Modeemiostoksilla

Viime viikolla laskuja maksellessa koin äkillisen valaistumisen: olemme maksaneet ADSL-modeemistamme liki neljän vuoden ajan sievoisen summan vuokraa. Sillä rahasummalla ostaisi varmaan jo autokuormallisen modeemeja. Ei muuta kuin luuri käteen ja kysymään olisiko puhelinlaitoksella ideoita miten laskua voisi pienentää.

Noin puolen tunnin jonotusmusiikin kuuntelun jälkeen kävi ilmi, että nykyinen vuokramodeemimme oli niin eksoottinen laite ettei Elisa halunnut luopua siitä halvalla (epäreilua! Meakin sai itselleen kaapelimodeemin puoli-ilmaiseksi). Siispä ostamaan omaa laitetta – vähän hienompikin laite kun maksaisi itsensä muutamassa kuukaudessa takaisin pienentyneiden puhelinlaskujen muodossa.

Laajakaistamodeemin ostaminen ei välttämättä olekaan helppoa touhua. Surffaillessani nettikauppoja ja keskusteluryhmiä tajusin nopeasti että vääränlaisella ostoksella saisin hankittua meille tukun harmaita hiuksia. Säädöllä ja murheella ei ole loppua hieman väärällä tavalla toimivaa laitetta ihmetellessä.

Tämä nykyinen Nokian purkkimme on ollut äärettömän luotettava – ainoa kerta kun nettiyhteys on katkennut ja olen alkanut hamuilla purkin virtakytkintä on ollut silloin kun Totti tönäisi puhelinjohdon pistokkeesta irti. Kuinka monella muulla tietoteknisellä laitteella uptime on usean vuoden mittainen?

Tärkein ostoperuste oli siis löytää laite, jonka voi laittaa kiinni töpseliin ja unohtaa pölyttymään eteisen nurkkaan.

Tietoliikennetekniikan tehokertauskurssin, lukuisten irc-haastatteluiden ja speksien kahlailujen jälkeen löysinkin lopulta sen oman laitteemme. Se ei ole ehkä halvin kaikista mutta palvelee toivon mukaan nyt ja tulevaisuudessa vähintäänkin edeltäjänsä tasoisella luotettavuudella. Tilaus on nyt vetämässä kulmakaupassamme.

Samalla huomasin erään pirullisen ihmisluonteen ilmiön. Katsokaapa vain mitä tapahtui ircissä liki heti kun tilaus oli lähtenyt…

<samikki> noniin, zyxel tilattu
<johndoe> pain in the arse konffia, ainakin tuo Prestige 324 malli.
<johndoe1> zero configuration tarkoitti ainakin omassa zyxelissäni että sitä ei _voi_ säätää jos automagiikka ei satu toimimaan…
<johndoe2> zyxel… aiempien (v. -92) kokemusten mukaan mulle ei koskaan tuu zykkeli
<johndoe3> juuri zyxelin wlan-tukiasema haukuttiin lyttyyn bitissä, tiedä sitten kuinka paljon noilla on yhtäläisyyksiä

Perhana, seuraavalla kerralla kyllä aloitan kokemuksien kyselyn ilmoittamalla heti aluksi ostaneeni sen laitteen josta haluan kuulla lisätietoa. :-)

Mutta niitä hyviä kokemuksia ja neuvojakin tuli paljon joista suurkiitokset kaikille neuvoneille. Erityiskiitokset Tonille, joka on vähintäänkin osasyyllinen ostopäätökseeni. Jälkiviisaat kommentitkaan eivät horjuta vakaumustani laitteen hyvyydestä (puhuivat kuitenkin jostain ihan toisista malleista).

Ja täytyypä todeta, että Elisakin voi halutessaan olla höveli. Puhelinkeskustelun aikana kävi ilmi, että heillä olisi kova tarve saada muuttaa antiikkinen TPO (Soon) -liittymämme Elisa-laajakaistaliittymäksi. Jopa niin kova, että tarjosivat vapautusta kahden kuukauden maksuista. Sinänsähän tuolla muutoksella ei taida olla kuin kosmeettinen merkitys. Mutta jos he näin haluavat, niin menköön sitten…

8 thoughts on “Modeemiostoksilla

 1. Eilen oli eteisen lattialla Elisalta mainos, jossa luvattiin laajakaista veloituksetta jo tänään ja lisäksi muassa 109 ekin arvoinen lahjakortti. Ehdin jo huolestua, että olinko taas liian aikaisin liikkeellä, mutta ei onneksi kuitenkaan. Meille onnekkaille laajakaistan alueella asuville Elisa tarjoaa laajakaistaliittymää ilman avausmaksua (norm. 50 e) ja sitä samaa Thomson kaapelimodeemia kuin minulla 59 e (norm. 89 e). Sitä samaa, jonka minä sain lähes ilmaiseksi, koska olin maksanut iät ajat vuokraa. Elisa osaa olla joustava ja höveli; nyt liittyville se lupaa vielä 59 rahalla luotelahjakorttia.

  Ai niin, se vanha modeemi on vielä tuolla nurkassa, pitää muistaa viedä takaisin. Mitäähän ne sillä tekevät. Verkonpainoksi?

 2. Joo-o, itse sain Elisan adsl-liittymän mukana Avaks Roadrunner 44C modeemin, joka osoittautui täydelliseksi maanantaikappaleeksi ja hajosi välittömästi, noin viiden tunnin käytön jälkeen. Hain kaupasta uuden ilmaiseksi ja tämäkin toimii miten sattuu. Ja eri lähteistä on kuulunut sen suuntaista polemiikkia että Elisalla menee muutenkin vähän kehnosti näiden asioiden kanssa :)

 3. Itse olen eniten ollut tekemisissä erään ISP:n mikrotukihenkilönä juuri Avaksin Roadrunner44:n kanssa kohtalaisen paljonkin. Niissä kieltämättä on ollut muutamia maanantaikappaleita, mutta pääosin ovat olleet ihan hyviä purkkeja (toisin kuin Avaksin ADSL+WLAN-hybridit jotka ovat _todella_ epäluotettavia).
  Tuo lienee myös suosituin purkki tällä hetkellä, sillä se on raudaltaan _identtinen_ mm. Telewellin EA-400:n kanssa: Telewellin firmware-päivitykset menevät suoraan Avaksin RR44:n (kokeilut omalla vastuulla). Telewellin FW:n etu on kieli ja monipuolisemmat ominaisuudet (ellei Avaks sitten viimeisemmän FW-päivityksen myötä ole paikannut omansa puutteita, mm. laitteen palomuuriominaisuuksia)
  Mitä Zyxeleihin tulee niin niiden helppous on ollut aina vähän laitekohtaista: Joskus asennus menee ensiyrittämällä, toisen kerran sitten saa tapella ja lueskella manuaaleja tovin että saa laitteen toimimaan. Sitten kun toimintaan saa niin toimii kuin junan vessa.

 4. Täällä pöhisee ZyXEL Prestige 600 ja online vuosia.
  .. ja lähti kuin rusakko makuulta.
  Samaa kuuluu myös kaveripiiristä, paikallinen
  puhelinyhtiö kun jakelee noita liittymiensä mukana.
  Sykkeli taitaa olla sellainen päätelaitteiden Fiat.
  Monessa asiassa edelläkävijä mutta arvostusta ei saa.

 5. Itellä se Zyxel 324, jota tuossa joku oli haukkunut, ja se kyllä toimii hyvin, mutta siinä on SUA pilaamassa laitteen. Port forwarding on jotenkin hankala useamman koneen kanssa.
  Lisäksi, laite on ollut minulla jo toista vuotta, ja en ole vieläkään keksinyt, miten tuosta saa DHCP:n pois käytöstä, että saa kiinteät

 6. Xyxel jo toisessa polvessa (pojalta isälle ja aina vaan se pelittää) :)

 7. [Lisäys myöhemmin] Tuo Zyxel on nyt ollut siis käytössä n. kuukauden verran ja hienosti on toiminut ainakin tähän asti. Suosittelen.

 8. meillä on tuommoinen a-link roadrunner 44b ja loistavasti on nyt vuoden päivät toiminut, eli ei koskaan mtn vikaa… ja aina nettiin… liittymän asennuskin kesti n. 25sek kun homma sujui tyyliin töpseli seinään ja naksnaks internet explorer ja sinne meni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *