Auto-ohjelmia!

Täytyypä oikein erikseen kiittää julkisesti nimimerkki MP:tä Final Gearin osoitteesta. Sieltä löytyi valtaisa kasa Top Gearin jaksoja imuroitavaksi omalle koneelle. Näistä riittää viihdettä pitkäksi aikaa.

Satuinpa muuten netissä liikkuessani bongaamaan toisenkin hassun auto-ohjelman: naapurimaassamme on juuri alkanut “Sveriges värsta bilförare“, ruotsalaisvastine täälläkin nähdylle Vaaralliset kuskit -ohjelmalle jossa otetaan joukko kerrassaan mahdottoman huonoja autoilijoita ja laitetaan heidät kisailemaan siitä, kuka on joukon surkein kuski.

Ja kun kerran auto-aiheessa viihdytään, haluaisin kuulla yleisöltä kommenteja perskärpästen karkoittamiseksi. Tiedättehän, nämä autoilijat jotka eivät ole kenties koskaan kuullut termistä nimeltään turvaväli ja liimautuvat takapuskuriin kiinni suurissa nopeuksissa. Olen viime aikoina joutunut ajelemaan pitkiä matkoja työn merkeissä ja tämä ilmiö on alkanut käydä hieman hermoilleni.

Taannoisen peräänajon jälkeen olen tullut kiusallisen tietoiseksi siitä, että jos joudun jarruttamaan esimerkiksi edessäni ajavan äkillisten ohjausliikkeiden tai vaikka tielle syöksähtävän pikkulapsen vuoksi, turvavälin unohtanut takanatulija törmää minuun lähes väistämättömästi. Ruttaantunut pelti, paperisota ja monenlainen vaivannäkö ovat jo itsessään ärsyttäviä, mutta huonolla tuurilla myös ihmiset saattavat loukata itseään.

Pyrin ottamaan näiden teiden sankareiden tarpeet huomioon mahdollisimman pitkälle: käytän kaasua sen verran reippaasti että en jää jalkoihin, vapautan vasemmanpuoleisen kaistan kiltisti kiireellisten tarpeisiin ja jätän joustovaraa kaikkiin suuntiin.

Mutta silti löytyy jatkuvasti HELVETIN URPOJA, jotka imeytyvät takapuskuriin kiinni, ehkä hetken päästä ohittaakseen ja liimautuakseen seuraavan taakse. Erityisesti kännykkä korvalla ajavat kunnostautuvat tässä säännöllisesti. Haluaisin löytää jonkin tehokkaan keinon jolla huomautetaan takanatulevalle turvavälin merkityksestä. Keskisormen näyttäminen? Takasumuvalon kytkeminen? Iso valaistu kyltti takaikkunaan: “Painu v**uun sieltä takaa roikkumasta”?

Takapuskurissa roikkuville haluaisin huomauttaa, että olen nykyistä liikennekäyttäytymistä ratin ääressä aikani seuranneena päättänyt omalta osaltani antaa mahdollisimman kirpeän opetuksen seuraavalle joka minuun törmää ja tehdä peräänajon mahdollisimman kalliiksi. Jos törmäät minuun, soitan poliisit paikalle ja saat todennäköisesti sakot. Autoni korjataan merkkikorjaamossa vakuutuksesi kustannuksella ja joudut kärsimään rahallisesti vähintään vakuutuksesi omavastuun ja menetetyt bonukset (tai vaihtoehtoisesti korjauskulut lyhentämättöminä). Asiasta ei neuvotella. Halvemmaksi tulee siis ajaa varovasti.

(Tämän avautumisen teille tarjosi Ruskeasuon risteyksessä törttöillyt innokas suhari joka tuurilla välttyi törmäykseltä)

10 thoughts on “Auto-ohjelmia!

 1. Päästät sopivassa paikassa ohi (reilusti pientareelle jos mahdollista), takasumarin vilkuttaminen. Jos muu ei auta niin väläyttelet jarruvaloa säännöllisesti turvallisen välimatkan päästä. Tarvittaessa toista edelliset.

 2. Mielestäni se “jos näet lukea tämän olet liian lähellä”-kyltti on aika karu. En tosin tiedä toimiiko se idiootteihin, tuskin.

 3. Poikkea sen verran tien reunassa että siellä aina “piileskelevät” pikkukivet ja muu tauhkaa lentää perskärpäsen tuulilasiin. Eikähän parin kerran jälkeen väliä tule. Pienenä riskinä omalta osaltasi voi olla pientareella piileskelevä pikkunaula. En siis suosittele moottoritiellä kokeiltavaksi.

 4. Jos häntäkärpäset roikkuvat aivan puskurissa kiinni, kokeiltu keino on sopivasti ajoitettu tuulilasin perusteellinen huuhtelu. Yleensä tässä vaiheessa varsinkin kiireisimmät paahtavat vauhdilla ohi keskisormea etuikkunasta heiluttaen. Emotionaalinen vastike on sama kuin jos kävisit rullaamassa roikkujan etuikkunan auki ja ureoisit kuskin päälle…

 5. Tuulilasinpesutrikki olikin minulle ihan uusi, täytyy kokeilla sitä heti seuraavaan perskärpäseen. Pahukset ovat menneet jo siivoamaan tienpientareita, joten kivisadetemppua on vaikea kokeilla käytännössä. Siinä tulisi se pientareelle väistäminen kyllä samassa… Ja tuollainen kyltti olisi pop jos siihen voisi yhdistää jonkinlaisen vilkkuvalon.

  Laittakaa vain lisää ohjeita!

 6. Eikös autokoulussakin opeteta, että jos joku tulee takahutlariin kiinni, pitää hidastaa ja jättää entisestä enemmän turvaväliä edellä ajavaan?

  Minä olen ainakin huomannut, että oman nopeuden alentaminen jonkun liimautuessa takapuskuriin useasti auttaa… samallahan tulee vilkuteltua niitä jarruvaloja.

 7. Paras tähän asti kuulemani on seuraavanlainen. Tämä ei tosin toimi ihan millä tahansa kaaralla.

  Kun jarru- ja sumuvalojen vilkuttelu ei tepsi, pimeällä voi vaikkapa tukkirekalla ajaessa laittaa päälle kaikki taakse osoittavat työvalot. Kandeloja riittää enemmän kuin minkään auton etupään valoissa.

 8. Kannattaa pitää aina lasinpesuri täynnä vettä, tai vaikka asennuttaa ekstra suuttimet ja pumppu…

  kun peset pari minuuttia lasia niin takanakin rupeaa vituttamaan, taatusti epäterveellistä ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *