Ilmaista mainostilaa …not

Kommenttispammi. Termi, joka saa kylmät väreet kulkemaan blogin kirjoittajan selkäpiissä. Useimmat varmaankin tietävät mistä on kysymys: kekseliäät roskapostittajat ovat valmistaneet ohjelmia, jotka kulkevat blogeja läpi hieman hakukoneiden lailla. Aina kommenttilaatikkoon törmätessään ne lähettävät jutun jatkoksi mainoksen. Pinseriinkin tupsahtelee kommenttimainontaa silloin tällöin ja poistelemme niitä joutaessamme.

Kuluneen vuorokauden aikana on kuitenkin tullut vastaan pari tapausta jotka ovat saaneet pohtimaan kommenttimainontaa enemmänkin.

Meta-Roj-blogin pitäjä löysi muutama päivä sitten juttunsa kommenttiosastolta mainoksen ja suuttui. Mainos ei ollut perinteinen automaatin lähettämä spammi, vaan takana sen takana oli ihminen joka pyrki saamaan sivuilleen lisää kävijöitä kirjoittamalla kommentin sisään mainostekstin ja lisäämällä linkin sivuilleen. Roj otti selville lähettäjän firman yhteystiedot, laittoi laskun perään ja yhteystiedot julkisiksi.

Mielenkiintoiseksi juttu muuttui kun mainoksen lähettäjä vastasi omilla sivuillaan. “Tein sen tahallani, ja onko tuo nyt sitten niin paha juttu?” Sekä mainostajan Rojin juttujen saamissa kommenteissa sävy muuttui vielä kitkerämmäksi. Kommenttien taso liikkui lähinnä tasolla: “jaksatkin vinkua moisesta, senkin tosikko”. Monien kirjoittajien mielestä kyseessä ei ollut spammaus laisinkaan.

Kuin sattuman kautta törmäsin perjantaina Pinserissä täysin vastaavanlaiseen kommenttiin. Kävijä oli tullut hakukoneesta Pinseriin hakusanalla “ilmaista mainostilaa” ja löysi jutun lopusta kommenttilaatikon. Niinpä hän kirjoitti kommenttiin firmansa mainostekstin linkin kera ja laittoi sen tulemaan. Koska lähettäjä oli suomalainen, päätin kysyä sähköpostitse mikä oli homman nimi. Asiallisessa mailienvaihdossa kävi ilmi että tarkoitus oli ollut viaton: olla esillä siellä missä ihmisiä on.

Koska mainostettava asia ei liittynyt kyseiseen juttuun millään tavalla, otin sen pois Pinseristä. Jäin kuitenkin muistelemaan muita vastaavia tapauksia. Esimerkiksi ilmalämpöpumppu-jutun kommenteissa esiintyy alan firmojen mainoksia, joita en ole poistanut koska ne ovat liittyneet jutun aiheeseen.

Sinänsähän asiassa ei ole mitään epäselvää: sivuston omistaja määrää sen, millaista sisältöä hän sinne haluaa. Jos joku haluaa sijoittaa sivuille mainoksen, hän voi neuvotella mainostilan ostamisesta (ja ehkä saada sitä joskus ilmaiseksikin). Mainoksien luvaton laittaminen kommentteihin vastaa lähinnä julisteiden liimaamista talojen seiniin.

Luulen, että tämä “pehmeä” spammaus on kasvava ilmiö. Blogien suosio lisääntyy, samoin niissä olevat avoimet kommentointimahdollisuudet. Kuten Rojin saamista kommenteista huomattiin, kaikkien mielestä omien tuotteiden puffaus ei ole ollenkaan moraalitonta.

Pohdiskelin tässä, pitäisikö lisätä kommenttilaatikkojen viereen jonkinlainen huomautus siitä, että mainostus ei ole suotavaa ellei sitä erikseen mainita sallituksi. Automatisoitua spammiahan se ei estä, mutta eipä ainakaan kukaan vilpittömällä tarkoituksella toimiva mainostaja voi vedota tietämättömyyteen. Ehkä kuitenkin luotan vielä lukijoiden tajuun siitä, mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä.

16 thoughts on “Ilmaista mainostilaa …not

 1. Itse hyväksyn blogissani kommenttispammauksen jos kommentoitava aihe on edes lähellä mainoksen aihetta. Toistaiseksi ei ole ollut kertaakaan.

 2. Itselleni kohdalle osuneet (perinteiset) kommenttispämmääjät ovat kyllä kaikesta päätellen ihmisiä eikä koneita (postaavat lomakkeen eikä vain lähetä muka-POST:a, postausten välillä on puolen tunnin taukoja jne…)

 3. Blogiengineille kiitos spämmisuodattimista ym härveleistä, joita alkaa jo olla ihan kiitettävissä määrin, vaikkei roskakommentit ole vielä omaa blogia saavuttaneetkaan. (tietenkään, mitä järkeä mainostaa huonossa paikassa ;D )

 4. Vai on vieraskirjoista tuttu ilmiö leviämässä jo Blogistaniankin kartalle!
  Jostain syystä en ole suuresti yllättynyt, en edes otettu.

  Omaan blogiini eivät mainostajat ole vielä tietään löytäneet.
  Johtuneeko siitä ettei Postilaitostani ole (vielä) Pinserissä listattu? :P

  Selkeimmät kaupallisista tiedotteista lentävät ilman muuta
  bittiavaruuteen jos sellaisia vuodatukseni jatkeeksi ilmestyy.
  Liittyipä tuote tai palvelu aiheeseen kuinka kiinteästi tahansa.
  Virusten, spämmin ja muun mainonnan / möhnän leviäminen on
  pääosin kiinni meistä jokaisesta itsestämme yksilötasolla.
  Pidetään päivitykset ajantasalla ja käytetään kaikki saatavilla
  oleva tieto + suodatussovelmat tehokkaasti hyödyksi niin maailma pelastuu.
  Tässä jos missä pätee vanha sanonta pirusta ja pikkusormesta.

  Ilmaispalvelujen käyttäjänä katson olevani vain blogini haltija.
  Oikeudet ja osin myös vastuut ovat mielestäni edelleen palveluntarjoajallani.
  Samaisesta syystä olisi moraalitonta käydä kauppaa mainostilasta blogissani.

  Tämän vastineen kirjoitin vain saadakseni lisää lukijoita omalle paatokselleni.
  Syyllistyinkö nyt piilomainontaan? ;o)

 5. Itse kuulun myös ryhmään jolla tulee kommentoiteihin japanilaisen kasinon mainoksia. Kiva poistaa yksitellen.

 6. Mutta pitäkääpä peliaiheista blogia: voi herraisä sitä pokerisivujen mainosten virtaa! Kaksi englanninkielistä MT-blogiani keräsivät mm. viime viikolla ehkä jonkun satakunta spämmikommenttiä päivä, jonkun yli viikon putken ajan. Siinäpä poistat. Onneksi on MT-Blacklist ja sen verran tutut spämmääjät ja aiheet, ettei yksikään kommentti päässyt läpi. Vinkkinä mainittakoon, että mustalle listalle kannattaa lisätä sana “tredgf”. top@tredgf.com on nimittäin ollut lähettäjänä tähän mennessä jo tuhansissa spämmikommenteissa.

 7. Tässä muuten hyvä jutska noita robotteja vastaan, jos joku ei tätä vielä tiedä:
  http://www.spampoison.com/

  Täähän ei tuota mainosspämmiä poista, mutta tekeepähän muuta jäynää

 8. En tiedä johtuiko jutusta vai jostain muusta, mutta kommenttispammia alkoi sataa sunnuntaina ja maanantaina kahta kauheammin.

  Niinpä sain sitten lopultakin aikaiseksi MT-Blacklistin asentamisen – toivotaan että se pysäyttää mokomat mainostajat.

  MT-Blacklistin asentaminen ei ollut ihan niin suoraviivaista kuin luvattiin: Storable-modulin puuttuminen Nebulasta aiheutti pientä päänvaivaa. Asennusohjeiden avulla se kuitenkin sujui ihan hienosti.

 9. Jami: jos tämä oli tarkoitettu esimerkiksi mainoksesta, se toimi vähän heikosti koska antamasi osoite vei rikkinäiselle sivulle :-)

 10. Arvoisa mainostaja, saat ylläolevan linkit näkyviin ottamalla yhteyttä sähköpostitse niin neuvotellaan sopivasta hinnasta. Muokkasin hieman lähettämääsi linkkiä :)

 11. Itselläni oli sama ongelma vanhassa blogissa. Eipä ole enää ku kotisivujen kylkeen aukes blogi, jota ei voi kommentoida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *