Ilmaista mainostilaa …not

Kommenttispammi. Termi, joka saa kylmät väreet kulkemaan blogin kirjoittajan selkäpiissä. Useimmat varmaankin tietävät mistä on kysymys: kekseliäät roskapostittajat ovat valmistaneet ohjelmia, jotka kulkevat blogeja läpi hieman hakukoneiden lailla. Aina kommenttilaatikkoon törmätessään ne lähettävät jutun jatkoksi mainoksen. Pinseriinkin tupsahtelee kommenttimainontaa silloin tällöin ja poistelemme niitä joutaessamme.

Kuluneen vuorokauden aikana on kuitenkin tullut vastaan pari tapausta jotka ovat saaneet pohtimaan kommenttimainontaa enemmänkin.

Meta-Roj-blogin pitäjä löysi muutama päivä sitten juttunsa kommenttiosastolta mainoksen ja suuttui. Mainos ei ollut perinteinen automaatin lähettämä spammi, vaan takana sen takana oli ihminen joka pyrki saamaan sivuilleen lisää kävijöitä kirjoittamalla kommentin sisään mainostekstin ja lisäämällä linkin sivuilleen. Roj otti selville lähettäjän firman yhteystiedot, laittoi laskun perään ja yhteystiedot julkisiksi.

Mielenkiintoiseksi juttu muuttui kun mainoksen lähettäjä vastasi omilla sivuillaan. “Tein sen tahallani, ja onko tuo nyt sitten niin paha juttu?” Sekä mainostajan Rojin juttujen saamissa kommenteissa sävy muuttui vielä kitkerämmäksi. Kommenttien taso liikkui lähinnä tasolla: “jaksatkin vinkua moisesta, senkin tosikko”. Monien kirjoittajien mielestä kyseessä ei ollut spammaus laisinkaan.

Kuin sattuman kautta törmäsin perjantaina Pinserissä täysin vastaavanlaiseen kommenttiin. Kävijä oli tullut hakukoneesta Pinseriin hakusanalla “ilmaista mainostilaa” ja löysi jutun lopusta kommenttilaatikon. Niinpä hän kirjoitti kommenttiin firmansa mainostekstin linkin kera ja laittoi sen tulemaan. Koska lähettäjä oli suomalainen, päätin kysyä sähköpostitse mikä oli homman nimi. Asiallisessa mailienvaihdossa kävi ilmi että tarkoitus oli ollut viaton: olla esillä siellä missä ihmisiä on.

Koska mainostettava asia ei liittynyt kyseiseen juttuun millään tavalla, otin sen pois Pinseristä. Jäin kuitenkin muistelemaan muita vastaavia tapauksia. Esimerkiksi ilmalämpöpumppu-jutun kommenteissa esiintyy alan firmojen mainoksia, joita en ole poistanut koska ne ovat liittyneet jutun aiheeseen.

Sinänsähän asiassa ei ole mitään epäselvää: sivuston omistaja määrää sen, millaista sisältöä hän sinne haluaa. Jos joku haluaa sijoittaa sivuille mainoksen, hän voi neuvotella mainostilan ostamisesta (ja ehkä saada sitä joskus ilmaiseksikin). Mainoksien luvaton laittaminen kommentteihin vastaa lähinnä julisteiden liimaamista talojen seiniin.

Luulen, että tämä “pehmeä” spammaus on kasvava ilmiö. Blogien suosio lisääntyy, samoin niissä olevat avoimet kommentointimahdollisuudet. Kuten Rojin saamista kommenteista huomattiin, kaikkien mielestä omien tuotteiden puffaus ei ole ollenkaan moraalitonta.

Pohdiskelin tässä, pitäisikö lisätä kommenttilaatikkojen viereen jonkinlainen huomautus siitä, että mainostus ei ole suotavaa ellei sitä erikseen mainita sallituksi. Automatisoitua spammiahan se ei estä, mutta eipä ainakaan kukaan vilpittömällä tarkoituksella toimiva mainostaja voi vedota tietämättömyyteen. Ehkä kuitenkin luotan vielä lukijoiden tajuun siitä, mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä.

16 thoughts on “Ilmaista mainostilaa …not

 1. Itse hyvksyn blogissani kommenttispammauksen jos kommentoitava aihe on edes lhell mainoksen aihetta. Toistaiseksi ei ole ollut kertaakaan.

 2. Itselleni kohdalle osuneet (perinteiset) kommenttispmmjt ovat kyll kaikesta ptellen ihmisi eik koneita (postaavat lomakkeen eik vain lhet muka-POST:a, postausten vlill on puolen tunnin taukoja jne…)

 3. Blogiengineille kiitos spmmisuodattimista ym hrveleist, joita alkaa jo olla ihan kiitettviss mrin, vaikkei roskakommentit ole viel omaa blogia saavuttaneetkaan. (tietenkn, mit jrke mainostaa huonossa paikassa ;D )

 4. Vai on vieraskirjoista tuttu ilmi levimss jo Blogistaniankin kartalle!
  Jostain syyst en ole suuresti yllttynyt, en edes otettu.

  Omaan blogiini eivt mainostajat ole viel tietn lytneet.
  Johtuneeko siit ettei Postilaitostani ole (viel) Pinseriss listattu? :P

  Selkeimmt kaupallisista tiedotteista lentvt ilman muuta
  bittiavaruuteen jos sellaisia vuodatukseni jatkeeksi ilmestyy.
  Liittyip tuote tai palvelu aiheeseen kuinka kiintesti tahansa.
  Virusten, spmmin ja muun mainonnan / mhnn leviminen on
  posin kiinni meist jokaisesta itsestmme yksiltasolla.
  Pidetn pivitykset ajantasalla ja kytetn kaikki saatavilla
  oleva tieto + suodatussovelmat tehokkaasti hydyksi niin maailma pelastuu.
  Tss jos miss ptee vanha sanonta pirusta ja pikkusormesta.

  Ilmaispalvelujen kyttjn katson olevani vain blogini haltija.
  Oikeudet ja osin mys vastuut ovat mielestni edelleen palveluntarjoajallani.
  Samaisesta syyst olisi moraalitonta kyd kauppaa mainostilasta blogissani.

  Tmn vastineen kirjoitin vain saadakseni lis lukijoita omalle paatokselleni.
  Syyllistyink nyt piilomainontaan? ;o)

 5. Itse kuulun mys ryhmn jolla tulee kommentoiteihin japanilaisen kasinon mainoksia. Kiva poistaa yksitellen.

 6. Mutta pitkp peliaiheista blogia: voi herrais sit pokerisivujen mainosten virtaa! Kaksi englanninkielist MT-blogiani kersivt mm. viime viikolla ehk jonkun satakunta spmmikommentti piv, jonkun yli viikon putken ajan. Siinp poistat. Onneksi on MT-Blacklist ja sen verran tutut spmmjt ja aiheet, ettei yksikn kommentti pssyt lpi. Vinkkin mainittakoon, ett mustalle listalle kannattaa list sana “tredgf”. top@tredgf.com on nimittin ollut lhettjn thn menness jo tuhansissa spmmikommenteissa.

 7. En tied johtuiko jutusta vai jostain muusta, mutta kommenttispammia alkoi sataa sunnuntaina ja maanantaina kahta kauheammin.

  Niinp sain sitten lopultakin aikaiseksi MT-Blacklistin asentamisen – toivotaan ett se pysytt mokomat mainostajat.

  MT-Blacklistin asentaminen ei ollut ihan niin suoraviivaista kuin luvattiin: Storable-modulin puuttuminen Nebulasta aiheutti pient pnvaivaa. Asennusohjeiden avulla se kuitenkin sujui ihan hienosti.

 8. Jami: jos tm oli tarkoitettu esimerkiksi mainoksesta, se toimi vhn heikosti koska antamasi osoite vei rikkiniselle sivulle :-)

 9. Arvoisa mainostaja, saat yllolevan linkit nkyviin ottamalla yhteytt shkpostitse niin neuvotellaan sopivasta hinnasta. Muokkasin hieman lhettmsi linkki :)

 10. Itsellni oli sama ongelma vanhassa blogissa. Eip ole en ku kotisivujen kylkeen aukes blogi, jota ei voi kommentoida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *