeuslaista, joten kaipa tässä voi sitten nukkua yönsä rauhassa. Ensi viikon jälkeenhän on sitten myöhäistä vastustaa tätä lakia (vihje: jos aiot tehdä jotain asialle, toimi nyt).

Täytyypä alkaa tutustumaan anonyymin tiedostonjakelun maailmaan :-)

Lisäys: Net.nyt käsittelee samaa asiaa laajasti.

4 thoughts on “Tekijänoikeuslaki uudistuu

  1. Kansanedustajien asiantuntemusta aiheen tiimoilta kuvannee hyvin edustaja Mikko Alatalon kommentti “Yksi ongelma liittyy myös kirjastoihin. Kirjastojen äänitelainauksista pitäisi kilahtaa joku ropo myös tekijöille. Tällä hetkellä lainattujen äänitteiden määrä on suurempi kuin koko äänitemyynti Suomessa.”. Hiljaiseksi vetää.

  2. Kansalaisaktivismia on nyt harrastettu: olen lähestynyt kansanedustajaaani tekijänoikeuslakiasiassa.

  3. Lähestyinpä itsekin kansanedustajaani – itse asiassa useampaakin kun en tiennyt kuka olisi omani. Neljä vastasi, kaikki samoilla linjoilla “lakia on valmisteltu jo vuosi ja siinä yhteydessä on kuultu asiantuntijoita”. Lisäksi viestini välitettiin sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Drombergin avustajalle, joka vastasi, että koska asiat muuttuvat nopeasti, tullaan tekijänoikeuslakia lähitulevaisuudessa uudistamaan. Itse olen sitä mieltä, että lain voisi tehdä kerralla kunnolla eikä lähteä siitä että uudistetaan hetikohta.

    No, olipa ensimmäinen kerta kun kirjelmöin kansanedustajalle.

  4. Ei se laki valitettavasti pelkkää pilkunviilausta ole. Olen esimerkiksi kysynyt tuota kopiosuojatulta CD:ltä mp3:ksi siirtämisen kriminalisointia lain valmistelijoilta, ja heidän mukaansa siitä oli ainakin tarkoitus tehdä laitonta. Lakiesityksen kieli on toisaalta niin kiemuraista, että esimerkiksi käsiteestä “tehokas tekninen suojaus” voi raastuvassa löytää puolustusargumentin. Mutta kuka haluaa raastupaan kun vastapuolella on mediayhtiöiden ja tekijänoikeusjärjestöjen asianajajat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *