Henkilökohtainen Google

Toukokuussa huhuttiin ensimmäistä kertaa oman tietokoneen sisältöön hakuja tekevästä mini-Googlesta. Nyt se on sitten ilmestynyt: Google Desktop.

Ohjelman avulla voi hakea omalla kovalevyllä olevia tekstitiedostoja, dokumentteja, sähköposteja, katseltuja WWW-sivuja ja chattien logeja. Vaikuttaa mielenkiintoiselta! GD tekee tätä kirjoittaessani juuri indeksiä kovalevyn sisällöstä – pian pääsee kokeilemaan. Todelliseen tulikokeeseen softa pääsee huomenna, kun nähdään miten hyvin se hallitsee haut hirmuiseksi paisuneesta työsähköpostilaatikosta.

Ohjelma ei ole vielä täydellinen. Käyttöjärjestelmän on oltava Windows 2000 tai XP ja sisältöä indeksoidaan vain Microsoftin sähköposti- ja toimisto-ohjelmista. Chattilogeista indeksoidaan sen sijaan vain AIM:in tekemät logit. Selaimistakin tuetaan vasta Internet Exploreria (hakua voi siis käyttää muillakin selaimilla, mutta vain IE:n tallentama tieto vierailluista sivuista on haettavissa).

Täytyypä toivoa että Googlen heput ovat ahkerana ja lisäävät nopeasti tuettujen ohjelmien määrää. Ai niin, ja monen käyttäjän Windows-koneissa vain yksi käyttäjä voi saada itselleen Desktop Googlen (sori, Riitta, mä ehdin ensin ;-)

Ensikokeilulla oma pikkugoogle näyttää kyllä toimivalta. Käyttöliittymä ja hakutulokset näyttävät ihan perinteiseltä Googlelta, mutta tulokset tulevat siis omista tiedostoista. Kyllä tuosta vielä ajan myötä hyvä saadaan. Ajankohtaista keskustelua Google Desktopista voi seurata keskusteluryhmästä.

Monille tulee varmaankin heti mieleen Googlesta puhuttaessa monesti esiin tullut yksityisyyden suoja. Ohjelman Privacy FAQ:ssa kerrotaan, että Googlen cookietiedostoa saatetaan käyttää hyväksi hakutulosten yhdistelyssä, mutta mainitaan myös että sen voi estää. Lisäksi toki luvataan pyhästi, että oman koneen tietoja ei muualle verkkoon jaella.

Linkkejä asiaa käsitteleviin juttuihin: Searchblog ja Searchenginewatch.

10 thoughts on “Henkilökohtainen Google

 1. Tuntuu toimivan ihan mainiosti. Pikakokeissani varsinkin Outlook-kansioista hakeminen osoittautui ktevksi ja nopeaksi.

  Lydnk muuten vetoa niin ei mene kovin kauan kun kotikoneen kovalevy saa tehokasta ja hyvin indeksoitua listilaa Googlen palvelimilta. Ehk sielt riitt tilaa Riitallekin :-)

  Mab

 2. Hmm.. pivll vilkaisin tt uutista ja tll oli kommenttejakin, mutta nyt ovat kadonneet?

  Kommenttina sanon, ett samaa lupaili Steve Jobs uuteen Macin Tiger kyttikseen ja vaikutti videolla todella kivalta, itse kun olen mestari hukkaamaan asiat. Uuteen Windows versio Longhorniin on mys lupailtu vastaava ominaisuus. Itse en ole kokeillut tt Googlen versiota, mutta pari kaveriani ovat mys kehuneet. Pitp testata.

 3. juhanio:n esilletuoma turva-aukko kannattaa muistaa. Google Desktop:ia ei pid asentaa koneisiin joissa on useampia kyttji ja joku kyttjist haluaa pit tietonsa omanaan. /. kertoo lis asiasta kiinnostuneille.

  Mab

 4. Jep, erinomainen pointti.

  Haulla pystyy siis hakemaan ja lukemaan selaimen vlimuistiin jneit sivuja. Ongelmaksi tm muodostuu, jos joku toinen on kyttnyt samalla koneella web-shkpostia (esim. julkiset ptteet) ja Google Desktopissa on laitettu plle salattujen sivujen indeksointi.

  Itse asiassa samalla tavalla voi ehk saada nkyviin mys ptepankkien sivuja sek verkkokauppojen sivuja, esimerkiksi tilauskuitteja. Ikvmpi juttu jos esimerkiksi hoitaa asioitaan kirjaston koneella.

  MUTTA, noiden lukemiseen ei tarvita edes Googlen hakukonetta. Se hakee Internet Explorerin vlimuistiin tallentuneista sivuista eli osaava kyttj psee lukemaan niit muutenkin. Salaiset tiedostot ovat levyll kaikkien luettavissa.

  Tuon voi est.

  Trke on siis varmistaa kaverin koneella, julkisella ptteell, kirjatossa ja muissa vastaavissa paikoissa aina ennen kytt se, ett selain ei tallenna salattuja sivuja minnekn.

  Internet Explorerissa tm tapahtuu seuraavasti:
  Valitse Tools-valikko, Internet Options.
  Esiintulevasta ikkunasta Advanced.
  Laita rasti ruutuun “Do not save encrypted pages to disk”.
  Jos et halua Google Desktopin (tai muiden ohjelmien) nkevn mitn kytyj sivuja, rastita mys “Empty Temporary Internet Files folder when browser is closed”.
  Paina OK.

  En ole varma tallentaako Firefox nit sivuja minnekn – en lytnyt asetuksista ainakaan yll kuvattua vastaavaa toimintoa. Operasta, Safarista tai muista en osaa sanoa yhtn mitn.

  Joku jolla on suomenkielinen kyttjrjestelm voisi kertoa mit noiden toimintojen nimet ovat suomalaisissa selaimissa.

 5. Suomenkielisess:

  Tykalut -> Internets asetukset -> lisasetetukset (tab) ->
  l tallenna salattuja sivuja levylle.
  ja
  “Tyhjenn vliaikaiset Internets-tiedostot Temporary Internets Files-kansiosta, kun selain suljetaan.”

 6. Ja luonnollisesti unohtui sanoa, ett tulihukan conffissa disk_cache_ssl on disabloitu defaulttina.

 7. Julkisten tietokoneiden kyttminen henkilkohtaisten asioiden hoitamiseen on vhn sama asia, kuin jos hoitaa henkilkohtaisia tarpeitaan julkisilla paikoilla. Syytt voi vain itsen jos muut saavat tiet siit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *