Henkilökohtainen Google

Toukokuussa huhuttiin ensimmäistä kertaa oman tietokoneen sisältöön hakuja tekevästä mini-Googlesta. Nyt se on sitten ilmestynyt: Google Desktop.

Ohjelman avulla voi hakea omalla kovalevyllä olevia tekstitiedostoja, dokumentteja, sähköposteja, katseltuja WWW-sivuja ja chattien logeja. Vaikuttaa mielenkiintoiselta! GD tekee tätä kirjoittaessani juuri indeksiä kovalevyn sisällöstä – pian pääsee kokeilemaan. Todelliseen tulikokeeseen softa pääsee huomenna, kun nähdään miten hyvin se hallitsee haut hirmuiseksi paisuneesta työsähköpostilaatikosta.

Ohjelma ei ole vielä täydellinen. Käyttöjärjestelmän on oltava Windows 2000 tai XP ja sisältöä indeksoidaan vain Microsoftin sähköposti- ja toimisto-ohjelmista. Chattilogeista indeksoidaan sen sijaan vain AIM:in tekemät logit. Selaimistakin tuetaan vasta Internet Exploreria (hakua voi siis käyttää muillakin selaimilla, mutta vain IE:n tallentama tieto vierailluista sivuista on haettavissa).

Täytyypä toivoa että Googlen heput ovat ahkerana ja lisäävät nopeasti tuettujen ohjelmien määrää. Ai niin, ja monen käyttäjän Windows-koneissa vain yksi käyttäjä voi saada itselleen Desktop Googlen (sori, Riitta, mä ehdin ensin ;-)

Ensikokeilulla oma pikkugoogle näyttää kyllä toimivalta. Käyttöliittymä ja hakutulokset näyttävät ihan perinteiseltä Googlelta, mutta tulokset tulevat siis omista tiedostoista. Kyllä tuosta vielä ajan myötä hyvä saadaan. Ajankohtaista keskustelua Google Desktopista voi seurata keskusteluryhmästä.

Monille tulee varmaankin heti mieleen Googlesta puhuttaessa monesti esiin tullut yksityisyyden suoja. Ohjelman Privacy FAQ:ssa kerrotaan, että Googlen cookietiedostoa saatetaan käyttää hyväksi hakutulosten yhdistelyssä, mutta mainitaan myös että sen voi estää. Lisäksi toki luvataan pyhästi, että oman koneen tietoja ei muualle verkkoon jaella.

Linkkejä asiaa käsitteleviin juttuihin: Searchblog ja Searchenginewatch.

10 thoughts on “Henkilökohtainen Google

 1. Tuntuu toimivan ihan mainiosti. Pikakokeissani varsinkin Outlook-kansioista hakeminen osoittautui käteväksi ja nopeaksi.

  Lyödäänkö muuten vetoa niin ei mene kovin kauan kun kotikoneen kovalevy saa tehokasta ja hyvin indeksoitua lisätilaa Googlen palvelimilta. Ehkä sieltä riittää tilaa Riitallekin :-)

  Mab

 2. Hmm.. päivällä vilkaisin tätä uutista ja täällä oli kommenttejakin, mutta nyt ovat kadonneet?

  Kommenttina sanon, että samaa lupaili Steve Jobs uuteen Macin Tiger käyttikseen ja vaikutti videolla todella kivalta, itse kun olen mestari hukkaamaan asiat. Uuteen Windows versio Longhorniin on myös lupailtu vastaava ominaisuus. Itse en ole kokeillut tätä Googlen versiota, mutta pari kaveriani ovat myös kehuneet. Pitääpä testata.

 3. En ole nähnyt muita kommentteja kuin yllä näkyvät kaksi?

 4. juhanio:n esilletuoma turva-aukko kannattaa muistaa. Google Desktop:ia ei pidä asentaa koneisiin joissa on useampia käyttäjiä ja joku käyttäjistä haluaa pitää tietonsa omanaan. /. kertoo lisää asiasta kiinnostuneille.

  Mab

 5. Jep, erinomainen pointti.

  Haulla pystyy siis hakemaan ja lukemaan selaimen välimuistiin jääneitä sivuja. Ongelmaksi tämä muodostuu, jos joku toinen on käyttänyt samalla koneella web-sähköpostia (esim. julkiset päätteet) ja Google Desktopissa on laitettu päälle salattujen sivujen indeksointi.

  Itse asiassa samalla tavalla voi ehkä saada näkyviin myös päätepankkien sivuja sekä verkkokauppojen sivuja, esimerkiksi tilauskuitteja. Ikävämpi juttu jos esimerkiksi hoitaa asioitaan kirjaston koneella.

  MUTTA, noiden lukemiseen ei tarvita edes Googlen hakukonetta. Se hakee Internet Explorerin välimuistiin tallentuneista sivuista eli osaava käyttäjä pääsee lukemaan niitä muutenkin. Salaiset tiedostot ovat levyllä kaikkien luettavissa.

  Tuon voi estää.

  Tärkeää on siis varmistaa kaverin koneella, julkisella päätteellä, kirjatossa ja muissa vastaavissa paikoissa aina ennen käyttöä se, että selain ei tallenna salattuja sivuja minnekään.

  Internet Explorerissa tämä tapahtuu seuraavasti:
  Valitse Tools-valikko, Internet Options.
  Esiintulevasta ikkunasta Advanced.
  Laita rasti ruutuun “Do not save encrypted pages to disk”.
  Jos et halua Google Desktopin (tai muiden ohjelmien) näkevän mitään käytyjä sivuja, rastita myös “Empty Temporary Internet Files folder when browser is closed”.
  Paina OK.

  En ole varma tallentaako Firefox näitä sivuja minnekään – en löytänyt asetuksista ainakaan yllä kuvattua vastaavaa toimintoa. Operasta, Safarista tai muista en osaa sanoa yhtään mitään.

  Joku jolla on suomenkielinen käyttöjärjestelmä voisi kertoa mitä noiden toimintojen nimet ovat suomalaisissa selaimissa.

 6. Suomenkielisessä:

  Työkalut -> Internets asetukset -> lisäasetetukset (tab) ->
  Älä tallenna salattuja sivuja levylle.
  ja
  “Tyhjennä väliaikaiset Internets-tiedostot Temporary Internets Files-kansiosta, kun selain suljetaan.”

 7. Ja luonnollisesti unohtui sanoa, että tulihukan conffissa disk_cache_ssl on disabloitu defaulttina.

 8. Julkisten tietokoneiden käyttäminen henkilökohtaisten asioiden hoitamiseen on vähän sama asia, kuin jos hoitaa henkilökohtaisia tarpeitaan julkisilla paikoilla. Syyttää voi vain itseään jos muut saavat tietää siitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *