Hupia metrokartasta

Lontoossa on tullut käytyä usein, mutta aina välillä sinne tekee mieli takaisin. Kaupungilla on monia persoonallisia piirteitä, joista yksi on Harry Beckin vuonna 1931 suunnittelema metrokartta. Jo sen kanssa saa vietettyjä monia hauskoja hetkiä, etenkin jos on karttafani kuten minä.

Metrokartta on suunniteltu taidokkaasti siten, että eri asemat ja linjat erottuvat selkeästi. Tosin sivuvaikutuksena on käynyt niin, että kartta antaa hieman väärän mielikuvan asemien sijainnista – joskus nopein tapa siirtyä kahden aseman välillä onkin metron sijasta jalkaisin. Tube Map with Walklines on Lontoon metrokartta, johon on merkitty nopeat kävelyreitit.

Jos olet joskus miettinyt, miltä Lontoon metrokartta näyttäisi jos asemat sijaitsisivat “oikeilla” paikoillaan, katso Geographically Accurate Tube Map. Vielä mielenkiintoisempi on sama kartta sijoitettuna satelliittikuvaan (huom: linkkien takaa tulevat kuvat ovat aika isokokoisia).

Hauskoja ovat myös metrokartasta löytyvät eläimet. Ja Circle Line Pub Crawl on ollut minun ja R:n suunnitelmissa jo vuodesta 2000. Koska mennään?

Lähteet: 1, 2, 3

Päädyin Lontoo-infoon Wikitravelista, joka on jälleen uusi konsepti Wikipedia-tietosanakirjan perustajilta. Wikitravel sisältää matkaoppaita, joita kuka tahansa voi päivittää. Miksi et kirjoittaisi pari sanaa omasta kaupungistasi? Katso esimerkiksi tämän jutun inspiroinut Lontoo tai vaikkapa Helsinki, Tampere tai Suomi.

3 thoughts on “Hupia metrokartasta

  1. Hitsivitsi, kaikki ne kerrat mitä Lontoon metrossa on tullut seikkailtua enkä ole koskaan sen suuremmin pohtinut miten asemat todella sijoittuvat luonnossa. Onhan sitä toki huomannut, että toisinaan käveleminen kannattaisi ja eihän asemat luonnossa voi noin kauniiseen muotoon asettua, mutta noin iso ero! Kieltämättä nauru pääsi kun katseli sateliittikuvaa. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *