Tunti nopeaa tiedonvlityst

Raukean illanvieton katkaisi Yleisradion radio- ja tv-kanavien lhetyksen keskeyttnyt httiedote. Vhn puolenyn jlkeen tullut punainen HTTIEDOTE-banneri tv-kuvan pll ja hissimusiikin kera soitettu “pian seuraa trke tiedote” shkisti tunnelman vlittmsti.

Uutinen kertoi: “Siilinjrven Kemiran tehtaalta on pssyt ilmaan typpioksidikaasua. Pilvi liikkuu Aappolan suuntaan. Ihmisi kehotetaan olemaan sistiloissa ja sulkemaan ilmastointi.” Kehoitettiin kuuntelemaan Ylen Radio Suomen kanavaa. Kuten tavallista, Radio Suomelle kntmisen jlkeen vastaan tuli tiedotteiden sijasta hittimusiikkia. Mieless kvi poliittisesti epkorrekti ajatus: jos joskus joudun keskelle katastrofia ja odottelen neljn seinn sislle linnoittautuneena listietoa, haluanko todellakin kuulla viimeisin hetkinni Eppu Normaalia ja Tapani Kansaa?

Jin miettimn, olisiko autoradio lopettanut automaattisesti nilevyn soittamisen ja kntnyt httiedotekanavalle (kuten liikennetiedotteen tullessa). Ainakaan RDS:ll varustettu viritinvahvistimeni ei nyttnyt minknlaisia erikoistiedotesymboleita. Kaupalliset radiokanavatkin tuntuivat lhettvn httiedotteen sijasta omaa kuraansa.

IRC-kanavat olivat hernneet eloon vlittmsti tiedotteen tultua. Jotkut totesivat ett eip heill edes olisi radiovastaanotinta httilanteissa kuunneltavaksi, ellei sitten puhelimesta sellaista lydy. Siilinjrven kunnan sivut alkoivat natista kuormituksen alla. Helsingin Sanomilta kesti yli viisi minuuttia saada ensimminen uutinen nkyviin. Ylen uutissivuilla tapahtumasta ei ole viel tt kirjoitettaessakaan mitn mainintaa. Nopein bongaamani tiedotusvline netiss (ircin lisksi) oli jlleen kerran Ylen Teksti-TV jossa ensimminen uutinen oli yhtaikaa radiotiedotteen kanssa.

Digi-tv:n Yle24-uutiskanava ei juuri vakuuttanut lhettessn nauhoitettua vuorokausikatsausta ja siirtyessn sen jlkeen nyttmn teksti-tv:n uutisia. Tokihan kanavan jo nimens mukaan pitisi olla paremmin ajan tasalla, vai mit?

IRC:n #siilinjrvi-kanava alkoi kasvaa kuin pyy maailmanlopun edell. Kello 00:50 menness kanava teki uuden kvijenntyksens: 158 uteliasta (joista vajaa kymmenesosa oli oikeita siilinjrvelisi). Paikalliset olivat yht ymmlln kuin muutkin. Helsingin Sanomien sivusto siirtyi pieneksi hetkeksi kevytmoodiin ja kaikki muotoilut katosivat sivuilta kuormituksen keventmiseksi. Tllaista taisi nky viimeksi doping-skandaalien aikaan? Yksi nopeimmin levivi linkkej IRCiss oli “Erektio silyy typpioksidin ansiosta“. Mahtavat bio-vitalla ihmetell.

Blogeissakin alkoi nky reaktioita tilanteeseen. Blogilista pivitt blogeja keskimrin tunnin vlein, joten ensimmiset kirjoittajat alkoivat lyty hakusanalla typpi* hieman ennen yht yll. Sedis nytti olevan nopeimmin tapahtumaan reagoinut.

Viitt vaille yhden aikoihin uusi uutinen julisti kaasupilven hlvenneen ja vaaran olevan ohi. Takana oli jlleen yksi nopeatempoinen Internetin tiedonvlityshetki. Jljell on viel kello 1:30 ilmestyv Kemiran tiedote asiasta.

Vasta myhemmin hoksasin, ett valokuva httiedote-bannerista olisi ollut hyv kuvitusta blogiin. Enp tietenkn ollut hoksannut sellasta napata, eik digiboksin kelausmuististakaan ollut apua kun olin tyhjentnyt sen vaihtelemalla TV-kanavia tietoa etsiessni.

Bannerin kuvaa netist etsiessni lysin MTV3:n uutisen, jonka lopussa oli mielenkiintoista tietoa httiedotteista. Uutisen mukaan tm olisi vasta neljs kerta kun httiedotetta kytetn. Edelliset kerrat olivat tulipalo Kannuksessa vuonna 2001 ja ammoniakkivuoto Jyvskylss 2002, sek yllolevan linkin takana uutisoitu aseistautuneen miehen takaa-ajo Iisalmella vain viikko sitten.

Uutisessa kerrottiin, ett httiedotusjrjestelm on ollut kytettviss jo lhes kymmenen vuoden ajan mutta thn asti tiedotteiden lhettmist on arkailtu kun ei ole tiedetty koska sit kuuluisi kytt. Uutisessa haastateltu LVM:n turvallisuusjohtaja lupaili ett httiedotusjrjestelm kytettisiin tulevaisuudessa enemmnkin ja ett se laajenisi televisioon “viimeistn vuonna 2007”. Eivtp arvanneet miten nopeasti ennustukset toteutuvat. Toivottavasti eivt kuitenkaan innostu liiaksi httiedotteiden lhettmisest, etteivt ne menet trkeyttn. Nyt tm kvi oikein mainiosta kenraaliharjoituksesta.

11 thoughts on “Tunti nopeaa tiedonvlityst

 1. Tuli taas kerran todistettua, ett ainakin tll Suomessa Internet on riittvn nopea ja luotettava media haastaakseen muut tiedonvlitystavat. Radiota eivt monet en kuuntele, sanomalehdet ovat hitaita, eik televisiokaan ylitsevuotavasti vakuuttanut viimeisess pikakriisiss…

 2. Jos nyt laitetaan jit hattuun ja muistetaan, ett nopea ja oikea viestint IRCiss on se poikkeus, joka vahvistaa snnn hplinkkien, vedtysten ja lssytyksen seassa :D Heti kun joku keksii, miten filtterid oikeat uutiset roskan joukosta IRCiss, siit maksetaan varmasti mukava summa. :)

  Nimim. Uutistapahtumista jlkikteen tehty IRC-hehkutusta hilpeydell usein seurannut jr

 3. Pekka puhuu asiaa. Kyll sen viisi minuuttia jaksoi tiedotusvlineen uutistakin odottaa. Olen oikein tyytyvinen siit, ett nopean mutta erittin taustakohinaisen nettiviestinnn rinnalla toimii mys tiedotusvlineit, jotka keskittyvt faktoihin.

  Suurin osa IRCiss liikkuvasta tiedostahan on perisin “perinteisist” tiedotusvlineist! Joukossa on toki mys silminnkijraportteja mutta ne ovat harvinaisempaa herkkua.

  Tmn juttuni tarkoitus ei itse asiassa ollut niinkn flamettaa perinteisi medioita uusien kustannuksella, vaan pikemminkin kirjata yls kokemuksia millasta on el mediatapahtumassa vuonna 2005. Se on hieman samanlaista kuin vuonna 2001 mutta mys hieman erilaista.

 4. Vsyneet silmt aukesivat kun ykkselt tuli ptkiv httiedote. Lppri auki ja uutissaitit auki. Eik mitn tietoa missn pitkn aikaan. Voi perhana kun sapetti ns. uutistoimitukset. En ole ihan samaa mielt siit viidest minuutista ensimmiseen uutiseen, mutta saattaa olla. Odottavan aika on pitk.

  HS:n ensimisess uutisessa luki viel hilyvsti, ett “Ihmisi kehotetaan sulkemaan ikkunat ja pysymn sisll” tarkentamatta mit aluetta Suomessa sill tarkoitetaan.

  Olen ehdottomasti valtionhallinnon kriisiviestinnn kehittmisen kannalla. Se tyrmtn liian usein sill, ett “sitten kun tietoliikenteen solmukohdat pommitetaan niin…”. Haloo.

 5. No jos on uutisfriikki niin kannattaa menn Ylen teksti-tv:hen tihin :D

  Mutta oikeasti: toimiva “httiedoteirccihlytin” olisi mahtava vekotin. Uutisdeskiss kun ei voi olla koko ajan niin paljon ihmisi, ett muutokset esim. teksti-tv:n sivulla tai jollain kv. uutissaitilla huomattaisiin reaaliajasas. Kun seurantajoukkoon listn muutama tuhat nrtti lis, niin kyllhn aina joku se otsikon bongaa sill sekunnilla kun se muuttuu.

  Esim. Gerdtin tapauksessa ja 9/11 homma kaatui IRCiss muistaakseni ihan lyttmn floodaukseen. Mitenk IRCin saisi mittaamaan tietojen tai linkkien relevanssia ja tuottamaan tietylt kanavalta reaaliaikaista uutisointia :D

 6. Pekka, olisiko tuossa se yksi syy miksi lehdet rekryvt bloggaajia, eli saadakseen kontaktipintaa pinnan alla kyvn kuhinaan.

  Kaikkea ei toki voi seurata yhtaikaa, mutta ei kai tarvitsekaan. Riitt ett tiet taas muutaman tyypin/paikan/kanavan/whatever, jotka sitten taas tietvt.

  Filtterinti, relevanssin mrittely, suhteuttaminen ja taustoittaminen… eiks se ole sitten juuri sit journalismia?

 7. Jrkyttvint uutisoinnissa oli se, ett odottelin STT:n maksullisen uutispalvelun (jota siis uutistoimitukset kytt) kolmen lauseen uutista asiasta muistaakseni nelisenkymment minuuttia Ylen ilmoittelun jlkeen. Omasta mielestni Hesarin verkkoliitteenkin pivittyminen kesti pirun pitkn.

  Odotuksen pituuden tuntu saattaa tosin johtua siit, ett kanavasurffailusta johtuen kuulin vain sanat: “ihmisi kehotetaan pysymn sisll ja sulkemaan ikkunat”. (MISS? KAIKKIALLA?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *