Lelujen lumoissa

Nhdessni koiran vesilelun purjehtivan tavoittamattomiin Kaukajrven kylm pintaa pitkin muistin jlleen pattereilla kyvn moottoriveneen lapsuudestani. Se suuntasi Pijnteell pin ulappaa eik auttanut, vaikka is yritti uida pern. Vuosia myhemminkin noilla rannoilla minusta toisinaan tuntui, ett punainen muovivene odottaa jossain lheisess notkelmassa. En pystynyt pitkn aikaan uskomaan, ett jokin mist niin kovasti pidin voisi vain kadota suoraviivaisen jrkhtmtt horisonttiin.

Kirpputorit ja nettihuutokaupat taitavat olla tynn menetettyjen ja kadotettujen tavaroiden etsijit. Kutsumme itsemme mielelln kerilijiksi, mutta jotain outoa on halussa lyt juuri samanlainen rumpaliapina kuin silloin aikanaan tuli hyltty kaamean tarpeettomana ja irvokkaana, tai lasten lettupannu, jolla serkut Jyvskylss paistoivat *oikeita* lettuja.

Lueskelin sken kirjaa amerikkalaisten kauneusksityksen muuttumisesta ja siit, kuinka se nkyy barbienukkejen kasvoissa. Huomasin leikkineeni rikki ja murrosiss hylnneeni pari arvostettua aarretta, jotka eBayssa huitelevat yli tuhannen dollarin. Hieman se harmittaa, joskin muistan mys elvsti haluni toimia nukkien kampaajana ja shinglata ne muodikkaammiksi. Varhaisbarbien nukentukasta lytyvt niitit ja pinkki, muovinen salakalju eivt juuri parantaneet lopputulosta.

Onneksi samalla palautui mieleen, miksi barbeilla leikkiminen oli niin hauskaa. Odotin kiihkesti, ett kasvan aikuiseksi, saan meikata, laittaa koko ajan erilaisia kampauksia ja vaihtaa vaatteita ainakin kymmenen kertaa pivss! Sittemmin olen kiihkesti alkanut kaivata aikoja, jolloin olin 10-vuotias.

Jos haluamme tiet, mit nuoret aikuiset pian haluavat elmlt, ehk meidn olisi syyt tutkia tarkasti leluluetteloita. (Olen varma, ett ihastukseni jykeviin jeeppeihin on perua lapsuuden autoleikeist hei, se liikkuu! Mutta miksi se trm kaikkialle?) killisesti hivhtv halu naputella raskasta kassakonetta, joka kilahtaa auki paljastaen setelit ja kolikot hmmm, mist se voisi olla perisin? Muovisesta lelusta, johon vangitut leppkertut kakkivat? Ent oliko kaikilla rikollisilla pienen lelupistoolit? :-) Ent poliiseilla? :-) Ja miksi meille ei ostettu koskaan Monopolia? Voisin olla sikarikas kiinteistkeinottelija

4 thoughts on “Lelujen lumoissa

  1. Min muistan lapsuuden neuvolakynneilt hienon lelun, jollaista kotona ei ollut – pitkulaisen kurpitsan nkisen vihren mopon, jolla hymyilev naama ja punaiset(?) pyrt. En ole viel lytnyt aikuisten lelujen joukosta sille vastinetta…

  2. tm menee hieman eri osastoon, mutta olisi kiinnostavaa tiet miss mrin kirjallisuus/elokuvat/pelit valmentavat lapsia viehtymn aikuisina tietyst jutuista. Harry Potter-maailmassa intoilleet eivt varmaan panisi pahakseen jos saisivat kyttns ly-koteja ja muuta joka toimisi pottermaisilla pikku ohjaimilla, kun Potterissa kaikki taikuus tapahtuu jonkun vlineen avulla eik usein tarvitse edes loitsia.

  3. Eikhn kirjallisuuden vaikutusta lapsiin ole aika paljon tutkittukin. Itse tajusin ekaa kertaa Englantiin mennessni, ett se tuntui kovin kotoisalta … kiitos Viisikkojen ja Agatha Christien! Luulen, ett monilla on samanlaisia kokemuksia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *