Päiväni murmelina

Kirjoittaja Sami, 2.2.2005

Kuka muistaa hauskan elokuvan Groundhog Day? Leffan tapahtumat sijoittuivat pieneen Punxsutawneyn kaupunkiin, jossa jokavuotisena perinteenä on sään ennustaminen murmelin avulla.

Groundhog Day, eli “murmelipäivä”, sijoittuu talvi- ja kevätpäivänseisauksien puoliväliin. Perinne kertoo, että jos tuona päivänä paistaa aurinko, on edessä vielä kuusi talvista viikkoa. Auringonpaiste mitataan siitä näkeekö talviunilta herätetty murmeli varjonsa. (Lue lisää murmelipäivän historiasta)

Ja kyseinen päivähän on siis tänään. Silinteripäinen virkailija herätti murmelin puoli kahdeksalta aamulla paikallista aikaa (14:31 täkäläistä) ja oli ennusteen tekemisen aika. Vuonna 2005 varjo näkyi, eli lisää talvista säätä on tiedossa.

Murmelipäivän juuret ovat eurooppalaisessa kynttilänpäivässä, jolloin katolilaisissa kirkoissa vihittiin käyttöön kynttilät vuoden tarpeisiin. Tapana oli sytyttää kynttilä kodin jokaiseen ikkunaan.

  Jutussa “Päiväni murmelina” on 8 kommenttia:

  • Kiti says:

   Vaan kynttilänpäivähän ei ole alkujaan tuosta lähtöisin.. :)

  • mea says:

   Pinserilässä on tänään torstaina 3.2. jotain kymmenvuotispäiviä? Autollinen onnea. Ja se on paljon, vaikka pieneltä päältä näyttääkin!!

  • Riitta says:

   Hmm?? Mitäs tuo kommentti tarkoitti?

  • mea says:

   No kun toi teiän miäs eilena sanoi, että pinserimobiili menee tänään moikkaamaan huoltosetä-äijiä kolkytvuotispäivien merkeissä. Vai olisko se sittenkin sen huoltosedän kolkytvuotispäivä. Siis näin kevyesti sitä vaan tulkitaan kaikenlaista ;)

  • Riitta says:

   Sulta on nyt tainnut mennä vuodet ja kilometrit jotenkin sekaisin. :-)

  • samik says:

   Pinserimobiili täytti siis 30. Tuhatta kilometriä nimittäin :-)

  • Jurpo says:

   Tuosta herää tietysti kysymys, että onkohan auton keskimääräinen elinikä sitten ylläpidon mielestä 70tkm? :-)
   Omasta mielestäni 100tkm ajettu auto on just sisäänajettu.

  • samik says:

   Enpä osaa sanoa vielä autojen eliniästä mitään kun kyseessä on Eka Oma Auto. Toivottavasti palvelee vielä pitkään.

Kirjoita kommentti


Tämä linkki on ansa roskapostittajille.