Auto-ohjelmia!

Tytyyp oikein erikseen kiitt julkisesti nimimerkki MP:t Final Gearin osoitteesta. Sielt lytyi valtaisa kasa Top Gearin jaksoja imuroitavaksi omalle koneelle. Nist riitt viihdett pitkksi aikaa.

Satuinpa muuten netiss liikkuessani bongaamaan toisenkin hassun auto-ohjelman: naapurimaassamme on juuri alkanut “Sveriges vrsta bilfrare“, ruotsalaisvastine tllkin nhdylle Vaaralliset kuskit -ohjelmalle jossa otetaan joukko kerrassaan mahdottoman huonoja autoilijoita ja laitetaan heidt kisailemaan siit, kuka on joukon surkein kuski.

Ja kun kerran auto-aiheessa viihdytn, haluaisin kuulla yleislt kommenteja perskrpsten karkoittamiseksi. Tiedttehn, nm autoilijat jotka eivt ole kenties koskaan kuullut termist nimeltn turvavli ja liimautuvat takapuskuriin kiinni suurissa nopeuksissa. Olen viime aikoina joutunut ajelemaan pitki matkoja tyn merkeiss ja tm ilmi on alkanut kyd hieman hermoilleni.

Taannoisen pernajon jlkeen olen tullut kiusallisen tietoiseksi siit, ett jos joudun jarruttamaan esimerkiksi edessni ajavan killisten ohjausliikkeiden tai vaikka tielle sykshtvn pikkulapsen vuoksi, turvavlin unohtanut takanatulija trm minuun lhes vistmttmsti. Ruttaantunut pelti, paperisota ja monenlainen vaivannk ovat jo itsessn rsyttvi, mutta huonolla tuurilla mys ihmiset saattavat loukata itsen.

Pyrin ottamaan niden teiden sankareiden tarpeet huomioon mahdollisimman pitklle: kytn kaasua sen verran reippaasti ett en j jalkoihin, vapautan vasemmanpuoleisen kaistan kiltisti kiireellisten tarpeisiin ja jtn joustovaraa kaikkiin suuntiin.

Mutta silti lytyy jatkuvasti HELVETIN URPOJA, jotka imeytyvt takapuskuriin kiinni, ehk hetken pst ohittaakseen ja liimautuakseen seuraavan taakse. Erityisesti knnykk korvalla ajavat kunnostautuvat tss snnllisesti. Haluaisin lyt jonkin tehokkaan keinon jolla huomautetaan takanatulevalle turvavlin merkityksest. Keskisormen nyttminen? Takasumuvalon kytkeminen? Iso valaistu kyltti takaikkunaan: “Painu v**uun sielt takaa roikkumasta”?

Takapuskurissa roikkuville haluaisin huomauttaa, ett olen nykyist liikennekyttytymist ratin ress aikani seuranneena pttnyt omalta osaltani antaa mahdollisimman kirpen opetuksen seuraavalle joka minuun trm ja tehd pernajon mahdollisimman kalliiksi. Jos trmt minuun, soitan poliisit paikalle ja saat todennkisesti sakot. Autoni korjataan merkkikorjaamossa vakuutuksesi kustannuksella ja joudut krsimn rahallisesti vhintn vakuutuksesi omavastuun ja menetetyt bonukset (tai vaihtoehtoisesti korjauskulut lyhentmttmin). Asiasta ei neuvotella. Halvemmaksi tulee siis ajaa varovasti.

(Tmn avautumisen teille tarjosi Ruskeasuon risteyksess trttillyt innokas suhari joka tuurilla vlttyi trmykselt)

10 thoughts on “Auto-ohjelmia!

 1. Pstt sopivassa paikassa ohi (reilusti pientareelle jos mahdollista), takasumarin vilkuttaminen. Jos muu ei auta niin vlyttelet jarruvaloa snnllisesti turvallisen vlimatkan pst. Tarvittaessa toista edelliset.

 2. Mielestni se “jos net lukea tmn olet liian lhell”-kyltti on aika karu. En tosin tied toimiiko se idiootteihin, tuskin.

 3. Poikkea sen verran tien reunassa ett siell aina “piileskelevt” pikkukivet ja muu tauhkaa lent perskrpsen tuulilasiin. Eikhn parin kerran jlkeen vli tule. Pienen riskin omalta osaltasi voi olla pientareella piileskelev pikkunaula. En siis suosittele moottoritiell kokeiltavaksi.

 4. Jos hntkrpset roikkuvat aivan puskurissa kiinni, kokeiltu keino on sopivasti ajoitettu tuulilasin perusteellinen huuhtelu. Yleens tss vaiheessa varsinkin kiireisimmt paahtavat vauhdilla ohi keskisormea etuikkunasta heiluttaen. Emotionaalinen vastike on sama kuin jos kvisit rullaamassa roikkujan etuikkunan auki ja ureoisit kuskin plle…

 5. Tuulilasinpesutrikki olikin minulle ihan uusi, tytyy kokeilla sit heti seuraavaan perskrpseen. Pahukset ovat menneet jo siivoamaan tienpientareita, joten kivisadetemppua on vaikea kokeilla kytnnss. Siin tulisi se pientareelle vistminen kyll samassa… Ja tuollainen kyltti olisi pop jos siihen voisi yhdist jonkinlaisen vilkkuvalon.

  Laittakaa vain lis ohjeita!

 6. Eiks autokoulussakin opeteta, ett jos joku tulee takahutlariin kiinni, pit hidastaa ja jtt entisest enemmn turvavli edell ajavaan?

  Min olen ainakin huomannut, ett oman nopeuden alentaminen jonkun liimautuessa takapuskuriin useasti auttaa… samallahan tulee vilkuteltua niit jarruvaloja.

 7. Paras thn asti kuulemani on seuraavanlainen. Tm ei tosin toimi ihan mill tahansa kaaralla.

  Kun jarru- ja sumuvalojen vilkuttelu ei tepsi, pimell voi vaikkapa tukkirekalla ajaessa laittaa plle kaikki taakse osoittavat tyvalot. Kandeloja riitt enemmn kuin minkn auton etupn valoissa.

 8. Kannattaa pit aina lasinpesuri tynn vett, tai vaikka asennuttaa ekstra suuttimet ja pumppu…

  kun peset pari minuuttia lasia niin takanakin rupeaa vituttamaan, taatusti epterveellist ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *