Google Earthin linkkiohje

Siellä täällä netissä löytyy linkkejä, joita klikkaamalla Google Earth avautuu ja rullaa maapallon linkin osoittamalle kohdalle. Linkit vaikuttivat niin hauskoilta että päätin opetella itsekin sellaisen tekemisen. Tässä sama tieto lukijoillekin!

Näin teet linkin Google Earthiin:

 1. Rullaa kartta haluamaasi kohtaan ja asettele kallistukset ja pyöritykset sopivaan asentoon.
 2. Tee uusi Placemark sivun alareunan nuppineulapainikkeesta. Voit siirtää nuppineulan oikeaan kohtaan tarttumalla ja siirtämällä.
 3. Täytä haluamasi tiedot avautuneeseen ikkunaan (linkin nimi, lisätietoteksti jne). Kun painat OK, kirjanmerkki ilmestyy vasemman reunan My Places -valikkoon.
 4. Klikkaa vasemman reunan valikosta juuri tekemääsi kirjanmerkkiä hiiren kakkospainikkeella ja valitse ponnahdusvalikosta Save As. Kirjanmerkki on kmz-päätteinen tiedosto – anna sille nimi ja tallenna se tietokoneellesi johonkin sellaiseen paikkaan mistä löydät sen seuraavassa vaiheessa.
 5. Siirrä kmz-tiedosto nettisivuillesi (samalla tavalla kuin siirtäisit kuvia tai mp3-tiedostoja) ja tee siihen linkki. Esimerkkinä kuvassa tekemäni linkki: holmenkollen.kmz.

Jos olet Macin tai Linuxin käyttäjä tai Google Earth ei muuten jaksa pyöriä koneellasi, voit tehdä linkkejä kaksiulotteisiin karttoihin.

 1. Mene Googlen kaksiulotteisiin karttoihin osoitteessa maps.google.com.
 2. Etsi haluamasi paikka kartalta hakusanoilla, vierittämällä ja zoomailemalla.
 3. Kun näyttö esittää haluamaasi kohtaa, kopioi sivun osoite kohdasta Link to this page. Voit esimerkiksi klikata sitä hiiren kakkospainikkeella ja valita Copy Link Location. Tärkeää: älä kopioi selaimen osoiterivillä olevaa linkkiä, se näyttää väärään paikkaan.
 4. Tee linkki juuri kopioimaasi osoitteeseen: Holmenkollen.

Nytpä voit näyttää helposti lukijoillesi erilaisia paikkoja kartalta.

2 thoughts on “Google Earthin linkkiohje

 1. eeeh… sanoitko “helposti”? (*pyyhkii hikeä osaltaan, on ehkä juuri saanut aikaan yhden kmz-tiedoston*, jonka on lähettänyt itselleen sähköpostitse).

  Näkymä Holmenkollenilta kohti Osloa toimi kyllä ok, kiitos virtuaalisesta lentomatkasta.

  Valokuvien liimaamista nastapaikkoihin täytyy reenata seuraavaksi..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *