Maanjäristys myllersi maapalloa

Tapaninpäivänä tapahtuneella Aasian maanjäristyksellä oli kauaskantoisia seurauksia maapallolla: sen lisäksi että se muutti planeettamme pyörimisnopeutta, se siirsi myös pohjoisnavan paikkaa ja jopa muutti hieman koko maapallon muotoa. NASA:n tutkijat ovat nyt laskeneet näiden muutoksien suuruuden.

Maapallohan ei ole täydellisen pallon muotoinen vaan se on hieman pullea: navoilta hieman lytyssä ja päiväntasaajalta leveämpi. Maanjäristys pyöristi maapalloa jonkin verran (itse asiassa yhden kymmenesmiljardisosan verran).

Samaisen pyöristymisen seurauksena planeetta alkoi pyöriä hieman nopeammin ja niinpä päivät ovat nyt 2.68 sekunnin miljoonasosan verran lyhyempiä kuin ennen joulua. Käytännössä joudumme siis siirtämään kelloja karkaussekunnin verran aina tuhannen vuoden välein.

Samassa rytäkässä pohjoisnapa siirtyi paikoiltaan noin kaksi ja puoli senttimetriä Tyynen valtameren suuntaan.

3 thoughts on “Maanjäristys myllersi maapalloa

  1. Toisaalta Kuun vuoksi planeettamme pyrimisnopeus kuitenkin hidastuu tll hetkell noin 15 miljoonasosasekuntia vuodessa, joten tuo pieni nopeutuminen ei loppujen lopuksi vaikuta hirvesti.

  2. Ja ennen kuin kukaan ehtii ihmetell, niin korjataan: tarkoitin tietenkin vuorokauden pituutta enk pyrimisnopeutta.

  3. Huomattakoon, kyseinen tulos on vain laskennallinen arvaus. Kyseist muutosta ei ole mitattu ja se on mittaustarkkuuden rajoissa. Saatua tulosta on mys julkisesti tiedeyhteisss kritisoitu.

    Kuten edell on kommentoitu, Kuun vetovoima aiheuttaa Maan pyrimisnopeuteen paljon suurempia, havaittavissa olevia muutoksia. Tt kompensoidaan lismll aika ajoin kes- tai joulukuun loppuun karkaussekunti, jotta ajanlaskumme vastaisi Maan pyrimist.

    Pyrimisen hidastuminen on kuitenkin epsnnllista. Jotain infoa lytyy US Naval Observatoryn sivulta: http://tycho.usno.navy.mil/leapsec.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *