Tekijnoikeuslaki uudistuu

Eduskunta ptt uudesta tekijnoikeuslaista ensi viikolla. Lpi mennessn laki tekee mm. piraattilevyjen ja -videoiden tuomisen ulkomailta laittomaksi, kertoo Helsingin Sanomat. Tekijnoikeuskorvauksiakin maksellaan oikeudenmukaisemmin musiikkivideoiden tapauksessa, jutussa kerrotaan. Kuulostaa reilulta- min itse asiassa olin luullut Mustamen ja Viipurin toreilla myytvien levyjen Suomeen rahtaamista laittomaksi jo ennen tt.

Mutta Hesari jtt kertomatta muista tulevan lain vaikutuksista. Musiikin ja elokuvien lataaminen P2P-verkoista tulee mys laittomaksi. Noh, tavallaan laitontahan se on ollut thnkin menness, eik varmasti tule ylltyksen kenellekn ettei niin saisi tehd. Lain hyvksymisen jlkeen tavallinen nilevy netist kopioiva pulliainenkin saa varautua nettiyhteytens katkaisemiseen, sakkoihin ja tuimailmeisten levy-yhtin miesten tapaamiseen – omaan kyttn kopioiminen ei ole en mikn tekosyy.

Mutta muut tuon mukanaan tuomat snnkset alkavat hieman hmmstytt. Musiikin siirtminen kopiosuojatulta levylt omaan mp3-soittimeen – laitonta. DVD-kaupan USA:sta tuotujen levyjen myynti Suomessa – laitonta. h?

Uusi tekijnoikeuslaki oli niin pahaa kapulakielt, ett jouduin turvautumaan paremmin tietviin. Jyrki J.J. Kasvi kirjoittaa kotisivuillaan ihmettelevn svyyn laista: “Kommentteja tekijnoikeuslakiehdotukseen” ja “Mediateollisuuden kdenjlki nkyy tekijnoikeuslakiesityksess“. Kasvin kotisivun maininta “Aion pist kampoihin esimerkiksi ohjelmatiedostojen Internet-vlityksen kieltvn pykln poistamiseksi laista, mutta huonolta nytt… ” nytt niin ikn oudolta.

Vai onko kyseess pelkk pilkunviilausta? EFFI ei ole jrjestmss mielenosoituksia, eik irkki lukuunottamatta oikein muuallakaan ole kuulunut kriittisi mielipiteit uudesta tekijnoikeuslaista, joten kaipa tss voi sitten nukkua yns rauhassa. Ensi viikon jlkeenhn on sitten myhist vastustaa tt lakia (vihje: jos aiot tehd jotain asialle, toimi nyt).

Tytyyp alkaa tutustumaan anonyymin tiedostonjakelun maailmaan :-)

Lisys: Net.nyt ksittelee samaa asiaa laajasti.

4 thoughts on “Tekijnoikeuslaki uudistuu

  1. Kansanedustajien asiantuntemusta aiheen tiimoilta kuvannee hyvin edustaja Mikko Alatalon kommentti “Yksi ongelma liittyy mys kirjastoihin. Kirjastojen nitelainauksista pitisi kilahtaa joku ropo mys tekijille. Tll hetkell lainattujen nitteiden mr on suurempi kuin koko nitemyynti Suomessa.”. Hiljaiseksi vet.

  2. Kansalaisaktivismia on nyt harrastettu: olen lhestynyt kansanedustajaaani tekijnoikeuslakiasiassa.

  3. Lhestyinp itsekin kansanedustajaani – itse asiassa useampaakin kun en tiennyt kuka olisi omani. Nelj vastasi, kaikki samoilla linjoilla “lakia on valmisteltu jo vuosi ja siin yhteydess on kuultu asiantuntijoita”. Lisksi viestini vlitettiin sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Drombergin avustajalle, joka vastasi, ett koska asiat muuttuvat nopeasti, tullaan tekijnoikeuslakia lhitulevaisuudessa uudistamaan. Itse olen sit mielt, ett lain voisi tehd kerralla kunnolla eik lhte siit ett uudistetaan hetikohta.

    No, olipa ensimminen kerta kun kirjelmin kansanedustajalle.

  4. Ei se laki valitettavasti pelkk pilkunviilausta ole. Olen esimerkiksi kysynyt tuota kopiosuojatulta CD:lt mp3:ksi siirtmisen kriminalisointia lain valmistelijoilta, ja heidn mukaansa siit oli ainakin tarkoitus tehd laitonta. Lakiesityksen kieli on toisaalta niin kiemuraista, ett esimerkiksi ksiteest “tehokas tekninen suojaus” voi raastuvassa lyt puolustusargumentin. Mutta kuka haluaa raastupaan kun vastapuolella on mediayhtiiden ja tekijnoikeusjrjestjen asianajajat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *