Modeemiostoksilla

Viime viikolla laskuja maksellessa koin äkillisen valaistumisen: olemme maksaneet ADSL-modeemistamme liki neljän vuoden ajan sievoisen summan vuokraa. Sillä rahasummalla ostaisi varmaan jo autokuormallisen modeemeja. Ei muuta kuin luuri käteen ja kysymään olisiko puhelinlaitoksella ideoita miten laskua voisi pienentää.

Noin puolen tunnin jonotusmusiikin kuuntelun jälkeen kävi ilmi, että nykyinen vuokramodeemimme oli niin eksoottinen laite ettei Elisa halunnut luopua siitä halvalla (epäreilua! Meakin sai itselleen kaapelimodeemin puoli-ilmaiseksi). Siispä ostamaan omaa laitetta – vähän hienompikin laite kun maksaisi itsensä muutamassa kuukaudessa takaisin pienentyneiden puhelinlaskujen muodossa.

Laajakaistamodeemin ostaminen ei välttämättä olekaan helppoa touhua. Surffaillessani nettikauppoja ja keskusteluryhmiä tajusin nopeasti että vääränlaisella ostoksella saisin hankittua meille tukun harmaita hiuksia. Säädöllä ja murheella ei ole loppua hieman väärällä tavalla toimivaa laitetta ihmetellessä.

Tämä nykyinen Nokian purkkimme on ollut äärettömän luotettava – ainoa kerta kun nettiyhteys on katkennut ja olen alkanut hamuilla purkin virtakytkintä on ollut silloin kun Totti tönäisi puhelinjohdon pistokkeesta irti. Kuinka monella muulla tietoteknisellä laitteella uptime on usean vuoden mittainen?

Tärkein ostoperuste oli siis löytää laite, jonka voi laittaa kiinni töpseliin ja unohtaa pölyttymään eteisen nurkkaan.

Tietoliikennetekniikan tehokertauskurssin, lukuisten irc-haastatteluiden ja speksien kahlailujen jälkeen löysinkin lopulta sen oman laitteemme. Se ei ole ehkä halvin kaikista mutta palvelee toivon mukaan nyt ja tulevaisuudessa vähintäänkin edeltäjänsä tasoisella luotettavuudella. Tilaus on nyt vetämässä kulmakaupassamme.

Samalla huomasin erään pirullisen ihmisluonteen ilmiön. Katsokaapa vain mit tapahtui irciss liki heti kun tilaus oli lhtenyt…

<samikki> noniin, zyxel tilattu
<johndoe> pain in the arse konffia, ainakin tuo Prestige 324 malli.
<johndoe1> zero configuration tarkoitti ainakin omassa zyxelissäni että sitä ei _voi_ säätää jos automagiikka ei satu toimimaan…
<johndoe2> zyxel… aiempien (v. -92) kokemusten mukaan mulle ei koskaan tuu zykkeli
<johndoe3> juuri zyxelin wlan-tukiasema haukuttiin lyttyyn bitissä, tiedä sitten kuinka paljon noilla on yhtäläisyyksiä

Perhana, seuraavalla kerralla kyllä aloitan kokemuksien kyselyn ilmoittamalla heti aluksi ostaneeni sen laitteen josta haluan kuulla lisätietoa. :-)

Mutta niitä hyviä kokemuksia ja neuvojakin tuli paljon joista suurkiitokset kaikille neuvoneille. Erityiskiitokset Tonille, joka on vähintäänkin osasyyllinen ostopäätökseeni. Jälkiviisaat kommentitkaan eivät horjuta vakaumustani laitteen hyvyydestä (puhuivat kuitenkin jostain ihan toisista malleista).

Ja täytyypä todeta, että Elisakin voi halutessaan olla höveli. Puhelinkeskustelun aikana kävi ilmi, että heillä olisi kova tarve saada muuttaa antiikkinen TPO (Soon) -liittymämme Elisa-laajakaistaliittymäksi. Jopa niin kova, että tarjosivat vapautusta kahden kuukauden maksuista. Sinänsähän tuolla muutoksella ei taida olla kuin kosmeettinen merkitys. Mutta jos he näin haluavat, niin menköön sitten…

8 thoughts on “Modeemiostoksilla

 1. Eilen oli eteisen lattialla Elisalta mainos, jossa luvattiin laajakaista veloituksetta jo tnn ja lisksi muassa 109 ekin arvoinen lahjakortti. Ehdin jo huolestua, ett olinko taas liian aikaisin liikkeell, mutta ei onneksi kuitenkaan. Meille onnekkaille laajakaistan alueella asuville Elisa tarjoaa laajakaistaliittym ilman avausmaksua (norm. 50 e) ja sit samaa Thomson kaapelimodeemia kuin minulla 59 e (norm. 89 e). Sit samaa, jonka min sain lhes ilmaiseksi, koska olin maksanut it ajat vuokraa. Elisa osaa olla joustava ja hveli; nyt liittyville se lupaa viel 59 rahalla luotelahjakorttia.

  Ai niin, se vanha modeemi on viel tuolla nurkassa, pit muistaa vied takaisin. Mithn ne sill tekevt. Verkonpainoksi?

 2. Joo-o, itse sain Elisan adsl-liittymn mukana Avaks Roadrunner 44C modeemin, joka osoittautui tydelliseksi maanantaikappaleeksi ja hajosi vlittmsti, noin viiden tunnin kytn jlkeen. Hain kaupasta uuden ilmaiseksi ja tmkin toimii miten sattuu. Ja eri lhteist on kuulunut sen suuntaista polemiikkia ett Elisalla menee muutenkin vhn kehnosti niden asioiden kanssa :)

 3. Itse olen eniten ollut tekemisiss ern ISP:n mikrotukihenkiln juuri Avaksin Roadrunner44:n kanssa kohtalaisen paljonkin. Niiss kieltmtt on ollut muutamia maanantaikappaleita, mutta posin ovat olleet ihan hyvi purkkeja (toisin kuin Avaksin ADSL+WLAN-hybridit jotka ovat _todella_ epluotettavia).
  Tuo lienee mys suosituin purkki tll hetkell, sill se on raudaltaan _identtinen_ mm. Telewellin EA-400:n kanssa: Telewellin firmware-pivitykset menevt suoraan Avaksin RR44:n (kokeilut omalla vastuulla). Telewellin FW:n etu on kieli ja monipuolisemmat ominaisuudet (ellei Avaks sitten viimeisemmn FW-pivityksen myt ole paikannut omansa puutteita, mm. laitteen palomuuriominaisuuksia)
  Mit Zyxeleihin tulee niin niiden helppous on ollut aina vhn laitekohtaista: Joskus asennus menee ensiyrittmll, toisen kerran sitten saa tapella ja lueskella manuaaleja tovin ett saa laitteen toimimaan. Sitten kun toimintaan saa niin toimii kuin junan vessa.

 4. Tll phisee ZyXEL Prestige 600 ja online vuosia.
  .. ja lhti kuin rusakko makuulta.
  Samaa kuuluu mys kaveripiirist, paikallinen
  puhelinyhti kun jakelee noita liittymiens mukana.
  Sykkeli taitaa olla sellainen ptelaitteiden Fiat.
  Monessa asiassa edellkvij mutta arvostusta ei saa.

 5. Itell se Zyxel 324, jota tuossa joku oli haukkunut, ja se kyll toimii hyvin, mutta siin on SUA pilaamassa laitteen. Port forwarding on jotenkin hankala useamman koneen kanssa.
  Lisksi, laite on ollut minulla jo toista vuotta, ja en ole vielkn keksinyt, miten tuosta saa DHCP:n pois kytst, ett saa kiintet

 6. Xyxel jo toisessa polvessa (pojalta islle ja aina vaan se pelitt) :)

 7. [Lisys myhemmin] Tuo Zyxel on nyt ollut siis kytss n. kuukauden verran ja hienosti on toiminut ainakin thn asti. Suosittelen.

 8. meill on tuommoinen a-link roadrunner 44b ja loistavasti on nyt vuoden pivt toiminut, eli ei koskaan mtn vikaa… ja aina nettiin… liittymn asennuskin kesti n. 25sek kun homma sujui tyyliin tpseli seinn ja naksnaks internet explorer ja sinne meni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *