Tunti nopeaa tiedonvälitystä

Raukean illanvieton katkaisi Yleisradion radio- ja tv-kanavien lähetyksen keskeyttänyt hätätiedote. Vähän puolenyön jälkeen tullut punainen HÄTÄTIEDOTE-banneri tv-kuvan päällä ja hissimusiikin kera soitettu “pian seuraa tärkeä tiedote” sähköisti tunnelman välittömästi.

Uutinen kertoi: “Siilinjärven Kemiran tehtaalta on päässyt ilmaan typpioksidikaasua. Pilvi liikkuu Aappolan suuntaan. Ihmisiä kehotetaan olemaan sisätiloissa ja sulkemaan ilmastointi.” Kehoitettiin kuuntelemaan Ylen Radio Suomen kanavaa. Kuten tavallista, Radio Suomelle kääntämisen jälkeen vastaan tuli tiedotteiden sijasta hittimusiikkia. Mielessä kävi poliittisesti epäkorrekti ajatus: jos joskus joudun keskelle katastrofia ja odottelen neljän seinän sisälle linnoittautuneena lisätietoa, haluanko todellakin kuulla viimeisinä hetkinäni Eppu Normaalia ja Tapani Kansaa?

Jäin miettimään, olisiko autoradio lopettanut automaattisesti äänilevyn soittamisen ja kääntänyt hätätiedotekanavalle (kuten liikennetiedotteen tullessa). Ainakaan RDS:llä varustettu viritinvahvistimeni ei näyttänyt minkäänlaisia erikoistiedotesymboleita. Kaupalliset radiokanavatkin tuntuivat lähettävän hätätiedotteen sijasta omaa kuraansa.

IRC-kanavat olivat heränneet eloon välittömästi tiedotteen tultua. Jotkut totesivat että eipä heillä edes olisi radiovastaanotinta hätätilanteissa kuunneltavaksi, ellei sitten puhelimesta sellaista löydy. Siilinjärven kunnan sivut alkoivat natista kuormituksen alla. Helsingin Sanomilta kesti yli viisi minuuttia saada ensimmäinen uutinen näkyviin. Ylen uutissivuilla tapahtumasta ei ole vielä tätä kirjoitettaessakaan mitään mainintaa. Nopein bongaamani tiedotusväline netissä (ircin lisäksi) oli jälleen kerran Ylen Teksti-TV jossa ensimmäinen uutinen oli yhtäaikaa radiotiedotteen kanssa.

Digi-tv:n Yle24-uutiskanava ei juuri vakuuttanut lähettäessään nauhoitettua vuorokausikatsausta ja siirtyessään sen jälkeen näyttämään teksti-tv:n uutisia. Tokihan kanavan jo nimensä mukaan pitäisi olla paremmin ajan tasalla, vai mitä?

IRC:n #siilinjärvi-kanava alkoi kasvaa kuin pyy maailmanlopun edellä. Kello 00:50 mennessä kanava teki uuden kävijäennätyksensä: 158 uteliasta (joista vajaa kymmenesosa oli oikeita siilinjärveläisiä). Paikalliset olivat yhtä ymmällään kuin muutkin. Helsingin Sanomien sivusto siirtyi pieneksi hetkeksi kevytmoodiin ja kaikki muotoilut katosivat sivuilta kuormituksen keventämiseksi. Tällaista taisi näkyä viimeksi doping-skandaalien aikaan? Yksi nopeimmin leviäviä linkkejä IRCissä oli “Erektio säilyy typpioksidin ansiosta“. Mahtavat bio-vitalla ihmetellä.

Blogeissakin alkoi näkyä reaktioita tilanteeseen. Blogilista päivittää blogeja keskimäärin tunnin välein, joten ensimmäiset kirjoittajat alkoivat löytyä hakusanalla typpi* hieman ennen yhtä yöllä. Sedis näytti olevan nopeimmin tapahtumaan reagoinut.

Viittä vaille yhden aikoihin uusi uutinen julisti kaasupilven hälvenneen ja vaaran olevan ohi. Takana oli jälleen yksi nopeatempoinen Internetin tiedonvälityshetki. Jäljellä on vielä kello 1:30 ilmestyvä Kemiran tiedote asiasta.

Vasta myöhemmin hoksasin, että valokuva hätätiedote-bannerista olisi ollut hyvää kuvitusta blogiin. Enpä tietenkään ollut hoksannut sellasta napata, eikä digiboksin kelausmuististakaan ollut apua kun olin tyhjentänyt sen vaihtelemalla TV-kanavia tietoa etsiessäni.

Bannerin kuvaa netistä etsiessäni löysin MTV3:n uutisen, jonka lopussa oli mielenkiintoista tietoa hätätiedotteista. Uutisen mukaan tämä olisi vasta neljäs kerta kun hätätiedotetta käytetään. Edelliset kerrat olivat tulipalo Kannuksessa vuonna 2001 ja ammoniakkivuoto Jyväskylässä 2002, sekä ylläolevan linkin takana uutisoitu aseistautuneen miehen takaa-ajo Iisalmella vain viikko sitten.

Uutisessa kerrottiin, että hätätiedotusjärjestelmä on ollut käytettävissä jo lähes kymmenen vuoden ajan mutta tähän asti tiedotteiden lähettämistä on arkailtu kun ei ole tiedetty koska sitä kuuluisi käyttää. Uutisessa haastateltu LVM:n turvallisuusjohtaja lupaili että hätätiedotusjärjestelmää käytettäisiin tulevaisuudessa enemmänkin ja että se laajenisi televisioon “viimeistään vuonna 2007”. Eivätpä arvanneet miten nopeasti ennustukset toteutuvat. Toivottavasti eivät kuitenkaan innostu liiaksi hätätiedotteiden lähettämisestä, etteivät ne menetä tärkeyttään. Nyt tämä kävi oikein mainiosta kenraaliharjoituksesta.

11 thoughts on “Tunti nopeaa tiedonvälitystä

 1. Tuli taas kerran todistettua, että ainakin täällä Suomessa Internet on riittävän nopea ja luotettava media haastaakseen muut tiedonvälitystavat. Radiota eivät monet enää kuuntele, sanomalehdet ovat hitaita, eikä televisiokaan ylitsevuotavasti vakuuttanut viimeöisessä pikakriisissä…

 2. Kesäkuun Wiredissä on muuten hätätilanteisiin liittyvä juttu tutkimuksesta (11.9. iskusta) jonka mukaan hätätilanteessa viranomaisten ohjeiden mukaan toimiminen johti kuolemaan ja oma päätöksenteko ja tietojen hankkiminen epävirallisia kanavia pitkin johti pelastumisen kannalta järkeviin päätöksiin ja tekoihin.

  http://www.wired.com/wired/archive/13.06/start.html?pg=3

 3. Jos nyt laitetaan jäitä hattuun ja muistetaan, että nopea ja oikea viestintä IRCissä on se poikkeus, joka vahvistaa säännön höpölinkkien, vedätysten ja lässytyksen seassa :D Heti kun joku keksii, miten filtteröidä oikeat uutiset roskan joukosta IRCissä, siitä maksetaan varmasti mukava summa. :)

  Nimim. Uutistapahtumista jälkikäteen tehtyä IRC-hehkutusta hilpeydellä usein seurannut jäärä

 4. Pekka puhuu asiaa. Kyllä sen viisi minuuttia jaksoi tiedotusvälineen uutistakin odottaa. Olen oikein tyytyväinen siitä, että nopean mutta erittäin taustakohinaisen nettiviestinnän rinnalla toimii myös tiedotusvälineitä, jotka keskittyvät faktoihin.

  Suurin osa IRCissä liikkuvasta tiedostahan on peräisin “perinteisistä” tiedotusvälineistä! Joukossa on toki myös silminnäkijäraportteja mutta ne ovat harvinaisempaa herkkua.

  Tämän juttuni tarkoitus ei itse asiassa ollut niinkään flamettaa perinteisiä medioita uusien kustannuksella, vaan pikemminkin kirjata ylös kokemuksia millasta on elää mediatapahtumassa vuonna 2005. Se on hieman samanlaista kuin vuonna 2001 mutta myös hieman erilaista.

 5. Väsyneet silmät aukesivat kun ykköseltä tuli pätkivä hätätiedote. Läppäri auki ja uutissaitit auki. Eikä mitään tietoa missään pitkään aikaan. Voi perhana kun sapetti ns. uutistoimitukset. En ole ihan samaa mieltä siitä viidestä minuutista ensimmäiseen uutiseen, mutta saattaa olla. Odottavan aika on pitkä.

  HS:n ensimäisessä uutisessa luki vielä häilyvästi, että “Ihmisiä kehotetaan sulkemaan ikkunat ja pysymään sisällä” tarkentamatta mitä aluetta Suomessa sillä tarkoitetaan.

  Olen ehdottomasti valtionhallinnon kriisiviestinnän kehittämisen kannalla. Se tyrmätään liian usein sillä, että “sitten kun tietoliikenteen solmukohdat pommitetaan niin…”. Haloo.

 6. No jos on uutisfriikki niin kannattaa mennä Ylen teksti-tv:hen töihin :D

  Mutta oikeasti: toimiva “hätätiedoteirccihälytin” olisi mahtava vekotin. Uutisdeskissä kun ei voi olla koko ajan niin paljon ihmisiä, että muutokset esim. teksti-tv:n sivulla tai jollain kv. uutissaitilla huomattaisiin reaaliajasas. Kun seurantajoukkoon lisätään muutama tuhat nörttiä lisää, niin kyllähän aina joku se otsikon bongaa sillä sekunnilla kun se muuttuu.

  Esim. Gerdtin tapauksessa ja 9/11 homma kaatui IRCissä muistaakseni ihan älyttömään floodaukseen. Mitenkä IRCin saisi mittaamaan tietojen tai linkkien relevanssia ja tuottamaan tietyltä kanavalta reaaliaikaista uutisointia :D

 7. Pekka, olisiko tuossa se yksi syy miksi lehdet rekryävät bloggaajia, eli saadakseen kontaktipintaa pinnan alla käyvään kuhinaan.

  Kaikkea ei toki voi seurata yhtäaikaa, mutta ei kai tarvitsekaan. Riittää että tietää taas muutaman tyypin/paikan/kanavan/whatever, jotka sitten taas tietävät.

  Filtteröinti, relevanssin määrittely, suhteuttaminen ja taustoittaminen… eikös se ole sitten juuri sitä journalismia?

 8. Järkyttävintä uutisoinnissa oli se, että odottelin STT:n maksullisen uutispalvelun (jota siis uutistoimitukset käyttää) kolmen lauseen uutista asiasta muistaakseni nelisenkymmentä minuuttia Ylen ilmoittelun jälkeen. Omasta mielestäni Hesarin verkkoliitteenkin päivittyminen kesti pirun pitkään.

  Odotuksen pituuden tuntu saattaa tosin johtua siitä, että kanavasurffailusta johtuen kuulin vain sanat: “ihmisiä kehotetaan pysymään sisällä ja sulkemaan ikkunat”. (MISSÄ? KAIKKIALLA?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *